Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » piszczyk 04:32
 » Ar3cK 04:31
 » luckyluc 03:22
 » Mario2k 02:42
 » pwil2 02:41
 » Visar 02:21
 » Mademan 02:13
 » Normalny 02:12
 » abes99 01:59
 » kosa23 01:58
 » Zbyszek.J 01:47
 » elliot_pl 01:42
 » Grocal 01:30
 » esteban 01:22
 » biEski 01:14
 » Endrioo 01:11
 » adolphik 01:09
 » Bitboy_ 01:03
 » Arlathan 01:02
 » LuZnY 00:55

 Dzisiaj przeczytano
 2541 postów,
 wczoraj 13906

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
TwojePC.pl © 2001 - 2021
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

Komp sie nie odpala - jaka przyczyna? , dede 1/06/10 13:15
Witam,

Kilka dni temu komputer po prostu sie nie odpalil, jaka moze byc przyczyna? Po odpaleniu kompa, kompletnie nic sie nie dzieje, tak jakby nie bylo pradu. Nic nie piszczy, nic sie nie kreci.

Odpialem wszystkie zbedne urzadzenia, komp dalej nie wstaje.

Jak przetestowac zasilacz ? Przypuszczam, ze to on, bo jest juz dosc leciwy (Chieftec 360 - ma jakies 8 lat), a komputer chodzil dosc czesto, moze nie 24/7, ale prawie :)

Co oprocz zasilacza sprawdzic ?

Konfig podaje, choc chyba srednio potrzebny: gigabyte p31 ds3l, e2160, 9600gt, chief 360w, 4gb ramu, 1 dysk, 1 naped

Pozdrawiam

:Abit IC7-G : P4 2.8C : 1GB Hynix D43 :
Herc9800Pro : 2*120
Maxtor SATA : Plextor48x :

  1. zepnij zasilacz na krótko ... :) , PaszkfiL 1/06/10 13:25
    czarny z zielonym zobaczy czy odpali bez obciążenia ...

    o([-_-])o ..::Love::BaSS::..

    1. hmm , dede 1/06/10 13:54
      zasilacz niby pracuje, choc b. cicho (wentylator cos slabo sie kreci) i delikatnie piszczy, nie wiem czy jest to OK, czyli spowodowane tylko slabym obciazeniem ( tylko naped optyczny ), czy moze cos jednak jest nie tak?

      co dalej?

      :Abit IC7-G : P4 2.8C : 1GB Hynix D43 :
      Herc9800Pro : 2*120
      Maxtor SATA : Plextor48x :

      1. zapnij mu żarówke 12V , PaszkfiL 1/06/10 13:55
        pod żółty i czarny (+12V)

        o([-_-])o ..::Love::BaSS::..

        1. hmm , dede 1/06/10 14:05
          aktualnie nie mam jak, jakies inne sposoby?

          :Abit IC7-G : P4 2.8C : 1GB Hynix D43 :
          Herc9800Pro : 2*120
          Maxtor SATA : Plextor48x :

        2. hmm , dede 1/06/10 14:06
          wiem, najprosciej podlaczyc inny zasilacz, ale tez nie mam jak :D

          :Abit IC7-G : P4 2.8C : 1GB Hynix D43 :
          Herc9800Pro : 2*120
          Maxtor SATA : Plextor48x :

    2. ale najpierw , w1lko 1/06/10 13:56
      moze odkurz zasilacz jak ma 8 lat

  2. mialem , NWN 1/06/10 15:26
    prawie identyczny konfig i ten sam zasilacz. Komp sie czesto resetowal, a czasem nie wstawal przez jakies 15 mins. Winny byl stary model Chiefteca, ktory ma slaba linie 12V -17A, a ona w nowych kompach jest mocniej uzywana niz kiedys (mam nadzieje, ze nic nie pomieszalem).
    W kazdym razie po wymianie na Fortronn 400W (12V - 2 linie 14+15A) wszystko zaczelo smigac bez problemu.

    1. hmm , dede 1/06/10 15:55
      podobne objawy - dzieki !

      :Abit IC7-G : P4 2.8C : 1GB Hynix D43 :
      Herc9800Pro : 2*120
      Maxtor SATA : Plextor48x :

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2021, TwojePC.PL