Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » XepeR 18:13
 » Kilgor 18:13
 » Menah 18:10
 » kicior 18:06
 » Carat 18:03
 » zibi13 17:59
 » Druzil 17:54
 » DJopek 17:49
 » siwydym 17:43
 » mravel 17:42
 » Promilus 17:37
 » PeKa 17:35
 » JE Jacaw 17:28
 » Aeternus 17:28
 » Artaa 17:27
 » cVas 17:22
 » slanter 17:19
 » ngP 17:18
 » Kenjiro 17:08
 » KHot 17:08

 Dzisiaj przeczytano
 36892 postów,
 wczoraj 25433

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2025
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

[ostry temat] dobry nóż kuchenny , Birdman 23/08/10 11:07
Szlag mnie trafia z tymi badziewnymi kuchennymi nozami. Czy ktos mi moze wskazac/polecic jakiesz pozadne noze kuchenne? Chcial bym kupic na pewno jeden (ostrze 15-20 cm dlugie i szerokie na jakies 2-3 cm) dobry nóz. Cena tak do 200zł (no chyba ze wiecej bedzie warto wylozyc).
I czy ktos z was mial do czynienia z nozami o ostrzach ceramicznych? Z opisu wyglada to wszystko ladnie ale jak to sie sprawuje w praniu? Latwo taki noz uszkodzic? Czy faktycznie tak szybko sie nie tepia?

ping?

  1. polecam noze Fiskars'a , tytan 23/08/10 11:11
    sam mam ich zestaw w bloku (5 nozy: do chleba, miesa, uniwersalny, do obierania warzyw i serow), ktory uzytkuje juz prawie 3 lata. Noze ostre, wygodne. Zaplacilem wtedy ok. 100zl i nie zaluje.

    Polecam te firme.

    --
    "Wciąż w pogoni za lepszej jakości
    życiem..."

    1. Ja też , Emalia 23/08/10 23:27
      Oraz garnki

  2. z niezbyt drogich i niezłych polecam Victorinox , kicior 23/08/10 11:13
    z rękojeścią z fibroxu. Nie wiem jakiego dokładnie noża potrzebujesz ale wybór jest duży, a te noże w wielu testach wygrywały z innymi sporo droższymi.

    1. i jeszcze , kicior 23/08/10 11:17
      koniecznie wypróbuj słynnego "pikutka:
      http://scyzoryki.net/...,5,0831,5,0837,5,0832.html
      (przy okazji ten sklep jest ok - kupiłem w nim sporo noży).

      1. Pikutki sa super. , Sztahoo 24/08/10 09:59
        Mam z 5 sztuk (z zabkami) a od 6 lat dalej moge nimi deski kroic.

    2. Potrzebuje , Birdman 23/08/10 11:24
      noza o dlugim, dosyc waskim ostrzu. Cos ala "noz szefa" ale wezszy. Musi byc CIEZKI. Nie nawidze lekkich nozy. Zastosowanie ma byc bardzo ogolne ale przede wszystkim krojenie warzyw i owocow. A myslalem o czymsc ze stali damascenskiej ;) Ale pewnie w tej cenie nie kupie...

      ping?

      1. może ten , kicior 23/08/10 11:46
        ja go uwielbiam
        http://scyzoryki.net/...nym,ostrzem,5,2033,19.html
        Ale ciężkie bardzo to one nie są - tam nie ma nie wiadomo ile stali a i uchwyt to nie ebonit.

  3. fiskars, , Wedrowiec 23/08/10 11:19
    mam noże, siekierę i szpadel :D normalnie zostałem fanem tej firmy, produkty naprawdę dobej jakości.

    "Widziałem podręczniki
    Gdzie jest czarno na białym
    Że jesteście po**bani"

    1. Popieram Fiskars , McIsland 23/08/10 20:17
      Noże (w bloku 7), piłka, szpadel, siekiera jak ta zdechnie bo blać nie chce, jak coś kupuje do ogrodu to tylko Fiskarsa

      GTD ...

      1. trzeba się umówić na tego, , Wedrowiec 23/08/10 20:38
        jakieś rąbanie drew fiskarsem... no i browarek przy okazji ;)

        "Widziałem podręczniki
        Gdzie jest czarno na białym
        Że jesteście po**bani"

  4. Victorinox , Kenny 23/08/10 11:21
    z serii z uchwytem Fibrox http://www.victorinox.com.pl/?p=2:38

    Nie sa tragicznie drogie, chyba tylko szefa kuchni ma trzycyfrowa cene. Uchwyty dobrze sie trzyma.

    Dostalismy w prezencie zestaw od kucharza; zlego slowa powiedziec nie moge. Mozna sie golic. Po paru mies i sesji ze Spyderco, znow mozna sie golic :)

    .:Pozdrowienia:.

    1. Cena , Birdman 23/08/10 11:31
      jest mniej istotna niz sama jakosc noza. Spyderco triangle tez posiadam wiec i naostrzyc bedzie czym.

      ping?

  5. A noze kute? , Birdman 23/08/10 11:34
    Ma ktos? Sprawdzaja sie?
    http://scyzoryki.net/...gory,182924,noze,kute.html

    ping?

    1. pewnie tak, ale ja nie zdzierze niechropowatej raczki , Kenny 23/08/10 11:45
      takie przyzwyczajenie

      .:Pozdrowienia:.

      1. A ja wlasnie , Birdman 23/08/10 11:49
        nie lubie plastikowych raczek :P Musi byc z metalu albo drewna :)

        ping?

        1. tyle, że metal i drewno są śliskie i niezbyt pewnie się to trzyma , kicior 23/08/10 11:52
          a fibrox jest chropowaty i świetnie leży w dłoni.

          1. Zgadza sie , Birdman 23/08/10 12:08
            ale jakos wole metal i drewno... Takie zboczenie ;)

            ping?

        2. hmm, doczytalem , Kenny 23/08/10 11:57
          kute tez maja raczkie z tworzywa... ale jakbys to przeskoczyl to: http://www.swissknife.pl/...gosc-ostrza-20cm-.html

          .:Pozdrowienia:.

          1. No wlasnie , Birdman 23/08/10 12:06
            nad podobnym mysle: http://scyzoryki.net/...strzem,kuty,7,7213,20.html

            ping?

            1. na pewno chcesz taki wąski? , kicior 23/08/10 12:10
              ???

            2. a jesli drewno , Kenny 23/08/10 12:11
              http://www.swissknife.pl/...gosc-ostrza-20-cm.html

              ale nie kuty, wiec i 2x tanszy... albo rybki, albo akwarium :)

              .:Pozdrowienia:.

            3. hmm , bartek_mi 23/08/10 12:12
              zdecyduj sie jaki chcesz noz
              bo najpierw chcesz "noz do wszystkiego" czyli szefa kuchni/santoku a teraz filetowanie?
              zaraz bedziesz zabkowane ostrze kupowal?

              dzisiaj jest jutrzejszym wczoraj

              1. To ma byc , Birdman 23/08/10 12:23
                noz do wszystkiego ale nie z tak szerokim ostrzem jak typowy noz szefa kuchni. Tak jak pisalem 2-3 cm szerokosc ostrza.

                ping?

                1. raczej taki , Kenny 23/08/10 12:27
                  http://www.swissknife.pl/...gosc-ostrza-22-cm.html (ew. 25cm)

                  .:Pozdrowienia:.

                2. Ja używam takiego , Sherif 23/08/10 12:36
                  http://homeware.fiskars.com/..._knife_25_cm_797923
                  ale jak wolisz mniejszy to jest
                  http://homeware.fiskars.com/..._knife_19_cm_797908
                  Mój świetnie leży w dłoni i jest ciężki co uważam za zaletę.

  6. Fiskars albo Ikea , gorky 23/08/10 11:39
    i tyle w tym temacie...

    1. Mam ikea , Birdman 23/08/10 11:43
      i jakos nie do konca mi pasuja...

      ping?

    2. Taaa , slanter 23/08/10 12:25
      ikea to chyba do masła.

      owoc żywota twojego je ZUS

  7. hmm , bartek_mi 23/08/10 12:10
    fiskars, victorinox, kai

    moze zwilling

    albo kup tani noz (fiskars budzetowy - 50, 60 zeta) i ostrzalke (fiskars ale brandowana ikea :) ) i bedzie ok

    a jak masz czas i checi mozesz sie doktoryzowac z nozy kuchennych tu http://www.knives.pl/forum/index.php?board=47.0
    :)

    ceramika odpusc - nie nadaje sie do niczego innego niz warzywa - on sie nie tepi tylko peka :)

    dzisiaj jest jutrzejszym wczoraj

    1. hmm , bartek_mi 23/08/10 12:15
      i kup najlepszy nozyk jaki mozna dostac na rynku czyli pikutka
      http://scyzoryki.net/...,5,0831,5,0837,5,0832.html

      to bedzie najlepiej wydane 12zl na noz :)
      zarazilem nimi kilka osob i sobie bez nich nie wyobrazaja kuchni

      dzisiaj jest jutrzejszym wczoraj

    2. O matko... , Birdman 23/08/10 17:29
      Co ty mi z glowa zarobiles... Zaczalem czytac knives.pl... Teraz to juz w zyciu noza nie kupie bo przez nastepne 15 lat bede sie zastanawiac nad tymi wszystkimi parametrami a po nocach bede kradl noze sasiadom i uczyl sie ostrzyc na schodach w klatce... ;)

      ping?

  8. Pacuje w gastronomii , slanter 23/08/10 12:27
    używamy noży tej firmy http://www.stalgast.com/index.jsf Polecam kute, ale walcowane też dają rady.

    owoc żywota twojego je ZUS

    1. hmm , Birdman 23/08/10 13:18
      Cena bardzo fajna
      http://www.stalgast.com/...btqvsaakbifpgs78m25k3u1
      Mowisz ze jakosc tez jest ok?

      ping?

  9. Polecam , Marcinex 23/08/10 12:40
    rozglądnąć się za ceramikami Kyocery. Nadają się do kuchni, tylko nie można używać ich do krojenia kości czy mocno zamrożonych produktów, należy także uważać na upadki. Wymagają ostrzenia na szlifierce diamentowej średnio co 2 lata. Ja od roku mam taki i jest ok http://www.hiendkitchen.com/...h/29/products_id/76

    Nie ma piekła poza tym światem, on nim
    jest, nie ma diabła poza człowiekiem,
    on nim jest!

  10. polecam, sam dokonałem niedawno zakupu , resmedia 23/08/10 12:45
    VICTORINOX nóż szefa kuchni 5.2003.19 cm, FIBROX
    + oczywiście pikutek: VICTORINOX - nóż kuchenny 5.0833 11cm, ząbki

    desipere est juris gentium

  11. Chyba nic lepszego od tych sie nie znajdzie , El Vis 23/08/10 13:40
    Przybajmniej tak wynika z tego co ja czytalem.
    Bardzo drogie, ale chyba warto. Ja sobie sprawie taku na urodziny w tym roku.
    www.japanesechefsknife.com
    Osobiscie upatrzylem sobie jeden z nozy Hattori.

    I don't suffer from insanity.
    I actually quite enjoy it.

    1. a te widziałeś? , vaneck 23/08/10 19:04
      http://www.mehr-als-werkzeug.de/..._181/detail.jsf

      Ceny w euro :-)

      A little less conversation, a little more action
      please

  12. a ja polecam , w1lko 23/08/10 13:45
    noze firmy Sabatier, mam caly zestaw juz 3 rok i wszystko ok

    na allegro znalazlem tylko cos takiego:
    http://allegro.pl/..._sabatier_piekny_prezent.html

  13. s.w , RaPToRR 23/08/10 16:30
    123

    http://www.krzysztofwasko.pl

  14. a może te noże? , burz 23/08/10 17:53
    http://www.nipponkitchen.com/...jiro_DP_Range.html

    ___

  15. Ja pi..., no przepraszam was bardzo ale to chyba jakas paranoja , etranger 23/08/10 20:38
    [tak nie bluzgaj ojciec - od admina]

    ja kupuje byle jaki a potem jak się stępi to kupuje następny, i w dupie mam czy kuty czy z psikuty :), filety mam gotowe w sklepie czy to rybki czy kuraki czy jakie kolwiek inne mięcho. Oczywiście nic nikomu nie zabraniam, absolutnie nie jest to w żadnym wypadku atak na kogokolwiek z was. Tak sobie po prostu siedzę na campingu i czytam i oczom nie wierze ;)

    IStal sie switch:)

    1. Wiesz, to wszystko przez to, że Apple nie robi noży... , Seadog 23/08/10 20:45
      Gdyby robiło jakieś iKnife, dyskusja byłaby spolaryzowana: fani iCutlery kontra antyfani ("Wszystko, tylko nie iNóż!"). A tak jak jest, to się zatomizował rynek i ludzie kombinują z parametrami twardości stali, walcowane vs. kute, ceramika vs. stal...

      http://nadobranoc.weebly.com/

      http://ciii.blogspot.com/

    2. kup raz pikutka za 11 zł , kicior 23/08/10 21:10
      to potem pogadamy :]

      1. Pikutek , Sztahoo 24/08/10 10:02
        oczywiscie z zabkami i ostrym koncem (zazwyczaj mozna taki zamowic po kontakcie ze sklepem - nie wiem dlaczego w cennikach sa tylko pokazywane z okraglym koncem)

    3. Byle jaki to trzeba ostrzyć co kilka dni żeby pomidora pokroić:) , Rhobaak 23/08/10 21:12
      A najlepszy nóż można zobaczyć w akcji tu:
      http://www.youtube.com/watch?v=3ttzWuaPGMo
      Tylko, niestety, nigdzie w sklepie nie mogę znaleźć nic podobnego:(

      Kor2dual3,2hZ overkloc,4Gbit Ram
      G-forc 460 gietex,barakudy
      Children of Neostrada Association MVP

      1. Dentarturdent , Agnes 23/08/10 23:04
        Super nóż.

        Ja mam jakieś noże Berghoffa, są super, najlepszy ten do sera.

        Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
        Fizyk, a to jego Meta...

  16. Wusthof i nic innego... , Icing 24/08/10 06:44
    ...

  17. jesli chcesz dobry nóż , rednet 24/08/10 08:13
    Kilka rad, jeśli przyjmiesz:

    1. jesli gotujesz w domu i tylko amatorsko (amator-miłośnik, a nie laik) - nie potrzebne Ci są noże za takie pieniądze, jeżeli mówimy o sprzęcie naprawdę pożądnej klasy, tu powinieneś zainwestować w noże Fiskars polecane przez forumowiczów

    2. jeśli gotujesz w domu i zamierzasz rozwijać się w tym kierunku, to tylko dobra stal i bardzo dobre narzędzie do ostrzenia, Lansky Turn-Box i Spyderco Triangle to są wybory które powinieneś rozważyc, z naciskiem na drugie

    3. jeśli zdecydowałeś się na przeznaczenie większej sumy pieniędzy i szukasz naprawdę wyjątkowego narzędzia ewentualnie kilku,, polecam http://bonaknives.com/ - używam od 4 lat noży wykonanych przez Marcina i ... to jest to, dopasowane do Twojej i tylko Twojej dłoni, ty decydujesz o wyglądzie, materiałach, wadze i masz produkt wykonany przez profesjonalistę

    4. pikutek Victorinox - obowiązkowo w kuchni, obdarowałem wszystkich znajomych tymi ostrzami i każdy jest zadowolony (20zł)

    5. uniwesalnym (jest taki?) narzędziem jest santoku - tym ostrzem, przy odrobinie wprawy, można wszystko - prócz rąbania kości

    6. forum knives.pl - naprawdę może pomóc w wyborze lub całkowicie zamącić ;) niemniej każda forma wiedzy jest pożądana

    pozdrawiam i uważaj na palce
    chef de partie

    ..:rednet:..
    ...always look on the bright side of
    life ...

    1. jako uniwersalny zdecydowanie gyuto , Kenny 24/08/10 08:55
      santoku ciezko sie cos robi poza szatkowaniem

      .:Pozdrowienia:.

    2. hmm , Birdman 24/08/10 12:11
      Spiderco triangle mam. Kupile sobie kiedys do m21-14sf ale za czesto nei uzywam. Co do pikutka to widzialem identyczny noz tylko ze fiskarsa.. Czyms sie roznia?
      A noz potrzebuje przede wszystkim do krojenia, jakies gyuto. Ma byc dlugi i ciezki. Wczoraj ogladalem tez fiskarsy i w sumie te takumi przypadlu mi do gustu.


      A co do forum knives.pl ... Od wczoraj je przegladam i bardzo mocno zamieszalo mi w glowie ;)

      ping?

      1. Aha , Birdman 24/08/10 12:13
        tylko to takumi ma ostrzenie jednostrone... A wolal bym dwustronne.

        ping?

  18. hmm , bartek_mi 24/08/10 14:14
    a dopisze sie znowu
    ze kupuje noz rodzicom i bedzie to 5.2063.20 od vica

    dzisiaj jest jutrzejszym wczoraj

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2025, TwojePC.PL