|
TwojePC.pl © 2001 - 2025
|
 |
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
 |
| |
|
pytanieo ciasto do pizzy , Demo 12/08/11 12:41 znacie jaki jest sekret przygotowania ciasta, że podczas nadawania kształtu naleśnika z wyjściowej "bułeczki" ciacho się nie rwie, nie robią w nim dziury itd ?napisalbym swoj config,ale sie nie
zmiescil:( - Ja swoje robię , J@rek 12/08/11 12:52
1,15kg mąki, szklanka wody, szklanka oleju, szklanka mleka, porcja drożdży takie jak w biedronce, trochę soli.
Mleko lekko podgrzewam, łyżeczka cukru i mieszam w tym drożdże.. czkam do wyrośnięcia.
Do michy z mąką dolewam olej, wodę i rozrobione drożdże w melu... wszystko wyrabiam i jeszcze czekam trochę do wyrośnięcia, spulchnienia.
Nie zauważyłem żeby ciasto mi się rwało.IdePad Slim3, Honda NC700SD, Mustang M4, e-
rambler 9 - ja mam , Demo 12/08/11 12:56
na 0.5 kg mąki, 2 łyżki oliwy, 200ml wody, drożdże, sól, cukier...tylko mleka brak. I jak robię cienkie ciasto to muszę uważać jak kręcę w łapach naleśnikiem :/ To mleko ma wpływ?napisalbym swoj config,ale sie nie
zmiescil:( - szklanka oleju!? , ptoki 13/08/11 13:07
no zesz, masz zoladek!- to jest dużo na ponad kilo mąki? , J@rek 13/08/11 19:33
hmmIdePad Slim3, Honda NC700SD, Mustang M4, e-
rambler 9 - to jest duzo na 25 kilo maki. , ptoki 13/08/11 19:47
olej jest tylko p
o to zeby ciasto bylo troche bardziej elastyczne i sie mniej do palcow/miski kleilo.- Aha , J@rek 13/08/11 20:17
zrób takie jak podałem to zobaczysz co wychodzi. A co się będę sprzeczał...IdePad Slim3, Honda NC700SD, Mustang M4, e-
rambler 9 - Sie nie sprzeczaj tylko daj namiar na info co to za , ptoki 14/08/11 02:29
filozofia ciastowa.
Bo ze zjesc sie da to oczyiste. Interesuje mnie co to za rodzaj ciasta. Bo ilosc oleju jest ogromna.- Ale próbujesz mi coś udowodnić? , J@rek 14/08/11 09:21
bo nie rozumiem... wychodzi świetne ciasto. Ciebie nim nie karmię więc w czym problem?
Nie wiem czy zauważyłeś, ale w przepisach, które podajesz jest 2, 3 łyżki oleju na 2 szklanki mąki albo jakoś podobnie. Nie wiem czy się orientujesz w proporcjach, ale to co robię sam wychodzi niewiele więcej.
A tak w ogóle może czep się tramwaja? Bo nie wiem czy zauważyłeś, ale tutaj padła prośba o podanie swojego przepisu na ciasto, które się nie rwie podczas nadawania kształtu. Opisałem to co robię.
Inni podali swoje przepisy... a ty uparcie coś mi tutaj się spuszczasz, że to złe, fe itp. Tak po prostu wal się... ok?IdePad Slim3, Honda NC700SD, Mustang M4, e-
rambler 9 - Ty czytasz czy nadinterpretujesz? , ptoki 14/08/11 11:13
Bo zapytalem normalnie. A ty zamiast wyjasnic ze to nie ciasto drozdzowe tylko inne i smakuje tak czy siak urzadzas krucjate.
Nie napisalem nigdzie ile oleju na ile maki. Sam sobie to wymysliles.
Wiec jak smakuje i o co chodzi w tym typie ciasta? Wyjasnisz?
PS. Twoje "czep sie tramwaja" w stosunku do moich nieuszczypliwych uwag swiadczy ze odpowiadasz zanim przeczytasz to co napisalem.
- Znalazlem takie cos , ptoki 14/08/11 02:32
http://babiniec-cafe.pl/...57db1a1927788de366369d9
Dolne 3/4 strony.
Jesli takie to nie lubie. Za tluste...- hehehe, ale czad , Kenny 14/08/11 09:52
"""Hej Dziubki - Jestem kucharzem i pracuje w pizzeri, dlatego przepis mnie zainteresował...Wasz problem jest jeden - wszyscy chcą mieć cieniutką pizze i wszyscy z uporem maniaka dodają do ciasta drożdże!! Kochani - w pizzeriach robi się ciasto 'niby drożdżowe' dodaje się tylko dosyć dużo oleju i więcej wody, żeby zastąpić rzadki rozczyn - takie ciasto wbrew pozorom też troche rośnie-tyle ile trzeba! - i jeszcze jedno - na cieście rozsmarujcie nie sam koncentrat, ale zmieszany z odrobiną wody, soli i oregano(smakuje zdecydowanie lepiej niż kiedy oregano dodaje się do ciasta), dzięki temu wyrosną tylko brzegi, a środek pozostanie taki jak wszyscy lubią, czyli....cieniutki."""
Czyli po pierwsze, posilkuje sie smarowaniem ciasta woda z sola zeby nie wyroslo i mialo odpowiednia grubosc :))) A po drugie... po *uj mi wyrosniete brzegi!? Wlasnie dlatego wlasna pizza, bedzie zawsze 100x lepsza niz z sieciowej pizzerii. A swieze pieczarki - to chyba oczywiste..:Pozdrowienia:.
- Oczywiście miało być , J@rek 12/08/11 12:54
rozrobione drożdże w mleku.
I dobrze jak jest dosyć ciepło w miejscu gdzie trzymam drożdże i ciasto do wyrośnięcia.IdePad Slim3, Honda NC700SD, Mustang M4, e-
rambler 9 - dodaj , myszon 12/08/11 12:58
sól - no daję sól , Demo 12/08/11 13:24
j.w.napisalbym swoj config,ale sie nie
zmiescil:( - a ja tak , Killer 12/08/11 13:30
kg mąki pszennej minus szklankę plus szklankę żytniej , woda , drożdże , sól, cukier i oliwa . Wyrobić i po 10min lodówka lub zamrażalnik po 4 -5 godzinach masz wyrośnięte i zimne . I puki się zabardzo nie ogrzeje to się nie klei i ładnie wyrabia. Ja z tego robię cieknie kruche ciasto chlebowe...Kiedyś normą był ogół a nie margines... - może ta lodówka jest kluczem , Demo 12/08/11 13:31
ja robię naleśnika na cieplym...napisalbym swoj config,ale sie nie
zmiescil:( - zabacz w pizeriach , Killer 12/08/11 14:09
często mają takie kamienne blaty , bo są zimne i wolno się placek rozgrzewa..Kiedyś normą był ogół a nie margines...
- Hmm... , Bergerac 12/08/11 13:51
Skoro ''puki'', to i ''kórwa'' :)))Barbossa: You're supposed to be dead!
Jack Sparrow: Am I not?
- ja robiłem wg tego przepisu ... , lol555 12/08/11 13:37
i wyszlo zacne : http://www.wielkiezarcie.com/recipe43868.html123 - Kawalery.pl , Bergerac 12/08/11 13:50
http://www.youtube.com/watch?v=zvJdKALMtTgBarbossa: You're supposed to be dead!
Jack Sparrow: Am I not? - pyszotka:) , tytan 12/08/11 15:05
maka, drozdze rozrobione w cieplym mleku, lyzeczka cukru i soli. Mozna dodac troche oleju albo mleko zastapic gazowana woda lub piwem (bardzo ladnie wyrasta).--
"Wciąż w pogoni za lepszej jakości
życiem..." - Na piwie ładnie rośnie nie tylko ciasto , Bergerac 13/08/11 10:45
ale również śmietnik z przodu ;)Barbossa: You're supposed to be dead!
Jack Sparrow: Am I not?
- 1 szkl maki, mleka, 20dg drozdzy, sol , Carmamir 12/08/11 17:22
...No to się wkopałem... - znamy , Kenny 12/08/11 21:09
Ciasto:
- 0,5 kg maki
- paczka suchych drozdzy (7g)
- kubek mleka
- 3 lyzki oliwy
- 2 lyzki cukru
- ziola prowansalskie
- sól
No offence panowie, ale to wyzej z hodowaniem drozdzy, woda (!) i jajkiem (!!!) to nie przepisy na pizze, tylko bulke. Powyzsze ciasto jak rozwalkowujesz to sie samo kurczy, takie jest elastyczne i mozna je podrzucac wysoooko :)
Powyzszy przepis jest na pelne dwie pelnowymiarowe prostokatne blachy z piekarnika (wyjdzie ok 3 mm grubosci) - jak ma byc extra cienkie to 2,5 blachy! Nie polecam kombinowania z mniejszymi proporcjami - i tak sie zjada w mig.
Procedura ogranicza sie do ciepniecia wszystkiego do misy, dokladnego wyrobienia i rozwalkowania - 7 min roboty. Koniec.
Bonus info: blachy bardzo delikatnie posmarowane olejem, piekarnik 220st, dolne grzanie (!), ok 12 min..:Pozdrowienia:. - przepis mam taki jak Twój , Demo 13/08/11 09:02
tylko bez mleka. Moje ciasto wychodzi nadto elastyczne. W pizzeriach jak obserwuję to faceta z kulki ciasta formuje ręcznie naleśnika sporych rozmiarów. Ja ręką w życiu bym tego nie zrobił. Walczę wałkiem i to naprawdę ostro.napisalbym swoj config,ale sie nie
zmiescil:( - no ja tez walcze walkiem , Kenny 13/08/11 09:13
tez dosyc ostro :) Sprobuj dokladnie wg niego.
Nie wnikalem jak robia w pizzeriach - ten przepis mam od kucharza i komu nie dam, to jest uchachany, ze ma wreszcie w domu lepsza pizze niz z kazdej pizzerii sieciowej... a w porzadnym lokalu wydal by na tyle zarcia 100zl..:Pozdrowienia:. - Tak jak chlopaki pisza tylko maka, mleko, sol, cukier, drozdze, ciutka oleju lub masla. , ptoki 13/08/11 13:12
Ale wyrabiac tak dlugo az w miejscu laczenia sie paznokcia z wierzchem palca nie zostaje ciasto (stary tip piekarzy).
Ciasto zostawic do wyroniecia w misce obsypanej maka. Jak wyrosnie to znowu obsyac maka i wywalkowac. I zostawic na chwile do ponownego wyrsniecia(wersja polska pizzy).
Nic sie nie rwie. Ciasto jest elastyczne i sie kladnie formuje.
- Robiłem wczoraj pizze wg twojego przepisu , lol555 14/08/11 14:41
powiem tylko tyle : DZIĘKI! wyszła mega zajebiaszcza : ) pozdrawiam!123 - bardzo milo mi to slyszec , Kenny 14/08/11 15:54
pozdr :).:Pozdrowienia:.
|
|
|
|
 |
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2025, TwojePC.PL |
 |
|
|
|