Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » ligand17 15:00
 » selves 14:59
 » siwydym 14:58
 » rainy 14:57
 » yeger 14:55
 » M@ryna 14:53
 » Ament 14:50
 » JE Jacaw 14:48
 » maddog 14:43
 » elliot_pl 14:37
 » KHot 14:37
 » [yureq] 14:37
 » 3kawki 14:25
 » Wedelek 14:17
 » Pio321 14:15
 » Sherif 14:08
 » El Vis 14:00
 » piwo1 13:57
 » Robek 13:56
 » alkatraz 13:56

 Dzisiaj przeczytano
 36906 postów,
 wczoraj 25433

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2025
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

pytanieo ciasto do pizzy , Demo 12/08/11 12:41
znacie jaki jest sekret przygotowania ciasta, że podczas nadawania kształtu naleśnika z wyjściowej "bułeczki" ciacho się nie rwie, nie robią w nim dziury itd ?

napisalbym swoj config,ale sie nie
zmiescil:(

  1. Ja swoje robię , J@rek 12/08/11 12:52
    1,15kg mąki, szklanka wody, szklanka oleju, szklanka mleka, porcja drożdży takie jak w biedronce, trochę soli.

    Mleko lekko podgrzewam, łyżeczka cukru i mieszam w tym drożdże.. czkam do wyrośnięcia.

    Do michy z mąką dolewam olej, wodę i rozrobione drożdże w melu... wszystko wyrabiam i jeszcze czekam trochę do wyrośnięcia, spulchnienia.

    Nie zauważyłem żeby ciasto mi się rwało.

    IdePad Slim3, Honda NC700SD, Mustang M4, e-
    rambler 9

    1. ja mam , Demo 12/08/11 12:56
      na 0.5 kg mąki, 2 łyżki oliwy, 200ml wody, drożdże, sól, cukier...tylko mleka brak. I jak robię cienkie ciasto to muszę uważać jak kręcę w łapach naleśnikiem :/ To mleko ma wpływ?

      napisalbym swoj config,ale sie nie
      zmiescil:(

    2. szklanka oleju!? , ptoki 13/08/11 13:07
      no zesz, masz zoladek!

      1. to jest dużo na ponad kilo mąki? , J@rek 13/08/11 19:33
        hmm

        IdePad Slim3, Honda NC700SD, Mustang M4, e-
        rambler 9

        1. to jest duzo na 25 kilo maki. , ptoki 13/08/11 19:47
          olej jest tylko p
          o to zeby ciasto bylo troche bardziej elastyczne i sie mniej do palcow/miski kleilo.

          1. Aha , J@rek 13/08/11 20:17
            zrób takie jak podałem to zobaczysz co wychodzi. A co się będę sprzeczał...

            IdePad Slim3, Honda NC700SD, Mustang M4, e-
            rambler 9

            1. Sie nie sprzeczaj tylko daj namiar na info co to za , ptoki 14/08/11 02:29
              filozofia ciastowa.
              Bo ze zjesc sie da to oczyiste. Interesuje mnie co to za rodzaj ciasta. Bo ilosc oleju jest ogromna.

              1. Ale próbujesz mi coś udowodnić? , J@rek 14/08/11 09:21
                bo nie rozumiem... wychodzi świetne ciasto. Ciebie nim nie karmię więc w czym problem?

                Nie wiem czy zauważyłeś, ale w przepisach, które podajesz jest 2, 3 łyżki oleju na 2 szklanki mąki albo jakoś podobnie. Nie wiem czy się orientujesz w proporcjach, ale to co robię sam wychodzi niewiele więcej.

                A tak w ogóle może czep się tramwaja? Bo nie wiem czy zauważyłeś, ale tutaj padła prośba o podanie swojego przepisu na ciasto, które się nie rwie podczas nadawania kształtu. Opisałem to co robię.

                Inni podali swoje przepisy... a ty uparcie coś mi tutaj się spuszczasz, że to złe, fe itp. Tak po prostu wal się... ok?

                IdePad Slim3, Honda NC700SD, Mustang M4, e-
                rambler 9

                1. Ty czytasz czy nadinterpretujesz? , ptoki 14/08/11 11:13
                  Bo zapytalem normalnie. A ty zamiast wyjasnic ze to nie ciasto drozdzowe tylko inne i smakuje tak czy siak urzadzas krucjate.
                  Nie napisalem nigdzie ile oleju na ile maki. Sam sobie to wymysliles.

                  Wiec jak smakuje i o co chodzi w tym typie ciasta? Wyjasnisz?


                  PS. Twoje "czep sie tramwaja" w stosunku do moich nieuszczypliwych uwag swiadczy ze odpowiadasz zanim przeczytasz to co napisalem.

            2. Znalazlem takie cos , ptoki 14/08/11 02:32
              http://babiniec-cafe.pl/...57db1a1927788de366369d9
              Dolne 3/4 strony.

              Jesli takie to nie lubie. Za tluste...

              1. hehehe, ale czad , Kenny 14/08/11 09:52
                """Hej Dziubki - Jestem kucharzem i pracuje w pizzeri, dlatego przepis mnie zainteresował...Wasz problem jest jeden - wszyscy chcą mieć cieniutką pizze i wszyscy z uporem maniaka dodają do ciasta drożdże!! Kochani - w pizzeriach robi się ciasto 'niby drożdżowe' dodaje się tylko dosyć dużo oleju i więcej wody, żeby zastąpić rzadki rozczyn - takie ciasto wbrew pozorom też troche rośnie-tyle ile trzeba! - i jeszcze jedno - na cieście rozsmarujcie nie sam koncentrat, ale zmieszany z odrobiną wody, soli i oregano(smakuje zdecydowanie lepiej niż kiedy oregano dodaje się do ciasta), dzięki temu wyrosną tylko brzegi, a środek pozostanie taki jak wszyscy lubią, czyli....cieniutki."""

                Czyli po pierwsze, posilkuje sie smarowaniem ciasta woda z sola zeby nie wyroslo i mialo odpowiednia grubosc :))) A po drugie... po *uj mi wyrosniete brzegi!? Wlasnie dlatego wlasna pizza, bedzie zawsze 100x lepsza niz z sieciowej pizzerii. A swieze pieczarki - to chyba oczywiste.

                .:Pozdrowienia:.

  2. Oczywiście miało być , J@rek 12/08/11 12:54
    rozrobione drożdże w mleku.

    I dobrze jak jest dosyć ciepło w miejscu gdzie trzymam drożdże i ciasto do wyrośnięcia.

    IdePad Slim3, Honda NC700SD, Mustang M4, e-
    rambler 9

  3. dodaj , myszon 12/08/11 12:58
    sól

  4. no daję sól , Demo 12/08/11 13:24
    j.w.

    napisalbym swoj config,ale sie nie
    zmiescil:(

  5. a ja tak , Killer 12/08/11 13:30
    kg mąki pszennej minus szklankę plus szklankę żytniej , woda , drożdże , sól, cukier i oliwa . Wyrobić i po 10min lodówka lub zamrażalnik po 4 -5 godzinach masz wyrośnięte i zimne . I puki się zabardzo nie ogrzeje to się nie klei i ładnie wyrabia. Ja z tego robię cieknie kruche ciasto chlebowe...

    Kiedyś normą był ogół a nie margines...

    1. może ta lodówka jest kluczem , Demo 12/08/11 13:31
      ja robię naleśnika na cieplym...

      napisalbym swoj config,ale sie nie
      zmiescil:(

      1. zabacz w pizeriach , Killer 12/08/11 14:09
        często mają takie kamienne blaty , bo są zimne i wolno się placek rozgrzewa..

        Kiedyś normą był ogół a nie margines...

    2. Hmm... , Bergerac 12/08/11 13:51
      Skoro ''puki'', to i ''kórwa'' :)))

      Barbossa: You're supposed to be dead!
      Jack Sparrow: Am I not?

  6. ja robiłem wg tego przepisu ... , lol555 12/08/11 13:37
    i wyszlo zacne : http://www.wielkiezarcie.com/recipe43868.html

    123

  7. Kawalery.pl , Bergerac 12/08/11 13:50
    http://www.youtube.com/watch?v=zvJdKALMtTg

    Barbossa: You're supposed to be dead!
    Jack Sparrow: Am I not?

  8. pyszotka:) , tytan 12/08/11 15:05
    maka, drozdze rozrobione w cieplym mleku, lyzeczka cukru i soli. Mozna dodac troche oleju albo mleko zastapic gazowana woda lub piwem (bardzo ladnie wyrasta).

    --
    "Wciąż w pogoni za lepszej jakości
    życiem..."

    1. Na piwie ładnie rośnie nie tylko ciasto , Bergerac 13/08/11 10:45
      ale również śmietnik z przodu ;)

      Barbossa: You're supposed to be dead!
      Jack Sparrow: Am I not?

  9. 1 szkl maki, mleka, 20dg drozdzy, sol , Carmamir 12/08/11 17:22
    ...

    No to się wkopałem...

  10. znamy , Kenny 12/08/11 21:09
    Ciasto:
    - 0,5 kg maki
    - paczka suchych drozdzy (7g)
    - kubek mleka
    - 3 lyzki oliwy
    - 2 lyzki cukru
    - ziola prowansalskie
    - sól

    No offence panowie, ale to wyzej z hodowaniem drozdzy, woda (!) i jajkiem (!!!) to nie przepisy na pizze, tylko bulke. Powyzsze ciasto jak rozwalkowujesz to sie samo kurczy, takie jest elastyczne i mozna je podrzucac wysoooko :)

    Powyzszy przepis jest na pelne dwie pelnowymiarowe prostokatne blachy z piekarnika (wyjdzie ok 3 mm grubosci) - jak ma byc extra cienkie to 2,5 blachy! Nie polecam kombinowania z mniejszymi proporcjami - i tak sie zjada w mig.

    Procedura ogranicza sie do ciepniecia wszystkiego do misy, dokladnego wyrobienia i rozwalkowania - 7 min roboty. Koniec.

    Bonus info: blachy bardzo delikatnie posmarowane olejem, piekarnik 220st, dolne grzanie (!), ok 12 min.

    .:Pozdrowienia:.

    1. przepis mam taki jak Twój , Demo 13/08/11 09:02
      tylko bez mleka. Moje ciasto wychodzi nadto elastyczne. W pizzeriach jak obserwuję to faceta z kulki ciasta formuje ręcznie naleśnika sporych rozmiarów. Ja ręką w życiu bym tego nie zrobił. Walczę wałkiem i to naprawdę ostro.

      napisalbym swoj config,ale sie nie
      zmiescil:(

      1. no ja tez walcze walkiem , Kenny 13/08/11 09:13
        tez dosyc ostro :) Sprobuj dokladnie wg niego.

        Nie wnikalem jak robia w pizzeriach - ten przepis mam od kucharza i komu nie dam, to jest uchachany, ze ma wreszcie w domu lepsza pizze niz z kazdej pizzerii sieciowej... a w porzadnym lokalu wydal by na tyle zarcia 100zl.

        .:Pozdrowienia:.

      2. Tak jak chlopaki pisza tylko maka, mleko, sol, cukier, drozdze, ciutka oleju lub masla. , ptoki 13/08/11 13:12
        Ale wyrabiac tak dlugo az w miejscu laczenia sie paznokcia z wierzchem palca nie zostaje ciasto (stary tip piekarzy).
        Ciasto zostawic do wyroniecia w misce obsypanej maka. Jak wyrosnie to znowu obsyac maka i wywalkowac. I zostawic na chwile do ponownego wyrsniecia(wersja polska pizzy).
        Nic sie nie rwie. Ciasto jest elastyczne i sie kladnie formuje.

    2. Robiłem wczoraj pizze wg twojego przepisu , lol555 14/08/11 14:41
      powiem tylko tyle : DZIĘKI! wyszła mega zajebiaszcza : ) pozdrawiam!

      123

      1. bardzo milo mi to slyszec , Kenny 14/08/11 15:54
        pozdr :)

        .:Pozdrowienia:.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2025, TwojePC.PL