Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » tuptun 23:10
 » Kenny 23:09
 » Master/Pe 23:08
 » petropank 23:07
 » Fl@sh 23:06
 » gigamiki 23:04
 » mo2 22:58
 » leosh 22:55
 » wrrr 22:55
 » Pio321 22:49
 » Conan Bar 22:46
 » Dexter 22:43
 » Janusz 22:31
 » bajbusek 22:31
 » Shark20 22:28
 » DAWIDUS 22:27
 » ManiusNG 22:22
 » Wedrowiec 22:20
 » Wolf 22:11
 » GLI 22:11

 Dzisiaj przeczytano
 41118 postów,
 wczoraj 25974

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

Rybska :) Czy Losos kupiony w calosci ma duzo osci ? , Carmamir 22/12/11 17:10
Kolo karpia chcialbym przygotowac lososia, zazwyczaj jemy bez skory i bez osci, nigdy nie kupowalem w calosci.

Jako ze Szkocja ma bardzo duze ilosci hodowlanego Lososia postanowilemw tym roku kupic do karpia z 2 swieze Lososie (waza po 3-4kg, to nie za tluste beda ?) i jako ze moja kobita nie znosi osci pytania sa proste:

- jakie osci i ile ma losos (kupowany gotowy w porcjach nie ma, w dzwonki mial duze ale malo) jako cale rybsko ?
- czy da sie latwo sciagnac z niego skore ?

Jak najpyszniej przygotowac rybke k. panierki i na masle ???


Kucharze boardowi noze w dlon i prosze o pomoc :)
Wigilia od Was zalezy :P

No to się wkopałem...

  1. łososia w całości , Demo 22/12/11 17:27
    widziałem w TV ale kibicuję :)

    napisalbym swoj config,ale sie nie
    zmiescil:(

    1. tzn ? , Carmamir 22/12/11 17:41
      rybka straci dla mnie glowe i wnetrznosci :) wiec poza krojeniem nie bedzie zbyt wielki wyczyn :(

      No to się wkopałem...

  2. Jeśli pytasz... , Wolf 22/12/11 18:48
    To znaczy ze nie powinieneś zabierać sie za filetowanie...
    No ale w odpowiedzi na pytanie o osci, generalnie łosoś ma ich bardzo mało, ale to zależy od konkretnej ryby, bywają wyjątki.

    Vey iz mir!

    1. mało mało ale jak się ma pecha , Dabrow 22/12/11 19:55
      to uwierz mi maaaaasakra (-; Mało brakowało ale parę lat temu jeden weselny łosoś by mnie wysłał na orbitę normalnie.... nie życzę nikomu (-;

      !!!!!TO JEST SPARTA!!!
      !Tu się nic nie zmienia!
      ------dabrow.com------

    2. coz wszystkiego trzeba sie nauczyc i zrobic 1 raz :P , Carmamir 22/12/11 21:53
      generalnie sztuk beda 2 po ok. 3-3.5kg wiec zapewne pi razy stodola 30-40 kawalkow z czego ok. 10 musi byc bez skory (a raczej powinno bo jak sie postara to zje ;-))...


      Mozesz tylko doradzic jak te x kawalkow pozbawic skory ? (osci moga zostac skoro faktycznie ma malo)...

      No to się wkopałem...

      1. Osci są tylko przy płetwach i łatwo je wyciąć na etapie filetowania. , Wolf 22/12/11 22:06
        Najpierw filetujesz, pózniej możesz oskorowac, choć nie mam pojęcia po co skorowac łososia.
        Skoruje sie gietkim nożem do ryb, poszukaj może na YouTube bo trzeba to zobaczyc, opisywać trza by dlugo, mnie sie nie chce.

        Vey iz mir!

  3. No ale przeciez kupuje sie juz gotowe filety, pakuje , etranger 22/12/11 19:21
    w pergamin uprzednio smarujac masłem i posypując troche ziółkami, potem dwadzieścia minut w piekarniku i po ptokach.
    Do tego male ziemniaczki w koszulkach i troche sosu.

    A u mnie gulasz z kopytkami i biche oczywiscie.
    A i trafilo mi sie pare butelczyn wincia rocznik 71 i 57 więc i będzie nawet czym podlać :)

    IStal sie switch:)

    1. z butelczynami , Dabrow 22/12/11 19:56
      żebyś tylko galaretki nie wcinał (-;

      !!!!!TO JEST SPARTA!!!
      !Tu się nic nie zmienia!
      ------dabrow.com------

      1. No przeca widze co jest, a poza tym lezakowaly sobie w odpowiedznich warunkach przez , etranger 23/12/11 06:58
        dwadzieścia kilka lat

        IStal sie switch:)

    2. ale jednak co swieza rybka to swieza , Carmamir 22/12/11 21:53
      ;-)

      No to się wkopałem...

      1. Normalnie to one max 48 godzin od przypłynięcia do portu , etranger 23/12/11 17:58
        Obróbka ich to Rungis (5 minut drogi od sklepu) a sam Rungis to zaopatruje 13 milionów ludzików z okręgu Ile de France.

        IStal sie switch:)

  4. też będę miał , Pawelec 22/12/11 19:32
    znaczy nie wyobrażam sobie świąt bez łośka. Ostatnia sztuka ważyła ponad 3 kg i właśnie zakończyła los w dzwonkach. Ości dużo nie ma, karp ma dużo więcej. Kucharzem nie jestem ale wsuwam takiego z ziółkami z piekarnika. Aha - jeszcze bimberek do tego i uczta na całego.

    Tom Drwal
    LAS Ltd.

  5. "Jak najpyszniej przygotowac rybke k. panierki i na masle ???" , Kenny 22/12/11 19:34
    Gotowany na parze, podany w sosie z bialego wina i smietany, popijany szampanem.

    .:Pozdrowienia:.

    1. a jakos inaczej bez alkoholu :) , Carmamir 22/12/11 21:54
      jako ze nie jestem zbytnim smakoszem alkoholi...

      No to się wkopałem...

      1. No to , Agnes 22/12/11 22:15
        bez sosu i popijany wodą.

        Metafizyka: - Poznaj, proszę, to jest
        Fizyk, a to jego Meta...

      2. wino w wiekszosci wyparuje , Kenny 22/12/11 22:36
        a szampan to nie alkohol ;)

        .:Pozdrowienia:.

        1. A ze słodyczy... , Wolf 22/12/11 23:12
          Najbardziej smakuje mi kiełbasa ;)

          Vey iz mir!

          1. a z pieczywa , Dabrow 23/12/11 00:50
            lubię boczek (-;

            !!!!!TO JEST SPARTA!!!
            !Tu się nic nie zmienia!
            ------dabrow.com------

            1. A kebaba znasz? , Wolf 23/12/11 01:07
              http://i.pinger.pl/...ca002258424b116489/kebab.jpg

              Vey iz mir!

      3. alkohol w jedzeniu , Maverick 23/12/11 13:49
        to przyprawa a nie alkohol sensu stricte.

        probowales? zasmakuje Ci.

        1. coz bede musial ale powiedz mi KTORE wino , Carmamir 23/12/11 13:52
          do jedzenia sie nada bo rece mi opadaja tu w sklepach. Sama obsluga nie wie co i jak....

          No to się wkopałem...

          1. jak wejdziesz w aleje z winami , Maverick 23/12/11 14:04
            to idziesz w biale i idz na chilijskie lub hiszpanskie. jesli chcesz konkretna nazwe to zaraz Ci nadam ale popatrz na jakiekolwiek lekko owocowe (najlepiej z jakichs grape'ow) i z opisem, ze dobre do grillowanej ryby. pycha.
            ja tam zawsze dodaje wina czy koniaku do pieczeni itp. potraw. wypas.
            a jak lubisz kurczaka to wlasnie skonczylem piersi z kurczaka w szynce San Danielle z serem Manchego. super-duper-mega-total.

  6. Rozglądnij się za atlantyckim :) Te z masówki, to już nie łosoś. , fiskomp 23/12/11 07:50
    Możesz poczytać w necie co robią z łososiami hodowlanymi, żeby mięsko było czerwone i tak dalej.
    Ogólnie, odrzuciło mnie od ryb z hodowli. Łosoś jest pyszny, ale złapany luzem, no ale cena "trochę" inna ;)
    Różnicę widać gołym okiem, smak bez porównania lepszy "z wolnego wybiegu".

    1. cenowo nie powiedzialbym by dziki atlantycki , Carmamir 23/12/11 09:37
      byl jakos drozszy (1-2f na kg), wiec w kupnie bez roznicy ;)

      Jadam filety zwykle/dzikie z Atlantyku i hmm dla mnie bez roznicy (moze chudsze atlantycki wydaja mi sie lub oni skromniejsze porcje robia :>)

      W kazdym razie rozgladne sie jutro za dzikimi :)

      No to się wkopałem...

      1. więc może , Demo 24/12/11 15:08
        dostajesz podróby :P

        napisalbym swoj config,ale sie nie
        zmiescil:(

  7. Do ryby z nożem? , Remek 23/12/11 10:48
    ...

    1. no przeciez nie z kwiatkami :) , Carmamir 23/12/11 11:41
      chyba ze ja o czyms nie wiem :D

      No to się wkopałem...

      1. z wedka , Maverick 23/12/11 13:50
        o to chyba Remasowi chodzi ;-)

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL