TwojePC.pl © 2001 - 2024
|
|
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
|
|
|
Domowy wypiek pieczywa w automacie - kilka pytań. , Doczu 17/04/12 21:40 Może mi ktoś powiedzieć co jest grane. Robiłem dziś 2 chleby z 2 różnych przepisów.
Jeden to mieszanka gotowa chleba żytniego a drugi piekłem z przepisu z mąki żytniej i pszennej oraz kilka dodatków typu kminek, pestki dyni itp.
Ten ostatni był wypiekany jako pierwszy w kolejności i wszystko było git do ok 1h przed zakończeniem wypieku. Otóż wówczas chleb z pięknie wyrośniętego i wystającego ponad pojemnik juz niemal, zaczął opadać i w sumie na koniec wypieku opadł do niemal połowy objętości.
Kompletny zakalec z niego nie wyszedł, ale nie dawało mi spokoju to opadanie i nastawiłem drugi chleb (to ten z gotowej mieszanki i bez żadnych udziwnień) i ten także opadł mniej więcej w tym samym czasie.
Ktoś może ma jakąś radę ?
To moje pierwsze wypieki i może popełniam jakiś błąd ?
Ale stosowałem się ściśle do wybranych przepisów.
A skoro już przy przepisach jesteśmy - może ktoś ma jakieś własne, interesujące przepisy albo może polecić jakieś sprawdzone z netu. Sporo tego znalazłem w sieci ale trudno się na któryś zdecydować przy takim wyborze.- A możesz zdradzić , Paweł27 17/04/12 21:48
jaki masz wypiekacz? Bo ja się zastanawiałem nad zakupem Moulinexa ale wreszcie skończyło się na zastanawianiu :)i7-4770, Asus H87M-Pro
EVGA 750ti, SSD 840 Pro
Fractal Design Define R4, EVGA 750W Gold - Też , soyo 17/04/12 21:55
piekę chlebek i też miałem takie przygody. Teraz piekę chleb na zakwasie i drożdżach lub bez. Jest smaczniejszy ale dłużej się piecze w tym sensie że po rozrobieniu ciast i czasie rośnięcia ( musisz wyczuć maszynę, z reguły ostatnia godzina to pieczenie ) przed samym pieczeniem wyłączasz maszynę aby ciasto dobrze wyrosło, na zakwasie rośnie dłużej i jak już wyrośnie, wypełni pojemnik włączasz maszynę na program Backe only. Godzinka pieczenia i masz piękny, smaczny chlebek. Przepisów w sieci całe mnóstwo. Na zakwas też, prosta sprawa. Unikam przepisów w których nie ma podanej gramatury składników, tylko np. łyżeczka drożdży zamiast np.12g. Opanowałem w zasadzie dwa przepisy, na chleb śniadaniowy ala ciasto drożdżowe, jako że śniadanie jadam na słodko, dżemik, miodek lub podobne i ten chleb " normalny " na zakwasie. Do bu chlebów potrzebne try rodzaje mąki. Te gotowe mieszanki to nie bardzo, z takich to robią teraz w piekarniach.soyo - jutro ci podam przepis mojej mamy , XiSiO 17/04/12 22:00
ostatnio uzywa gotowej mąki do chleba ma mulinex z dwoma mieszadłami wychodzi zawsze min15-17cm wysokości na oko (prawie pod szybkę).
Z tego co pamietam to ilosc wody oraz cukru do drożdży ma tez wpływ na opadanie."Przyjaźń - bezcenna za wszytko inne
zapłacisz adeną" (C) XiSiO - s.w. , m&m 17/04/12 22:01
s.w.
Podajcie jakie macie maszyny i jak mozecie to zdradzcie przepisy- jakas z Tesco , okobar 17/04/12 23:26
numeru nie pamietam :PAMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
GF 7600 GS, M2N4 SLI
Win XP SP3
- Zwróć , Birdman 17/04/12 22:02
uwagę na temperaturę wody która wlewasz. Powinna mieć temperaturę pokojową. Wyższa zabija drożdże i chleb nie wychodzi.ping? - Ja mam , Birdman 17/04/12 22:03
maszynę z Lidla.ping? - A chleb , Birdman 17/04/12 22:04
robię z mieszanek gotowych, zgodnie z przepisem na opakowaniu.ping?
- tak, wiem... , Doczu 17/04/12 22:42
... wlewam wodę o temp pokojowej.
Zresztą ciasto przed wypiekiem jest pięknie wyrośnięte, tak jak należy. Dopiero w momencie wypieku opada :/
- Ja mam , soyo 17/04/12 22:09
Zelmera 43Z011soyo - mama dziś była jeszcze na gg :) masz przepis. , XiSiO 17/04/12 22:28
Mamy taki piec
http://www.euro.com.pl/...ette-ow5023.bhtml#opinie
Do pojemniczka co był z piecem (300ml) wsypać paczkę drożdży 7-8g
http://wygodny-market.pl/...zdze_Instant_7g763.jpg
albo cykoria
http://p.alejka.pl/...e-suszone-8g-cykoria_0_b.jpg
nie patrz ze sa na 1kg mąki wsypać całe.
dodać trochę wody pokojowej i wymieszać dokładnie, dopełnić wodą do 300ml
wlać do pieca.
Wsypać mąki Polskie Młyny z dynią więcej trochę niz pół paczki tak z 600g.
http://www.kmdelikatesy.pl/...oduktow/05080347.jpg
Dosypać jedną łyżeczkę cukru i 1/3 łyżeczki od herbaty soli oraz dodać 1/4 szklanki oleju.
Ustawić piec na 1kg wypieku oraz program chleb pełno ziarnisty u mnie nr 3 oraz skórka średnia"Przyjaźń - bezcenna za wszytko inne
zapłacisz adeną" (C) XiSiO - Dzięki spróbuję z drożdżami instant , Doczu 17/04/12 22:45
bo do tej pory zawsze wszelkie ciasta drożdżowe jak i te chleby robiłem na zwykłych.
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Maszynę mam jakąś z Tesco z jednym mieszadłem, ale to raczej nie wina maszyny bo kumpel ma identyczną (obaj kupowaliśmy) i u niego wyrastają ładnie chleby. - dawaj foty mamy :) , Maverick 19/04/12 15:15
z braku laku ;-)))
- piekarnik elektryczny + 2 keksówki , Deus ex machine 17/04/12 22:59
opcja dla leniwych - mieszanka z lidla, przesiać mąke ( całość 1kg ), niecałe 3 kubki zimnej kranówki do michy z mąką, dodać dodatki, mikserem zamiksować, przykryć michę. Odczekać aż urośnie ( 30 min ). Keksówy wyłożyć papierem do pieczenia lub wypędzlować oliwą i wymączyć mąką. Pakujemy do piekarnika na ruszta, najniższy poziom. Włączamy lampkę w piekarniku, czekać aż wyrośnie ( ~1h). Moc na 220C (10 min), moc na 190C (50min) i wyciągasz 2 bochenki .)"Uti non Abuti" - po pierwsze , kicior 17/04/12 23:05
to chleby żytnie nie rosną tak jak pszenne - często są całkiem płaskie albo i wklęsłe. Pełnoziarniste rosną jeszcze słabiej. Poza tym spróbuj skrócić czas wyrastania.- może coś w tym być... , Doczu 18/04/12 07:29
... kumpel zdaje się nie miał mieszanek z mąką żytnią.
Spróbuję innego chleba. Trochę mnie uspokoiłeś.
- to wszystko to sie nadaje , sew123 17/04/12 23:29
na pasze :D
Nie ma to jak chleb na zakwasie , który rosnie całą noc , pieczony w piekarniku.
Moja żona robi taki co 2 tyg. z ziarnami itp it i jest za je bi sty.Nine Inch Nails to jest TO :)
iRacing Driver :)
- tez tak slyszalem , tytan 17/04/12 23:47
ze jak prawdziwy chleb to z piekarnika i na zakwasie.
Mimo to i tak chcialbym maszyne, bo wydaje sie...prostsza/tansza/wygodniejsza;-)--
"Wciąż w pogoni za lepszej jakości
życiem..." - no co ty zartujesz? , sew123 18/04/12 06:55
Jak maszyna moze być tansza od foremek do wypieku?:)
Co trudnego w zmieszaniu maki wody , zrobieniu zakwasu , wymieszaniu odstawieniu tego na noc do wyrosniecia i wstawieniu do piekanika?:)
Wazna jest mąka i dodatki- tyle ze tym zajmuje sie moja żona wiec jakby ktoś był hetny to moge jej przepis podac , ktory dostala od zony mojego kolegi :)Nine Inch Nails to jest TO :)
iRacing Driver :)
- wiesz nie jest tak do końca... , Doczu 18/04/12 07:27
... zrobienie zakwasu to ok 4 dni, potem zaczyn przynajmniej kilka godzin i dopiero zabawa z chlebem.
Dobre foremki to także niemały koszt. Piekarnik także zeżre nieco więcej gazu/energii niż maszyna.
Nie ma tak lekko.
Ja w dodatku mam dupiaty piekarnik więc w zasadzie poza funkcją podgrzewania czy pieczenia mięs nie nadaje się do ciast/chlebów.- zakwas , Franz 18/04/12 08:20
każda NORMALNA piekarnia sprzedajeJest źle a będzie jeszcze gorzej.
Niedługo nas z ujni europejskiej
wyrzucą. - ale masz na myśli , kicior 18/04/12 08:27
prawdziwy zakwas - glut z zepsutej mąki i wody czy coś takiego http://www.bogutynmlyn.pl/...info/?id=38&page= To też niby zakwas, ale NIE powoduje wyrastania ciasta i trzeba używać drożdży.- no niestety , Franz 18/04/12 08:52
ten suchy :PJest źle a będzie jeszcze gorzej.
Niedługo nas z ujni europejskiej
wyrzucą.
- hetny? , okobar 18/04/12 09:04
o żesz....AMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
GF 7600 GS, M2N4 SLI
Win XP SP3 - c mi sie zacina , sew123 18/04/12 10:29
po powpadaly okruszki. wielkie mi haloNine Inch Nails to jest TO :)
iRacing Driver :)
- Z tego co piszesz , Birdman 18/04/12 13:20
to wynika że ty też masz maszynę do wypieku chleba. Nazywasz ją "żona".
Weź no raz sam zarób wszystko na chleb to zrozumiesz dlaczego automat jest prostszy.ping? - a po co , sew123 18/04/12 13:47
wtedy bylaby mi zona? :DNine Inch Nails to jest TO :)
iRacing Driver :)
- po co , okobar 18/04/12 15:29
nie wiem
wiem do czego:PAMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
GF 7600 GS, M2N4 SLI
Win XP SP3 - no do , sew123 18/04/12 17:37
robienia chleba tez:)Nine Inch Nails to jest TO :)
iRacing Driver :)
- tansza , tytan 19/04/12 16:07
mam na mysli pobor pradu wzgledem piekarnika.--
"Wciąż w pogoni za lepszej jakości
życiem..."
- mój chleb rośnie 1,5 h , kicior 18/04/12 08:21
po całej nocy byłby już pewnie rzadki i przeżarty. Ale może ja mam agresywniejszy i bardziej głodny zakwas.
- ostatnio sam podłapałem bakcyla, ale nie bawię się w zakwasy ;) , fiskomp 18/04/12 09:23
Skład na jeden chlebuś:
15dag mąki żytniej.
35dag mąki pszennej (biorę najzwyklejszą tortową).
5dag drożdży.
350ml wody.
ciutek cukru
0,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki octu.
Posypka - wsad co tam chcecie, ja do ciasta słonecznik, zmielony kminek, do posypki co podejdzie.
Mąkę przesiewam, dodaję sól i dodatki (zioła).
Do wody o max temp. 38 st. C dodaję drożdże i cukier. Rozbełtuję i jak się rozpuszczą dodaję ocet i dolewam do mąki . Miącham łyżką, aż się w miarę rozprowadzi. Odstawiam na 20-30 minut. W międzyczasie przygotowuję keksówkę dł 25 cm będzie fajny wysoki, 30 cm też łądnie wyrośnięty, ale wiadomo bardziej "jamnikowaty" ;)
Po czasie wyrastania, znowu przemieszam, przekłądam do formy, wygładzamy np łyżką maczaną w wodzie (niektórzy zalecają np psiuknąć wodą z np zwykłego spryskiwacza ;) ) i sypiemy dodatki na wierzch. Odpalam piekarnik 230stC, można wcześniej, w każdym razie ma być już nagrzany, bo drugie rośnięcie ciasta następuje już w keksówce, którą smaruję smalcem, a nie jakieś oliwy, oleje (błee).
Tu już ciasto leży krócej bo jakieś 10 minut.
Grzanie ustawione na "góra i dół", druga drabinka od dołu i wsadzamy.
Po 5-7 minutach (obserwacja czy dorasta), zmniejszam temp. na 190-200stC. Następnie po ok 30 minutach zmieniam nastaw na grzanie tylko z dołu (dolna grzała) i tak do 50-55 minut ogólnego czasu.
Obserwujemy górę chlebka, żeby nie dopalić czasem.
Po wszystkim, wyciągamy i nakrywamy bawełnianą ściereczką, odpoczywa, lekko stygnie i wtedy jego żywot przeważnie jest krótki. Tu jest ból, że bawisz się 1,5 godziny, a znika czasem w 5 minut :)- a tu łopatologicznie pokazane, fajne ma dziołcha przepisy. , fiskomp 18/04/12 09:31
http://www.youtube.com/watch?v=qXwZERdNjzs
- coz ja troche sie bawie , Carmamir 18/04/12 09:32
uzywam 1 kenwooda (ale on za pionowy jest) i drugiego automatu z jakiego z lidla (jedyny tak poziomy :/ ale jest dobry).
Oto chyba najbanalniejszy przepis na chlebek:
2 lyz. suszonych drozdzy lub 15g swiezych
1 i 1/3 kubeczka cieplej wody (325ml)
3 i 1/3 kubeczka pszennej maki (500g)
2 lyzeczki soli
Wazne jest abys odmierzyl wszystko co do grama/ml (uzywaj wagi cyfrowej do tego), nastepnie wrzucasz do maszyny i czekasz :)
Ew. do piekarnika (po wyrobieniu w maszynie, wyrasta normalny chleb jak z piekarni) :>
Tylko polecam robic w plaskim a nie pionowym (wbrew pozorom zupelnie inaczej smakuje)...No to się wkopałem... - Udało Ci sie cos upiec lepszego ??? , XiSiO 20/04/12 10:05
jakies zmiany ?"Przyjaźń - bezcenna za wszytko inne
zapłacisz adeną" (C) XiSiO - hmmm... , Doczu 23/04/12 21:16
... lepszego raczej nie z racji tego że musiałem zmienić proporcje mąki zytniej do pszennej (rzeczywiście sprawdziłą sie teoria, że to przez żytnią mąkę chleb nie wyrastał)
Ale ciekawostka - dziś właśnie skończyłem ten drugi chleb (wcześniej nie było okazji go zjeść) i smakował, może nie jak taki prosto z pieca, ale naprawę był smaczny (6 dni od wypieku)
|
|
|
|
|
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL |
|
|
|
|