TwojePC.pl © 2001 - 2025
|
 |
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
 |
|
|
[ot] Ankieta kulinarna , kubazzz 27/11/12 22:23 Jakie mięso najbardziej lubicie?
Nim padną tutaj wskazania na mięso rosomaka stepowego to trochę doprecyzuję - chodzi o ...
- takie co już jedliście
- takie, które przychodzi pierwsze na myśl i jakie preferujecie przy przyrządzaniu/wybieraniu potrawSM-S908 - Karczek z grilla, , laciak88 27/11/12 22:25
dwa dni wcześniej własnoręcznie zamarynowany sekretną mieszanką ziół i płynów :-D"To Alcohol! The cause of, and solution to, all of
life's problems." - Znowu , laciak88 27/11/12 22:27
nie doczytałem. O gatunek mięsa ci chodzi. Nic wyszukanego raczej nie jadłem, więc na myśl przychodzi mi wieprzowina (karczek, schab) i wołowina (coś z czego moja mama robi rolady, nie wiem co; polędwica)."To Alcohol! The cause of, and solution to, all of
life's problems."
- heh , Dabrow 27/11/12 22:26
cielęcina, królik, karkówka, kalmary (i niektóre inne owoce morza), jagnięcina, konina, schab, drób - kaczka, indyk, kurak. Kolejność smakowo. Coś pewnie pominąłem.!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------ - pedale , bwana 27/11/12 22:59
:->"you don't need your smile when I cut
your throat" - +1. , Demo 27/11/12 23:42
a nie myślałem, że mnie coś jeszcze rozśmieszy przed północą :Dnapisalbym swoj config,ale sie nie
zmiescil:( - jeden, zasłyszany ostatnio, mam nadzieję, że nie tu , bwana 27/11/12 23:55
- Synu! Za to, że przeklinałeś przy obiedzie, nie dostaniesz na deser lodów!
- Ale tatusiu, ja mam zespół Tourette-a..."you don't need your smile when I cut
your throat"
- przepraszam , Dabrow 28/11/12 19:30
Oczywiście surowe.!!!!!TO JEST SPARTA!!!
!Tu się nic nie zmienia!
------dabrow.com------ - :-D , bwana 29/11/12 09:32
i nie grzesz więcej:-D"you don't need your smile when I cut
your throat"
- Stek z bizona , bajbusek 27/11/12 22:40
Palce lizac - hmm , bartek_mi 27/11/12 22:42
gotowana wolowina oj takdzisiaj jest jutrzejszym wczoraj - ... tak i ja... , SebaSTS 28/11/12 10:19
... gotowana wołowina.>-<
- teraz to... , Yosarian 27/11/12 22:49
jadam rybie: łosoś, dorsz, mintaj, kurczak, indyk (pierś) a jeszcze lubię (ale nie jadam :) cielęcinę, schabowyAll the best people in life seem to like
LINUX.
Steve Wozniak
- Tatar!! , Chan 27/11/12 23:05
Polędwica wołowa. To jest to!- W sumie się nie dziwię... , Remek 28/11/12 08:53
Ksywa zobowiązuje...
- Wolowina... , Wolf 27/11/12 23:09
Ale nie taka jak w Polsce z krowy mlecznej. Prawdziwa wolowina, smaczna bez przyprawiania i delikatniejsza od polskiej cielenciny.Vey iz mir! - +1. , Ament 27/11/12 23:32
Czesto jezdze do Niemiec i stek w podrzednej knajpce w okolicach Bawarii smakuje 10x lepiej niz w tej przy 5 gwiazdkach w kraju.
Co do tematu - tak, wolowina. I
-AMENT-
I - tiaaaa, skruszała amoniakiem ;) , fiskomp 28/11/12 07:28
Ja podziękuję, chyba, że przed serwowaniem przy mnie zrobią badania surowej na zawartość antybiotyków, hormonów, metali ciężkich ;)
- Dom, , speed 27/11/12 23:35
sandacz pieczony lub w galarecie, pstrag jeziorny ,dziki losos(czerwone mieso) pieczony, stek z losia ,z ptactwa kuropatwy (biale) na zagryche kielbasa z losia i jelenia polnocnego.Resteuracja
stek z bizona lub bawola (czasami z losia) czerwone buraczki , shrimp i czasami lobster. na zapitke czerwone wino a do miesiwa kielonek czystej.- speed - wszystko się zgadza, może oprócz łososia, bo czerwone mięcho jest od barwników. , fiskomp 28/11/12 07:31
Dziki atlantycki nigdy czerwonym nie będzie (lekko różowawy). Hodowlany ma czerwone mięso, bo się faszeruje ryby specjalnymi barwnikami, właśnie coby mięsko czerwone było. ;)- Zapraszam na wedkowanie ,nie ma to jak na zywo przekonac sie jak wyglada , speed 28/11/12 16:50
mieso n.p czerwonego lososia lub innych gatunkow zyjacych na zachodzie Kanady.- Dzięki serdeczne, gdyby nie brak drobnych na lot, to może bym się skusił ;) , fiskomp 28/11/12 20:04
Jakieś wędziska po piwnicy się walają, ale już chyba z 10 lat nie "moczone", więc nie wiem, czy by się nadały :D
- kurczak, , siaraps 27/11/12 23:37
wieprzowina, ryby (dorsz, morszczuk)"dziś to, co wczoraj trwałym było
jutro istnieć przestaje"
dj boom - Schaboszczak , Mademan 27/11/12 23:39
Aż Zrobiłeś mi smaka na łeptowine.- hmm , bartek_mi 27/11/12 23:47
schaboszczak to wiadomo! :)dzisiaj jest jutrzejszym wczoraj
- prosze bardzo , Maverick 27/11/12 23:55
piers z kurczaka rozbijasz lekko nacierasz czosnkiem, bazylia i oregano zalewasz oliwa na godzinke chociaz. kroisz ser Manchego w paski 0.5cm x 0.5cm i o dlugosci takiej jak szerokosc kotleta, wkrotce zawijasa.
zawijasz, smazysz jakies 10minut. wyciagasz, zawijasz szynka parmenska lub podobna dlugo dojrzewajaca i dosmazasz jeszcze z 5-8 minut. zalewasz bialym winem, przykrywasz i dusisz kolejne 10 minut.
ja to podaje na puree ziemniaczanym z gotowana marchewka lub duszonym baklazanem.
aha, piersi nie solisz bo ser Manchego jest dosc slony. - filetowana ryba , Wedrowiec 28/11/12 00:05
na mazurach, własnoręcznie złowiona. Ale ryba to nie mięso ;)
Wołowina generalnie."Widziałem podręczniki
Gdzie jest czarno na białym
Że jesteście po**bani" - a co takiego , okobar 28/11/12 08:04
jak nie mięso? roślina? czy minerał?AMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
GF 7600 GS, M2N4 SLI
Win XP SP3 - spytaj przedstawicieli , Wedrowiec 28/11/12 08:21
sekty najpopularniejszej w tym kraju ;)"Widziałem podręczniki
Gdzie jest czarno na białym
Że jesteście po**bani" - A jeśli przyprawisz ją tak, że smakuje jak kurczak? , NimnuL-Redakcja 28/11/12 08:24
:-)Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - To i kota mozna tak przyprawic , acd 28/11/12 08:38
Generalnie wszystko moze smakowac jak kurczak>>> We are The BOARD. Resistance
is futile.<<< - W ogóle jak jest rozmowa o smakach i jedzeniu , NimnuL-Redakcja 28/11/12 08:42
to ktoś i tak zakończy, że smakuje jak kurczak :-)Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - np. ślimaki "domowej roboty" , Wedrowiec 28/11/12 08:59
smakują jak skrzyżowanie pieczarki z kurczakiem ;)"Widziałem podręczniki
Gdzie jest czarno na białym
Że jesteście po**bani"
- wołowina, karkówka , Bart 28/11/12 01:57
mule w winie - wołowe , vaneck 28/11/12 05:48
i wieprzowe. Tak naprawdę lubię każde mięso, byle dobrze przyrządzone :)A little less conversation, a little more action
please - polędwica , yorg5 28/11/12 07:28
wołowa na stek/ wieprzowa z cayenne i mozarelląThe Borg's frightening appearance
may scare small children. - Hmmm... , x_nerve 28/11/12 07:28
Mięso z dzika, wołowina(ras mięsnych, nie mlecznych).
Te powyżej smakują mi najbardziej, niemniej lubię większość rodzajów mięsa.Gentlemen...... START YOUR ENGINES !!! - hmm , elliot_pl 28/11/12 13:26
blad w sygnaturce celowy?momtoronomyotypaldollyochagi... - Bynajmniej! , x_nerve 28/11/12 15:12
thx!Gentlemen...... START YOUR ENGINES !!!
- Kaczka i gęś , NimnuL-Redakcja 28/11/12 08:00
w śliwkach i jabłku.
Następna będzie wołowina - udziec, ligawa, polędwica. Pieczenie, bitki, zrazy ...
Dalej indyk i wieprzowina (polędwica, schab, szynka - pieczenie i bitki)
Jagnięcina od święta.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - Zapomniałem, że królik i ryby to też mięso :-) , NimnuL-Redakcja 28/11/12 08:22
zatem cząber, łosoś, tuńczyk, mintaj, dorsz ...Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - cząber , kubazzz 28/11/12 10:36
to nie mięso ;)SM-S908 - Zależy od ilości szkodników na liściach :-) , NimnuL-Redakcja 28/11/12 10:50
comber oczywiście :)Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach.
- no to lecimy , okobar 28/11/12 08:07
schabowszczak z wieprzowinki...
wszelakie filety rybne, bez pangi i tilapii :P
no i raz w życiu jadłem coś w postaci roladek z mięsa weża (nie mam pojęcia jakiego) ... jakie to było pyszne
poza tym filecik z kurczaka w odwróconej panierce :P
taki temat a ja dziś wciaż przed sniadaniem....AMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
GF 7600 GS, M2N4 SLI
Win XP SP3 - Baranina , Ramol 28/11/12 08:17
ale kupić w polskim mieście to sztuka na ogół niewykonalna.Ramol - Poprobuj we wsiach , acd 28/11/12 08:39
Jak nie ma w miastach ;)>>> We are The BOARD. Resistance
is futile.<<< - Ze świeżą jest problem , NimnuL-Redakcja 28/11/12 08:44
ale mrożona to w większych marketach, w Makro regularnie.
W Realu niedawno rzucili trochę świeżej baraniny i dziczyzny, ale im nie zeszła i zwinęli. Chyba eksperymentalnie.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach.
- Pewnie indyk, wieprz i tunczyk , acd 28/11/12 08:35
A szczegolowo to piers z pierwszego, poledwica z drugiego i tuszka z trzeciego.>>> We are The BOARD. Resistance
is futile.<<< - Kurczak (udka i piersi), halibut, łosoś, , Matti 28/11/12 09:41
ogólnie drób, ryby i owoce morza. Od czasu do czasu wieprzowina. - generalnie nie lubię mięsa , Grocal 28/11/12 10:02
kurczak i niektóre ryby są ok...Na pewno, na razie, w ogóle...
Naprawdę, naprzeciwko, stąd...
Ortografia nie gryzie! - kurczak , MayheM 28/11/12 10:02
glownie udka, ale do wiekszosci dan piersi.
Ryby i owoce morza.
Wieprzowina
Wołowina - Hmmm , Marcinex 28/11/12 10:03
Polędwica wołowa :)Nie ma piekła poza tym światem, on nim
jest, nie ma diabła poza człowiekiem,
on nim jest! - KROWA! , Kosiarz 28/11/12 10:12
http://www.youtube.com/watch?v=YyOOvOLH17U
A tak na serio to dobre steki wolowe krwiste(wolowinka argentynska jest niesamowita ale ciezka do dostania) jako numer 1.
Pozniej wszystko inne jak jest dobrze zrobione z naciskiem na unikanie wieprzowiny jezeli mam wybor ale nie pogardze schaboszczakiem od czasu do czasu ;)Ale urwal... - Argentynska jest przereklamowana... , Wolf 28/11/12 10:51
To zwykla wolowina z miesnych ras bydla biegajacego po farmie ekologicznej, wypasanego na swiezej trawie dostepnej przez caly rok.Vey iz mir! - etam bez przesady , Maverick 28/11/12 11:37
nie powiesz chyba, ze wino z Napa Valley jest przereklamowane. po prostu robia je z tych samych skladnikow ale te skladniki rosna i dojrzewaja w innych warunkach.
znajomy hoduje papugi. dostal jakies tam od kogos i mowi mi, ze to takie same jak jego. jego - piekne kolorki, jak tecza. tamte, ktore wlasnie dostal - kolory jak brudna sciera. kilka miesiecy karmienia innym jedzeniem i odmiana totalna. wystarczylo, karmic je jajcami farmerskimi a nie supermarketowymi i kolorow nabieraly jak trzeba.- Czesciowo sie zgodze... , Wolf 28/11/12 12:05
Ale caly "myk" z argentynska wolowina polega na tym ze...
Po raz, w Polsce prawie nikt nie hoduje ras miesnych, wiec z automatu, ktos, kto dostanie steka z takiej krowy odczuje roznice w stosunku do twardego steka z mlecznej krowy.
Po dwa, w regionach argentyny, gdzie hoduje sie najwiecej bydla pada sporo deszczu, w zimie temperatury nie spadaja ponizej zera, a w lecie nie skacza powyzej 25 stopni.
Trawa ani nie wysycha ani nie zamarza, a zwierzeta nie musza byc dokarmiane sztuczna pasza.
Wypisz, wymaluj, warunki pogodowe jak u mnie w Irlandii.
Jadlem tez sporo wolowiny w usa od krow prawdopodobnie karmionych kukurydza i soja.
Mieso jest rownie delikatne, rowniez nie da sie go upiec na "zelówe" ale nie jest tak smaczne jak argentynskie czy irlandzkie.Vey iz mir! - ano wlasnie , Maverick 28/11/12 12:33
moze byc z Argentyny ale gdy karmione bedzie syfem to i syfiasto bedzie smakowalo. moze nie syfiasto ale nie tak jak powinno czy mogloby.- czy piszecie , kubazzz 28/11/12 12:38
o czymś co się zwie Angus Beef?SM-S908 - I tak i nie... , Wolf 28/11/12 12:56
Angus to tylko jedna(choc najpopularniejsza w usa) rasa bydla miesnego.
Bardzo latwo je poznac po braku rogow.
Irlandzkie bydlo miesne rogi posiada.Vey iz mir! - pytam , kubazzz 28/11/12 13:26
żeby w razie czego wiedzieć czego wypatrywać, chociaż wątpię, żeby w Polsce to było do znalezienia.
Angus Beef pamiętam z USA i Szwecji - niektóre burgery się tym reklamowały ;)SM-S908 - Sam nie mam pojecia gdzie tego w Polsce szukac... , Wolf 28/11/12 13:35
Zauwazylem ze od kilku lat Polski internet rozpisuje sie o wolowinie argentynskiej, wiec pewnie ta wlasnie bedzie najlatwiej wyszukac.Vey iz mir! - Angus jest najczęściej spotykany w USA , bajbusek 28/11/12 17:47
natomiast u nas dobra hodowla jest pod Kutnem - tam hodują Limuzyny :)
Osobiście przepadam za Kobe ale to krowi hardcore i jadłem z dwa razy (specjalnie masowane krowy razy Wagyu) ...- W czerwcu mam byc w Tokyo... , Wolf 28/11/12 18:31
Wolowina z Kobe jest w planie.
Jesli nie napisze jak smakowala to znaczy ze kucharz zle pocial rybe fugu ;)Vey iz mir! - Zazdroszcze , bajbusek 28/11/12 20:34
Jadlem w Polsce i w US ... do Tokyo jeszcze nie dotarlem- Ja nie cieszę sie specjalnie z tego wyjazdu... , Wolf 28/11/12 22:08
Szczególnie ze na początku przyszłego roku spodziewam sie dziecka.
Ale taka praca, zapytali czy ogarne, zgodziłem sie i trza leciećVey iz mir!
- Podobno obecnie olbrzymia większość rozdymek pochodzi z hodowli , zartie 2/12/12 21:44
a z nich wątrobę można jeść jak kurczaka.Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem
- krewetki , Hitman 28/11/12 10:32
ale świeże - z głowami kupowane.. później długo długo nic i dziczyzna w każdej postaci..Teoretycznie okłamywanie samego siebie
jest niemożliwe. W praktyce robi to
każdy z nas. - Sporo tego , tytan 28/11/12 10:51
Poledwica, schab, karkowka, kurczak, ryby:)--
"Wciąż w pogoni za lepszej jakości
życiem..." - Baraninka pod wszelką postacią i Harðfiskur , Thadeus 28/11/12 11:04
:) oba pycha - szczególnie harðfiskur z masełkiem słonym.... - co to jest , okobar 28/11/12 11:10
Har& coś tam? :PAMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
GF 7600 GS, M2N4 SLI
Win XP SP3 - OO nie ma takich liter na boardzie , Thadeus 28/11/12 11:22
:)
Po naszemu Hardfiskur - czyli suszona na podeszwę rybka - którą można chrupać jaki czipsy - pycha
http://img.photobucket.com/...tur/hardfiskur01.jpg... - tu jest Polska , kubazzz 28/11/12 11:31
i tu som tylko Polskie Litery!!
Islandzkie nie wejdom!SM-S908 - no ale ta suszona ryba to raczej przekąska , Doczu 28/11/12 11:51
Niemniej smaczna.- w PL do dostania ? , Yosarian 28/11/12 14:20
...All the best people in life seem to like
LINUX.
Steve Wozniak
- Tak - ale raczej we wschodniej Polsce , Doczu 28/11/12 15:18
Im bliżej granicy z Ukrainą czy Białorusią, tym czestsza do spotkania. Ale tylko na targowiskach.
Na Ukrainie do dostania niemal na każdej stacji benzynowej czy w markecie.
- Po naszemu(ale tez nie do konca)... , Wolf 28/11/12 14:39
To sie nazywa "Sztokfisz"...Vey iz mir! - po naszemu angielsku? czy po naszemu polsku? , Maverick 28/11/12 15:16
;-)- Niby po polsku z niemieckiego... , Wolf 28/11/12 15:49
Po naszemu, angielskiemu to jest "Stockfish".Vey iz mir! - Baccalau jadlem w Portugalii , bajbusek 28/11/12 20:37
z tym, ze oni takiego suszonego dorsza gotuja ... Jest z deka slonawy ;)
- najbardziej , celt 28/11/12 16:04
lubię sarninę, bardzo delikatne i bardzo dobre.
Potem jeleń, a potem zając, królik, kaczka, gęś.
A najbardziej lubię zapach napalmu o poranku ;)Everything should be made as simple as
possible, but no simpler - hmm , Paweł27 29/11/12 11:13
Polędwica wołowa szarpana, pierwszej świeżości i z tego Befsztyk Tatarskii7-4770, Asus H87M-Pro
EVGA 750ti, SSD 840 Pro
Fractal Design Define R4, EVGA 750W Gold - Jeżeli chodzi , Bergerac 29/11/12 14:07
o wybory, to przede wszystkim cielęcina, wołowina, baranina i drób.
Jeżeli chodzi o lubienie, to bitki wołowe, kaczka pieczona z jabłkami, kurczak pieczony z papryką, pierś indyka duszona i smażona przygotowana we własnego pomysłu marynacie jabłkowo-miodowej, wątróbka drobiowa z cebulką.Barbossa: You're supposed to be dead!
Jack Sparrow: Am I not? - 1 tatar , Killer 29/11/12 16:26
2. żeberka w miodzie
3. kurczak z rożnaKiedyś normą był ogół a nie margines... - argentyńska wołowina chyba źle działa na mózg , kubazzz 30/11/12 17:42
http://www.tvn24.pl/...ia-nie-zmieni,291829,s.htmlSM-S908 |
|
|
|
 |
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2025, TwojePC.PL |
 |
|
|
|