Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » patinka 13:06
 » Pawiano 13:06
 » Sherif 13:03
 » cana 13:03
 » bajbusek 13:01
 » Matti 12:59
 » yeger 12:58
 » Pietka 12:55
 » leon 12:53
 » Artaa 12:51
 » braveh 12:46
 » ham_solo 12:46
 » JE Jacaw 12:39
 » DJopek 12:36
 » Visar 12:34
 » Emios 12:31
 » Kenny 12:31
 » dugi 12:31
 » ligand17 12:28
 » rainy 12:21

 Dzisiaj przeczytano
 11609 postów,
 wczoraj 32094

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2025
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

[ot] Ankieta kulinarna , kubazzz 27/11/12 22:23
Jakie mięso najbardziej lubicie?
Nim padną tutaj wskazania na mięso rosomaka stepowego to trochę doprecyzuję - chodzi o ...
- takie co już jedliście
- takie, które przychodzi pierwsze na myśl i jakie preferujecie przy przyrządzaniu/wybieraniu potraw

SM-S908

  1. Karczek z grilla, , laciak88 27/11/12 22:25
    dwa dni wcześniej własnoręcznie zamarynowany sekretną mieszanką ziół i płynów :-D

    "To Alcohol! The cause of, and solution to, all of
    life's problems."

    1. Znowu , laciak88 27/11/12 22:27
      nie doczytałem. O gatunek mięsa ci chodzi. Nic wyszukanego raczej nie jadłem, więc na myśl przychodzi mi wieprzowina (karczek, schab) i wołowina (coś z czego moja mama robi rolady, nie wiem co; polędwica).

      "To Alcohol! The cause of, and solution to, all of
      life's problems."

  2. heh , Dabrow 27/11/12 22:26
    cielęcina, królik, karkówka, kalmary (i niektóre inne owoce morza), jagnięcina, konina, schab, drób - kaczka, indyk, kurak. Kolejność smakowo. Coś pewnie pominąłem.

    !!!!!TO JEST SPARTA!!!
    !Tu się nic nie zmienia!
    ------dabrow.com------

    1. pedale , bwana 27/11/12 22:59
      :->

      "you don't need your smile when I cut
      your throat"

      1. +1. , Demo 27/11/12 23:42
        a nie myślałem, że mnie coś jeszcze rozśmieszy przed północą :D

        napisalbym swoj config,ale sie nie
        zmiescil:(

        1. jeden, zasłyszany ostatnio, mam nadzieję, że nie tu , bwana 27/11/12 23:55
          - Synu! Za to, że przeklinałeś przy obiedzie, nie dostaniesz na deser lodów!
          - Ale tatusiu, ja mam zespół Tourette-a...

          "you don't need your smile when I cut
          your throat"

      2. przepraszam , Dabrow 28/11/12 19:30
        Oczywiście surowe.

        !!!!!TO JEST SPARTA!!!
        !Tu się nic nie zmienia!
        ------dabrow.com------

        1. :-D , bwana 29/11/12 09:32
          i nie grzesz więcej:-D

          "you don't need your smile when I cut
          your throat"

  3. Stek z bizona , bajbusek 27/11/12 22:40
    Palce lizac

  4. hmm , bartek_mi 27/11/12 22:42
    gotowana wolowina oj tak

    dzisiaj jest jutrzejszym wczoraj

    1. ... tak i ja... , SebaSTS 28/11/12 10:19
      ... gotowana wołowina.

      >-<

  5. teraz to... , Yosarian 27/11/12 22:49
    jadam rybie: łosoś, dorsz, mintaj, kurczak, indyk (pierś) a jeszcze lubię (ale nie jadam :) cielęcinę, schabowy

    All the best people in life seem to like
    LINUX.
    Steve Wozniak

  6. Tatar!! , Chan 27/11/12 23:05
    Polędwica wołowa. To jest to!

    1. W sumie się nie dziwię... , Remek 28/11/12 08:53
      Ksywa zobowiązuje...

  7. Wolowina... , Wolf 27/11/12 23:09
    Ale nie taka jak w Polsce z krowy mlecznej. Prawdziwa wolowina, smaczna bez przyprawiania i delikatniejsza od polskiej cielenciny.

    Vey iz mir!

    1. +1. , Ament 27/11/12 23:32
      Czesto jezdze do Niemiec i stek w podrzednej knajpce w okolicach Bawarii smakuje 10x lepiej niz w tej przy 5 gwiazdkach w kraju.
      Co do tematu - tak, wolowina.

      I
      -AMENT-
      I

      1. tiaaaa, skruszała amoniakiem ;) , fiskomp 28/11/12 07:28
        Ja podziękuję, chyba, że przed serwowaniem przy mnie zrobią badania surowej na zawartość antybiotyków, hormonów, metali ciężkich ;)

  8. Dom, , speed 27/11/12 23:35
    sandacz pieczony lub w galarecie, pstrag jeziorny ,dziki losos(czerwone mieso) pieczony, stek z losia ,z ptactwa kuropatwy (biale) na zagryche kielbasa z losia i jelenia polnocnego.Resteuracja
    stek z bizona lub bawola (czasami z losia) czerwone buraczki , shrimp i czasami lobster. na zapitke czerwone wino a do miesiwa kielonek czystej.

    1. speed - wszystko się zgadza, może oprócz łososia, bo czerwone mięcho jest od barwników. , fiskomp 28/11/12 07:31
      Dziki atlantycki nigdy czerwonym nie będzie (lekko różowawy). Hodowlany ma czerwone mięso, bo się faszeruje ryby specjalnymi barwnikami, właśnie coby mięsko czerwone było. ;)

      1. Zapraszam na wedkowanie ,nie ma to jak na zywo przekonac sie jak wyglada , speed 28/11/12 16:50
        mieso n.p czerwonego lososia lub innych gatunkow zyjacych na zachodzie Kanady.

        1. Dzięki serdeczne, gdyby nie brak drobnych na lot, to może bym się skusił ;) , fiskomp 28/11/12 20:04
          Jakieś wędziska po piwnicy się walają, ale już chyba z 10 lat nie "moczone", więc nie wiem, czy by się nadały :D

  9. kurczak, , siaraps 27/11/12 23:37
    wieprzowina, ryby (dorsz, morszczuk)

    "dziś to, co wczoraj trwałym było
    jutro istnieć przestaje"
    dj boom

  10. Schaboszczak , Mademan 27/11/12 23:39
    Aż Zrobiłeś mi smaka na łeptowine.

    1. hmm , bartek_mi 27/11/12 23:47
      schaboszczak to wiadomo! :)

      dzisiaj jest jutrzejszym wczoraj

  11. prosze bardzo , Maverick 27/11/12 23:55
    piers z kurczaka rozbijasz lekko nacierasz czosnkiem, bazylia i oregano zalewasz oliwa na godzinke chociaz. kroisz ser Manchego w paski 0.5cm x 0.5cm i o dlugosci takiej jak szerokosc kotleta, wkrotce zawijasa.

    zawijasz, smazysz jakies 10minut. wyciagasz, zawijasz szynka parmenska lub podobna dlugo dojrzewajaca i dosmazasz jeszcze z 5-8 minut. zalewasz bialym winem, przykrywasz i dusisz kolejne 10 minut.
    ja to podaje na puree ziemniaczanym z gotowana marchewka lub duszonym baklazanem.
    aha, piersi nie solisz bo ser Manchego jest dosc slony.

  12. filetowana ryba , Wedrowiec 28/11/12 00:05
    na mazurach, własnoręcznie złowiona. Ale ryba to nie mięso ;)
    Wołowina generalnie.

    "Widziałem podręczniki
    Gdzie jest czarno na białym
    Że jesteście po**bani"

    1. a co takiego , okobar 28/11/12 08:04
      jak nie mięso? roślina? czy minerał?

      AMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
      GF 7600 GS, M2N4 SLI
      Win XP SP3

      1. spytaj przedstawicieli , Wedrowiec 28/11/12 08:21
        sekty najpopularniejszej w tym kraju ;)

        "Widziałem podręczniki
        Gdzie jest czarno na białym
        Że jesteście po**bani"

        1. A jeśli przyprawisz ją tak, że smakuje jak kurczak? , NimnuL-Redakcja 28/11/12 08:24
          :-)

          Gdyby nie wymyślono elektryczności,
          siedziałbym przed komputerem przy
          świeczkach.

          1. To i kota mozna tak przyprawic , acd 28/11/12 08:38
            Generalnie wszystko moze smakowac jak kurczak

            >>> We are The BOARD. Resistance
            is futile.<<<

            1. W ogóle jak jest rozmowa o smakach i jedzeniu , NimnuL-Redakcja 28/11/12 08:42
              to ktoś i tak zakończy, że smakuje jak kurczak :-)

              Gdyby nie wymyślono elektryczności,
              siedziałbym przed komputerem przy
              świeczkach.

              1. np. ślimaki "domowej roboty" , Wedrowiec 28/11/12 08:59
                smakują jak skrzyżowanie pieczarki z kurczakiem ;)

                "Widziałem podręczniki
                Gdzie jest czarno na białym
                Że jesteście po**bani"

  13. wołowina, karkówka , Bart 28/11/12 01:57
    mule w winie

  14. wołowe , vaneck 28/11/12 05:48
    i wieprzowe. Tak naprawdę lubię każde mięso, byle dobrze przyrządzone :)

    A little less conversation, a little more action
    please

  15. polędwica , yorg5 28/11/12 07:28
    wołowa na stek/ wieprzowa z cayenne i mozarellą

    The Borg's frightening appearance
    may scare small children.

  16. Hmmm... , x_nerve 28/11/12 07:28
    Mięso z dzika, wołowina(ras mięsnych, nie mlecznych).
    Te powyżej smakują mi najbardziej, niemniej lubię większość rodzajów mięsa.

    Gentlemen...... START YOUR ENGINES !!!

    1. hmm , elliot_pl 28/11/12 13:26
      blad w sygnaturce celowy?

      momtoronomyotypaldollyochagi...

      1. Bynajmniej! , x_nerve 28/11/12 15:12
        thx!

        Gentlemen...... START YOUR ENGINES !!!

  17. Kaczka i gęś , NimnuL-Redakcja 28/11/12 08:00
    w śliwkach i jabłku.
    Następna będzie wołowina - udziec, ligawa, polędwica. Pieczenie, bitki, zrazy ...
    Dalej indyk i wieprzowina (polędwica, schab, szynka - pieczenie i bitki)
    Jagnięcina od święta.

    Gdyby nie wymyślono elektryczności,
    siedziałbym przed komputerem przy
    świeczkach.

    1. Zapomniałem, że królik i ryby to też mięso :-) , NimnuL-Redakcja 28/11/12 08:22
      zatem cząber, łosoś, tuńczyk, mintaj, dorsz ...

      Gdyby nie wymyślono elektryczności,
      siedziałbym przed komputerem przy
      świeczkach.

      1. cząber , kubazzz 28/11/12 10:36
        to nie mięso ;)

        SM-S908

        1. Zależy od ilości szkodników na liściach :-) , NimnuL-Redakcja 28/11/12 10:50
          comber oczywiście :)

          Gdyby nie wymyślono elektryczności,
          siedziałbym przed komputerem przy
          świeczkach.

  18. no to lecimy , okobar 28/11/12 08:07
    schabowszczak z wieprzowinki...
    wszelakie filety rybne, bez pangi i tilapii :P
    no i raz w życiu jadłem coś w postaci roladek z mięsa weża (nie mam pojęcia jakiego) ... jakie to było pyszne

    poza tym filecik z kurczaka w odwróconej panierce :P

    taki temat a ja dziś wciaż przed sniadaniem....

    AMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
    GF 7600 GS, M2N4 SLI
    Win XP SP3

  19. Baranina , Ramol 28/11/12 08:17
    ale kupić w polskim mieście to sztuka na ogół niewykonalna.

    Ramol

    1. Poprobuj we wsiach , acd 28/11/12 08:39
      Jak nie ma w miastach ;)

      >>> We are The BOARD. Resistance
      is futile.<<<

    2. Ze świeżą jest problem , NimnuL-Redakcja 28/11/12 08:44
      ale mrożona to w większych marketach, w Makro regularnie.
      W Realu niedawno rzucili trochę świeżej baraniny i dziczyzny, ale im nie zeszła i zwinęli. Chyba eksperymentalnie.

      Gdyby nie wymyślono elektryczności,
      siedziałbym przed komputerem przy
      świeczkach.

  20. Pewnie indyk, wieprz i tunczyk , acd 28/11/12 08:35
    A szczegolowo to piers z pierwszego, poledwica z drugiego i tuszka z trzeciego.

    >>> We are The BOARD. Resistance
    is futile.<<<

  21. Kurczak (udka i piersi), halibut, łosoś, , Matti 28/11/12 09:41
    ogólnie drób, ryby i owoce morza. Od czasu do czasu wieprzowina.

  22. generalnie nie lubię mięsa , Grocal 28/11/12 10:02
    kurczak i niektóre ryby są ok...

    Na pewno, na razie, w ogóle...
    Naprawdę, naprzeciwko, stąd...
    Ortografia nie gryzie!

  23. kurczak , MayheM 28/11/12 10:02
    glownie udka, ale do wiekszosci dan piersi.
    Ryby i owoce morza.
    Wieprzowina
    Wołowina

  24. Hmmm , Marcinex 28/11/12 10:03
    Polędwica wołowa :)

    Nie ma piekła poza tym światem, on nim
    jest, nie ma diabła poza człowiekiem,
    on nim jest!

  25. KROWA! , Kosiarz 28/11/12 10:12
    http://www.youtube.com/watch?v=YyOOvOLH17U

    A tak na serio to dobre steki wolowe krwiste(wolowinka argentynska jest niesamowita ale ciezka do dostania) jako numer 1.

    Pozniej wszystko inne jak jest dobrze zrobione z naciskiem na unikanie wieprzowiny jezeli mam wybor ale nie pogardze schaboszczakiem od czasu do czasu ;)

    Ale urwal...

    1. Argentynska jest przereklamowana... , Wolf 28/11/12 10:51
      To zwykla wolowina z miesnych ras bydla biegajacego po farmie ekologicznej, wypasanego na swiezej trawie dostepnej przez caly rok.

      Vey iz mir!

      1. etam bez przesady , Maverick 28/11/12 11:37
        nie powiesz chyba, ze wino z Napa Valley jest przereklamowane. po prostu robia je z tych samych skladnikow ale te skladniki rosna i dojrzewaja w innych warunkach.
        znajomy hoduje papugi. dostal jakies tam od kogos i mowi mi, ze to takie same jak jego. jego - piekne kolorki, jak tecza. tamte, ktore wlasnie dostal - kolory jak brudna sciera. kilka miesiecy karmienia innym jedzeniem i odmiana totalna. wystarczylo, karmic je jajcami farmerskimi a nie supermarketowymi i kolorow nabieraly jak trzeba.

        1. Czesciowo sie zgodze... , Wolf 28/11/12 12:05
          Ale caly "myk" z argentynska wolowina polega na tym ze...
          Po raz, w Polsce prawie nikt nie hoduje ras miesnych, wiec z automatu, ktos, kto dostanie steka z takiej krowy odczuje roznice w stosunku do twardego steka z mlecznej krowy.
          Po dwa, w regionach argentyny, gdzie hoduje sie najwiecej bydla pada sporo deszczu, w zimie temperatury nie spadaja ponizej zera, a w lecie nie skacza powyzej 25 stopni.
          Trawa ani nie wysycha ani nie zamarza, a zwierzeta nie musza byc dokarmiane sztuczna pasza.

          Wypisz, wymaluj, warunki pogodowe jak u mnie w Irlandii.

          Jadlem tez sporo wolowiny w usa od krow prawdopodobnie karmionych kukurydza i soja.
          Mieso jest rownie delikatne, rowniez nie da sie go upiec na "zelówe" ale nie jest tak smaczne jak argentynskie czy irlandzkie.

          Vey iz mir!

          1. ano wlasnie , Maverick 28/11/12 12:33
            moze byc z Argentyny ale gdy karmione bedzie syfem to i syfiasto bedzie smakowalo. moze nie syfiasto ale nie tak jak powinno czy mogloby.

            1. czy piszecie , kubazzz 28/11/12 12:38
              o czymś co się zwie Angus Beef?

              SM-S908

              1. I tak i nie... , Wolf 28/11/12 12:56
                Angus to tylko jedna(choc najpopularniejsza w usa) rasa bydla miesnego.
                Bardzo latwo je poznac po braku rogow.
                Irlandzkie bydlo miesne rogi posiada.

                Vey iz mir!

                1. pytam , kubazzz 28/11/12 13:26
                  żeby w razie czego wiedzieć czego wypatrywać, chociaż wątpię, żeby w Polsce to było do znalezienia.
                  Angus Beef pamiętam z USA i Szwecji - niektóre burgery się tym reklamowały ;)

                  SM-S908

                  1. Sam nie mam pojecia gdzie tego w Polsce szukac... , Wolf 28/11/12 13:35
                    Zauwazylem ze od kilku lat Polski internet rozpisuje sie o wolowinie argentynskiej, wiec pewnie ta wlasnie bedzie najlatwiej wyszukac.

                    Vey iz mir!

                    1. Angus jest najczęściej spotykany w USA , bajbusek 28/11/12 17:47
                      natomiast u nas dobra hodowla jest pod Kutnem - tam hodują Limuzyny :)

                      Osobiście przepadam za Kobe ale to krowi hardcore i jadłem z dwa razy (specjalnie masowane krowy razy Wagyu) ...

                      1. W czerwcu mam byc w Tokyo... , Wolf 28/11/12 18:31
                        Wolowina z Kobe jest w planie.
                        Jesli nie napisze jak smakowala to znaczy ze kucharz zle pocial rybe fugu ;)

                        Vey iz mir!

                        1. Zazdroszcze , bajbusek 28/11/12 20:34
                          Jadlem w Polsce i w US ... do Tokyo jeszcze nie dotarlem

                          1. Ja nie cieszę sie specjalnie z tego wyjazdu... , Wolf 28/11/12 22:08
                            Szczególnie ze na początku przyszłego roku spodziewam sie dziecka.
                            Ale taka praca, zapytali czy ogarne, zgodziłem sie i trza lecieć

                            Vey iz mir!

                        2. Podobno obecnie olbrzymia większość rozdymek pochodzi z hodowli , zartie 2/12/12 21:44
                          a z nich wątrobę można jeść jak kurczaka.

                          Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem

  26. krewetki , Hitman 28/11/12 10:32
    ale świeże - z głowami kupowane.. później długo długo nic i dziczyzna w każdej postaci..

    Teoretycznie okłamywanie samego siebie
    jest niemożliwe. W praktyce robi to
    każdy z nas.

  27. Sporo tego , tytan 28/11/12 10:51
    Poledwica, schab, karkowka, kurczak, ryby:)

    --
    "Wciąż w pogoni za lepszej jakości
    życiem..."

  28. Baraninka pod wszelką postacią i Har&#240;fiskur , Thadeus 28/11/12 11:04
    :) oba pycha - szczególnie har&#240;fiskur z masełkiem słonym.

    ...

    1. co to jest , okobar 28/11/12 11:10
      Har& coś tam? :P

      AMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
      GF 7600 GS, M2N4 SLI
      Win XP SP3

      1. OO nie ma takich liter na boardzie , Thadeus 28/11/12 11:22
        :)

        Po naszemu Hardfiskur - czyli suszona na podeszwę rybka - którą można chrupać jaki czipsy - pycha

        http://img.photobucket.com/...tur/hardfiskur01.jpg

        ...

        1. tu jest Polska , kubazzz 28/11/12 11:31
          i tu som tylko Polskie Litery!!
          Islandzkie nie wejdom!

          SM-S908

        2. no ale ta suszona ryba to raczej przekąska , Doczu 28/11/12 11:51
          Niemniej smaczna.

          1. w PL do dostania ? , Yosarian 28/11/12 14:20
            ...

            All the best people in life seem to like
            LINUX.
            Steve Wozniak

            1. Tak - ale raczej we wschodniej Polsce , Doczu 28/11/12 15:18
              Im bliżej granicy z Ukrainą czy Białorusią, tym czestsza do spotkania. Ale tylko na targowiskach.
              Na Ukrainie do dostania niemal na każdej stacji benzynowej czy w markecie.

        3. Po naszemu(ale tez nie do konca)... , Wolf 28/11/12 14:39
          To sie nazywa "Sztokfisz"...

          Vey iz mir!

          1. po naszemu angielsku? czy po naszemu polsku? , Maverick 28/11/12 15:16
            ;-)

            1. Niby po polsku z niemieckiego... , Wolf 28/11/12 15:49
              Po naszemu, angielskiemu to jest "Stockfish".

              Vey iz mir!

              1. Baccalau jadlem w Portugalii , bajbusek 28/11/12 20:37
                z tym, ze oni takiego suszonego dorsza gotuja ... Jest z deka slonawy ;)

  29. najbardziej , celt 28/11/12 16:04
    lubię sarninę, bardzo delikatne i bardzo dobre.
    Potem jeleń, a potem zając, królik, kaczka, gęś.

    A najbardziej lubię zapach napalmu o poranku ;)

    Everything should be made as simple as
    possible, but no simpler

  30. hmm , Paweł27 29/11/12 11:13
    Polędwica wołowa szarpana, pierwszej świeżości i z tego Befsztyk Tatarski

    i7-4770, Asus H87M-Pro
    EVGA 750ti, SSD 840 Pro
    Fractal Design Define R4, EVGA 750W Gold

  31. Jeżeli chodzi , Bergerac 29/11/12 14:07
    o wybory, to przede wszystkim cielęcina, wołowina, baranina i drób.
    Jeżeli chodzi o lubienie, to bitki wołowe, kaczka pieczona z jabłkami, kurczak pieczony z papryką, pierś indyka duszona i smażona przygotowana we własnego pomysłu marynacie jabłkowo-miodowej, wątróbka drobiowa z cebulką.

    Barbossa: You're supposed to be dead!
    Jack Sparrow: Am I not?

  32. 1 tatar , Killer 29/11/12 16:26
    2. żeberka w miodzie
    3. kurczak z rożna

    Kiedyś normą był ogół a nie margines...

  33. argentyńska wołowina chyba źle działa na mózg , kubazzz 30/11/12 17:42
    http://www.tvn24.pl/...ia-nie-zmieni,291829,s.html

    SM-S908

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2025, TwojePC.PL