Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » okobar 23:11
 » Chavez 23:09
 » DJopek 23:06
 » ReeX 23:05
 » Wolf 23:03
 » kemilk 23:02
 » Dhoine 23:01
 » past 23:00
 » Lukas12p 22:59
 » m&m 22:55
 » rainy 22:49
 » Logan 22:49
 » Zbyszek.J 22:48
 » alien1 22:48
 » J@rek 22:47
 » Kenny 22:44
 » Sociu 22:41
 » Artaa 22:36
 » PCCPU 22:34
 » globi-wan 22:34

 Dzisiaj przeczytano
 30652 postów,
 wczoraj 54542

 Szybkie ładowanie
 jest:
wyłączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

[OT] Patelnia ceramiczna , Fantomas 3/02/13 21:13
w Biedronce jest promocja na patelnie ceramiczne i stąd ptranie do Was, używam patelni teflonowych, a jeszcze nie miałem do czynienia z ceramiką .. więc czym one róznią się od siebie ?

oczywiście oprócz oczywistej oczywistości w stylu jedna ma powłokę teflonową druga ceramiczną ..

.... jezeli nie wyłapałes(aś)
złosliwosci to przeczytaj raz
jeszcze ...

  1. Hmm , laciak88 3/02/13 21:47
    Bardziej śliska; wydaje mi się, że mniej przywiera; nie jesz teflonu. Smażąc mięso bez tłuszczu można pobrudzić ją na amen (ocet nie daje rady).

    "To Alcohol! The cause of, and solution to, all of
    life's problems."

  2. i jeszcze ceramiczną , okobar 3/02/13 22:07
    łatwiej się myje... no chyba że jest zniszczona, to wtedy nie :P

    AMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
    GF 7600 GS, M2N4 SLI
    Win XP SP3

    1. Podobno dobrą, ceramiczną trudniej zniszczyć i zarysować , NimnuL-Redakcja 4/02/13 07:13
      ja mam tylko jedną, 20cm za ~80zł, więc pewnie średnia półka. Ale minęły już ze dwa lata i śladu użytkowania na powłoce nie ma. Aktualnie jeśli będę wymieniał naczynia to tylko na ceramiczne, ewentualnie porządne ze stali nierdzewnej.

      Gdyby nie wymyślono elektryczności,
      siedziałbym przed komputerem przy
      świeczkach.

  3. juz garnki ceramiczne to porazka , Kenny 3/02/13 22:34
    a patelnia to kompletne dno... nie do domycia po calej masie produktow, nie mowiac juz o ostrzejszym smazeniu czegokolwiek.

    .:Pozdrowienia:.

  4. Kupowałem jedną taką jakieś dwa miesiące temu -> , evil 3/02/13 22:40
    http://sklepgalicja.pl/...-cm-indukcja-p-1361.html

    Ceramiczna, zielona, była w sklepie obok domu ;-)

    Przywiera zdecydowanie mniej niż na patelniach pozbawionych 'magicznych' powłok. W porównaniu z Tefalem... ma jasne dno i bardziej widać, że po smażeniu (nie lubie często mieszać) na środku patelni pozostaje delikatny osad który bez problemu możesz usunąć w zmywarce lub ręcznie zmywaczkiem.

    IMO jeden pies :P

    d: || nie kradnij - rząd nie lubi
    konkurencji || :P

  5. Zamiast tego , El Vis 3/02/13 22:45
    Zainwestuje i kup patelnie firmy AMT. Nazywa się Gastroguss. Używałem już wielu patelni z racji zamiłowania do gotowania. Do tej pory jest to najlepszy zakup jakiego dokonałem.
    A ceramiczna zaczęła mi przywierać po pół roku. A tania nie była.

    Moje patelnie kupiłem tutaj
    https://luxfood.pl/...produkty-firmy-gastro-guss-t

    I don't suffer from insanity.
    I actually quite enjoy it.

    1. 25 zł w porównaniu do 300zł (allegro) , Fantomas 3/02/13 22:50
      to jednak jest różnica ..

      podejrzewam, że zedrę mniej niż 12 ceramicznych niż Ty tą jedną ...
      hmmm .. a dlaczego ona jest taka idealna ?

      .... jezeli nie wyłapałes(aś)
      złosliwosci to przeczytaj raz
      jeszcze ...

      1. Jest po prostu śliczna , El Vis 4/02/13 08:16
        Oczywiście nic nie przywiera i wg innych posiadających tę patelnie przez kilka lat przywierać nie będzie. Oczywiście do puki nie dobierzesz się do niej czymś metalowym. Powierzchnia nie jest po prostu pokryta tytanem. On jest tak jakby wkuty w nią. Dzięki temu jest to powierzchnia baardzo trwała.
        Patelnia ma też świetne rozprowadzanie ciepła po całej powierzchni. Na innych tefalach masz tak, że jak masz palnik trochę mniejszy niż patelnia to najcieplej jest na środku i tam się najszybciej smaży. Tu dzięki bardzo grubemu dnu i jego konstrukcji temperatura na całej powierzchni jest równa. Poezja jak dla mnie :)

        I don't suffer from insanity.
        I actually quite enjoy it.

        1. puki? , okobar 4/02/13 09:32
          123

          AMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
          GF 7600 GS, M2N4 SLI
          Win XP SP3

          1. Ojć , El Vis 4/02/13 10:00
            No byk jak chuj.
            Dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki, dopóki. I nie było ctrl-c ctrl-v ;-)

            I don't suffer from insanity.
            I actually quite enjoy it.

  6. jezeli to ma cos wspolnego , Banan 4/02/13 00:09
    z ceramicznymi nozami, to ja dziekuje: twarde, kruche i sie lamie.

    ja preferuje takie: http://www.ebay.co.uk/...L&hash=item1c2f4d2736

    z naturalnym, weglowym teflonem :) kiedys robilem w restauracji ktora specjalizowala sie w rybach. prakycznie 99% dan to byly smazone ryby, albo podobne tematy. i uzywali tylko takich. prawda jest taka, ze idze na tym usmazyc, wbic gwozdzia, a na koncu uzyc do samoobrony... a po umyciu zwyklym drapakiem dalej bedzie spelniac swoje zadanie w 100%. ja naprawde mam dosyc jedzenia kawalkow teflonu, oblubanej ceramiki z nozy i innych oparow plastikow.

    1. Z tymi nożami to też różnie jest , NimnuL-Redakcja 4/02/13 07:17
      w sklepach pojawiły się tanie wynalazki noszące nazwę ceramicznych, a kosztujące już od 20zł. Czytałem, że ceramiczne są fajne, ale te porządne, a takie kosztują już 10x więcej. No ale o ile w przypadku patelni i garnków to jeszcze rozumiem to noże mnie nie przekonują - wolę porządną stal nierdzewną (jak ktoś jest hardcorem to ze stali węglowej :) i zadbaną, naostrzoną krawędź tnącą ...

      Gdyby nie wymyślono elektryczności,
      siedziałbym przed komputerem przy
      świeczkach.

      1. Np wię o to chodzi , Emalia 4/02/13 15:26
        Każdy kucharz iw, że nóż pracuje (trzeba go strzyć) a wszystkie "na wieczność wysotrzone" wynalazki są do dupy. O ostrych nożach warto poczytać w necie, ale zbyt ostre noże w domu to też jest nie na miejscy. Dlatego lepsze są te, które po naostrzenu tną jak żyletka przez kilkanaście minut używania, a potem znowu ostrzałka.

    2. co to , endern 4/02/13 07:51
      ten teflon węglowy naturalny?
      Bo szczerze mówiąc nic o tym nie słychać w internecie.

      Tak poza tym a propo smażenia, nie wiem na ile to prawdziwe:
      http://forum.gazeta.pl/..._macie_opinie_o_AMC.html

      1. stara patelnia , Banan 4/02/13 22:00
        ma na sobie tyle naturalnej spalenizny- wegla, ze robi to za teflon- to mialem na mysli :)

  7. s.w. , elliot_pl 4/02/13 02:10
    patelnia teflon ceramiczna

    momtoronomyotypaldollyochagi...

  8. o wilku mowa... , Kenny 4/02/13 05:39
    http://home-living-pl-pl.forum.ibood.com/...stone/

    :)

    .:Pozdrowienia:.

  9. Ja tam nie wiem co to za ceramika ale raczej powinna mieć , ptoki 4/02/13 07:55
    wiekszy opor termiczny więc będzie gorzej smażyć.

  10. Znacznie lepsza od teflonowej , zartie 4/02/13 08:13
    Nie obłazi, trudno zarysować (chociaż jak ktoś się postara - żona jedną uszkodziła usiłując coś oderwać bez odmoczenia), niewiele ustępuje żeliwnej, a nie ma z nią tyle zachodu. Jeżeli dno nie jest łączone z dwóch metali można ją myć w zmywarce. Obecnie mamy tanią z reala (marka real quality) i też jest świetna.

    Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem

  11. teflon vs ceramiczna , Kosiarz 4/02/13 09:10
    mam obie z wyzszej polki (lubie gotowac) i co moge powiedziec to patelnia ceramiczna lubi wysoka temperature. jak smazysz cokolwiek krotko ale na duzym ogniu to jest git natomiast bez sporej ilosci oleju na nizszej temperaturze wszystko sie do niej klei. przypadlosci tej nie ma teflon i szczerze powiedziawszy o ile nie robie kotletow, stekow czy nalesnikow to preferuje wlasnie teflon.

    boczek smazony jest duzo lepiej na ceramicznej robic ale wbij do tego jajko to Cie szlag trafi. z zalet ceramiki to napewno odpornosc na zarysowania jak i na mycie w zmywarce (teflon po paru miechach w zmywarce niestety traci czesciowo swoje wlasciwosci, chociaz jeszcze nie doszedlem dlaczego :P )

    Ale urwal...

  12. Kupiłem ostatnio żonie... , maddog 4/02/13 09:45
    ... jedną dużą i jedną małą. Jak na razie żona jest bardzo zadowolona. Świetnie się na niej smaży, nic nie przywiera, wszystko dosłownie na niej pływa. Żarcie wychodzi fajnie usmażone. Zobaczymy jak będzie z trwałością bo ponoć ceramiczne są bardzej wytrzymałe od teflonowych.
    Polecam wypróbować sobie ceramiczną.

    1. Rozpieszczasz ... , Muchomor 5/02/13 11:09
      ... kobietę. Nie za bardzo czasem?

      Stary Grzyb :-) Pozdrawia
      Boardowiczów

  13. te co sa teraz na iboodzie maja slabe komentarze , Marvel 4/02/13 10:16
    ale moze chodzi o konkretny model

    Za dwadzieścia lat bardziej będziesz
    żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż
    tego, co zrobiłeś

  14. Przez pol roku uzywamy, , kawupe 4/02/13 11:25
    a mamy zestaw 3 o roznej wielkosci (ale nie z biedronki).

    Duzo mniej przywiera niz do teflonu i poki co trzymaja dobre wlasciwosci.
    Myte raz w zmywarce, raz recznie.

    Jesli dobra cena to polecam wyprobowac.

    1. To na pół roku , Remek 4/02/13 13:43
      tylko dwa razy umyłeś?

      1. no oszczednie :) , kawupe 4/02/13 16:42
        myte wiele razy, glownie w zmywarce, nieraz recznie.

  15. Patelnia dobra to gruba np. Fiskars , Emalia 4/02/13 14:10
    A poza tym prawdziwe garnki kupuje się w hurtowniach dla gasteonomii, a nie w sklepach z biżuterią.

  16. Najfajniejsze są grube patelnie ze zginaną lub zdejmowaną rączką , Emalia 4/02/13 15:28
    Ale nie Fisleer, bo jakość taka sobie.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL