Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » XepeR 18:13
 » Kilgor 18:13
 » Menah 18:10
 » kicior 18:06
 » Carat 18:03
 » zibi13 17:59
 » Druzil 17:54
 » DJopek 17:49
 » siwydym 17:43
 » mravel 17:42
 » Promilus 17:37
 » PeKa 17:35
 » JE Jacaw 17:28
 » Aeternus 17:28
 » Artaa 17:27
 » cVas 17:22
 » slanter 17:19
 » ngP 17:18
 » Kenjiro 17:08
 » KHot 17:08

 Dzisiaj przeczytano
 36882 postów,
 wczoraj 25433

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2025
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

[OT - afera mięsna w UK] Skandal , Micky 16/02/13 08:13
to jest przerażające, w UK odkryto wędliny i przetworzone mięso "skażone" zawartością mięsa (co prawda końskiego ale mięsa).
Tragedia !!!

  1. jaki kraj taka afera , RoBakk 16/02/13 08:34
    a u nas...
    "W takiej Szwecji czy Niemczech ludzie głuchoniemi traktowani są jako „mniejszość językowa” i z tej racji cieszą się licznymi ułatwieniami. W dodatku mogą pracować jako zawodowi kierowcy (z zastrzeżeniem – nie wolno im wozić ludzi)...
    Tymczasem w Polsce – no cóż, mamy nowe przepisy odnośnie przeprowadzenia egzaminu teoretycznego na prawo jazdy. Nikt w nowelizacji nie uwzględnił jednak potrzeb takich osób – nawet jeśli to mniejszość, to jednak obywatele z takimi samami prawami jak inni"
    http://trescharchi.salon24.pl/...-majestacie-prawa

    Najlepszym sposobem zamawiania
    piwa jest powiedzenie: Ubik

  2. Znaczy konkretnie co? , Bitboy_ 16/02/13 09:24
    Bo jak na mój gust to jest to jakiś problem. Nie od tego jest podany skład, żeby nawet producent nie wiedział z czego pochodzi tak do końca mięsa. Jakby nie było równie dobrze mogło to być ludzkie, i co, też nie ma problemu, bo w końcu to też mięso?
    Są ludzie którzy z zasady lub z powodów zdrowotnych nie jedzą danego typu mięs (np. uczulenie?), chyba lepiej byłoby być pewnym z czego składa się coś co zjadasz, nie?
    Tym bardziej problem jest duży jeśli konina jest niewiadomego pochodzenia (skąd wiesz czy zabite konie były zdrowe, i czym je odżywiano?), a już w ogóle dowodzi to korupcji w pewnych kręgach (które dopuszczają takie wałki na żarciu - a to w końcu podlega ścisłym [niby] kontrolom).

    9600K@4.6,AorusEliteZ390,CryorigR1
    Ultimate,GskillRipJawsV360016GB,AsusGTX1070
    ,FraDesION660P

    1. ciekawostka , Demo 16/02/13 09:49
      kupiłem niedawno suszoną żurawinę a tam w składzie: 50% suszonej czerwonej pożeczki....WTF?

      napisalbym swoj config,ale sie nie
      zmiescil:(

      1. I czego się czepiasz , piotrszach 16/02/13 10:34
        50% żurawiny też tam było :-)

      2. 50% czego? , Grocal 16/02/13 12:27
        ...

        Na pewno, na razie, w ogóle...
        Naprawdę, naprzeciwko, stąd...
        Ortografia nie gryzie!

        1. rz- :) , Demo 16/02/13 13:47
          dziękuję :)

          napisalbym swoj config,ale sie nie
          zmiescil:(

  3. pasztet z zająca z dodatkiem koniny , Tiamat 16/02/13 10:35
    w proporcjach pół na pół
    czyli jeden zając, jeden koń

    to żart taki jest, jak ktoś nie załapał

    a co do składu żywności (np zdrowiutkich jogurcików wegetariańskich ;) ), to polecam "ciekawostkę":
    http://ecostam.blox.pl/...a-barwnik-z-robakow.html

    -+- TmT ---
    Jest 10 grup ludzi - jedni rozumieją kod
    binarny, drudzy nie.

    1. Wolę ekologiczny barwnik z robaczków , Bitboy_ 16/02/13 10:46
      niż koninę. Zresztą ja w ogóle mięsa nie jadam więc jestem bezpieczny :D

      9600K@4.6,AorusEliteZ390,CryorigR1
      Ultimate,GskillRipJawsV360016GB,AsusGTX1070
      ,FraDesION660P

      1. robaczki to też mięso , Tiamat 16/02/13 11:23
        to skąd wiesz, czy nie jadasz? :)

        -+- TmT ---
        Jest 10 grup ludzi - jedni rozumieją kod
        binarny, drudzy nie.

        1. W sumie to przesadziłem , Bitboy_ 16/02/13 11:30
          z tym 'w ogóle', bo z wegetarianami nie mam wiele wspólnego.
          Jadam jajka, rybkę czasem (choć nienawidzę ości, i wybieram nawet te milimetrowe bo mnie strasznie irytują), lubię salami (wybrane, głównie z Morliny, pikantne, choć to z Lidla też jest niezłe), jadam kurczaka i hamburgery (te ostatnie czasem, i też wybrane).
          Po prostu nie lubię konkretnych (większości) rodzajów mięsa, i nie przełknę np. mielonego, łopatki, schabu, golonki, żeberka, kiełbasy, ani żadnych wynalazków typu salcesony, podgardla, ozorki, flaki i tak dalej..
          Generalnie poza tym co napisałem, nie jadam innego rodzaju mięsa.

          9600K@4.6,AorusEliteZ390,CryorigR1
          Ultimate,GskillRipJawsV360016GB,AsusGTX1070
          ,FraDesION660P

  4. stare , Nikita_Bennet 16/02/13 13:22
    to po pierwsze a po drugie wiecie ile konina kosztuje i o ile jest bardziej smaczna i odżywcza?

    Zwykła walka wyspiarzy o ochronę własnego rynku aby wprowadzić sankcje względem pewnych krajów.
    AFAIK wyszło że mięso pochodziło z Bułgarii.
    Podobnie z mlekiem z Serbii też są cuda.

    Dlatego nie ma jak sprawdzony dostawca świeżej wieprzowiny lub wołowiny lub własny kaban ;)

    nikita_bennet (at) poczta.onet.pl

    1. troche sie nie zgodze :) , Banan 16/02/13 21:50
      rasowy anglik uwaza konine powiedzmy za- mieso z psa. porownujac na nasze, polskie warunki

      konina jest podobno kilkakrotnie tansza- osobiscie nie sprawdzalem. za leniwy jestem, ale wierze moim przelozonym :D
      pracuje w brytyjskim sklepie, troszke takim mhhh ekskluzywnym i mamy specjalne instrukcje co odpowiadac klientom na "glupie" pytania.

      a przyklad z ostatnich wpadek- firma findus. robi ona mrozonki i okazuje sie, ze wlasnie ta lazania ma 100% kunia. wiec chyba jednak jest cos nie tak. pomijam juz nawet kwestie alergii. "moj" sklep wycofal nawet dania z kurczakiem czy ryba od tego producenta.

      a przez ostatni czas to wolowina prawie sie nie sprzedaje. mielone jest wyrzucane, bo ludzie nawet przecenionego nie chca brac.

      1. będąc w UK , Nikita_Bennet 17/02/13 10:18
        nie kupiłem żadnego miesa w żadnym sklepie a nie zaopatrywałem się jak robi to większość PL w TESCO ;)

        Po prostu była świnka z farmy ;)

        nikita_bennet (at) poczta.onet.pl

        1. a co masz do tesco? , Banan 17/02/13 16:01
          a po drugie: nie znam anglika co by mieso od rolnika kupowal. ci ludzie maja alergie do gotowania. a o pocieciu kurczaka nawet nie wspomne :)
          sa oczywiscie wyjatki potwierdzajace regule :)

          1. jak byłem swego czasu w UK , Nikita_Bennet 17/02/13 16:39
            to polaka głównie w tesco można było spotkać kupującego to co najtańsze (najbadziewniejsze do zapchania żołądka).
            Nie lubię TESCO, sporo tam lepszych sklepów i nie koniecznie droższych (ale z lepszym jedzeniem).
            Ostatnio w mojej okolicy nawet otworzyli tesco - tydzień promocji a potem ceny wyższe niż w lokalnych sklepach na produkty które przeważnie kupuję a tanie żarcie jest tanie bo jest kiepskie.
            Dla Twojej spokojności - lidla, biedronkę też omijam.

            Co do anglika - pracowałem np u gości co byli myśliwymi i mieli fermę więc nie było problemu ;)
            Natomiast kuchnia angielska jest bez smaku, sami Anglicy to przyznają.

            nikita_bennet (at) poczta.onet.pl

            1. he he , Chrisu 17/02/13 21:59
              nie zapomnę mojej miny jak kupiłem "świeżego" kurczaka z ASDY. Kurczak ważny jeszcze chyba z 5 dni (więc pewnie "dopiero co" zabity), otwieram, żeby rosół ugotować i... nie wiem czy otworzyłem kurczaka czy worek mączki rybnej ;).

              /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\

              1. asda smart price? , Banan 17/02/13 22:49
                te, bialo- zielone opakowania?
                jedyne co z tej taniej lini korzystam to chusteczki, bo nawet papier toaletowy jest za cienki. a o jedzeniu nie bede sie wypowiadal :)

                1. nie nie , Chrisu 18/02/13 08:17
                  niczego "firmowego" nigdzie nie tykam ;)

                  /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\

              2. w jednym z pobytów , Nikita_Bennet 17/02/13 23:46
                w UK widziałem jak się likwiduje nioski po zakończonej produkcji.
                Kupionego kurczaka nie tknę.

                nikita_bennet (at) poczta.onet.pl

              3. Bo mieso.. , Wolf 18/02/13 11:58
                Kupuje sie nie w marketach, a u rzeznika.
                Jak kurczak to tylko free range.

                Vey iz mir!

                1. wtedy myślałem, że ich , Chrisu 18/02/13 15:41
                  market = nasz market - może i nie najlepszej jakości ale zjeść się da... Jakże się myliłem ;)

                  /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\

                  1. Superarket to Supermarket... , Wolf 18/02/13 16:17
                    W Polskim takze nie kupilbym miesa...
                    Rodzina/znajomi z Polski, ktorzy mnie odwiedzaja, a przy okazji jedza cos u mnie zawsze dziwia sie co to za wolowina, taka smaczna i taka miekka, albo co to za kurczak, smakuje jak tlusta, wiejska kura...

                    Vey iz mir!

  5. Całą tą dyskusję można o kant dÓpy rozbić , McIsland 17/02/13 22:52
    czas temu jakiś, siadam do obiadu ukrajam :) kawałek kotleta przegryzam, Łooo ale dobre, wszamałem, pytam Matki, "Wiguś co to było?"
    "No kotlet z piersi"
    "Piersi czego ?"
    "No Kury"
    "Jakiej Kury?"
    "No tej co Maryla przyniosła jako wdzięczność"

    Maryla ma kury co łażą same i źrom co chcą, Kumpla "była" jest córką właściciela fermy kurzej więc ilość mięsa w mięsie i jego jakość jest tematem rzeką

    tak, tak, wiem, kurczak to nie mięso...

    GTD ...

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2025, TwojePC.PL