|
TwojePC.pl © 2001 - 2025
|
 |
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
 |
| |
|
[OT - afera mięsna w UK] Skandal , Micky 16/02/13 08:13 to jest przerażające, w UK odkryto wędliny i przetworzone mięso "skażone" zawartością mięsa (co prawda końskiego ale mięsa).
Tragedia !!!- jaki kraj taka afera , RoBakk 16/02/13 08:34
a u nas...
"W takiej Szwecji czy Niemczech ludzie głuchoniemi traktowani są jako „mniejszość językowa” i z tej racji cieszą się licznymi ułatwieniami. W dodatku mogą pracować jako zawodowi kierowcy (z zastrzeżeniem – nie wolno im wozić ludzi)...
Tymczasem w Polsce – no cóż, mamy nowe przepisy odnośnie przeprowadzenia egzaminu teoretycznego na prawo jazdy. Nikt w nowelizacji nie uwzględnił jednak potrzeb takich osób – nawet jeśli to mniejszość, to jednak obywatele z takimi samami prawami jak inni"
http://trescharchi.salon24.pl/...-majestacie-prawaNajlepszym sposobem zamawiania
piwa jest powiedzenie: Ubik - Znaczy konkretnie co? , Bitboy_ 16/02/13 09:24
Bo jak na mój gust to jest to jakiś problem. Nie od tego jest podany skład, żeby nawet producent nie wiedział z czego pochodzi tak do końca mięsa. Jakby nie było równie dobrze mogło to być ludzkie, i co, też nie ma problemu, bo w końcu to też mięso?
Są ludzie którzy z zasady lub z powodów zdrowotnych nie jedzą danego typu mięs (np. uczulenie?), chyba lepiej byłoby być pewnym z czego składa się coś co zjadasz, nie?
Tym bardziej problem jest duży jeśli konina jest niewiadomego pochodzenia (skąd wiesz czy zabite konie były zdrowe, i czym je odżywiano?), a już w ogóle dowodzi to korupcji w pewnych kręgach (które dopuszczają takie wałki na żarciu - a to w końcu podlega ścisłym [niby] kontrolom).9600K@4.6,AorusEliteZ390,CryorigR1
Ultimate,GskillRipJawsV360016GB,AsusGTX1070
,FraDesION660P - ciekawostka , Demo 16/02/13 09:49
kupiłem niedawno suszoną żurawinę a tam w składzie: 50% suszonej czerwonej pożeczki....WTF?napisalbym swoj config,ale sie nie
zmiescil:( - I czego się czepiasz , piotrszach 16/02/13 10:34
50% żurawiny też tam było :-) - 50% czego? , Grocal 16/02/13 12:27
...Na pewno, na razie, w ogóle...
Naprawdę, naprzeciwko, stąd...
Ortografia nie gryzie! - rz- :) , Demo 16/02/13 13:47
dziękuję :)napisalbym swoj config,ale sie nie
zmiescil:(
- pasztet z zająca z dodatkiem koniny , Tiamat 16/02/13 10:35
w proporcjach pół na pół
czyli jeden zając, jeden koń
to żart taki jest, jak ktoś nie załapał
a co do składu żywności (np zdrowiutkich jogurcików wegetariańskich ;) ), to polecam "ciekawostkę":
http://ecostam.blox.pl/...a-barwnik-z-robakow.html-+- TmT ---
Jest 10 grup ludzi - jedni rozumieją kod
binarny, drudzy nie. - Wolę ekologiczny barwnik z robaczków , Bitboy_ 16/02/13 10:46
niż koninę. Zresztą ja w ogóle mięsa nie jadam więc jestem bezpieczny :D9600K@4.6,AorusEliteZ390,CryorigR1
Ultimate,GskillRipJawsV360016GB,AsusGTX1070
,FraDesION660P - robaczki to też mięso , Tiamat 16/02/13 11:23
to skąd wiesz, czy nie jadasz? :)-+- TmT ---
Jest 10 grup ludzi - jedni rozumieją kod
binarny, drudzy nie. - W sumie to przesadziłem , Bitboy_ 16/02/13 11:30
z tym 'w ogóle', bo z wegetarianami nie mam wiele wspólnego.
Jadam jajka, rybkę czasem (choć nienawidzę ości, i wybieram nawet te milimetrowe bo mnie strasznie irytują), lubię salami (wybrane, głównie z Morliny, pikantne, choć to z Lidla też jest niezłe), jadam kurczaka i hamburgery (te ostatnie czasem, i też wybrane).
Po prostu nie lubię konkretnych (większości) rodzajów mięsa, i nie przełknę np. mielonego, łopatki, schabu, golonki, żeberka, kiełbasy, ani żadnych wynalazków typu salcesony, podgardla, ozorki, flaki i tak dalej..
Generalnie poza tym co napisałem, nie jadam innego rodzaju mięsa.9600K@4.6,AorusEliteZ390,CryorigR1
Ultimate,GskillRipJawsV360016GB,AsusGTX1070
,FraDesION660P
- stare , Nikita_Bennet 16/02/13 13:22
to po pierwsze a po drugie wiecie ile konina kosztuje i o ile jest bardziej smaczna i odżywcza?
Zwykła walka wyspiarzy o ochronę własnego rynku aby wprowadzić sankcje względem pewnych krajów.
AFAIK wyszło że mięso pochodziło z Bułgarii.
Podobnie z mlekiem z Serbii też są cuda.
Dlatego nie ma jak sprawdzony dostawca świeżej wieprzowiny lub wołowiny lub własny kaban ;)nikita_bennet (at) poczta.onet.pl - troche sie nie zgodze :) , Banan 16/02/13 21:50
rasowy anglik uwaza konine powiedzmy za- mieso z psa. porownujac na nasze, polskie warunki
konina jest podobno kilkakrotnie tansza- osobiscie nie sprawdzalem. za leniwy jestem, ale wierze moim przelozonym :D
pracuje w brytyjskim sklepie, troszke takim mhhh ekskluzywnym i mamy specjalne instrukcje co odpowiadac klientom na "glupie" pytania.
a przyklad z ostatnich wpadek- firma findus. robi ona mrozonki i okazuje sie, ze wlasnie ta lazania ma 100% kunia. wiec chyba jednak jest cos nie tak. pomijam juz nawet kwestie alergii. "moj" sklep wycofal nawet dania z kurczakiem czy ryba od tego producenta.
a przez ostatni czas to wolowina prawie sie nie sprzedaje. mielone jest wyrzucane, bo ludzie nawet przecenionego nie chca brac.- będąc w UK , Nikita_Bennet 17/02/13 10:18
nie kupiłem żadnego miesa w żadnym sklepie a nie zaopatrywałem się jak robi to większość PL w TESCO ;)
Po prostu była świnka z farmy ;)nikita_bennet (at) poczta.onet.pl - a co masz do tesco? , Banan 17/02/13 16:01
a po drugie: nie znam anglika co by mieso od rolnika kupowal. ci ludzie maja alergie do gotowania. a o pocieciu kurczaka nawet nie wspomne :)
sa oczywiscie wyjatki potwierdzajace regule :)- jak byłem swego czasu w UK , Nikita_Bennet 17/02/13 16:39
to polaka głównie w tesco można było spotkać kupującego to co najtańsze (najbadziewniejsze do zapchania żołądka).
Nie lubię TESCO, sporo tam lepszych sklepów i nie koniecznie droższych (ale z lepszym jedzeniem).
Ostatnio w mojej okolicy nawet otworzyli tesco - tydzień promocji a potem ceny wyższe niż w lokalnych sklepach na produkty które przeważnie kupuję a tanie żarcie jest tanie bo jest kiepskie.
Dla Twojej spokojności - lidla, biedronkę też omijam.
Co do anglika - pracowałem np u gości co byli myśliwymi i mieli fermę więc nie było problemu ;)
Natomiast kuchnia angielska jest bez smaku, sami Anglicy to przyznają.nikita_bennet (at) poczta.onet.pl - he he , Chrisu 17/02/13 21:59
nie zapomnę mojej miny jak kupiłem "świeżego" kurczaka z ASDY. Kurczak ważny jeszcze chyba z 5 dni (więc pewnie "dopiero co" zabity), otwieram, żeby rosół ugotować i... nie wiem czy otworzyłem kurczaka czy worek mączki rybnej ;). /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\ - asda smart price? , Banan 17/02/13 22:49
te, bialo- zielone opakowania?
jedyne co z tej taniej lini korzystam to chusteczki, bo nawet papier toaletowy jest za cienki. a o jedzeniu nie bede sie wypowiadal :)- nie nie , Chrisu 18/02/13 08:17
niczego "firmowego" nigdzie nie tykam ;) /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\
- w jednym z pobytów , Nikita_Bennet 17/02/13 23:46
w UK widziałem jak się likwiduje nioski po zakończonej produkcji.
Kupionego kurczaka nie tknę.nikita_bennet (at) poczta.onet.pl - Bo mieso.. , Wolf 18/02/13 11:58
Kupuje sie nie w marketach, a u rzeznika.
Jak kurczak to tylko free range.Vey iz mir! - wtedy myślałem, że ich , Chrisu 18/02/13 15:41
market = nasz market - może i nie najlepszej jakości ale zjeść się da... Jakże się myliłem ;) /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\ - Superarket to Supermarket... , Wolf 18/02/13 16:17
W Polskim takze nie kupilbym miesa...
Rodzina/znajomi z Polski, ktorzy mnie odwiedzaja, a przy okazji jedza cos u mnie zawsze dziwia sie co to za wolowina, taka smaczna i taka miekka, albo co to za kurczak, smakuje jak tlusta, wiejska kura...Vey iz mir!
- Całą tą dyskusję można o kant dÓpy rozbić , McIsland 17/02/13 22:52
czas temu jakiś, siadam do obiadu ukrajam :) kawałek kotleta przegryzam, Łooo ale dobre, wszamałem, pytam Matki, "Wiguś co to było?"
"No kotlet z piersi"
"Piersi czego ?"
"No Kury"
"Jakiej Kury?"
"No tej co Maryla przyniosła jako wdzięczność"
Maryla ma kury co łażą same i źrom co chcą, Kumpla "była" jest córką właściciela fermy kurzej więc ilość mięsa w mięsie i jego jakość jest tematem rzeką
tak, tak, wiem, kurczak to nie mięso...GTD ... |
|
|
|
 |
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2025, TwojePC.PL |
 |
|
|
|