Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » NWN 05:07
 » Shark20 02:49
 » MARC 02:08
 » RoBakk 01:51
 » Rybeck 01:27
 » Martens 01:06

 Dzisiaj przeczytano
 41135 postów,
 wczoraj 25974

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

[AGD] Płyta indukcyjna do 1500 zł. , DeathClaw 26/11/13 00:11
Cześć.

Stoję przed wyborem płyty indukcyjnej do kuchni. Nigdy nie miałem do czynienia z takim urządzeniem, więc staram się zebrać jak najwięcej informacji przed zakupem.

W mieszkaniu jest instalacja jednofazowa, a kuchnia zabezpieczona jest 16A bezpiecznikiem. Zgodnie z tym szukam płyty, której moc przyłączeniowa będzie adekwatna do warunków. Teoretycznie mogę podłączyć płytę np. 7,2kW ale nie wiem, czy jest sens przy ograniczeniach "jednofazówki" .

Mam kilka swoich typów:
Bosch:
PIA611B68E - moc 3680W (max na największym polu 2500W w trybie boost), wtyczka z uziemieniem;
PIA611F18E - moc 4600W (max na największym polu 2500W w trybie boost), bez wtyczki, troszkę przyjemniejsze sterowanie.
Amica:
PI6509LN - moc 3700W (max na największym polu 3000W), wtyczka, większe pola względem modeli od Bosch (A:2x18cm i 2x22cm, B:2x14,5cm i 2x18cm)
Teka:
IR641 - moc 6400W
Electrolux - brak modeli o mocy przyłączeniowej poniżej 3,7kW ale rozważam tego producenta jako opcję (decydując się ostatecznie na 7,4kW).

Na co zwracać uwagę przy wyborze? Nie wiem jak się ma informacja o średnicy pola do faktycznej wielkości pola indukcyjnego pod ceramiką.

Czy podczas smażenia można na chwilę podnieść patelnię, przemieszać zawartość wstrząsając i odstawić nie przejmując się, że czujnik znów musi wykryć naczynie i trzeba znów programować pole?

Jakie funkcje poza "booster" i czasomierzem są mocno przydatne?

Jaki producent jest godny zaufania? Najbardziej przemawia do mnie Bosch ale Amica ma większe pola i 3kW na jednym, co przy gotowaniu większej ilości wody jest dobrym argumentem.

Dziękuję z góry za odpowiedzi i sugestie.

  1. Jak , ibiz 26/11/13 02:12
    obliczyłeś te teoretyczne 7,2 kW? Na jednej fazie 230V*16A=3680W. No chyba, że się coś zmieniło, bo szkołę kończyłem dawno temu... ;)

    1. Ale , ibiz 26/11/13 02:18
      do rzeczy, bo za szybko się wysłało. Mam w jednej kuchni zainstalowaną Amicę. Prawie taki sam model jak ten co podałeś. Sprawdza się. Decydowała wtedy głownie cena, ale nie narzekam. Można na chwilę podnieść patelnię i zamieszać. Reaguje z małą zwłoką. Daję radę podrzucić i obrócić naleśnik, więc nie jest źle. Może ktoś jeszcze coś poradzi. Osobiście i tak wolę gotować "na gazie".

    2. Gdzie obliczałem teoretyczne 7,2kW? , DeathClaw 26/11/13 10:52
      Na jednej fazie jest w teorii 3680W. Płytę 7,2kW/7,4kW można podłączyć pod 220-230V (jedna faza) ale ograniczy to jej moc do 3680W czyli w praktyce nie włączę jednego pola (największego) na boost, gdyż z reguły ma ono 3700W. Oprócz tego będę ograniczony co do ilości mocy na czterech jednocześnie włączonych polach ale to i tak wyjdzie podobnie jak płyty z mniejszą mocą przyłączeniową.

      1. co niby Ci ograniczy? , Hitman 26/11/13 11:15
        wypieprzy bezpiecznik jak tylko przekroczysz parametry układu zabezpieczeń..

        Teoretycznie okłamywanie samego siebie
        jest niemożliwe. W praktyce robi to
        każdy z nas.

        1. No o to właśnie chodzi , DeathClaw 26/11/13 11:54
          Zabezpieczenie 16A ograniczy.

  2. Teka 641 , Chavez 26/11/13 02:59
    Kilka zdań na jej temat, bo akurat taka posiadam. Zalety : cicha, sterowanie każym "palnikiem" osobno (przy niektórych kuchenkach trzeba wybrać najpierw palnik a potem moc-dla mnie nie do przyjęcia), działa:). Co funkcji dodatkowych, to chyba w każdej jest czasomierz (o ktorej godzinie ma się wyłączyć czy ile minut/godzin ma grzać), jest oczywiście booster i zakres grzałki 1-9 plus foundue (podtrzymuje temperaturę potrawy, albo do duszenia-z tego często korzystam). garnek czy patelnię można podnieść i trzyma nastawy ok. minutę, potem wyłacza się palnik. Nastawy wtedy mrugają a po postawieniu naczynia z powrotem grzeję od ręki bez żadnej zwłoki.

    Sine labore non panis in ore.

    1. + 1 , coobav 26/11/13 09:10
      mam i polecam

      Lenovo X1 Nano, HP Zbook G5
      Legion5 R7-5800H, RTX3060

    2. + 1 , yorg5 26/11/13 09:15
      też ją polecam

      "Jakie funkcje poza "booster" i czasomierzem są mocno przydatne?"
      dla mnie tak, booster używam jak się spieszę
      czasomierz do gotowania zupy, duszenia mięs itp. idealne. Przygotowujesz aby sobie pyrkało godzinę, dwie i wychodzisz z domu. Wracasz i jest gotowe.
      IR641 ma timer na każde pole osobno (jak kupowałem to nie było jasnych opisów)

      The Borg's frightening appearance
      may scare small children.

      1. sorry za ślepote , yorg5 26/11/13 09:18
        "poza "booster" i czasomierzem" - cytuję a nie czytam :)

        odpowiadając: founde - użyłem kilka razy - podtrzymuje temperaturę

        The Borg's frightening appearance
        may scare small children.

    3. też mam , Matti 26/11/13 12:20
      i bardzo polecam :) Z timera i czasomierza mało korzystam, ale fajna gadżet. Płyta cicha i szybka.

    4. + 1 , KHot 26/11/13 12:58
      Mam i jestem bardzo zadowolony - timer dla każdego pola jest przydatny.

      Pozdrawiam
      KHot

  3. brak podstawowych informacji. , fiskomp 26/11/13 07:28
    Jaka instalacja, że jednofazowa to jedno, ale z jakiego jest materiału. Miedź, czy aluminium (alu - odpada w przedbiegach). Druga sprawa, czy to dom wolnostojący, czy mieszkanie w bloku, a co za tym idzie jeżeli "blok" to wróć do początku i odpowiedz, czy tam instalka jest z miedzi, czy aluminium. Ty możesz mieć hiper super-duper zrobioną instalację z miedzi, a na klatce schodowej będzie g.... aluminium i będzie wywalało zabezpieczenia. Bądź nie będzie wywalało, ale zamiast naleśników, będziesz smażył instalkę.
    Weź pod uwagę, że w kuchni mało kiedy używasz jeden palnik. Więc patrz na sumaryczną moc kuchni x 75%.

    1. Hmmm , DeathClaw 26/11/13 10:58
      Napisałem przecież, że w mieszkaniu. Poza tym w jednorodzinnych z reguły są instalacje 3 fazowe. Nie znam się na elektryce ale jakie ma znaczenie jakie kable są za bezpiecznikiem głównym? Na mieszkanie idzie zabezpieczenie główne 25A, a ogólna moc przyłączeniowa to 5kW. Płyta jak pociągnie pow. 3,6kW (w teorii), to i tak wywali mi zabezpieczenie na kuchnię i aluminiowe przewody na klatce schodowej nie będą miały z tym nic wspólnego (w moim mniemaniu). W mieszkaniu jest instalacja miedziana.

  4. A dlaczego nie Bosch PIE611F17E? , waldisobon 26/11/13 07:58
    Ja się na tę czaję...

    Niektórych boardowiczów uważam za idiotów i
    oni o tym wiedzą.

    1. Mam ją w porównanych na stronie boscha. , DeathClaw 26/11/13 11:06
      Problem w tym, ze moc przyłączeniowa tej płyty to 7,2kW. Największe pole w trybie boost ma 3700W, więc nie skorzystałbym z tej funkcji na tym polu. Już i tak jestem ograniczony instalacją jednofazową, więc staram się dobrać moc maksymalną do posiadanych warunków. Modele boscha, które wymieniłem mają max 2,5kW.

      1. Czyli taka jak podałem nie ma sensu przy 220V? , waldisobon 26/11/13 11:21
        Niby mam w ścianie puszkę z 3 fazami, ale musiałbym trochę rozbabrać ścianę...

        Niektórych boardowiczów uważam za idiotów i
        oni o tym wiedzą.

        1. Każda jest na 220-230V , DeathClaw 26/11/13 11:55
          Jeżeli masz 3 fazę, to podciągaj pod płytę.

          1. To wiem, ale jak kupię tę PIE611F17E to na 230V nie wykorzystam w pełni czy co? , waldisobon 26/11/13 12:19
            123

            Niektórych boardowiczów uważam za idiotów i
            oni o tym wiedzą.

            1. W tej płycie , DeathClaw 26/11/13 13:55
              największe pole ma tryb boost, które dobija do 3,7kW, więc przy instalacji 16A po prostu powinno "wysadzić"zabezpieczenie. Dlatego też na tym polu nie włączysz tego trybu. Generalnie chodzi o to, że przy płycie z mocą 3680W i 7200W maksymalną moc urządzenia ogranicza instalacja do teoretycznych 3680W czyli w jednej i drugiej nie włączysz wszystkich pół na raz z wysoką mocą grzania. W dwóch proponowanych przeze mnie modelach boscha jest możliwość ustawienia urządzenia do pracy przy zabezpieczeniach 13/16A lub 13/16/20A. Nie wiem jak jest w modelu o którym piszesz.

              Zastanawia mnie w boschu jeszcze jedna, a w zasadzie dwie rzeczy. W opisie produktu na stronie są wymienione dwie funkcje:
              QuickStart i Restart
              W instrukcji nie ma nic o tych opcjach, a google milczy (lub ja jestem głuchy).

              1. Quick start to start jednym guzikiem, płyta sama "widzi" gdzie stoi garnek. , waldisobon 26/11/13 14:18
                I nie trzeba wybierać który "palnik" ma grzać.

                A restart to z kolei szybki start z tymi samymi parametrami po jakiejś "awarii".

                Niektórych boardowiczów uważam za idiotów i
                oni o tym wiedzą.

              2. A co daje ten "booster", przydaje się do czegoś? , waldisobon 26/11/13 14:18
                123

                Niektórych boardowiczów uważam za idiotów i
                oni o tym wiedzą.

                1. Booster , DeathClaw 26/11/13 14:40
                  zwiększa moc grzania. Generalnie jest 9 stopni i 8 połówek. Na 9 stopniu jest (w zależności od pola) 1400/1800W. Po włączeniu trybu boost moc wzrasta do 1800/2500W. Dzięki temu szybciej można zagotować wodę na pierogi. Tak to wygląda w modelach, którymi jestem zainteresowany. W PIE611F17E na największym polu w trybie boost jest 3700W.

                2. np: , Okota 26/11/13 15:31
                  majac kilku miesieczne dziecko o 3-4 w nocy wstajesz nalewasz do butli zimnej wody a w miedzyczasie maltka ilosc wody zagotowywuje sie na trybie boost w kilka - kilkanascie sekund...
                  nie musisz czekac... a uierz mi o 3 nad ranem to naprawde duuuuzo daje...

                  Dyslektyka błąd nie pyka...
                  RTS wszechczasów:
                  Supreme Commander

                  1. zwykły , okobar 26/11/13 19:59
                    podgrzewacz butelek np. canpola wyjdzie taniej :P

                    AMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
                    GF 7600 GS, M2N4 SLI
                    Win XP SP3

                    1. nie:P , Okota 26/11/13 22:49
                      bo plyte mialem i garnki tez wiec mnie nie kosztowalo :Da na toto ustrojstwo musialbym wydac kase i caly czas by porunt zarlo :P

                      Dyslektyka błąd nie pyka...
                      RTS wszechczasów:
                      Supreme Commander

                  2. a jak wyłączysz boost to woda , Chrisu 27/11/13 11:27
                    nadal sie gotuje? Bo jak zauważyłem u siostry, to z boost rzeczywiście po kilku sekundach lecą "bulki", ale dlatego, że woda gotuje się "u dołu" i nie zdążyła się zmieszać z resztą...

                    /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\

  5. smażenie kotletów na indukcji to.... , RoY 26/11/13 09:25
    ogólnie płyta indukcyjna - to super sprawa - mega szybko podgrzewa, ale....
    niestety jest jedno ale - smażenie np. schabowych - nie jest takie proste jak na gazie - wiele płyt i patelni testowałem i na każdym palniku zawsze był kłopot z równomiernym rozłożeniem temperatury - co za tym idzie kotlety szybciej się dosmażały na środku patelni a boki później - trzeba przekładać nie tylko góra dół ale i obracać o 180st. - no chyba że macie znacie jakieś patelnie, które likwidują ten problem?
    pzdr
    R.

    1. yyy, ten tego... , Chrisu 26/11/13 09:31
      taki sam problem mam na gazie ;)

      /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\

    2. nie mam takich problemów , yorg5 26/11/13 09:34
      ale na dużą patelnię używam największego pola, największa patelnia faktycznie najpierw rozgrzeje sie w środku ale bez przesady.. Nie mam takich objawów. Nie wiem co masz za gary ja mam tanioche z ikei (patelnie) Jest OK.

      The Borg's frightening appearance
      may scare small children.

      1. chodzi o patelnie , RoY 26/11/13 10:20
        znajomi tez tak mają, nawet kupowalem jakąś lepsza patelnie dla nich na amazonie i niestety to samo, mozna sie przyzwyczaic, ogolnie wiecej zalet niz wad,
        kupie patelnie ceramiczną może to coś poprawi - z noży jestem zadowolony
        pzdr

        1. a jak , elliot_pl 26/11/13 23:22
          ostrzysz?

          momtoronomyotypaldollyochagi...

        2. niech Cie reka boska broni , Kenny 27/11/13 06:40
          przed naczyniami ceramicznymi - z dupy wzieta moda na cos co sie do niczego nie nadaje

          .:Pozdrowienia:.

    3. ehm , endern 26/11/13 09:35
      to trochę masakra.
      Jeszcze jakieś wady indukcji?

      Czyli gaz jest nadal bezkonkurencyjny jeśli chodzi o dynamikę i jakość smażenia.

      1. szybkość , RoY 26/11/13 10:22
        indukcja działa błyskawicznie - zdziwisz sie jak szybko potrafi zagotować czajnik z wodą....
        jak dla mnie tylko jeden maly problem - przy smazeniu kotletow, ale mozna sie przyzwyczaic :)
        pzdr
        R

    4. ??? dziwne... , Okota 26/11/13 10:44
      mam plyte elektroluxa, tzw kotlety smaze kilka razy w tygodniu i nie stwierdzilem takiej wady. mam patelnie philipiaka oraz tefala jak i najtansza z ikea, zeczywiscie na samym starcie grzeje tylko srodek na booscie ale za chwile nagrzewa sie reszta patelni i jest ok.
      sa tez plyty bez podzialu na "palniki" = gdzie postawisz garnek tam grzeje :)

      Dyslektyka błąd nie pyka...
      RTS wszechczasów:
      Supreme Commander

      1. chodzi o to że środek , RoY 26/11/13 12:15
        patelni robi się jakby wypukły - co wiąże się z tym, że olej "ucieka" na bok - to ma przełożenie na nierówne smażenie,
        może u mnie i 2 znajomych akurat jest ten problem....:(
        pzdr
        R.

        1. no jak dowalisz zimną patelnię na maksa to tak może być , yorg5 26/11/13 13:34
          jest rozszerzalność cieplna i materiał musi się odkształcać(no bo niby gdzie ma się podziać). Na którymś z garów miałem zastrzeżenie aby nie grzać tak agresywnie bo po czasie może może się na stałe zdeformować.
          Aluminiowe patelnie tefala też mi sie po czasie odkształcały (na gazie).

          to mogę polecić - za tą cenę - super jakość http://m.ikea.com/...atalog/products/art/10101206/

          The Borg's frightening appearance
          may scare small children.

          1. to jest super patelnia , Okota 26/11/13 14:12
            bardzo rozsadny wybor na poczatek do indukcji jak juz rozkomasz na jakich wartosciach sie co smazy to nie bedziesz zalowac przegrzanej patelni za kilka dych...
            polecam tez te garnki: http://m.ikea.com/...atalog/products/art/90207402/
            choc krzywo postawiony (nie wycentrowany na polu) moze rozgrzac sie do czerwonosci!!! nie kituje:D ale dziala dalej:)

            Dyslektyka błąd nie pyka...
            RTS wszechczasów:
            Supreme Commander

            1. :-) , yorg5 26/11/13 22:20
              A tak, znam :-)
              Mi tak zaświeciła kawiarka po wygotowaniu wody. Z indukcja trzeba uważać :-)

              The Borg's frightening appearance
              may scare small children.

            2. panowie , Kenny 26/11/13 22:54
              "srodek patelni robi się jakby wypukły" - gowniana patelnia
              "jak dowalisz zimną patelnię na maksa to tak może być" - gowniana patelnia
              "nie bedziesz zalowac przegrzanej patelni" - gowniana patelnia

              Patelni nie ma prawa sie cokolwiek stac chocby spalic olej a potem wsadzic pod wode. A pojecie przegrzana patelnia nie istnieje. Gotowac lubie i umiem :) Mam wcale niedrogi zestaw Bialetti z iBooda, sprawuje sie bez zarzutu.

              .:Pozdrowienia:.

              1. panie , yorg5 27/11/13 14:00
                pan nie używasz chyba teflonu.. A jeśli tak to poczytaj pan o tym jak znosi wysokie temperatury i jaki potem jest zdrowy. Chyba że masz garki za fyfset $ z innego świata :)

                The Borg's frightening appearance
                may scare small children.

                1. dziecku robie , Kenny 27/11/13 14:47
                  na ceramice, reszta je teflon :D

                  .:Pozdrowienia:.

              2. tak oczywiscie , Okota 27/11/13 16:25
                tyle ze patelni zeliwnej. ja mozna ubic tylko mlotkiem, zawsze sie nagrzewa rowno. mam woka wieeelgachnego zeliwnego i przez rozmiar nie wyciagam go prawie wcale.
                a co do ubijania patelni... daj mi swoja ci pokaze jak ubic :)

                Dyslektyka błąd nie pyka...
                RTS wszechczasów:
                Supreme Commander

    5. Jaka marka , DeathClaw 26/11/13 11:09
      i ew. model płyty?

      Dość istotna wada, o której wcześniej nie czytałem. Myślałem, że ciepło jest dość równomiernie rozprowadzane.

      1. ja nie zaobserwowalem... , Okota 26/11/13 12:16
        jak pisalem tylko boost (mam 3fazy) na najwiekszym polu daje efekt ze woda wrze najpierw na srodku (jak jest jej malo w garnku)
        zreszta jak smarze nalesniki to nie pala sie po srodku...
        zreszta palnik gazowy tez rozgrzewa najpierw tylko miejsce kontaktu plomienia z garnkiem, dopiero po chwili przewodnictwo materialu spowoduje ze cieplo sie rozniesie po garnku, byc moze wlasnie to ze tu grzeje sie sam garnek no i dzieje sie to tak szybko (czytaj wydajnie) ze widac rozgrzanie srodka a nie reszty....

        dobrze kombinuje?

        Dyslektyka błąd nie pyka...
        RTS wszechczasów:
        Supreme Commander

      2. whirlpool z okoloicy 2010r , RoY 26/11/13 12:21
        model - nie wiem - nie ma symbolu,
        pzdr
        R

  6. To przy okazji - jakie gary do indukcji? , waldisobon 26/11/13 10:26
    Konkretne modele, producentów, sklepy etc.

    Niektórych boardowiczów uważam za idiotów i
    oni o tym wiedzą.

    1. Fissler , ridczak 26/11/13 11:22
      mam patelnie stalowa (bez powlok) i sprawsdza sie bardzo dobrze. Gary mam Silita, nie sa zle - zalezy tez jaki model, my mamy jakis bardziej podstawowy zestaw. Patelni Silita takiej: http://www.amazon.de/...Professional/dp/B000QDBCBW jakos nie jestem w stanie opanowac. Przywiera pomimo pokrycia i strasznie ciezka (zona narzeka). Pamietaj, ze nie kazde naczynia ze stali nirdzewnej nadaja sie do indukcji, musi byc stal magnetyczna.

      1. Fissler cos takiego , ridczak 26/11/13 11:25
        http://www.amazon.de/...onsgeeignet/dp/B004LTF39O/

    2. IKEA , Matti 26/11/13 12:23
      mam patelnie i gary 365+ i są ok.

      1. +1. , Okota 26/11/13 14:12
        tez polecam patelnie j.w. i ta serie garnkow.

        Dyslektyka błąd nie pyka...
        RTS wszechczasów:
        Supreme Commander

  7. forum IT, same chłopy, wszyscy gotują , yorg5 27/11/13 14:03
    ...się porobiło...

    :-)

    The Borg's frightening appearance
    may scare small children.

    1. kiedys bylo , Kenny 27/11/13 14:46
      TURBO, teraz jest BOOST ;)

      .:Pozdrowienia:.

    2. sami siedzą to muszą sobie gotować :P , Tomasz 27/11/13 23:55
      ile można jeść pizzy.

      https://www.siepomaga.pl/milosz-mosko

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL