|
TwojePC.pl © 2001 - 2025
|
 |
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
 |
| |
|
Zestaw noży kuchennych ze stojakiem - powiedzmy do 120 PLN? , waldisobon 18/01/14 17:39 Jakie propozycje?Niektórych boardowiczów uważam za idiotów i
oni o tym wiedzą. - propozycja nr 1 -> Fiskars , Kozo 18/01/14 18:13
http://allegro.pl/...skars-857197-i3866863723.html- Popieram bo mam , Emalia 18/01/14 18:33
Zastanów się jednak nad stojakiem, bo wg. mnie taki wynalazek jest mało przydatny. Do tych noży dostępna jest poza tym bardzo fajna ostrzałka. - mam, są OK , pirat 19/01/14 12:25
poszukaj w zestawie z ostrzałkąodczepta się od mojego podpisu ;)
- hmm , bartek_mi 18/01/14 18:59
kupic 1 noz :)
te fiskarsy ujdadzisiaj jest jutrzejszym wczoraj - O, ciekawa propozycja. , waldisobon 18/01/14 20:05
Już widzę, jak tym samym nożem obieram ziemniaki, kroję mięso i chleb...
A te fiskarsy faktycznie OK, na ceneo dobre recki zbierają, dzięki.Niektórych boardowiczów uważam za idiotów i
oni o tym wiedzą. - dodatkowo jak już Emalia wspomniał(a) , Kozo 18/01/14 20:24
tzw. must have do tych noży :
http://allegro.pl/...ctional-form-i3833192443.html- true , ThY 18/01/14 21:24
uzywam z 10 lat klamotów fiskars, ostrzałka wymiata! - W Ikea taniej , Conroy 18/01/14 21:34
Też ją mają.
http://www.ikea.com/.../catalog/products/57145296/http://flickr.com/photos/myhacien
da
- hmm , bartek_mi 19/01/14 00:06
kupujesz jeden dobry noz
+ pikutek
+ obierak vica
i masz pozamiatane
ale twoje malpy
a kto kupuje ostrzalke fiskarsa ten ciul... bo jak Conroy napisal ikea to to samo tylko za 2/3 ceny
zreszta od tej ostrzalki fiskarca lepiej kupic jakiegos ceramicznego kieszonkowego - ja uzywam crock stick a tej fiskarsowej/ikei od 2 lat z szuflady nie wyciagalemdzisiaj jest jutrzejszym wczoraj - sam jesteś , Kozo 19/01/14 08:49
kurwa ciul ....a jeśli mam do ikei 60 km w jedną stronę to też mam tam jechać po ostrzałkę o 15 zł. tańszą - puknij się w łeb tymi swoimi radami....ale się zgrzałem!- hmm , bartek_mi 19/01/14 13:33
bidus
cale zycie w swojej zagrodzie...
60km od swiata...dzisiaj jest jutrzejszym wczoraj
- kup dwa noże Fiskarsa z serii Edge, wiecej Ci w kuchni nie potrzeba, jak kupisz jeden to , Emios 18/01/14 20:29
po inne nie będziesz sięgał, nawet jeśli będą dedykowane do ziemniaków etc.- Piec sztuk mi sie przydaja , NimnuL-Redakcja 19/01/14 07:56
- santoku (koniecznosc, alternatywnie noz szefa, ale santoku wedlug mnie lepszy);
- do chleba (mozna pominac, jesli sie kupuje chleb juz pokrojony);
- obierak (11cm, takze nadaje sie do skrobania i innych drobnych prac w kuchni);
- do filetowania (nie da sie zastopic innym, o ile chcemy to zrobic dobrze);
- do sera (mozna pominac jak ktos je tanie "zolte" z marketu, tez mozna krojone kupic);
W typowej kuchni, zestaw ze stojakiem pelni wedlug mnie funkcje ozdobna, a nie praktyczna, czesto noze z zestawow sie dubluja.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach.
- "jak ktos je tanie zolte z marketu" , Mute 19/01/14 10:04
Ale ty masz wielki kij w dupie. Woah.- Tfu , Mute 19/01/14 10:04
nie tu rzecz jasna.- Lepszy kij w dupie , NimnuL-Redakcja 19/01/14 10:18
niż 'żółte z marketu' w pysku :-)Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - perwersie :) , Seba 19/01/14 21:18
123456
- Proponuje zakup noży z ostrzem ceramicznym, , malyy 19/01/14 10:22
nie mylić z powlekanym, sam je używam od kilku lat i innych już nie chcę, ostre nie wymagają ostrzenia przez cały swój żywot. Mają jedna wadę jak upadnie to może się połamać, są b. kruche ! nikt o tym nie pisze. Przykładowa aukcja z alledrogo, w tym wypadku cena jest jednak atrakcyjna.
http://allegro.pl/...gratis-rlc5b-i3864240918.htmlPozdrawiam Andrzej - Dobre noże ceramiczne są bardzo drogie , NimnuL-Redakcja 19/01/14 10:36
te popularne są podobno niewiele warte. Powtarzam za krążącymi w sieci opiniami, ale jestem w stanie uwierzyć, skoro średniej klasy nóż ze stali nierdzewnej kosztuje spokojnie 100zł.
"nie wymagają ostrzenia przez cały swój żywot."
Nie wymagają ostrzenia do momentu aż się stępią :)
Te tanie, uchodzące przez producentów za 'ceramiczne' to mają tylko jakąś tam powłokę, ale są elastyczne i pewnie w środku i tak jest stal nierdzewna.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - podany przykład.. , malyy 19/01/14 10:49
to ostrze w pełni ceramiczne, nie powlekane, Co do całego żywota to wiem co pisze bo używając np przez długi czas 2-3 lata nie wymaga ostrzenia a zawsze jest możliwość że ulega degradacji poprzez upadek, z reguły w moim przypadku oddziela się rączka od ostrza co czyni nóż niewygodnym w użytkowaniu. Pomimo to i tak je kupuje.Pozdrawiam Andrzej - Rękojeść oddzielająca się od klingi , NimnuL-Redakcja 19/01/14 10:58
po kilku latach, nie brzmi dobrze.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - Re: , Kool@ 19/01/14 11:51
2-3 lata to cały żywot noża? Do tego jeszcze przy takim okresie oddziela się rączka od ostrza?
Czyli polecasz noże jednorazowe?... - @ Nimnul & Kool , Star-Ga-Te 21/01/14 11:51
No przecież stoi jak wół napisane "[...] ulega degradacji poprzez upadek, z reguły w moim przypadku oddziela się [...]".
Prawdą natomiast jest, że nawet tanie noże ceramiczne po prostu nie mają się na czym stępić, jeśli z łatwością rysują szkło.--
Informatyka jest nauką doświadczalną.
Dzięki AI jeszcze bardziej. - Ale nie sądzisz, że kruchość tego rozwiązania , NimnuL-Redakcja 21/01/14 13:13
to ogromna wada? Ja czasem operuję nożem siłując się ze stawami czy kośćmi, pewnie taki nóż bym zwyczajnie złamał - konieczność uważania na nóż i dbania o niego więcej niż wytarcie i naostrzenie jest według mnie przesadą. Tak to osobiście widzę.
Inna sprawa, że skoro po upadku czy podczas używania rączka zaczyna się oddzielać od ostrza to z jakością tego produktu jest coś mocno źle.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - Zgadzam się, jedyną wadą noży ceramicznych jest ich kruchość,... , Star-Ga-Te 21/01/14 14:52
...co jednak nie przeszkodziło mi kupić niedawno kolejny, mały nożyk do obierania warzyw. Teraz już nie muszę płukać ziemniaków przed obieraniem, coby noża piaskiem/ziemią nie tępić :-)--
Informatyka jest nauką doświadczalną.
Dzięki AI jeszcze bardziej. - Z tymi ziemniakami to poważnie mówisz, czy się zgrywasz? :) , NimnuL-Redakcja 21/01/14 15:08
jak komuś takie noże odpowiadają, proszę bardzo - nie moja broszka. Mnie ta 'technologia' zwyczajnie nie przekonuje.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - Coby nie zbierać piasku/żwiru w syfonie kuchennego zlewu , Star-Ga-Te 21/01/14 16:05
obieram ziemniaki nad koszem na śmieci bez wcześniejszego płukania. Jeśli ziemniaczki są mocno ubłocone, to nawet słychać wyraźny zgrzyt noża o kryształki piachu. Dopiero obrane lądują w zlewie do płukania i krojenia na drobne. BTW: i tak najbardziej lubię w mundurkach :-)--
Informatyka jest nauką doświadczalną.
Dzięki AI jeszcze bardziej. - Chodziło mi o to, że nieoczyszczone ziemniaki miałyby tępić klasyczne noże , NimnuL-Redakcja 22/01/14 11:09
ja nigdy pyrów nie myję - jeśli już w ogóle decyduję się na ich zjedzenie to albo je obieram i na parę albo wrzucam bez mycia w mundurkach. A jak są młode to obmywam i zjadam ze skórą po ugotowaniu :)Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach.
- taa jasne , Thadeus 19/01/14 13:25
super duper noże ;P
http://www.youtube.com/watch?v=on4E7PqA7Hk... - A ja , Birdman 19/01/14 23:04
na przykład lubię ostrzyć noże...ping? - hmm , bartek_mi 19/01/14 23:21
no popatrz, a ludzie je ostrza...dzisiaj jest jutrzejszym wczoraj
- jak koledzy powyżej , gorky 19/01/14 10:57
za 120 PLN to kup 1-2 noże - Fiskars, ew. Tescoma.
Sprzęt musi kosztować i tyle... - nie obraz sie ale za 120 pln , samsung 19/01/14 23:52
to nawet jednego noza nie kupisz :)
nie kupuj tez ceramicznych co stal to stal. mialem dwa i szybko sie wyszczerbily /dzieci/.
ja uzywam nozy ze stali damascenskiej i NIC nie moze sie z nimi rownac.
do tego ostrzalka diamentowa /reczna/ i nic tylko gotowac.
no ale co kto potrzebuje :)- Bez przesady... , Dexter 20/01/14 21:23
Pewnie, jak ktoś tnie zawodowo/przemysłowo, to musi mieć pro narzędzie.
Ale do amatorskiej kuchni?
Jakieś 3 lata temu kupiłem takie KingHoff za mniej więcej 60 PLN:
http://kadees.nazwa.pl/.../noze.kh3627/kh3627f.JPG
Stal powleczona cieniutką warstewką ceramiki, sama krawędź tnąca (szlif) jest odsłonięta, reszta pokryta tą czerwienią.
Po 3 latach jedynie co im mogę zarzucić, to delikatne wyblaknięcie rączek (od zmywarki) i to, że musiałem nauczyć się kroić ostrymi nożami, bo na początku się chlastałem co i rusz.Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
Odpowiedzi oleję.
THX! - ja gotuje dzien w dzien , samsung 20/01/14 23:55
i bez ostrzenia noza raz na dwa-trzy dni sie nie obejdzie.
inna sprawa ,ze ja po prostu musze miec ostre noze. nie umiem pracowac tępymi :(
poza tym naprawde dobry noz to juz powazny wydatek i to nie rzedu 200-300 tyko znacznie wiecej.
ale z jednym sie zgodze. wszystko zalezy od wymagan.
pozdrawiam- Ja może nie gotuję dzień w dzień, ale noże są w ciągłym użyciu. , Dexter 21/01/14 07:28
Na tyle, że np. te dwa najmniejsze prawie nie wracają do stojaka.
Ani razu nie musiałem ich ostrzyć.
Pewnie - nie są tak superostre jak przy nowości, ale nie są na tyle tępe, żeby je ostrzyć, siły przykładać nie trzeba, żeby coś ukroić.Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
Odpowiedzi oleję.
THX! - dokladnie , Kenny 21/01/14 08:33
przy czym wiekszosc nie umie uzywac i ostrzyc nozy - z reguly, uzywa, uzywa, uzywa... przejedzie palcem: k&^%, stepil sie, i jedzie po ostrzalce.
Zamiast trzymac pod reka stalke, i tak jak piszesz - codziennie/co drugi dzien/co brytalniejsze uzycie - machnac kilka razy i gotowe. 5 sekund roboty a noz utrzmany we wlasciwym stanie. Bez koniecznosci 15-minutowego ostrzenia z wyrownywaniem katow totalnie stepnionego noza..:Pozdrowienia:.
- Dexter , NimnuL-Redakcja 21/01/14 07:51
sprawa wygląda mniej więcej jak ze wszystkim - wydaje się, że jest OK, dopóki nie spróbuje się czegoś lepszego. Poważnie. Sam w kuchni używam niedrogich noży ze stali nierdzewnej, ale niedawno miałem przyjemność użyć noża kosztującego z grubsza 5x więcej i różnica jest kolosalna (taki, lub bardzo podobny: http://www.homus.pl/...zefa-kuchni-mifune-damascus). Nawet nie chodzi o samą ostrość, a o sposób prowadzenia ostrza, jego wyważenia i tego jak leży w dłoni.
Jestem przekonany, że droższe noże to w amatorskiej kuchni jest już fanaberią, ale coś do 200zł warto kupić + porządna ostrzałka. Właściwie raz kupiony, solidny nóż ma szansę żyć tak długo jak jego właściciel.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - Zgadzam się. , Dexter 21/01/14 08:00
Ja po prostu nie śmierdzę groszem i jeden nóż za 100 PLN, jakikolwiek by nie był to po prostu fanaberia. Nie twierdzę, że te kinghoffy ze zdjecia są och i ach. Mi po prostu wystarczają i to aż nadto.Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
Odpowiedzi oleję.
THX! - I o to chodzi , NimnuL-Redakcja 21/01/14 08:02
by wystarczały, aczkolwiek tak jak napisałem wyżej, wydaje się, że wystarcza dopóki nie spróbuje się czegoś lepszego :)Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach.
- Juz tyle propozycji miales to wez pod uwage i ta:) , speed 20/01/14 05:13
http://www.seriouseats.com/...ives-gift-guide.html
Wszyscy w kolo w dupe sie ugryza z zazdrosci:)) - nie masz w kuchni nozy? , wrrr 21/01/14 22:00
kup porzadna ostrzalke (plus ew stojak, jak juz musisz miec takowy), zdziwisz sie co mozna wycisnac z tego co juz uzywasz:
http://allegro.pl/...1031d-gratis-i3868853295.html
(ten model ostrzy nawet cermiczne)- Ostatnio była ... , Muchomor 22/01/14 14:11
... u nas w Lidlu bardzo podobna. Tam, jak to w Lidlu, wszystko leżało rozpieprzone, to sobie ją obejrzałem. W środku tego wystającego modułu jest ośka z kamieniem szlifierskim. Sęk w tym, że ten kamień jest dość mały i IMHO zwyczajnie szybko się zetrze. Wtedy takie coś będzie do wyrzucenia. Nie wzbudziła mego zaufania i nie wziąłem.Stary Grzyb :-) Pozdrawia
Boardowiczów - Przeznaczenie , NimnuL-Redakcja 22/01/14 16:05
Noże stalowe
Noże ceramiczne
Noże ząbkowane
No proszę, to jednak można ostrzyć noże ceramiczne? :)Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - mozna ostrzyc , wrrr 22/01/14 19:20
caly myk w 'diamentowych' rolkach tej ostrzalki ktore maja wieksza twardosc niz ceramika
gdzies na YT krazy nawet jakas propaganda szkoleniowo/reklamowa z tej firmy, gdzie przedstawiciel przy publicznosci naprawia tepego ceramika (i celowo stepiona stalowke)
- OK, dziękuję kolegom za uwagi, kupione. , waldisobon 22/01/14 13:56
Stanęło na tych Fiskarsach z pierwszych linków + ostrzałka.
Dziękuję.Niektórych boardowiczów uważam za idiotów i
oni o tym wiedzą. |
|
|
|
 |
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2025, TwojePC.PL |
 |
|
|
|