Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » rulezDC 15:40
 » zibi13 15:39
 » ToM78 15:39
 » bmiluch 15:27
 » Liu CAs 15:26
 » KHot 15:25
 » palioza 15:21
 » ngP 15:21
 » Mademan 15:18
 » bajbusek 15:15
 » Artaa 15:09
 » rainy 15:09
 » Chrisu 15:09
 » Pio321 15:08
 » soyo 15:08
 » Sherif 15:07
 » Kenny 15:06
 » ligand17 15:00
 » selves 14:59
 » siwydym 14:58

 Dzisiaj przeczytano
 36899 postów,
 wczoraj 25433

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2025
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

Zestaw noży kuchennych ze stojakiem - powiedzmy do 120 PLN? , waldisobon 18/01/14 17:39
Jakie propozycje?

Niektórych boardowiczów uważam za idiotów i
oni o tym wiedzą.

  1. propozycja nr 1 -> Fiskars , Kozo 18/01/14 18:13
    http://allegro.pl/...skars-857197-i3866863723.html

    1. Popieram bo mam , Emalia 18/01/14 18:33
      Zastanów się jednak nad stojakiem, bo wg. mnie taki wynalazek jest mało przydatny. Do tych noży dostępna jest poza tym bardzo fajna ostrzałka.

    2. mam, są OK , pirat 19/01/14 12:25
      poszukaj w zestawie z ostrzałką

      odczepta się od mojego podpisu ;)

  2. hmm , bartek_mi 18/01/14 18:59
    kupic 1 noz :)

    te fiskarsy ujda

    dzisiaj jest jutrzejszym wczoraj

    1. O, ciekawa propozycja. , waldisobon 18/01/14 20:05
      Już widzę, jak tym samym nożem obieram ziemniaki, kroję mięso i chleb...

      A te fiskarsy faktycznie OK, na ceneo dobre recki zbierają, dzięki.

      Niektórych boardowiczów uważam za idiotów i
      oni o tym wiedzą.

      1. dodatkowo jak już Emalia wspomniał(a) , Kozo 18/01/14 20:24
        tzw. must have do tych noży :
        http://allegro.pl/...ctional-form-i3833192443.html

        1. true , ThY 18/01/14 21:24
          uzywam z 10 lat klamotów fiskars, ostrzałka wymiata!

        2. W Ikea taniej , Conroy 18/01/14 21:34
          Też ją mają.
          http://www.ikea.com/.../catalog/products/57145296/

          http://flickr.com/photos/myhacien
          da

      2. hmm , bartek_mi 19/01/14 00:06
        kupujesz jeden dobry noz
        + pikutek
        + obierak vica

        i masz pozamiatane

        ale twoje malpy

        a kto kupuje ostrzalke fiskarsa ten ciul... bo jak Conroy napisal ikea to to samo tylko za 2/3 ceny
        zreszta od tej ostrzalki fiskarca lepiej kupic jakiegos ceramicznego kieszonkowego - ja uzywam crock stick a tej fiskarsowej/ikei od 2 lat z szuflady nie wyciagalem

        dzisiaj jest jutrzejszym wczoraj

        1. sam jesteś , Kozo 19/01/14 08:49
          kurwa ciul ....a jeśli mam do ikei 60 km w jedną stronę to też mam tam jechać po ostrzałkę o 15 zł. tańszą - puknij się w łeb tymi swoimi radami....ale się zgrzałem!

          1. hmm , bartek_mi 19/01/14 13:33
            bidus

            cale zycie w swojej zagrodzie...
            60km od swiata...

            dzisiaj jest jutrzejszym wczoraj

  3. kup dwa noże Fiskarsa z serii Edge, wiecej Ci w kuchni nie potrzeba, jak kupisz jeden to , Emios 18/01/14 20:29
    po inne nie będziesz sięgał, nawet jeśli będą dedykowane do ziemniaków etc.

    1. Piec sztuk mi sie przydaja , NimnuL-Redakcja 19/01/14 07:56
      - santoku (koniecznosc, alternatywnie noz szefa, ale santoku wedlug mnie lepszy);
      - do chleba (mozna pominac, jesli sie kupuje chleb juz pokrojony);
      - obierak (11cm, takze nadaje sie do skrobania i innych drobnych prac w kuchni);
      - do filetowania (nie da sie zastopic innym, o ile chcemy to zrobic dobrze);
      - do sera (mozna pominac jak ktos je tanie "zolte" z marketu, tez mozna krojone kupic);

      W typowej kuchni, zestaw ze stojakiem pelni wedlug mnie funkcje ozdobna, a nie praktyczna, czesto noze z zestawow sie dubluja.

      Gdyby nie wymyślono elektryczności,
      siedziałbym przed komputerem przy
      świeczkach.

  4. "jak ktos je tanie zolte z marketu" , Mute 19/01/14 10:04
    Ale ty masz wielki kij w dupie. Woah.

    1. Tfu , Mute 19/01/14 10:04
      nie tu rzecz jasna.

      1. Lepszy kij w dupie , NimnuL-Redakcja 19/01/14 10:18
        niż 'żółte z marketu' w pysku :-)

        Gdyby nie wymyślono elektryczności,
        siedziałbym przed komputerem przy
        świeczkach.

        1. perwersie :) , Seba 19/01/14 21:18
          123456

  5. Proponuje zakup noży z ostrzem ceramicznym, , malyy 19/01/14 10:22
    nie mylić z powlekanym, sam je używam od kilku lat i innych już nie chcę, ostre nie wymagają ostrzenia przez cały swój żywot. Mają jedna wadę jak upadnie to może się połamać, są b. kruche ! nikt o tym nie pisze. Przykładowa aukcja z alledrogo, w tym wypadku cena jest jednak atrakcyjna.

    http://allegro.pl/...gratis-rlc5b-i3864240918.html

    Pozdrawiam Andrzej

    1. Dobre noże ceramiczne są bardzo drogie , NimnuL-Redakcja 19/01/14 10:36
      te popularne są podobno niewiele warte. Powtarzam za krążącymi w sieci opiniami, ale jestem w stanie uwierzyć, skoro średniej klasy nóż ze stali nierdzewnej kosztuje spokojnie 100zł.

      "nie wymagają ostrzenia przez cały swój żywot."
      Nie wymagają ostrzenia do momentu aż się stępią :)
      Te tanie, uchodzące przez producentów za 'ceramiczne' to mają tylko jakąś tam powłokę, ale są elastyczne i pewnie w środku i tak jest stal nierdzewna.

      Gdyby nie wymyślono elektryczności,
      siedziałbym przed komputerem przy
      świeczkach.

      1. podany przykład.. , malyy 19/01/14 10:49
        to ostrze w pełni ceramiczne, nie powlekane, Co do całego żywota to wiem co pisze bo używając np przez długi czas 2-3 lata nie wymaga ostrzenia a zawsze jest możliwość że ulega degradacji poprzez upadek, z reguły w moim przypadku oddziela się rączka od ostrza co czyni nóż niewygodnym w użytkowaniu. Pomimo to i tak je kupuje.

        Pozdrawiam Andrzej

        1. Rękojeść oddzielająca się od klingi , NimnuL-Redakcja 19/01/14 10:58
          po kilku latach, nie brzmi dobrze.

          Gdyby nie wymyślono elektryczności,
          siedziałbym przed komputerem przy
          świeczkach.

        2. Re: , Kool@ 19/01/14 11:51
          2-3 lata to cały żywot noża? Do tego jeszcze przy takim okresie oddziela się rączka od ostrza?
          Czyli polecasz noże jednorazowe?

          ...

        3. @ Nimnul & Kool , Star-Ga-Te 21/01/14 11:51
          No przecież stoi jak wół napisane "[...] ulega degradacji poprzez upadek, z reguły w moim przypadku oddziela się [...]".
          Prawdą natomiast jest, że nawet tanie noże ceramiczne po prostu nie mają się na czym stępić, jeśli z łatwością rysują szkło.

          --
          Informatyka jest nauką doświadczalną.
          Dzięki AI jeszcze bardziej.

          1. Ale nie sądzisz, że kruchość tego rozwiązania , NimnuL-Redakcja 21/01/14 13:13
            to ogromna wada? Ja czasem operuję nożem siłując się ze stawami czy kośćmi, pewnie taki nóż bym zwyczajnie złamał - konieczność uważania na nóż i dbania o niego więcej niż wytarcie i naostrzenie jest według mnie przesadą. Tak to osobiście widzę.
            Inna sprawa, że skoro po upadku czy podczas używania rączka zaczyna się oddzielać od ostrza to z jakością tego produktu jest coś mocno źle.

            Gdyby nie wymyślono elektryczności,
            siedziałbym przed komputerem przy
            świeczkach.

            1. Zgadzam się, jedyną wadą noży ceramicznych jest ich kruchość,... , Star-Ga-Te 21/01/14 14:52
              ...co jednak nie przeszkodziło mi kupić niedawno kolejny, mały nożyk do obierania warzyw. Teraz już nie muszę płukać ziemniaków przed obieraniem, coby noża piaskiem/ziemią nie tępić :-)

              --
              Informatyka jest nauką doświadczalną.
              Dzięki AI jeszcze bardziej.

              1. Z tymi ziemniakami to poważnie mówisz, czy się zgrywasz? :) , NimnuL-Redakcja 21/01/14 15:08
                jak komuś takie noże odpowiadają, proszę bardzo - nie moja broszka. Mnie ta 'technologia' zwyczajnie nie przekonuje.

                Gdyby nie wymyślono elektryczności,
                siedziałbym przed komputerem przy
                świeczkach.

                1. Coby nie zbierać piasku/żwiru w syfonie kuchennego zlewu , Star-Ga-Te 21/01/14 16:05
                  obieram ziemniaki nad koszem na śmieci bez wcześniejszego płukania. Jeśli ziemniaczki są mocno ubłocone, to nawet słychać wyraźny zgrzyt noża o kryształki piachu. Dopiero obrane lądują w zlewie do płukania i krojenia na drobne. BTW: i tak najbardziej lubię w mundurkach :-)

                  --
                  Informatyka jest nauką doświadczalną.
                  Dzięki AI jeszcze bardziej.

                  1. Chodziło mi o to, że nieoczyszczone ziemniaki miałyby tępić klasyczne noże , NimnuL-Redakcja 22/01/14 11:09
                    ja nigdy pyrów nie myję - jeśli już w ogóle decyduję się na ich zjedzenie to albo je obieram i na parę albo wrzucam bez mycia w mundurkach. A jak są młode to obmywam i zjadam ze skórą po ugotowaniu :)

                    Gdyby nie wymyślono elektryczności,
                    siedziałbym przed komputerem przy
                    świeczkach.

    2. taa jasne , Thadeus 19/01/14 13:25
      super duper noże ;P

      http://www.youtube.com/watch?v=on4E7PqA7Hk

      ...

    3. A ja , Birdman 19/01/14 23:04
      na przykład lubię ostrzyć noże...

      ping?

    4. hmm , bartek_mi 19/01/14 23:21
      no popatrz, a ludzie je ostrza...

      dzisiaj jest jutrzejszym wczoraj

  6. jak koledzy powyżej , gorky 19/01/14 10:57
    za 120 PLN to kup 1-2 noże - Fiskars, ew. Tescoma.
    Sprzęt musi kosztować i tyle...

  7. nie obraz sie ale za 120 pln , samsung 19/01/14 23:52
    to nawet jednego noza nie kupisz :)
    nie kupuj tez ceramicznych co stal to stal. mialem dwa i szybko sie wyszczerbily /dzieci/.
    ja uzywam nozy ze stali damascenskiej i NIC nie moze sie z nimi rownac.
    do tego ostrzalka diamentowa /reczna/ i nic tylko gotowac.

    no ale co kto potrzebuje :)

    1. Bez przesady... , Dexter 20/01/14 21:23
      Pewnie, jak ktoś tnie zawodowo/przemysłowo, to musi mieć pro narzędzie.

      Ale do amatorskiej kuchni?

      Jakieś 3 lata temu kupiłem takie KingHoff za mniej więcej 60 PLN:
      http://kadees.nazwa.pl/.../noze.kh3627/kh3627f.JPG

      Stal powleczona cieniutką warstewką ceramiki, sama krawędź tnąca (szlif) jest odsłonięta, reszta pokryta tą czerwienią.
      Po 3 latach jedynie co im mogę zarzucić, to delikatne wyblaknięcie rączek (od zmywarki) i to, że musiałem nauczyć się kroić ostrymi nożami, bo na początku się chlastałem co i rusz.

      Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
      Odpowiedzi oleję.
      THX!

      1. ja gotuje dzien w dzien , samsung 20/01/14 23:55
        i bez ostrzenia noza raz na dwa-trzy dni sie nie obejdzie.
        inna sprawa ,ze ja po prostu musze miec ostre noze. nie umiem pracowac tępymi :(
        poza tym naprawde dobry noz to juz powazny wydatek i to nie rzedu 200-300 tyko znacznie wiecej.

        ale z jednym sie zgodze. wszystko zalezy od wymagan.

        pozdrawiam

        1. Ja może nie gotuję dzień w dzień, ale noże są w ciągłym użyciu. , Dexter 21/01/14 07:28
          Na tyle, że np. te dwa najmniejsze prawie nie wracają do stojaka.

          Ani razu nie musiałem ich ostrzyć.
          Pewnie - nie są tak superostre jak przy nowości, ale nie są na tyle tępe, żeby je ostrzyć, siły przykładać nie trzeba, żeby coś ukroić.

          Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
          Odpowiedzi oleję.
          THX!

        2. dokladnie , Kenny 21/01/14 08:33
          przy czym wiekszosc nie umie uzywac i ostrzyc nozy - z reguly, uzywa, uzywa, uzywa... przejedzie palcem: k&^%, stepil sie, i jedzie po ostrzalce.

          Zamiast trzymac pod reka stalke, i tak jak piszesz - codziennie/co drugi dzien/co brytalniejsze uzycie - machnac kilka razy i gotowe. 5 sekund roboty a noz utrzmany we wlasciwym stanie. Bez koniecznosci 15-minutowego ostrzenia z wyrownywaniem katow totalnie stepnionego noza.

          .:Pozdrowienia:.

      2. Dexter , NimnuL-Redakcja 21/01/14 07:51
        sprawa wygląda mniej więcej jak ze wszystkim - wydaje się, że jest OK, dopóki nie spróbuje się czegoś lepszego. Poważnie. Sam w kuchni używam niedrogich noży ze stali nierdzewnej, ale niedawno miałem przyjemność użyć noża kosztującego z grubsza 5x więcej i różnica jest kolosalna (taki, lub bardzo podobny: http://www.homus.pl/...zefa-kuchni-mifune-damascus). Nawet nie chodzi o samą ostrość, a o sposób prowadzenia ostrza, jego wyważenia i tego jak leży w dłoni.
        Jestem przekonany, że droższe noże to w amatorskiej kuchni jest już fanaberią, ale coś do 200zł warto kupić + porządna ostrzałka. Właściwie raz kupiony, solidny nóż ma szansę żyć tak długo jak jego właściciel.

        Gdyby nie wymyślono elektryczności,
        siedziałbym przed komputerem przy
        świeczkach.

        1. Zgadzam się. , Dexter 21/01/14 08:00
          Ja po prostu nie śmierdzę groszem i jeden nóż za 100 PLN, jakikolwiek by nie był to po prostu fanaberia. Nie twierdzę, że te kinghoffy ze zdjecia są och i ach. Mi po prostu wystarczają i to aż nadto.

          Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
          Odpowiedzi oleję.
          THX!

          1. I o to chodzi , NimnuL-Redakcja 21/01/14 08:02
            by wystarczały, aczkolwiek tak jak napisałem wyżej, wydaje się, że wystarcza dopóki nie spróbuje się czegoś lepszego :)

            Gdyby nie wymyślono elektryczności,
            siedziałbym przed komputerem przy
            świeczkach.

  8. Juz tyle propozycji miales to wez pod uwage i ta:) , speed 20/01/14 05:13
    http://www.seriouseats.com/...ives-gift-guide.html
    Wszyscy w kolo w dupe sie ugryza z zazdrosci:))

  9. nie masz w kuchni nozy? , wrrr 21/01/14 22:00
    kup porzadna ostrzalke (plus ew stojak, jak juz musisz miec takowy), zdziwisz sie co mozna wycisnac z tego co juz uzywasz:
    http://allegro.pl/...1031d-gratis-i3868853295.html
    (ten model ostrzy nawet cermiczne)

    1. Ostatnio była ... , Muchomor 22/01/14 14:11
      ... u nas w Lidlu bardzo podobna. Tam, jak to w Lidlu, wszystko leżało rozpieprzone, to sobie ją obejrzałem. W środku tego wystającego modułu jest ośka z kamieniem szlifierskim. Sęk w tym, że ten kamień jest dość mały i IMHO zwyczajnie szybko się zetrze. Wtedy takie coś będzie do wyrzucenia. Nie wzbudziła mego zaufania i nie wziąłem.

      Stary Grzyb :-) Pozdrawia
      Boardowiczów

    2. Przeznaczenie , NimnuL-Redakcja 22/01/14 16:05
      Noże stalowe
      Noże ceramiczne
      Noże ząbkowane

      No proszę, to jednak można ostrzyć noże ceramiczne? :)

      Gdyby nie wymyślono elektryczności,
      siedziałbym przed komputerem przy
      świeczkach.

      1. mozna ostrzyc , wrrr 22/01/14 19:20
        caly myk w 'diamentowych' rolkach tej ostrzalki ktore maja wieksza twardosc niz ceramika

        gdzies na YT krazy nawet jakas propaganda szkoleniowo/reklamowa z tej firmy, gdzie przedstawiciel przy publicznosci naprawia tepego ceramika (i celowo stepiona stalowke)

  10. OK, dziękuję kolegom za uwagi, kupione. , waldisobon 22/01/14 13:56
    Stanęło na tych Fiskarsach z pierwszych linków + ostrzałka.

    Dziękuję.

    Niektórych boardowiczów uważam za idiotów i
    oni o tym wiedzą.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2025, TwojePC.PL