Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » PCCPU 10:59
 » marcin502 10:58
 » Wedelek 10:56
 » MARtiuS 10:54
 » Menah 10:51
 » Dhoine 10:51
 » J@rek 10:47
 » rainy 10:45
 » rkowalcz 10:44
 » Tomasz 10:41
 » R_I_P_ 10:41
 » Markizy 10:40
 » Wolf 10:37
 » Sebek 10:22
 » Artaa 10:19
 » Shark20 10:15
 » alkatraz 10:14
 » Jumper 10:11
 » @GUTEK@ 10:05
 » Kenny 10:04

 Dzisiaj przeczytano
 37271 postów,
 wczoraj 47903

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

[AGD] jaka maszynka do pieczenia chleba? , Demo 15/04/14 08:39
Kryteria nieznane, bo nie mam pojęcia czego oczekiwać. Ma toto działać bezawaryjnie, mieszać, piec. Szacuję, że średnio 2x/ tydzień, na zakwasie produkcji własnej. Możecie coś polecić?

napisalbym swoj config,ale sie nie
zmiescil:(

  1. silvercrest , bajbusek 15/04/14 08:50
    z lidla - piecze mi chlebek od roku :)

    1. to dobra? , Chrisu 15/04/14 16:18
      od roku i jeszcze nie upiekła?

      ;-)

      /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\

      1. za ta cene zajebista , bajbusek 15/04/14 19:50
        123 :D

      2. heheh , chris_gd 15/04/14 20:10
        dobre, to samo pomyslalem, ze chlebiem troche dlugo pieczony

        Ryzen 7 3700X@4.3GHz/16GB 3000Mhz/
        RTX 2060Super@GPU1600/MEM1900

  2. z innej beczki , kerad555 15/04/14 09:01
    możecie podzielić się recepturą, mi zawsze ładnie się piecze a na koniec chlebek opada. Używam gotowych mieszanek np. z Lidla + drożdże instant. Co robię nie tak :)

    Pozdrawiam,
    ( K | e | r | a | d | 5 | 5 | 5 )

    1. pieczesz w piekarniku czy maszynce ? , bajbusek 15/04/14 10:20
      jeżeli w maszynce to masz za słabą śmoc ...

      1. maszynka , kerad555 15/04/14 13:05
        maszynka

        Pozdrawiam,
        ( K | e | r | a | d | 5 | 5 | 5 )

        1. to co kolega o wodzie napisał , bajbusek 15/04/14 13:11
          to też może być prawda ... ale zakładam, że trzymasz się receptury ?
          Ile watów ma ? Dopieka chlebek w zakładanym czasie ?

    2. za długi czas wyrastania bym stawiał , kicior 15/04/14 10:27
      wstępnie.

    3. kolega podpowiada , Demo 15/04/14 11:02
      że za dużo wody.

      napisalbym swoj config,ale sie nie
      zmiescil:(

  3. ja mam w tej chwili , okobar 15/04/14 09:02
    jakąś pod marką TESCO
    moja mama używa Zelmera (z tańszych cena zakupu to było o ile dobrze pamiętam ok. 150-170 PLN)
    oba wyglądają prawie identycznie, mają takie same mieszadła, takie same programy
    jedyna różnica - to że po upieczeniu chleba z Zelmera jakoś łatwiej wychodzi mieszadło z chleba
    ta z tesco powoduje że czasem się nieźćle namęczę zanim wyjmę... efekt zawsze ten sam - dziura w srodku chleba

    ale to moze po prostu moja tak ma :)

    AMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
    GF 7600 GS, M2N4 SLI
    Win XP SP3

  4. ja tam nie wiem po co maszynka? , sew123 15/04/14 09:10
    moja zona robi pyszny chleb na zakwasie , bez zadnych mieszanek ,drozdzy i w piekarniku :)

    Nine Inch Nails to jest TO :)
    iRacing Driver :)

    1. No to po ile , Dhoine 15/04/14 09:17
      taka żona? I gdzie można dostać?

      A w temacie - maszynka z TESCO (marki TESCO) - działa od ponad roku. Chlebki pyszne.

      1. takie rzeczy , Kosiarz 15/04/14 14:52
        to tylko w erze ;)

        Ale urwal...

    2. no a moja nie robi , Demo 15/04/14 09:32
      i dlatego maszynki szukam.

      napisalbym swoj config,ale sie nie
      zmiescil:(

  5. Mam z Lidla... , JE Jacaw 15/04/14 10:03
    ...kumpel też i jest OK. Cudów nie robi, ale na chleb na drożdżach oraz z mieszanek wychodzi OK.

    Jeśli chodzi o zakwas... to już tak różowo nie ma, bo i tak swoje trzeba się pomęczyć, ale to już raczej kwestia specyfiki chleba na zakwasie niż maszyny. :-)

    Socjalizm to ustrój, który
    bohatersko walczy z problemami
    nieznanymi w innych ustrojach

  6. żadna , kicior 15/04/14 10:10
    kup sobie blaszki i starczy. Jak już się uprzesz na automat to chleb na zakwasie rośnie sporo dłużej niż drożdżowy i trzeba o tym pamiętać ustawiając maszynę (o ile to jest w ogóle możliwe w danym modelu). Poza tym dziurawy chleb mi się nie podoba.

    1. bo mieszadła się wyjmuje , bajbusek 15/04/14 10:22
      przed pieczeniem ...

      1. no nie zawsze sie tak daje. , ptoki 15/04/14 16:38
        U mnie mieszadło jest tak zrobione ze wyjac je mozna ale trzeba by ciasto wywalic z kociołka, wtedy ono opadnie i co prawda mieszadła nie ma ale chleb jest bardziej klapniety....

    2. A o co chodzi z tą dziurą? , Dexter 15/04/14 10:32
      Nie widziałem nigdy takiego gadżeta w działaniu to nie wiem...

      Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
      Odpowiedzi oleję.
      THX!

  7. Jeżeli ma być to chleb na zakwasie to polecam , Sherif 15/04/14 10:11
    pieczenie w piekarniku. Samo przygotowanie ciasta z przełożeniem do foremek to 10 minut pracy. Nie widzę sensu kupowania maszyny do tak prostej receptury.

    1. Zostaje kwestia , Mute 15/04/14 10:30
      kosztow - pieczac chleb kilka razy w tygodniu, mozna sie niezle zdziwic uzywajac elektrycznego piekarnika. Maszynka do pieczenia chleba bedzie znacznie tansza.

      1. uhh , Mute 15/04/14 10:31
        piekac

      2. no nie wiem , kicior 15/04/14 10:57
        jedno pieczenie (z rozgrzewaniem powiedzmy 1h) w piekarniku o mocy powiedzmy 3kW (zakładając, że tyle ciągnie bez przerwy przez tę godzinę) i licząc 60 gr za kWh to daje 1,80 zł. To jest bardzo mało optymistyczne założenie. A maszynka do chleba też swój prąd musi wessać bo na korbkę nie jest.

        1. dokładnie , Deus ex machine 15/04/14 11:07
          jeszcze jeden plus piekarnika, na jeden raz robisz dwie duże keksówki. W automacie możesz o tym zapomnieć.

          "Uti non Abuti"

    2. maszyna ma uprościć , Demo 15/04/14 11:08
      procedurę. W końcu gdyby tego nie robiła ludzie by raczej nie kupowali (nie wiem, nie miałem, nie wiem jak i co to robi).

      Ekonomia wypieku nie ma aż takiego znaczenia, bo jak kupię maszynkę za 200 pln to ile lat trzeba, by zwróciła mi różnicę w prądzie :)

      Wygląd chleba z piekarnika (blady?) również mi wisi...mam go jeść a nie oglądać.

      napisalbym swoj config,ale sie nie
      zmiescil:(

      1. Dokładnie... , JE Jacaw 15/04/14 11:43
        ...właśnie dlatego ja kupiłem mój, owszem wszystko można zrobić ręcznie... ale mnie babranie się ciastem nie bawi, a tu wrzucam co trzeba włączam, czekam i wyjmuję gotowe. No dobra, trzeb potem formę umyć, ale to wszystko.

        Przy zakwasie (dopiero się uczę), jest nieco więcej roboty, bo maszynki do zakwasu jeszcze nie widziałem i trzeba go zrobić ręcznie. No i jest większa szansa na porażkę oraz zdecydowanie więcej czasu na zrobienie takiego chleba - nie wiem czy są maszyny, które mają gotowy program na chleb z samego zakwasu. Moja nie ma i trzeba trochę pokombinować.

        Socjalizm to ustrój, który
        bohatersko walczy z problemami
        nieznanymi w innych ustrojach

      2. Ja to wszystko rozumiem , Sherif 15/04/14 13:46
        Sam mam maszynę do chleba ale takiego jak robię na zakwasie maszyna mi nie zrobi.
        Do chleba (w zasadzie to bardziej buła z tej maszyny wychodzi) na drożdżach zgoda, do zagniecenia ciasta na pizzę też się nadaje. No i jeszcze te nieszczęsne mieszadełka, które potrafią zniszczyć parę kromek pieczywa.

        1. kolega z pracy tak podsumował , Demo 15/04/14 13:53
          "z maszynki i piekarnika wyjdzie Ci taki sam na zakwasie, tylko z maszynką zdecydowanie mniej pier****a".

          Wiem tylko, że on sporo czasu eksperymentował z różnymi mąkami, proporcjami itd.

          napisalbym swoj config,ale sie nie
          zmiescil:(

  8. Ja tylko nadmienię, że... , Doczu 15/04/14 10:46
    ... jesli masz piekarnik starego typu, bez termoobiegu, to zapomnij o wypiekach chleba. TZN da się i wychodzi smaczny, jednak bardzo blady.
    Przerabiałem to jakieś 2 lata temu.
    Z maszyny tez nie wychodziły złe, ale frajdę dawały te upieczone na zakwasie.

    1. się nie zgodzę .) , Deus ex machine 15/04/14 11:03
      wszystkie jakie do tej pory piekłem, piekłem bez termoobiegu. Górna + dolna grzałka i ładny chleb był.

      "Uti non Abuti"

      1. popieram, termoobieg ssie , kicior 15/04/14 11:21
        dodatkowo wychodzi grubsza skóra niż bez.

    2. używasz górnej i dolnej grzałki? , kicior 15/04/14 11:23
      może masz uszkodzoną górną i dlatego był blady - u mnie nic takiego nie występuje. Albo przełóż go wyżej jeśli to możliwe.

      1. Kochani - pisałem przecież... , Doczu 15/04/14 11:27
        ... piekarnik starego typu. Gazowy, z palnikiem tylko dolnym.
        Górna grzałka załatwia sprawę.

    3. felerny piekarnik. Jak jest dobry to , ptoki 15/04/14 16:40
      bez termoobiegu jest tak samo dobry jak z termoobiegiem.

      Termoobieg pozwala na pare trikow i oszczedza energie i przyspiesza pieczenie.
      Nie jest on zadną magią...

  9. Najtansza. , Tummi 15/04/14 15:27
    Mialem 4 sztuki, wszystkie dzialaly w zasadzie identycznie. Zadna nie padla, za to zapasowe mieszadelka do niektorych modeli potrafia kosztowac podobne pieniadze co nowa, tania, maszynka. Moze dostepnosc sie poprawila i ceny spadly - trzeba sprawdzic na aledrogo.

    T.

    www.skocz.pl/uptime :D

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL