TwojePC.pl © 2001 - 2024
|
|
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
|
|
|
... wypiekacz do chleba... , SebaSTS 17/03/15 09:42 ... Czy może jest ktoś zaznajomiony z tematem? Co wybrać? A może dostał takowy jako nie trafiony prezent lub zakupił bo była moda na własne pieczenie?>-< - super sprawa , bajbusek 17/03/15 09:58
mam silvercresta z Lidla ... często piekę na gotowych mieszankach z Lidla lub Tesco. POLECAM! - miałem z tesco , okobar 17/03/15 10:28
dobra rzecz... :)AMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
GF 7600 GS, M2N4 SLI
Win XP SP3 - uzywam piekarnika , Deus ex machine 17/03/15 10:42
i robie na zakwasie - jak zrobisz pierwszy raz, to uznasz, ze proste .)"Uti non Abuti" - +1. , Demo 17/03/15 11:01
Tata piecze w piekarniku. Porównywałem z wyrobami znajomych z pracy z wypiekacza i niestetey wypiekacze się chowają.napisalbym swoj config,ale sie nie
zmiescil:( - +1. , kicior 17/03/15 12:01
też piekę w piekarniku i polecam innym. - też piekę w piekarniku , hokr 17/03/15 12:27
nie wiem jak z wypiekacza, ale z piekarnika całkiem całkiem :) - thumb up. , Muchomor 17/03/15 13:44
Dokładnie.Stary Grzyb :-) Pozdrawia
Boardowiczów - Rzucisz sprawdzonym przepisem? , NimnuL-Redakcja 18/03/15 13:41
na piekarnik...Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - zakladam, ze masz zakwas , Deus ex machine 18/03/15 14:55
ja mam zytni razowy (2000). Make spokojnie dostaniesz w markecie.
Wszelkie ponizsze proporcje sa ~okolo, takze scisle sie nie trzymaj .) Wszelkie czasy jesli chcesz spowolnic, to wkladasz do lodowki.
1. Robisz zaczyn 220g zakwasu + 0,5 szklanki maki zytniej razowej 2000 + 0,5 szklanki wody (jakas przefiltorwana, zeby chloru nie miala zbyt wiele). Mieszasz, zakrywasz i na 8-16h odstawiasz. Ja wkladam miske do worka, zeby nie schlo.
2. Jak juz zaczyn dojdzie to do zaczynu:
1,25 wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
wybełtać, po wybełtaniu dodajesz dalej (maki najlepiej przesiewac, zeby troche powietrza zlapaly):
1,5 szklanki maki zytniej razowej 2000
1 szklanka nie żytniej, może być zwykła lub razowa pszenna/orkiszowa/ryżowa - byle nie żytnia
1,5 szklanki smieci (płatki owsiane+słonecznik+pestki z dyni) - co lubisz
wybełtać całość
i do keksówki, w keksówke albo dajesz papier do pieczenia albo obtłuścić i opruszyć mąką (u mnie masło + kasza manna)
zakrywasz folia i odstawiasz do wyrośnięcia (3-4h, powinno conajmniej 2x wieksze byc)
jak podrosnie, posmarowac np. woda, rozgrzac piekarnik na 250C bez termoobiegu i najnizsza polka. Wstawiasz na 15min w 250C, a pozniej 30min na 200C. Wyjmujesz, studzisz ze 2h, zeby odparowal. Jesz .) Jest duzo bardziej sycacy niz chleb sklepowy.
Ogolnie, ciezko to spieprzyc i warto eksperymentowac z dodatkami. Ostatnio wrzucilem czarnuszke i aromat zlapalo super .)
Wiecej przy tym czekania niz roboty .)
"Uti non Abuti" - zakwas gotowy czy robiony? , NimnuL-Redakcja 18/03/15 20:39
...Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - robiony, tez nie ma filozofii , Deus ex machine 19/03/15 01:35
maka + woda. Jak chcesz mniej kwasny i nie tak czesto "dokarmiac" to trzymasz w lodowce. Mieszasz i dodajesz w 1:1 maki i wody. Jak masz kogos kto juz ma jakis satry zakwas to wez troche i podkarm kilka dni.
Ja trzymam w sloiku w lodowce, zakryty recznikiem papierowym. Co dwa dni dorzucam pol szklanki maki i pol wody. Jak wiecej chleba potrzebuje to nie wkladam do lodowki i zwiekszam ilosc wsadu .)"Uti non Abuti" - dziękuję , NimnuL-Redakcja 19/03/15 07:02
będę próbował niedługo.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - proszę, jakby co , Deus ex machine 19/03/15 10:42
pisz na priv, naprawde pieczenie chleba nie jest trudne - jesli mi to sie udaje .)"Uti non Abuti" - może za 2 tyg. spróbuję , NimnuL-Redakcja 19/03/15 15:30
kupię jakieś formy i wio :)Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach.
- i "mój" , GULIwer 18/03/15 21:03
1kg mąki pszennej
0,5kg mąki żytniej
4-5 łyżeczek soli
po 0,5 szklanki siemienia lnianego, słonecznika, dyni lub co tam lubisz (po pierwszym zrobieniu zmodyfikujesz sobie przepis pod siebię ;))
można dać żurawinę
Zakwas najlepiej wyjąc powiedzmy wieczorem i otworzyć "niech sobie pooddycha i urośnie"
Rano suche składniki wymieszać w misce
Wlać 1,5 litra ciepłej wody i zakwas
Dobrze wmieszać
Dwie wąski blaszki wysmarować olejem (masło się lepiej sprawdza), wyłożyć ciasto, posypać mąką, przykryć ściereczką, zostawić do wieczora. Piec 50min 170 stopni z termoobiegiem (chociaż u mnie temperatura na oko i bez termoobiegu i też wychodzą przeważnie ;))
Chociaż jak się przepiecze (akurat widać gaz był bardziej kaloryczny) a i ciasto nie urosło to wychodzi jak ten po lewej http://www.imagic.pl/...645/thumbs/DSCN0324_1.JPG. Taka http://www.imagic.pl/...6645/thumbs/DSCN0323_1.JPG dysproporcja mimo, że taka sama ilość składników
Nie zapomnij odłożyć sobie zakwasu (czyli tego rozrobionego ciasta) do słoiczka
(u mnie po dżemie ~400ml) nie więcej jak 2/3 bo to rośniej i schować do lodówki. Należy go zużyć w ciągu 2 tygodniI'm only noise on wires - argh linki , GULIwer 18/03/15 21:06
http://www.imagic.pl/...s/view/6645/DSCN0324_1.JPG i http://www.imagic.pl/...s/view/6645/DSCN0323_1.JPGI'm only noise on wires
- kupiłem w ostatniej promocji w Lidlu , Lysy 17/03/15 11:45
Narazie się uczymy. Głównie pieczemy bezglutenowy dla syna.
Jak dla mnie jest OK.
Może macie jakieś sprawdzone strony z przepisami?
Czy na zakwasie można piec w automacie?- na zakwasie mozna piec , okobar 17/03/15 11:54
a strony to np.
http://smakowitychleb.pl/
http://kotlet.tv/przepisy/chleb-z-automatu/
http://durszlak.pl/...y-kulinarne/chleb-z-automatu
http://przepisnachleb.pl/chleb/chleb-na-zakwasie/
http://www.chleb.info.pl/...czne/jak-zrobic-zakwas
http://www.domowe-wypieki.pl/...chleby-na-zakwasie
AMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
GF 7600 GS, M2N4 SLI
Win XP SP3 - aż pośledzę , bajbusek 17/03/15 12:01
a w domciu może nawet upiekę ;)
- biez jakikolwiek ale,,, , Okota 17/03/15 14:27
taki z dwoma mieszalnikami - wiekszy wypiek wychodzi, bo chclebek cieply znika szybciej niz cieple buleczki :DDyslektyka błąd nie pyka...
RTS wszechczasów:
Supreme Commander - popieram , Banan 18/03/15 01:17
daaaawno temu, mialem jakis tam, z dwoma smigielkami. dzialalo toto- oddalem ciotce na dzialke, z 7-10 lat temu
pozniej taka sama pojemnosc, ale w pionie ustawiona foremka i jedno smigielko na dole. jednak to nie bylo to.
teraz kupielm znowu jakas delta- china z dwoma mieszalnikami na ebayu. wyszly ztego 2, 3 chlebki i po raz pierwszy dzemik :) nawet dziala
bierz cokolwiek z 2 lapkami.
- Mam, nie używam, moge sprzedać , Artk 17/03/15 16:32
Philips jak cos to moge sprawdzić dokładniej. Jeśli będziesz. Zainteresowany pisz na prv.- wlasnie , bajbusek 17/03/15 23:04
Pieke chlebek pizza :D
|
|
|
|
|
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL |
|
|
|
|