Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » krochmi 16:55
 » ekspert_I 16:55
 » Kenny 16:53
 » abes99 16:49
 » luckyluc 16:47
 » soyo 16:43
 » Hitman 16:41
 » Tomasz 16:39
 » Dhoine 16:33
 » KHot 16:29
 » Fight 16:29
 » dugi 16:23
 » rainy 16:13
 » exmac 16:10
 » patinka 16:09
 » kyusi 16:08
 » laciak88 16:07
 » Kenjiro 15:58
 » michol 15:57
 » PeKa 15:56

 Dzisiaj przeczytano
 41370 postów,
 wczoraj 47903

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

... wypiekacz do chleba... , SebaSTS 17/03/15 09:42
... Czy może jest ktoś zaznajomiony z tematem? Co wybrać? A może dostał takowy jako nie trafiony prezent lub zakupił bo była moda na własne pieczenie?

>-<

  1. super sprawa , bajbusek 17/03/15 09:58
    mam silvercresta z Lidla ... często piekę na gotowych mieszankach z Lidla lub Tesco. POLECAM!

  2. miałem z tesco , okobar 17/03/15 10:28
    dobra rzecz... :)

    AMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
    GF 7600 GS, M2N4 SLI
    Win XP SP3

  3. uzywam piekarnika , Deus ex machine 17/03/15 10:42
    i robie na zakwasie - jak zrobisz pierwszy raz, to uznasz, ze proste .)

    "Uti non Abuti"

    1. +1. , Demo 17/03/15 11:01
      Tata piecze w piekarniku. Porównywałem z wyrobami znajomych z pracy z wypiekacza i niestetey wypiekacze się chowają.

      napisalbym swoj config,ale sie nie
      zmiescil:(

    2. +1. , kicior 17/03/15 12:01
      też piekę w piekarniku i polecam innym.

    3. też piekę w piekarniku , hokr 17/03/15 12:27
      nie wiem jak z wypiekacza, ale z piekarnika całkiem całkiem :)

    4. thumb up. , Muchomor 17/03/15 13:44
      Dokładnie.

      Stary Grzyb :-) Pozdrawia
      Boardowiczów

    5. Rzucisz sprawdzonym przepisem? , NimnuL-Redakcja 18/03/15 13:41
      na piekarnik...

      Gdyby nie wymyślono elektryczności,
      siedziałbym przed komputerem przy
      świeczkach.

      1. zakladam, ze masz zakwas , Deus ex machine 18/03/15 14:55
        ja mam zytni razowy (2000). Make spokojnie dostaniesz w markecie.
        Wszelkie ponizsze proporcje sa ~okolo, takze scisle sie nie trzymaj .) Wszelkie czasy jesli chcesz spowolnic, to wkladasz do lodowki.
        1. Robisz zaczyn 220g zakwasu + 0,5 szklanki maki zytniej razowej 2000 + 0,5 szklanki wody (jakas przefiltorwana, zeby chloru nie miala zbyt wiele). Mieszasz, zakrywasz i na 8-16h odstawiasz. Ja wkladam miske do worka, zeby nie schlo.

        2. Jak juz zaczyn dojdzie to do zaczynu:
        1,25 wody
        1 łyżka cukru
        1 łyżka soli
        wybełtać, po wybełtaniu dodajesz dalej (maki najlepiej przesiewac, zeby troche powietrza zlapaly):
        1,5 szklanki maki zytniej razowej 2000
        1 szklanka nie żytniej, może być zwykła lub razowa pszenna/orkiszowa/ryżowa - byle nie żytnia
        1,5 szklanki smieci (płatki owsiane+słonecznik+pestki z dyni) - co lubisz
        wybełtać całość
        i do keksówki, w keksówke albo dajesz papier do pieczenia albo obtłuścić i opruszyć mąką (u mnie masło + kasza manna)
        zakrywasz folia i odstawiasz do wyrośnięcia (3-4h, powinno conajmniej 2x wieksze byc)
        jak podrosnie, posmarowac np. woda, rozgrzac piekarnik na 250C bez termoobiegu i najnizsza polka. Wstawiasz na 15min w 250C, a pozniej 30min na 200C. Wyjmujesz, studzisz ze 2h, zeby odparowal. Jesz .) Jest duzo bardziej sycacy niz chleb sklepowy.
        Ogolnie, ciezko to spieprzyc i warto eksperymentowac z dodatkami. Ostatnio wrzucilem czarnuszke i aromat zlapalo super .)
        Wiecej przy tym czekania niz roboty .)

        "Uti non Abuti"

        1. zakwas gotowy czy robiony? , NimnuL-Redakcja 18/03/15 20:39
          ...

          Gdyby nie wymyślono elektryczności,
          siedziałbym przed komputerem przy
          świeczkach.

          1. robiony, tez nie ma filozofii , Deus ex machine 19/03/15 01:35
            maka + woda. Jak chcesz mniej kwasny i nie tak czesto "dokarmiac" to trzymasz w lodowce. Mieszasz i dodajesz w 1:1 maki i wody. Jak masz kogos kto juz ma jakis satry zakwas to wez troche i podkarm kilka dni.
            Ja trzymam w sloiku w lodowce, zakryty recznikiem papierowym. Co dwa dni dorzucam pol szklanki maki i pol wody. Jak wiecej chleba potrzebuje to nie wkladam do lodowki i zwiekszam ilosc wsadu .)

            "Uti non Abuti"

            1. dziękuję , NimnuL-Redakcja 19/03/15 07:02
              będę próbował niedługo.

              Gdyby nie wymyślono elektryczności,
              siedziałbym przed komputerem przy
              świeczkach.

              1. proszę, jakby co , Deus ex machine 19/03/15 10:42
                pisz na priv, naprawde pieczenie chleba nie jest trudne - jesli mi to sie udaje .)

                "Uti non Abuti"

                1. może za 2 tyg. spróbuję , NimnuL-Redakcja 19/03/15 15:30
                  kupię jakieś formy i wio :)

                  Gdyby nie wymyślono elektryczności,
                  siedziałbym przed komputerem przy
                  świeczkach.

      2. i "mój" , GULIwer 18/03/15 21:03
        1kg mąki pszennej
        0,5kg mąki żytniej
        4-5 łyżeczek soli
        po 0,5 szklanki siemienia lnianego, słonecznika, dyni lub co tam lubisz (po pierwszym zrobieniu zmodyfikujesz sobie przepis pod siebię ;))
        można dać żurawinę

        Zakwas najlepiej wyjąc powiedzmy wieczorem i otworzyć "niech sobie pooddycha i urośnie"
        Rano suche składniki wymieszać w misce
        Wlać 1,5 litra ciepłej wody i zakwas
        Dobrze wmieszać
        Dwie wąski blaszki wysmarować olejem (masło się lepiej sprawdza), wyłożyć ciasto, posypać mąką, przykryć ściereczką, zostawić do wieczora. Piec 50min 170 stopni z termoobiegiem (chociaż u mnie temperatura na oko i bez termoobiegu i też wychodzą przeważnie ;))
        Chociaż jak się przepiecze (akurat widać gaz był bardziej kaloryczny) a i ciasto nie urosło to wychodzi jak ten po lewej http://www.imagic.pl/...645/thumbs/DSCN0324_1.JPG. Taka http://www.imagic.pl/...6645/thumbs/DSCN0323_1.JPG dysproporcja mimo, że taka sama ilość składników

        Nie zapomnij odłożyć sobie zakwasu (czyli tego rozrobionego ciasta) do słoiczka
        (u mnie po dżemie ~400ml) nie więcej jak 2/3 bo to rośniej i schować do lodówki. Należy go zużyć w ciągu 2 tygodni

        I'm only noise on wires

        1. argh linki , GULIwer 18/03/15 21:06
          http://www.imagic.pl/...s/view/6645/DSCN0324_1.JPG i http://www.imagic.pl/...s/view/6645/DSCN0323_1.JPG

          I'm only noise on wires

  4. kupiłem w ostatniej promocji w Lidlu , Lysy 17/03/15 11:45
    Narazie się uczymy. Głównie pieczemy bezglutenowy dla syna.
    Jak dla mnie jest OK.

    Może macie jakieś sprawdzone strony z przepisami?
    Czy na zakwasie można piec w automacie?

    1. na zakwasie mozna piec , okobar 17/03/15 11:54
      a strony to np.
      http://smakowitychleb.pl/
      http://kotlet.tv/przepisy/chleb-z-automatu/
      http://durszlak.pl/...y-kulinarne/chleb-z-automatu
      http://przepisnachleb.pl/chleb/chleb-na-zakwasie/
      http://www.chleb.info.pl/...czne/jak-zrobic-zakwas
      http://www.domowe-wypieki.pl/...chleby-na-zakwasie

      AMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
      GF 7600 GS, M2N4 SLI
      Win XP SP3

      1. aż pośledzę , bajbusek 17/03/15 12:01
        a w domciu może nawet upiekę ;)

  5. biez jakikolwiek ale,,, , Okota 17/03/15 14:27
    taki z dwoma mieszalnikami - wiekszy wypiek wychodzi, bo chclebek cieply znika szybciej niz cieple buleczki :D

    Dyslektyka błąd nie pyka...
    RTS wszechczasów:
    Supreme Commander

    1. popieram , Banan 18/03/15 01:17
      daaaawno temu, mialem jakis tam, z dwoma smigielkami. dzialalo toto- oddalem ciotce na dzialke, z 7-10 lat temu
      pozniej taka sama pojemnosc, ale w pionie ustawiona foremka i jedno smigielko na dole. jednak to nie bylo to.
      teraz kupielm znowu jakas delta- china z dwoma mieszalnikami na ebayu. wyszly ztego 2, 3 chlebki i po raz pierwszy dzemik :) nawet dziala

      bierz cokolwiek z 2 lapkami.

  6. Mam, nie używam, moge sprzedać , Artk 17/03/15 16:32
    Philips jak cos to moge sprawdzić dokładniej. Jeśli będziesz. Zainteresowany pisz na prv.

    1. wlasnie , bajbusek 17/03/15 23:04
      Pieke chlebek pizza :D

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL