Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » Ramol 21:20
 » kyusi 21:18
 » Remek 21:12
 » wrrr 21:10
 » b0b3r 21:10
 » MARtiuS 21:03
 » ManiusNG 21:01
 » marcin502 20:51
 » gantritho 20:48
 » Magnus 20:45
 » KHot 20:43
 » rooter666 20:42
 » myszon 20:38
 » marek_m 20:33
 » Adolph 20:32
 » ligand17 20:29
 » mark_d 20:28
 » Tomasz 20:28
 » mirek190 20:27
 » Dhoine 20:27

 Dzisiaj przeczytano
 25787 postów,
 wczoraj 25438

 Szybkie ładowanie
 jest:
wyłączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

[ot] oliwa z oliwek - polecicie? , Marvel 8/06/15 14:37
właśnie wróciłem z wakacji we Włoszech, gdzie miałem okazji smakować wiele świetnych potraw. większość z nich była podawana z oliwami, które tylko wzmacniały walory smakowe. od dłuższego czasu przymierzam się do kupna jakiejś lepszej oliwy z netu. macie może jakieś sprawdzone stronki? jak zacząłem szukać po forach, to mam wrażenie że wszędzie jest krypto-reklama. :)
na alledrogo jest dużo greckich oliw Sitia, próbował ktoś?

Za dwadzieścia lat bardziej będziesz
żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż
tego, co zrobiłeś

  1. próbowałem Sitia , Demo 8/06/15 15:00
    ale wyłącznie w celu uzupełnienia makr w diecie i nie skupiałem się na walorach smakowych. Aczkolwiek nie widzę żadnej różnicy z innymi firmami.

    napisalbym swoj config,ale sie nie
    zmiescil:(

  2. Zamiast ... , Muchomor 8/06/15 15:10
    ... Oliwy z oliwek zacząłem kupować rzepakowy tłoczony na zimno.
    Smak super, a i jest to wartościowszy olej.

    Jeśli chodzi o oliwę, to co bym tu nie kupował smakuje gorzej niż te we Włoszech. Jak już jest coś z prywatnego importu, to cena przekreśla sens ekonomiczny przedsięwzięcia. A przecież ceny dorej oliwy w krajach śródziemnomorskich są duuużo bardziej przystępne.

    Stary Grzyb :-) Pozdrawia
    Boardowiczów

    1. hmm , w1lko 8/06/15 17:04
      dobrze gada, juz od ponad roku uzywam tylko oleju rzepakowego.

      1. A ... , Muchomor 8/06/15 23:54
        ... z zimnego (nie pierwszego, jak w reklamie!) tłoczenia są dodatkowe profity.

        Stary Grzyb :-) Pozdrawia
        Boardowiczów

        1. Hmm , w1lko 9/06/15 09:59
          Oczywiście, że z zimnego tłoczenia. https://www.dropbox.com/...0150609_085639.jpg?dl=0

          1. Dokładnie ... , Muchomor 9/06/15 10:56
            ... ten sam można i u nas dostać - próbowałem już :)
            Staram się kupować lokalny z Dunboyne, ale jak jest promocja 50%, to pewnie, że nie grymaszę.

            Stary Grzyb :-) Pozdrawia
            Boardowiczów

  3. niefiltrowane np. w Alma , NimnuL-Redakcja 8/06/15 15:32
    tylko do spożycia na zimno.

    Gdyby nie wymyślono elektryczności,
    siedziałbym przed komputerem przy
    świeczkach.

  4. jestem maniakiem oliw smakowych , gigamiki 8/06/15 15:47
    ostatnio zalewam prawie wszystko oliwą chili-czosnek z bazylią . Ewentualnie lubie jeszcze oliwę o smaku trufli. Koszt to jakies 30zł za buteleczke 0.33l, ale zakrapiam gotowe dania, wiec zużywa się to bardzo wolno i starcza na długo.

    Kupuje w hipermarketach, wybór jest wbrew pozorom bardzo duży, tylko jest niska tego swiadomość. Wiekszość ludzi (pewnie widząc cenę) omija półki z tymi oliwami, nie wiedzac jakie to dobre i jak tego używać :)

    1. te gotowe oliwy smakowe są fatalnej jakości , NimnuL-Redakcja 8/06/15 16:07
      moja opinia jest taka, że producenci celowo dają takie szczyny, bo później zamaskują to jakimiś dodatkami. Mimo wszystko i tak to czuć.
      Próbowałem różnych - popularne Monini, Goccia d'oro czy Olitalia to śmiech na sali, a nie produkt spożywczy (zawsze z min. 1 roczną datą ważności). Raz trafiłem na porządną oliwę w Almie, sprzedawana była w małej buteleczce ceramicznej. Od tamtego czasu robię smakową samemu - lepiej niewielkie ilości, tak aby szybko zużyć.
      Tłuszcze bardzo chętnie się utleniają.

      Gdyby nie wymyślono elektryczności,
      siedziałbym przed komputerem przy
      świeczkach.

      1. Mam ... , Muchomor 8/06/15 16:45
        ... dokładnie te same spostrzeżenia.
        Mi się nigdy nie chciało, ale mój brachol robi esobie sam - jak Nim. Różnica w smaku, to niebo, a ziemia, w porównaniu do marketowego gówna.

        Stary Grzyb :-) Pozdrawia
        Boardowiczów

      2. nie wiem o co chodzi z tą jakością i szczerze mowiąc srednio mnie to interesuje. , gigamiki 8/06/15 18:29
        Myślę że te kilka kropel oliwy, ani mi w niczym nie pomoże ani nie zaszkodzi bardziej niż np cola którą ją zapijam :) Tak samo nie mierzę utlenialności, i nie potrzebuję czytać testów , czy innych doktoratów , żeby wiedzieć czy mi coś smakuje czy nie.
        Jestem prostym człowiekiem i szukam prostych rozwiązań. Moje uszy nie słyszą różnicy między kablami audio, przy odsłuchu muzyki to i pewnie kubki smakowe też niedomagają.
        Autorowi posta polecam spróbować i samemu ocenić. Podałem na to prosty sposób , ale jak bedzie niewystarczający , to proszę bardzo, może sobie sam robić oliwę kupować ceramiczne butleczki i mieszać sam składniki.

        1. Albo, ... , Muchomor 9/06/15 09:44
          ... po prostu zrób sobie też sam i spróbuj. Skoro jest jak piszesz, to nie ma bata, żeby ci nie smakowało. Te ceny co płacisz za .33l, to jest patologia.

          Stary Grzyb :-) Pozdrawia
          Boardowiczów

  5. Od jakiegoś czasu kupuję oliwę Melissa, , Piwomir 8/06/15 16:16
    można kupić w większości marketów. Używana do sałatek, bardzo mi odpowiada (ale to kwestia gustu). Jedna uwaga - to oliwa grecka, nie włoska, ale to chyba nie ma znaczenia.

  6. Kupując wysyłkowo ryzykujesz , NimnuL-Redakcja 8/06/15 16:26
    że otrzymasz oliwę pod koniec daty ważności. Filtrowane oliwy mają zwykle +2 lata od daty zabutelkowania, im świeższa tym lepsza (ostrzejsza w smaku - co ulega osłabieniu wraz z czasem).

    Takiej oliwy jak świeżo tłoczonej na miejscu w Grecji, Włoszech itd. nie dostaniesz w lokalnych sklepach, ale mimo wszystko da się kupić niezłe produkty i cena nie jest ich wyznacznikiem - np. Ybarra.

    Gdyby nie wymyślono elektryczności,
    siedziałbym przed komputerem przy
    świeczkach.

  7. ... , endern 8/06/15 17:21
    http://www.sfora.pl/...osc-oliwy-w-sklepach-a37976
    swego czasu bylo o tym glosno.
    Choc trzeba brac pod uwage ze to raport producentow.

  8. do stosowania na zimno , Kenny 8/06/15 18:33
    zamiast oliwy z oliwek zdecydowanie polecam z pestek dyni http://www.ceneo.pl/25904312 Super smak i zapach, nie ma problemu ze 'stechlizna' oliwy ktora nie wszystkim odpowiada, no i jest niesamowicie zdrowa.

    .:Pozdrowienia:.

    1. Cudze chwalicie, swego nie znacie - tylko olej LNIANY. , fiskomp 8/06/15 22:04
      Niech się sralwy oliwkowe schowają. Porządny olej lniany to jest to i też dla zdrowia pierwszoklaśny.

    2. alet , endern 9/06/15 08:19
      to sie nie nadaje do smażenia... tak w gwoli ścisłości.

  9. moge polecic , ili@s 9/06/15 00:16
    Altis albo Minerwa - greckie oliwy, we wroclawiu jest tez zawsze swieza oliwa z krety w sklepie na zielinskiego, ale to juz ciut gorsza jakosc. Wloskie oliwy poza wlochami nalezy omijac szerokim lukiem. skupuja najgorszy szajs z polnocnej afryki i grecji, butelkuja i wysylaja do nas bo u siebie nie maja szans tego sprzedac. dobra oliwa kosztuje na miejscu ok 20Eu za 5 l baniak. w niemczech juz jest to 30 euro za 5l lub 7-10 eu za litrowe opakowanie.
    aha i ostrzezenie - nigdy nie pakowac oliwy do lodowki - niby jak sie ogrzeje to sataje sie plynna spowrotem, ale smak traci.
    dobera oliwe poznasz po tym ze mozesz lyzeczke wypic i nie powinna szczypac w jezyk ani powodowac nieprzyjemnych odruchow

  10. Tłuszcze na zimno i na gorąco... , Star-Ga-Te 9/06/15 08:56
    Do sałatek i na zimno: olej lniany, konopny lub z gorczycy.
    Do smażenia: słonecznikowy lub rzepakowy zwykle pół-na-pół ze.... smalcem (serio!).
    Smażę też czasami na tłuszczu kokosowym (trudno to nazwać olejem - wygląd i konsystencja smalcu) - czystym lub w mieszance. Schabowe na kokosowym wychodzą zaje..ście ;-)
    A wszystko to w/w z małej mechanicznej tłoczni jakiegoś kuzyna żony - namiary na priv ;-)

    --
    Informatyka jest nauką doświadczalną...

    1. Ale smalec chyba nie tłoczony? , ptoki 9/06/15 09:09
      bo to niezbyt zdrowe...

      1. A kto ich tam wie? ;-) , Star-Ga-Te 9/06/15 10:32
        A na poważnie: jest to jak najbardziej zdrowe, żywić się tłuszczami zwięrzęcymi i roślinnymi we właściwych proporcjach. Jak najdalej jestem od fobii/manii "zdrowego odżywiania" - notabene psycholodzy opisali już taką jednostkę chorobową. Jadam tłuste mięso smażone j/w, jajka, masło, uwielbiam kwaśną śmietanę i majonez, a każdy lekarz, który kiedykolwiek skieruje mnie na badanie cholesterolu będzie u mnie przegrany i dożywotnio zdyskwalifikowany.

        --
        Informatyka jest nauką doświadczalną...

  11. dzieki za porady , Marvel 9/06/15 13:10
    ogolnie od dluzszego czasu uzywam oliwy (ale juz do smazenia glownie olej ryzowy lub rzepakowy).
    niedawno kupilem na probe jakies male buteleczki smakowej oliwy z lidla/biedry. innym razem tez zrobilem sam taką, wrzucając do zwyklej oliwy papryczki chilli.
    oba warianty dawaly radę.
    bedac teraz na wakacjach we Wloszech, mialem wrazenie ze ich oliwa jest lepsza, wiec pomyslalem ze na probe kupie jakas lokalną prosto z Wloch/Grecji.
    nie myslalem ze jest tego tak duzo w necie :) wybiore cos i jesli nie zapomnie, to dam znac w tym watku za jakis czas, czy urwalo dupę :D

    Za dwadzieścia lat bardziej będziesz
    żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż
    tego, co zrobiłeś

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL