Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » rulezDC 15:40
 » zibi13 15:39
 » ToM78 15:39
 » bmiluch 15:27
 » Liu CAs 15:26
 » KHot 15:25
 » palioza 15:21
 » ngP 15:21
 » Mademan 15:18
 » bajbusek 15:15
 » Artaa 15:09
 » rainy 15:09
 » Chrisu 15:09
 » Pio321 15:08
 » soyo 15:08
 » Sherif 15:07
 » Kenny 15:06
 » ligand17 15:00
 » selves 14:59
 » siwydym 14:58

 Dzisiaj przeczytano
 36900 postów,
 wczoraj 25433

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2025
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

[AGD] Płyta indukcyjna - czy warto? , Bergerac 23/09/15 10:40
Wymieniają instalację gazową w bloku i chcą mi rozpierniczyć pół kuchni. Zaczynam się zastanawiać, czy rezygnacja z gazu oraz kupno i eksploatacja płyty indukcyjnej nie będą tańsze od remontu po wyjściu robotników.
Używanie - ze 2 razy w tygodniu zupa, raz dziennie ryż do zupy, ze 3-4 razy dziennie herbata - chyba jakoś tak... Tylko pewnie muszę też mieć garnki z idealnie płaskim dnem i stalowe (no w każdym razie ferromagnetyczne)?
Warto? Oszczędniej niż płyta grzewcza?

Barbossa: You're supposed to be dead!
Jack Sparrow: Am I not?

  1. hmm , w1lko 23/09/15 10:47
    przeczytaj to:
    http://zaradnyfinansowo.pl/...sie-bardziej-oplaca/

    Ja nawet bym sie nie zastanawial, kupuj indukcje.

    1. Ciekawy artykulik , Bergerac 23/09/15 10:58
      choć test ubogi :) Ale dzięki, na pewno przyda się do przekonywania kobity ;)

      Barbossa: You're supposed to be dead!
      Jack Sparrow: Am I not?

  2. indukcja , Artaa 23/09/15 11:02
    jw.

  3. warto, bardzo warto , yorg5 23/09/15 11:06
    w porównaniu z płytą grzewczą to w ogóle bezdyskusyjnie.
    Chyba, że właśnie kupiłeś gary zeptera za 3500zł które nie działają (jak moja teściowa) :P

    Gary sprawdzisz magnesem: klei sie do dna = będzie działać

    The Borg's frightening appearance
    may scare small children.

    1. Zaraz zdejmę , Bergerac 23/09/15 12:06
      jakiś magnes z lodówki i sprawdzę ;)
      A co z gładkością dna? Może być lekko wygięte od starości/użytkowania/whatever?

      Barbossa: You're supposed to be dead!
      Jack Sparrow: Am I not?

      1. może , okobar 23/09/15 12:33
        byle indukcja widziała....

        AMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
        GF 7600 GS, M2N4 SLI
        Win XP SP3

    2. test magnesu nie zawsze działa , NimnuL-Redakcja 23/09/15 12:38
      zdziwiłem się, gdy jedna patelnia, która według napisu była przystosowana do indukcji (miała też charakterystyczne, cętkowane dno do którego kleił się magnes) nie była wykrywana przez kuchenkę.

      Jakiś dziwoląg :)

      Gdyby nie wymyślono elektryczności,
      siedziałbym przed komputerem przy
      świeczkach.

      1. nie dziwoląg , okobar 23/09/15 13:19
        ostatnio kilka razy na takie trafiłem - głównie w Auchan :P

        AMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
        GF 7600 GS, M2N4 SLI
        Win XP SP3

      2. chinese quality :) , yorg5 23/09/15 14:46
        ot, co.

        No i jeszcze rozmiar się liczy, mały gar może nie być wykryty na większym polu.

        The Borg's frightening appearance
        may scare small children.

  4. Masz w kuchni przynajmniej dwie fazy?? , Kilgor-Admin 23/09/15 11:08
    Jesli malo gotujesz jedna powinna wystarczyc ale na wszystkie palniki na raz raczej dwie

    Pozdr. Kilgor
    Admin Board'a

    1. eee nie strasz go , yorg5 23/09/15 11:18
      ja używałem na 1 fazie i było ok. Nie dało się tylko wszystkich pól na maxa zrobić ale taka sytuacja raczej nie występuje w życiu. Nawet na święta co najwyżej 2 pola max a na pozostałych coś tam tylko sobie pyrka. Choć to też od modelu płyty może zależeć.
      Zmieniałem za to instalację z przewodów alu na 4mm^2 Cu

      The Borg's frightening appearance
      may scare small children.

      1. na 4mm Cu , Artaa 23/09/15 11:20
        to możesz jeszcze do tego spawarkę odpalić ;-))
        , on raczej ma normalną instalację, a wtedy warto 2 fazy mieć

      2. zależy ile i co gotujesz , ViS 23/09/15 11:50
        ja często odpalam np. 2 garnki naraz do zagotowania - oczywiscie wlaczam na "turbo" a nie na 8/10

        I will not buy this record - it is
        scratched.

      3. A bezpieczniki? , Kilgor-Admin 23/09/15 12:14
        16A?

        Pozdr. Kilgor
        Admin Board'a

        1. nie pamiętam , yorg5 23/09/15 14:44
          czy miałem 16 odrębny czy coś więcej na całą kuchnię.
          Już się wyprowadziłem i mam 2 fazy na tej samej płycie + 3cią na piekarnik ;)
          W każdym razie na 1 fazie też się da bez problemu.

          The Borg's frightening appearance
          may scare small children.

    2. A boa wiem... , Bergerac 23/09/15 12:07
      Mieszkam w 12-piętrowym bloku, wielka płyta z lat '80.

      Barbossa: You're supposed to be dead!
      Jack Sparrow: Am I not?

      1. Heh , bursta 23/09/15 14:34
        To nawet bardzo możliwe że Cu nie ma ale tradycyjnie alu ...
        Dobrze sprawdź zanim kupisz - może się okazać że przy okazji użytkowania kuchni trza za jakiś czas instalację zmieniać na miedź.

        Browarek nalej w pucharek C(_)

        1. i jeszcze niech sprawdzi instalacię na pionie , Chrisu 23/09/15 14:37
          bo że jego pociągnie, to jeszcze nic - byle pion wytrzymał ;)

          /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\

        2. i tu racja , yorg5 23/09/15 14:48
          rozgrzeb sobie gniazdko/puszki i rób kontrolę :)

          The Borg's frightening appearance
          may scare small children.

      2. radził , Markizy 23/09/15 20:01
        bym ci sprawdzić instalacje jak radzą wyżej, ale na jednej fazie nie używał bym takiej kuchenki (pomimo że takie są), bo w tamtych latach jak budowali to w instalacje szło wszystko co mieli pod ręką, i kto wie czy nie znajdzie się przewężenie z 2,5 na 1,5 ( o ile masz 2,5) . Dlatego jak nie masz 3 faz do mieszkania (a na 98% nie masz) to musiał bym uwzględnić przeróbkę instalacji do licznika i pod kuchenkę. Ewentualnie jakaś kuchenka na 2/3 palniki żeby przypadkiem się za bardzo nie rozpędzić.

        Na Bordzie od 2003-03-03:D
        i5 6600, 2x8GB, 7770

        1. Czy dwie czy jedna faza... , Kilgor-Admin 24/09/15 13:08
          u mnie po prostu byly dwa przewody i mozna bylo je polaczyc i pod jedna faze albo lepiej bylo dac je osobno pod rozne. Ogolnie dwa pola ida z jednej fazy i dwa inne z drugiej

          Pozdr. Kilgor
          Admin Board'a

  5. To mocno zalezy co oczekujesz i jak używasz. , ptoki 23/09/15 11:14
    Zerknij na rachunek z gazu. Tam masz pozycje stałe które moga go mocno nabijać.

    Energetycznie i finansowo indukcja jest porównywalna do gazu. Ale tylko w przeliczeniu na kWh. Jak dodac koszty stałe to sie może zrobić różnica.
    Jesli nie grzejesz wody do mycia tym gazem i mozesz go sobie odłączyc to może być warto zamienić.

    Indukcja ma te wade że potrzebuje pradu a tego odcinaja zazwyczaj czesciej niz gaz.
    Wiec jak ci prądu zabraknie to sobie nie ugotujesz nic.

    Za to ma pewna fajna zalete: Można ustawic ja na bardzo niską moc. W rezultacie zupa będzie ciepła dłuuugo albo rosół ugotuje się i nie będzie mętny.
    To nie zawsze sie udaje zrobic na gazie.
    Podobnie z opóźnionym startem.
    Jak sobie nastrugasz kartofli czy zamoczysz ryż i zostawisz na indukcji to po zaprogramowaniu opoznionego startu kartofle ci sie ugotuja na chwile kiedy z pracy wrócisz. Nie kazdy tak robi ale czasem mozna całkiem sporo czasu z czynnosci codziennych przyoszczędzić...

    No i indukcja nie robi sadzy w kuchni. Teoretycznie to powinno być zbierane przez okap ale różnie z tym jest. Po pewnym czasie sufit sie zasmaruje sadza...

    1. Nie mam rachunku za gaz , Bergerac 23/09/15 11:59
      Gaz jest częścią składową czynszu, jakiś tam ryczałt. Teraz chcą założyć liczniki, stąd wymiana instalacji w bloku ze skręcanej na spawaną.
      A te funkcje z opóźnieniem to fajna rzecz. Każda płyta indukcyjna to ma?

      Barbossa: You're supposed to be dead!
      Jack Sparrow: Am I not?

      1. Nie każda ma takie fikusniki. Jak plyta takowych nie ma to , ptoki 23/09/15 12:40
        na moje oko jest porównywalna z gazem bo i ona i gaz maja swoje wady.

        Ale jak takie funkcje ma (podtrzymywanie temperatury lub opóźniony start) to imho warto rozważyc przesiadke.
        Ale tez jest kwestia ceny i instalacji.
        Jak masz dobrą gazówke to nie ma co inwestować, chyba że te gazówke gdzies spozytkujesz lub sprzedasz.

        Podtrzymywanie temperatury mozna zrobic w piekarniku a opozniony start od biedy w mikrofali...

        Tak czy siak dobrze jest sobie policzyc koszta i plusy/minusy w przypadku konkretnych modeli.

        1. ja myślę, że na drobiazgach nie ma się co skupiać , NimnuL-Redakcja 23/09/15 12:45
          i rozpatrywać czy koszt jest większy po tej czy po tej stronie, bo przypuszczam, że ogólny bilans (jeśli ktoś nie pichci godzinami dla wielu osób) jest zbliżony. Według mnie warto skupić się na walorach użytkowych, które według mnie są mocną stroną indukcji.

          Gdyby nie wymyślono elektryczności,
          siedziałbym przed komputerem przy
          świeczkach.

          1. Jeden kladzie nacisk na drobiazgi drugi na ogół :) , ptoki 23/09/15 12:51
            Ja tam nie ewangelizuje za czymkolwiek bo IMHO różnice są na tyle nieduże że nie ma o co kopii kruszyć.
            Ale zgadzam sie ze drobne rzeczy moga mocno zmienic obraz ogółu.
            Co z tego że indukcja taka fajna jak komus prąd wyłączają albo ma poroniona instalacje i bezpiecznik wybija i kompa gasi albo ulubiony wok na nimej nie działa? :)
            Albo co z tego ze gaz leci ciagle i jest szybki jak smoli kuchnie i garnki? Itp...

            Ważne coby wiedzieć o wszystkim i świadomie podjąć decyzje. A co se tam Bergerac wykombinuje to jego sprawa.

            Może dzięki temu że będzie miał mętlik to sobie u znajomych sprawdzi jak dziala solgaz czy indukcja, przetestuje garnki i będzie wiedział czy to jest to czego chce...

        2. czekaj, czekaj... , yorg5 23/09/15 14:55
          opóźniony start? tzn jak to działa i jak to się dzieje że nie kipi?

          Dajesz ziemniory do gara, ustawiasz. Godzine "W" - włącza się pole na max? Jak się zagotuje to co?

          Ja natomiast często korzystam z automatycznego wyłączenia pola. Robię np gulasz, doprawiam, przykrywam, ustawiam moc na pyrkanie np na 1,5h i wychodzę do pracy.
          Po powrocie mam gotowe. To jest zajebiście wygodne. W mojej płycie każde pole ma indywidualny minutnik i to jest super opcja.

          The Borg's frightening appearance
          may scare small children.

          1. o, to to to! , NimnuL-Redakcja 23/09/15 15:21
            indywidualny timer per pole. Moja płyta umożliwia ustawienie timera tylko dla jednego wybranego pola, czasem przydały by się dwa. Natomiast sama opcja jest bardzo przydatna.

            Co do opóźnionego startu to nie wiedziałem, że takie modele istnieją, ale ponoć są modele, które po zagotowaniu podtrzymują temperaturę, czyli pewnie po zagotowaniu moc zmniejsza się. Nie wiem czy zaufałbym takiemu rozwiązaniu :)
            Często natomiast korzystam z opóźnienia startu w piekarniku - powrót z pracy i pieczeń czeka gotowa.

            Gdyby nie wymyślono elektryczności,
            siedziałbym przed komputerem przy
            świeczkach.

          2. Można tak ustawic moc dla garnka aby nie kipiało. , ptoki 23/09/15 16:25
            Regulując czas ustawiasz czy sie maja dogotować czy rozgotować.

            A niektóre maja czujnik i one dbaja o to aby sie nie zagrzało za bardzo.
            A co do kipienia to jak połozy się drewniana łyżke na środku garnka to nie będzie kipieć na zewnątrz...

            1. jak są wersje z czujniekiem i to działa to też fajna sprawa , yorg5 23/09/15 16:55
              bo jak grzeję wodę to daję na max, czyli 9 lub boost. Tyle, że jak się zapomnisz i wyjdziesz z kuchni to za 2 minuty jest gejzer. I żadna drewniana łyżka nie pomoże ;)

              Z kolei podgrzanie zimnej wody do wrzenia z mocą ustawioną na 2 lub 3 musi trwać wieki i zapewne nie jest efektywne, dlatego jestem ciekawy jak to działa. Jeśli doprowadza do wrzenia i zmniejsza moc to piękna sprawa.

              The Borg's frightening appearance
              may scare small children.

            2. co to za trick z drewnianą łyżką? , NimnuL-Redakcja 23/09/15 17:55
              do środka garnka i ma pływać? Z jakiego powodu ma to zapobiegać kipieniu? Temperatury wrzenia cieczy przecież nie podniesie :)

              Gdyby nie wymyślono elektryczności,
              siedziałbym przed komputerem przy
              świeczkach.

              1. Zapewne rozszczelnienie pokrywki , yorg5 23/09/15 18:42
                Ale hmmmm... :)

                The Borg's frightening appearance
                may scare small children.

              2. Hmm , w1lko 23/09/15 18:53
                https://youtu.be/nu3ky6UEasw

                1. Ciekawe , NimnuL-Redakcja 23/09/15 19:12
                  sprawdzę przy najbliższej okazji - celowo sprowokuje garnek do plucia ;)

                  Gdyby nie wymyślono elektryczności,
                  siedziałbym przed komputerem przy
                  świeczkach.

    2. nowoczesna płyta gazowa też , Hitman 23/09/15 12:35
      nie kopci i nie smoli garów - ale nie działa już bez prądu ( solgaz)

      Teoretycznie okłamywanie samego siebie
      jest niemożliwe. W praktyce robi to
      każdy z nas.

      1. solgaz ma za to te ceche że ma wieksza bezwladnosc cieplna. , ptoki 23/09/15 12:44
        Nie kazdy lubi czy korzysta z tejże cechy.

        W praktyce wszystkie rozwiązania są dosyć podobne i nie ma jakiegos dominującego.
        Sporo zalezy od potrzeb czy przyzwyczajen lub tego co juz w kuchn i jest.

        Np. Jak ktos nie ma piekarnika z fikuśnymi funkcjami to indukcja będzie fajna bo te funkcje przyniesie (podtrzymanie temperatury czy opozniony start lub malutka moc - do prażenia owoców...) i wtedy warto ja dokupić.
        Jak ktos to juz ma to może nie być warto inwestować 1-2kpln w nowy piec...

      2. Napiszcie coś więcej o płytach typu solgaz itp. , Bergerac 25/09/15 09:13
        Zdaje się, że mam jednak 1 fazę w domu i o poprawnie działającej indukcji mogę pomarzyć, więc zapytam: jak się ma nowoczesna płyta gazowa do zwykłej palnikowej kuchenki gazowej?
        - bezpieczeństwo
        - wydajność
        - czy muszę wyrzucać starą kuchenkę (ma super piekarnik) żeby zainstalować płytę gazową
        - i wszelkie uwagi, które warto wypisać przy okazji tematu płyty gazowej

        Barbossa: You're supposed to be dead!
        Jack Sparrow: Am I not?

        1. swego czasu zgłębiałem temat , Hitman 25/09/15 09:36
          ale ostatecznie zrezygnowałem z gazu do gotowania ( koszty instalacji itp)
          Z tego co wyczytałem to pierwsze produkty miały jakieś problemy, które rozwiązano.
          Zabezpieczenia są, wydajność podobno lepsza, możesz ją sobie zamontować w stoliku w salonie nawet ;)) bylebyś miał doprowadzenie gazu i dostęp do prądu.
          Z wad to bezwładność cieplna jak przy tradycyjnej kuchence ceramicznej.

          Teoretycznie okłamywanie samego siebie
          jest niemożliwe. W praktyce robi to
          każdy z nas.

          1. No właśnie , Bergerac 28/09/15 08:19
            ta bezwładność termiczna sucks :/

            Barbossa: You're supposed to be dead!
            Jack Sparrow: Am I not?

            1. kwestia przyzwyczajenia , Hitman 28/09/15 09:40
              i wyprzedzania działań, w ostateczności zawsze możesz przesunąć garnek na nieużywane pole obok i ustawić potrzebną moc

              Teoretycznie okłamywanie samego siebie
              jest niemożliwe. W praktyce robi to
              każdy z nas.

  6. tak, tak, po stokroć tak , NimnuL-Redakcja 23/09/15 12:36
    do płyty indukcyjnej podchodziłem z dużą dozą nieuzasadnionej nieufności (w sumie czarny PR siany przez osoby, które nigdy na indukcji nie gotowały), ale po ponad pół roku użytkowania stwierdzam, że to rozwiązanie więcej niż znakomite.

    Koszt użytkowania - bardzo niewielki. Za prąd płacimy aktualnie około 115zł/2msc. (w tym zmywarka, pralka, lodówka, piekarnik, płyta, oświetlenie led, laptopy). Gotujemy i pieczemy umiarkowanie (sądzę, że powyżej średniej dla pary pracującej).
    Gaz w teorii jest tani, ale jest mało wydajny (spore straty) i przesył też stanowi istotną kwotę.

    Z mojego punktu widzenia bilans jest na korzyść indukcji:
    + gotowanie jest czyste (brak nagaru na meblach, ścianach, garnkach, a sama płyta jest łatwa do czyszczenia);
    + bardzo szybkie nagrzewanie potraw;
    + zagotowanie wody na herbatę w tradycyjnym czajniku to istna przyjemność, na polu booster w mojej kuchence wchodzi ponad 3kW w dno, gotuje się migiem;
    + nie ma ryzyka zaczadzenia (przy złej wentylacji) i/lub pożaru/wybuchu;
    + daje się programować czasowo;
    + nie nagrzewa kuchni (latem, przy niewielkim pomieszczeniu i/lub aneksie może być nieocenione);

    - niektóre garnki mogą wylądować w koszu (np. musiałem pozbyć się bardzo fajnych żeliwnych garnków i patelni grillowej). Nie jest jednak prawdą, że garnki działające na indukcji muszą być drogie - działają nawet emaliowane garnki sprzed 30 lat


    Postęp jest spory i doceniam go za każdym razem gdy z wizytą u rodziców muszę coś na gazie ugotować (do dobrego człowiek szybko się przyzwyczaja).

    Gdyby nie wymyślono elektryczności,
    siedziałbym przed komputerem przy
    świeczkach.

    1. mój tefal ingenio , okobar 23/09/15 13:23
      poszedł się paść... tak samo jak wszystkie patelnie i parę innych garów....

      AMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
      GF 7600 GS, M2N4 SLI
      Win XP SP3

  7. Całe życie miałem gaz, półtora roku temu zmieniłem na indukcję. , Dexter 23/09/15 12:39
    Nie widzę wad w sumie, ale ja mało gotuję...

    1. Czystość - płaską szybę przecierasz i z głowy, a gaz ma te wystające elementy...
    2. Precyzyjna kontrola temperatury - ustawiasz np. 6 i masz te 6 co by się nie działo.
    3. Boost (nie wszystkie płyty!) - wciskasz boost i woda wrze po kilkudziesięciu sekundach.
    4. Brak lepkiego osadu na szafkach


    Minusy:
    -jak już ktoś wspomniał to klops jak Ci prąd wyłączą. Ale w dzisiejszych czasach ile razy się zdarzyło?
    - potrzebne odpowiednie garnki.


    Przy wyborze patrz na średnice pól grzewczych - dla optymalnego grzania garnek/patelnia nie może być za mały/za duży.

    Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
    Odpowiedzi oleję.
    THX!

  8. A co to tak właściwie znaczy, że wymieniają instalację gazową? , evil 23/09/15 13:30
    Bo co się tyczy samej indukcji to ja jestem na tak (ze względu na łatwość utrzymania płyty w czystości), ale stanu instalacji gazowej nie polecam lekceważyć. ;-)

    d: || nie kradnij - rząd nie lubi
    konkurencji || :P

    1. czasem wynika to ze względów bezpieczeństwa , Markizy 23/09/15 20:08
      stare instalacje lubią czasem się rozszczelnić a ostatnio parę takich akcji było. No i zapewne kogoś zdenerwowało to ze płaci się ryczałtem za gaz ;)

      Na Bordzie od 2003-03-03:D
      i5 6600, 2x8GB, 7770

    2. Zapewne , Bergerac 25/09/15 09:08
      jakiś przepis wszedł lub się zmienił. Rury mają być wszystkie spawane a nie skręcane ze sobą.

      Barbossa: You're supposed to be dead!
      Jack Sparrow: Am I not?

  9. Jak nie masz bzika na punkcie gotowania , Kosiarz 23/09/15 16:27
    to indukcja jest przyjemna i wygodna do normalnego gotowania. za gazem tesknie tylko jak mam zrobic steka albo wiekszosc ilosc warzyw w woku :P

    Ale urwal...

  10. indukcja to do podgrzewania sie nadaje , ili@s 23/09/15 22:36
    czyli w twoim wypadku sie sprawdzi...
    jakbys chcial NAPRAWDE pogotowac to nie ma bata tylko gazowka/palenisko. Z ciekawostek powiem ci ze moj braciszek od dluzszego czasu ma (i chwali sobie) indukcje, ale zeby w niedziele rosol zrobic to kupil taka turysztyczna maszynke gazowa i cebule na niej opala :D

    1. nigdy nie kumalem tego myku z cebula , Kosiarz 23/09/15 23:19
      moj sp. dziadek tez tak robil ale zeby dzieki temu jego rosol mial jakis niepowtarzalny smak to bym sie klocil :P

      Ale urwal...

      1. Może to działa jak te okrajanie szynki (w dowcipie, który pewnie znacie)? , Dexter 24/09/15 08:01
        123

        Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
        Odpowiedzi oleję.
        THX!

        1. nie znam, opowiedz , NimnuL-Redakcja 24/09/15 08:20
          a cebula działa - dodaje ciemniejszego koloru oraz zmienia smak (według mnie in plus) - tyle, że cebula ma być mocno przypalona (zwęglona z wierzchu).

          Gdyby nie wymyślono elektryczności,
          siedziałbym przed komputerem przy
          świeczkach.

          1. CTRL+C CTRL+V , Dexter 24/09/15 10:35
            - Powiedz mi droga żono, dlaczego obcinasz te końcówki szynki, kiedy ją gotujesz?
            - Och, Karol, nie zawracaj mi głowy, pojutrze święta, może byś tak okna pomył.
            - Ale mnie to bardzo nurtuje, po co je obcinasz?
            - Nie wiem po co, tak się robi i już. To jak będzie z tymi oknami?
            - Umyję je, mamy jeszcze czas. Ale odpowiedź: „tak się robi” mnie nie zadowala. Ja pytałem dlaczego tak się robi?
            - Nie wiem, dlaczego? moja mama tak robiła, więc tak się robi. Najlepiej jej zapytaj.
            - No to dzwoń do „Mamusi”.
            - Chyba naprawdę zwariowałeś, święta…
            - Dzwoń i zapytaj.

            - Halo! Mama? Słuchaj, Karol się pyta, dlaczego obcinasz końcówki szynki przy gotowaniu.
            - Co takiego? Daj mu lepiej coś do roboty w domu, wałkoń jeden. Nie mam czasu, święta idą.
            - Ale on się uparł i chce wiedzieć, dlaczego?
            - Za kogoś ty wyszła, córuś? Nie wiem, powiedz mu, że tak się robi i już.
            - Ale on chce wiedzieć, – dlaczego?
            - To powiedz temu (…) Ach to ty Karolku?
            - Czy Mamusia mogłaby mi powiedzieć, dlaczego Mamusia obcina te cholerne końcówki?
            - Nie wiem „dlaczego”?. Skoro moja mama tak robiła, to znaczy, że tak się to robi, i nie zawracajcie mi więcej głowy, czasu nie mam.
            - Anka, dzwoń do babci.
            - Och, Karol, sam zadzwoń, ale teraz to i ja jestem ciekawa.

            - Halo! Dzień dobry Babciu, tu Karol, mąż Ani.
            - Dzień dobry kochane dzieci, widzimy się na święta u mnie, prawda?
            - Tak Babciu, ma pewno będziemy. Ale mamy dziś jedno pytanie: Dlaczego Babcia obcinała te końcówki szynki przy gotowaniu?
            - Bo ja, kochane dzieci, miałam za mały garnek…

            Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
            Odpowiedzi oleję.
            THX!

            1. :-D , NimnuL-Redakcja 24/09/15 10:43
              dobre :>

              Gdyby nie wymyślono elektryczności,
              siedziałbym przed komputerem przy
              świeczkach.

            2. :-) , yorg5 24/09/15 11:10
              dobre dobre :)

              The Borg's frightening appearance
              may scare small children.

      2. To, że wy nie czujecie ... , Muchomor 24/09/15 11:37
        ... różnicy, nie znaczy, że faktycznie jej nie ma. Ja czuję i mój rosół genralnie jest bardzo inny od tych lurek serwowanych w lokalach. Jak się sume drobnych różnic zbierze do kupy, to powstaje zupełnie inny smak.

        Stary Grzyb :-) Pozdrawia
        Boardowiczów

        1. żartujesz? , NimnuL-Redakcja 24/09/15 11:58
          domowy rosół porównujesz z przemysłowymi pomyjami z lokalu? Mierz wyżej :P

          Gdyby nie wymyślono elektryczności,
          siedziałbym przed komputerem przy
          świeczkach.

      3. Trzeba bylo by sprawdzic czy to wegiel czy cebula zmienia smak :) , ptoki 24/09/15 13:16
        Czyli raz wrzucic surowa a raz tabletke wegla aktywowanego :)

        1. jest ktos ze slaska? , Kosiarz 26/09/15 10:04
          J.w. :D

          Ale urwal...

          1. ptoki :-) , NimnuL-Redakcja 26/09/15 10:04
            123 :D

            Gdyby nie wymyślono elektryczności,
            siedziałbym przed komputerem przy
            świeczkach.

            1. wegiel to sie w aptece kupuje. Slaski wegiel niesmaczny. , ptoki 26/09/15 13:25
              Wiem bo probowalem :)

      4. no to wam odpowiem , ili@s 26/09/15 00:22
        cebule spala sie z wierzchu zeby wydobyc z niej karmel, dodatkowo nie wiem dlaczego jak sie ja po pierwszym "odszumianiu" wpakuje to utrzymuje klarownosc rosolu.
        Co do koloru -jak ktos robi prawidlowo rosol z tlustego kawalka kury a nei kurczaka + wolowinka (tez nei chuda) to kolorek i i intensywnosc bedzi emial odpowiednia. Od siebie dodam ze najlepszy rosol jest z 3 rodzajow miesa , ale to tzreba juz garnuszek miec 7+ litrow :D

        1. ja robię na dwa garnki i zlewam na koniec do jednego , NimnuL-Redakcja 26/09/15 10:04
          po wyjęciu mięsa i warzyw. Zwykle robię z dwóch rodzajów: kaczka (szyja, skrzydła, udko i podudzie, rzadko korpus) + wołowina (najlepiej z 'kleikiem' i kawałkiem kości). Czasem dorzucam indyka (szyja lub skrzydło, czasem udziec). Jeśli sięgam po prawdziwą, wiejską kurę rosołową to tylko z niej - z całości.

          Gdyby nie wymyślono elektryczności,
          siedziałbym przed komputerem przy
          świeczkach.

          1. Ooj , Bergerac 27/09/15 18:53
            spróbowałbym

            Barbossa: You're supposed to be dead!
            Jack Sparrow: Am I not?

  11. OK, dzięki wszystkim , Bergerac 28/09/15 15:12
    Właśnie się dowiedziałem w spółdzielni, że mam w mieszkaniu kable miedziane 1,5mm^2 i przydział mocy 5kW. Tak więc płyta indukcyjna na razie odpada *chlip*. Ja wiem, że można kupić taką jednofazową poniżej 4kW, ale to będzie na styk, tym bardziej że inspektor od elektryki powiedział mi, że od lat '80 ten przekrój to już może nie być 1,5 tylko np. 1,3 bo się nieco utleniło. Uważam, że jeżeli mam pie***lnąć, to z grubej rury, a więc płytę indukcyjną kupię dopiero do nowego mieszkania z rynku pierwotnego (tam są już 3 fazy i 4mm^2 miedzi).
    Na razie muszę dogadać się z robotnikami, żeby rurkę od gazu poprowadzili mi na tej wysokości, o którą ja poproszę - tylko tyle mogę wynegocjować ;)

    Barbossa: You're supposed to be dead!
    Jack Sparrow: Am I not?

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2025, TwojePC.PL