Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » BONUS 22:18
 » Soulburne 22:16
 » Wedelek 22:12
 » Curro 22:11
 » ProSavage 22:09
 » DJopek 22:09
 » stefan_nu 21:58
 » Flo 21:54
 » JaroMi 21:54
 » marcin502 21:54
 » Artaa 21:53
 » yeger 21:49
 » NimnuL 21:48
 » patinka 21:47
 » Fl@sh 21:47
 » Mariosti 21:46
 » Gakudini 21:42
 » Star Ride 21:40
 » Janusz 21:31
 » Promilus 21:28

 Dzisiaj przeczytano
 41126 postów,
 wczoraj 25974

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

Jaki nóź kuchenny ? Budżet do 200zł , Emios 14/08/17 14:14
Temat komputerowy nóż do wszystkiego posiadam 2 noże Fiskarsa Edge, ale chciałem coś lepszego sprawdzić budżet do 150-200 zł. Wyczytałem że w necie sporo podróbek jest - może ktoś coś polecić ? A może ktoś ma niepotrzebny prezent do sprzedania ?:)

  1. nóż szefa kuchni Victorinox , resmedia 14/08/17 14:18
    do tego pikutek + obieraczka Vicka i masz komplet do wszystkiego

    desipere est juris gentium

    1. pikutek rządzi :) , Marvel 14/08/17 14:51
      123

      Za dwadzieścia lat bardziej będziesz
      żałował tego, czego nie zrobiłeś, niż
      tego, co zrobiłeś

  2. jak chcesz coś naprawdę trwałego , grubas 14/08/17 20:25
    To only spyderco.
    Diamentową ostrzałka po szlifie na 1mc spokojnie starczy.

    <nie ma to jak dobry bumel>

    1. w cenie spyderco , wrrr 14/08/17 22:21
      to mozna sprowadzic prawdziwego japonczyka... za mlodu intensywnie uzywalem (robotki magazynowe dzien w dzien w pracy, konkretny przemial) pajaczka na ich onegdaj sztandarowej stali s30v i moim zdaniem jest mocno przereklamowany, do kuchni bym w zyciu ich patentow nie kupil

      wyzej dobrze prawia, victorinox fibrox + pomocnicy (pikutek to jest jakis fenomen, trzeba sie bardzo postarac zeby stepic ta wersje z zabkami, trzyma ostrosc latami)

      i od razu zbierac na duza ostrzalke typu V na pretach ceramicznych (banalnie proste i szybkie ostrzenie), albo poczytac i isc w kamienie jesli komus chce sie nauczyc czegos nowego w zyciu ;)

      1. co ty pitolisz , grubas 14/08/17 23:09
        nic lepszego w tej cenie nie kupisz i bez różnicy czy kuchnia , grzyby , polowanie czy ognicho zawsze daje rade bo i za pomocą niego ( mówię tu o oryginale ) można drzewo rąbać ( ostrze do pnia i palem tłuc - żeby jakiś dekiel nie pomyślał że ten nóż + młotek ).

        <nie ma to jak dobry bumel>

        1. to nie forum na takie tematy , wrrr 15/08/17 13:09
          i nie chce robic g-burzy, ale spyderco ma tylko jednego kuchenniaka w ofercie na vg-10, za 150$ bez cla i transportu

          za tyle kupisz 210-240mm gyuto od np. jck i starczy jeszcze na fabryczne extra ostrzenie... za te same pieniadze bedzie on rowniez z vg-10 albo lepszej stali, dokladniej wykonany i efektowniejszy (jak pogrzebiesz w promo to moze i jakis wymlotkowany wyrwiesz)

          reszta kuchenniakow sypderco to stal na poziomie victorinoxa + wiekszy niz u vicka dodatek cenowy za logo

          a rabanie drewna wysoko weglowym nozem (bo tylko takie robia wrazenie u spyderco)? kto bogatemu zabroni ryzykownych gier i zabaw ;) - jak wyszczerbisz wystarczajaco gleboko to potem tygodniami bedziesz na diamentach korygowal :)

          1. Zgadzam się z Tobą , El Vis 15/08/17 17:54
            Posiadam takie cudo i nie zamieniłbym na nic.
            https://japanesechefsknife.com/...0mm-230mm-2-size

            I don't suffer from insanity.
            I actually quite enjoy it.

  3. taki, gdzie masz podany rodzaj stali i twardosc , Kenny 15/08/17 13:54
    u mnie w kuchni wisi na scianie cala seria victorinox fibrox i absolutnie nie polecam - po pierwsze rekojesc sie niszczy, po drugie sa mieciutkie... momentalnie sie tepia. Moze inne serie sa lepsze, ale problem w tym ze Vicorinox NIGDZIE nie podaje twardosci swoich nozy, mimo ze niektorzy pisza ze 54-56HRC.

    Juz noz z lidla ten co dawali za naklejki jest lepszy, i mowie to cala stanowczoscia. Ma nawet napisana na boku twardosc ale zapomnialem. Jeszcze fajniejszy byl ten noz z lidla: http://www.chleby.info/...mascenskiej-z-lidla.html za 111zl to jest jakis totalny kosmos za ta cene.

    Do tego doradz ostrzalke. Mialem Spyderco Triangle... bez jak, to jest taka sama masturbacja jak kupowanie kostki kamienia i moczenie 12h przez uzyciem. Trzeba to zlozyc, dobrze celowac, utrzymywac kat ostrzenia, umyc, zlozyc. Teraz mam MinoSharp 440 czyli ceramika na mokro http://minosharp.jp/foruse/mino_plus_for_use/ i ostrzenie to bajka. Takie cos polecam; szybkie, wygodne i nie da sie tego zrobic zle (no, umowmy sie :).

    A jaki noz konkretnie? Np
    https://www.ceneo.pl/21088555 Zwilling
    https://www.ceneo.pl/7777782 Wusthof
    Lub ciut drozej, Tojiro F-302 z serii DP, maja 60HRC:
    http://www.tojiro-japan.com/products/227/
    http://www.ceneo.pl/...wnetrze;szukaj-tojiro+f-302

    Aa, i Tojiro ma ostrze symetryczne 50/50, te wczesniejsze nie zwrocilem uwagi - mozesz sprawdzic w zaleznosci czy osoba nie jest leworeczna...

    .:Pozdrowienia:.

    1. "czy osoba nie jest leworeczna" , Kenny 15/08/17 13:55
      zostalo mi w glowie ze na "prezent" ;)

      .:Pozdrowienia:.

    2. bez przesady , wrrr 16/08/17 21:22
      prety sypyderco czy innego lanskyego (polecam kupic same preciki i nawiercic sobie deseczke pod odpowiednimi katami) nijak sie maja do calego wieczoru na ostrzeniach kamiennych w wodzie czy innym systemie apexowym gdzie sie noz przykreca w imadlo...

      na pretach zero skilla jest wymagane bo trzeba tylko prosto noz trzymac i znac ruch krojacy, przeciagasz po 20x strone mocno dosciskajac, zmiana pretow na polerke i jeszcze raz 40 delikatnych machniec, w efekcie noz masz jak nowy jesli nie zapusciles ostrza a zmarnowales szalone 5minut zycia

      wlasnie nad twardymi stalami dlugo trzymajacymi ostrosc trzeba konkretnie popracowac i sie spocic ostrzac na pretach, kamieniach czy innych cudach

      no i sorry, ale ta koleczkowa technologie ostrzenia z linka to ruskie mieli za prlu i oblepienie kolek ceramika nic nie poprawi, a wsadzac to tego japonczyka to juz wogole jesien sredniowiecza na ostrzu ;)

  4. s.w. , LooKAS 16/08/17 10:40
    123

    I wanna suck, I wanna lick
    I wanna cry and I wanna spit

    1. Ja bym brał od polskiej firmy , slanter 16/08/17 13:37
      https://stalgast.com/ Zobacz noże "kuchenne" i "japońskie". Używałem kiedyś kutych, jakichś z prostych serii w pracy i były wporzo. Z racji zakładania rodziny czeka mnie teraz małe doposażenie chaty i noże zapewne tam kupię.

      owoc żywota twojego je ZUS

      1. Pod głównym miało być:) , slanter 16/08/17 13:38
        Board 2.0, edycja postów, patch do FarCry po północy i nie zmienia się nic :D

        owoc żywota twojego je ZUS

      2. Ale oni nawet nie podają , Bitboy_ 16/08/17 20:58
        twardości stali..
        W topowych "Japońskich" jest
        - Stal węglowa
        - Stal nierdzewna
        Jeden model ma podany typ stali, i jest zaskakująco dobra teoretycznie (nóż Santoku karbowany L 130 mm kuty Elite), ale ma tylko 13cm..
        Poza tym jest to stal typu X50CrMoV15, czyli powyżej "56 Rockwell C".
        http://www.bssa.org.uk/get_campaign.php?id=350
        A koledzy już doszli do klasy 60HRC ;)

        9600K@4.6,AorusEliteZ390,CryorigR1
        Ultimate,GskillRipJawsV360016GB,AsusGTX1070
        ,FraDesION660P

  5. hmm , w1lko 17/08/17 15:07
    A jaki zestaw nozy do kuchni? Dobry ale nie za drogi. Najlepiej ze stojakiem.

    1. Z doświadczenia wiem , El Vis 18/08/17 13:28
      Że takich cudów nie ma. Przerobiłem kilka kompletów od niskiej półki cenowej, poprzez średnia i do wysokiej. Musze dodać, że mam hopla na punkcie ostrości noży w kuchni. Z tańszych którymi dobrze mi się pracowało to były jakieś noże z makro z kolorowymi rękojeściami. Stal nie trzyma za długo ostrości ale łatwo i szybko się ostrzy. Miałem zestaw Sabatiera - cholerstwo ostrzyło się ciężko i nie trzymało ostrości za długo. Teraz używam trzech małych kolorowych noży z Lidla. Tak samo jak te z makro łatwo się ostrzą ale i niezbyt długo ostrość trzymają. Za to dobrze leżą w dłoni. Nuż szefa to ten z linka powyżej. Ostrzę go raz na 3-4 miesiące ma japońskim kamieniu wodnym ziarnistość 3000/6000 do momentu, aż mogę sobie nim ogolić przedramię. Kasa dobrze wydana!

      I don't suffer from insanity.
      I actually quite enjoy it.

    2. zestaw w sensie 3 czy 13? , Kenny 18/08/17 14:13
      Stojak to zuo - w ikei jest genialna listwa: http://www.ikea.com/.../catalog/products/20202083/ Od 90% listew rozni sie tym, ze nie sa to dwa paski magnesu zatopione w ohydnym plastiku, ktore nie dzialaja o ile noz ich dobrze nie dotyka, tylko cala gola stal z wieloma magnesami rownomiernie rozmieszczonymi od srodka. Mocowanie tez jest ukryte od spodu. Ladna, bardzo mocna, nic nie spadnie i mozna rzucac nozami na sciane ;)

      .:Pozdrowienia:.

      1. u mnie , elliot_pl 22/08/17 22:23
        na niej wisi nawet tluczek do miesa i nawe ani razu nie spadl :P

        A stojaki popieram - 90 % to siedlisko bakterii i syfu, plus potrafia tepic noze

        momtoronomyotypaldollyochagi...

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL