Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » DrLamok 16:40
 » Master/Pe 16:40
 » BoloX 16:39
 » abes99 16:36
 » kombajn4 16:33
 » resmedia 16:32
 » MacLeod 16:30
 » RusH 16:29
 » Kelso1 16:28
 » Wolf 16:27
 » Ramen 16:25
 » Kenny 16:24
 » Saturn64 16:24
 » w1lko 16:23
 » gigamiki 16:20
 » wolina 16:19
 » rmarcin 16:18
 » warcab123 16:15
 » bagi_glog 16:14
 » jablo 16:12

 Dzisiaj przeczytano
 16620 postów,
 wczoraj 24987

 Szybkie ładowanie
 jest:
wyłączone.

 
TwojePC.pl © 2001 - 2019
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

[oT] Przepis na ciasto do pizzy , kubazzz 5/04/18 14:07
Widziałem w temacie wyposażenia kuchni kilka wpisów na temat wypiekania pizzy w domowych warunkach.
Mam do dyspozycji piekarnik o max temperaturze ok 270-280C i szukam sprawdzonych przepisów na ciasto do pizzy w stylu neapolitańskim - wiadomo, że nie będzie to prawdziwa, nie mam pieca opalanego drewnem itd.
No ale główne składniki można dostać.

Ktoś może się czymś podzielić?

G955F

  1. Ja od lat używam tego przepisu , El Vis 5/04/18 14:41
    http://www.dailymotion.com/video/x31b32u?retry

    Najlepsze rezultaty uzyskuje gdy piekę na kamieniu do pizzy. O takim http://allegro.pl/...opatka-deska-i7093580476.html

    I don't suffer from insanity.
    I actually quite enjoy it.

    1. gdzie tam jest przepis , kubazzz 5/04/18 15:03
      bo coś nie widzę

      G955F

      1. Oj coś się ******* , El Vis 5/04/18 17:06
        Tutaj http://getmadcat.com/video/72713/Pizza-Dough.html

        I don't suffer from insanity.
        I actually quite enjoy it.

    2. Ciasto ciastem , Kosiarz 6/04/18 00:38
      Ale do pieczenia polecam zwykla ceramiczna plytke podlogowa. Nagrzewamy ja grilem i wrzucamy placek zmieniajac na zwykle grzalki i zmniejszajac temperature.

      Do sliskiej strony nic nie przywiera i latwo to umyc.

      Ale urwal...

      1. Pytanie tylko , El Vis 6/04/18 10:22
        Czy taka płytka podłogowa nie przystosowana do gotowania nie oddaje czegoś szkodliwego od siebie w wysokich temperaturach. Ja bym jednak został przy wyrobie który jest do tego przeznaczony.

        I don't suffer from insanity.
        I actually quite enjoy it.

        1. Pochlania , Kosiarz 6/04/18 11:04
          Gluten i kalorie. Moj rak dostal raka i zdechl... chociaz w sumie chyba to mogla byc temperatura ;))

          A tak na serio to ja wczesniej upieklem na wszelki wypadek bo mialem podobne obawy. Co miala oddac to oddala - to nie odpad radioaktywny.

          Ale urwal...

          1. no nie wiem ;-) , Zibi 6/04/18 13:24
            np. płytki ceramiczne, cegła ceramiczna wypalana z gliny, żużlobeton i beton komórkowy produkowany na bazie popiołów lotnych – materiały o podwyższonym stopniu radioaktywności (w przypadku ceramiki wskaźnik f1 = 0,54 Bq/kg, a f2 = 70 Bq/kg, dla żużlobetonu f1 wynosi 0,56 Bq/kg, a f2 – 80 Bq/kg oraz dla popiołowego betonu komórkowego f1= 0,60 Bq/kg i f2 = 90 Bq/kg).
            Nie jest to dużo, ale zawsze coś ;-)

            1. norma jest 240Bq\kg , Hitman 6/04/18 13:56
              więc luzik..

              Teoretycznie okłamywanie samego siebie
              jest niemożliwe. W praktyce robi to
              prawie każdy z nas.

  2. Kluczem są dobre skladniki , john565 5/04/18 15:24
    https://winotoskanii.pl/...aka-do-pizzy-1000g.html

    Tej mąki poszukaj. Moim zdaniem jest różnica, i to nie tylko w cenie

    http://muzyka.pinger.pl/tags

    1. Różnica w stosunku do czego? , NimnuL-Redakcja 5/04/18 19:45
      Włoski typ 00 = polska pszenna mąka typ 405 lub 450. Za nazwę, transport i marketing płacisz 5.5zl, pozostała kwota to cena mąki...

      Gdyby nie wymyślono elektryczności,
      siedziałbym przed komputerem przy
      świeczkach.

    2. Składniki są kluczem , Bitboy_ 6/04/18 17:57
      ale nie tyle ich jakość co ILOŚĆ.
      Polacy mają w (złym) zwyczaju ładować grube ciasto, do tego 12 składników "na bogatości" do tego góra sera (na wierzch często - błąd!). I najlepiej jeszcze sosiwa na bogatości. A później się tego nie da zjeść.
      Cienkie ciasto, sos, NIE ZA DUŻO sera, kilka składników (2-3-4max!), i ewentualnie do wyboru odrobina sosu. Tak powinno się jeść pizzę.
      A najlepiej to cienkie ciasto, sos, mozzarella, na to jakieś spoko salami, bekonik, kurak, czy pepperoni i jeszcze z 2 czy 3 składniki wedle gustu
      (I NIE "NA BOGATOŚCI" na litość..).
      Taka powinna być pizza.
      Aha, no i ciasto też gra ogromną rolę, powiedziałbym że mniej więcej 33/33/33(%)
      Ciasto/sposób pieczenia/składniki i ich ilość.

      9600K@4.6,AorusEliteZ390,CryorigR1
      Ultimate,GskillRipjawsV3200 8GB,AsusGTX1070,
      Corsair HX520

      1. Tak! , El Vis 9/04/18 09:45
        Dokładnie. Ileż to razy walczyłem żeby nie przeładowywać pizzy dodatkami. Lekka pizza to jest to. Na ciasto trochę sosu pomidorowego (pomidory, bazylia, oregano, czosnek i cebula duszone aż wszystko zgęstnieje) i do 4 składników. Jak na cieście rosną bąble to wtedy wiem, że wszystko jest ok.

        I don't suffer from insanity.
        I actually quite enjoy it.

      2. idź biedaku , GULIwer 9/04/18 20:25
        nie będziesz mi tu obrażał mojej 4,5cm pizzy z 5 warstwami sera ;)

        I'm only noise on wires

  3. w sumie spód robi się łatwo , NimnuL-Redakcja 5/04/18 16:43
    zdarzało mi się kombinować i wykorzystywać np. podmłodę, która mi została po bułkach poznańskich lub zakwas ...

    https://brunetkawkuchni.com/...nocna-pizza-domowa/

    polecam ten blog, babka wie jak ogarniać kuchnię:
    http://truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.com/...


    Przepis to jedno, ale bardzo ważna jest mąka, według mnie świetnie sprawdza się pszenna typ 750 (tzw. chlebowa), 650 też się nadaje, ale ja do niższych typów nie schodzę.

    http://www.cdkitchen.com/...Pizza_Dough44211.shtml

    Gdyby nie wymyślono elektryczności,
    siedziałbym przed komputerem przy
    świeczkach.

    1. mowisz ze ogarnia kuchnie , elliot_pl 5/04/18 22:07
      a tymczasem uzywa maki pszennej chlebowej :>

      Ale i tak dzieki - przepis do wyprobowania

      momtoronomyotypaldollyochagi...

      1. I slusznie , NimnuL-Redakcja 6/04/18 07:02
        chlebowa to w domyśle pszenna 750. Ważne, żeby to nie było napisane na opakowaniu :)

        Gdyby nie wymyślono elektryczności,
        siedziałbym przed komputerem przy
        świeczkach.

        1. bede szukal , elliot_pl 6/04/18 15:32
          takiej, ktoa ma na opakowaniu przekreslone slowo "chlebowa" :D

          momtoronomyotypaldollyochagi...

          1. #nienawidzęcię , NimnuL-Redakcja 6/04/18 16:01
            :-)

            Gdyby nie wymyślono elektryczności,
            siedziałbym przed komputerem przy
            świeczkach.

            1. #metoo , elliot_pl 8/04/18 15:43
              : >

              momtoronomyotypaldollyochagi...

  4. Mąka , Yog-Sothoth 5/04/18 17:16
    typ 00, ostatnio poruszany temat przy okazji agd do kuchni - na 500-600g mąki 3,5g drożdży instant, 200ml wody, łyżeczka soli, trochę oliwy, mieszamy zajzajer dosypując mąkę i tyle. Ciasto czeka tyle co się nagrzewa piekarnik, u mnie przy 250stp wstawiam na 5-6min max, z tego ciasta wychodzą 2 pizze ~30cm cienkie. Robię na kamieniu, ale raczej dużej różnicy pomiędzy nim a blachą nie ma.

    wrong fool!

    1. Tak, typ 00 i się naszukasz +przepłacasz srogo , NimnuL-Redakcja 5/04/18 18:11
      Będzie tam piękny napis 'włoska mąka' oraz 'do pizzy' ... przykład:
      https://zakupycodzienne.carrefour.pl/...yp-00-1-kg
      Typ 00 we Włoszech to odpowiednik naszej 450, kosztującej ~1zł/kg (w sumie jest to najtańsza mąka w Polsce).

      Według mnie lepiej sprawdza się u nas typ 750 - bardziej chrupkie, pożywniejsze i bardziej przypominające pieczywo. No ale to już gusta.

      Identyczna sytuacja dojąca nieświadomego klienta jest z mąką żytnią - jest napisane 'mąka żytnia chlebowa', a obok ta sama mąka, ale z napisem 'żytnia typ 720' z ceną o min. połowę niższą.
      Marketing stosuje ten sam trik z mąką pszenną typ 750, obok będzie stała 'chlebowa' 50% droższa. W składzie oczywiście ta sama mąka i tylko mąka (nawet nie pozwólcie mi zaczynać na temat gotowych mieszanek na chleb).

      Powiedział to ja - od ponad 3 lat regularnie piekący chleby, bułki, foccacie, grissini itp. itd. na zakwasie, podmłodzie, bidze :) Ale nigdy* na drożdżach instant. Tfu!

      * no dobra, dwa razy spróbowałem. Raz jeszcze Tfu!

      Gdyby nie wymyślono elektryczności,
      siedziałbym przed komputerem przy
      świeczkach.

      1. Nie do końca , Yog-Sothoth 5/04/18 20:13
        Kiedyś robiłem na tortowej właśnie, później dla testu kupiłem 00 i różnica jest zauważalna - mimo wszystko jeszcze drobniej zmielona, ciasto bardziej "lekkie". Cena przy kwotach rzędu 1-5zł to już ma małe znaczenie, przeboleje te 10zł więcej w miesiącu na mąkę ;)

        wrong fool!

        1. Spróbuj 750 , NimnuL-Redakcja 5/04/18 20:41
          najlepiej na dłuższym zaczynie, może Ci podejdzie.
          Ja do mąki wybielonej już nie wracam...

          Gdyby nie wymyślono elektryczności,
          siedziałbym przed komputerem przy
          świeczkach.

          1. Na takiej mące ciasto , El Vis 6/04/18 10:25
            Pewnie będzie bardziej chlebowe. Pewnie dobre do grubych spodów. Ja lubię cienkie i lekkie. Wydaje mi się że typ 750 będzie miała mniej glutenu i nie da się jej tak rozciągnąć.

            I don't suffer from insanity.
            I actually quite enjoy it.

            1. Jest w niej więcej glutenu , NimnuL-Redakcja 6/04/18 10:47
              im wyższy numer tym obok odpowiedniego % popiołu jest wyższa zawartość glutenu ale też i gramatura jest większa, więc inaczej się ciasto obrabia i inaczej się zachowuje niż z mąki o niższym indeksie. Masz rację, że 750 raczej w cienkim spodzie się może nie sprawdzić najlepiej ...

              Gdyby nie wymyślono elektryczności,
              siedziałbym przed komputerem przy
              świeczkach.

      2. A gdzie kupujesz taką "zwykłą" żytnią mąkę typ 720? , zartie 10/04/18 15:06
        Jakiś lokalny sklepik czy sieć? U mnie niestety taką mąkę można dostać tylko w kilku miejscach, wszędzie jest "chlebowa" i ma cenę z kosmosu. W Kauflandzie kosztuje 4 zł/kg, w sklepikach jeszcze drożej :-(

        1922 - Narutowicz
        2019 - Adamowicz

        1. Tesco , NimnuL-Redakcja 10/04/18 17:14
          żytnia 720 marki Tesco (za 1,59zł/kg) lub młyn Szczepaniak (za 1,89zł/kg) oraz market Mila (stare Polo Market zdaje się) za 1,65zł/kg jeśli dobrze pamiętam ...

          Ale chyba widziałem te mąki w Carrefour

          Gdyby nie wymyślono elektryczności,
          siedziałbym przed komputerem przy
          świeczkach.

          1. prawie trafiłem, z pamięci pisząc ... , NimnuL-Redakcja 10/04/18 17:18
            https://ezakupy.tesco.pl/...AkoEAQYAiABEgKBYPD_BwE

            Akurat ta mąka 'tescowa' im wyszła.

            Bardzo dobry chleb wychodzi z typu 1200:
            https://ezakupy.tesco.pl/...products/2003011555710

            Gdyby nie wymyślono elektryczności,
            siedziałbym przed komputerem przy
            świeczkach.

          2. Dzięki , zartie 12/04/18 18:11
            Obie te sieci mają sklepy u mnie w mieście, ale w dzielnicach, w których praktycznie nie bywam. Nie przyszło mi do głowy, że mogą mieć inny asortyment, większość sieci sprzedaje dokładnie to samo.
            PS. Właśnie wróciłem z Tesco z zapasem mąki żytniej na najbliższy miesiąc.

            1922 - Narutowicz
            2019 - Adamowicz

            1. Tesco cenię sobie wysoko , NimnuL-Redakcja 13/04/18 09:39
              za możliwość zrobienia zakupów przez Internet i dostawę do domu (za niewielką opłatą) lub odbiór w punkcie (za jeszcze mniejszą). Oszczędność czasu jest kosmiczna, tym bardziej jeśli ten sklep nie jest po drodze.

              Polecam dodanie trochę mąki 'grahamki' czyli pszennej typ 1850, jak mam ochotę na ciemniejszy chleb to dosypuję właśnie 1/3 tej mąki.
              Też do dostania w Tesco oraz np. w Lidlu (tam też jest żytnia razowa czyli typ 2000). Na mące razowej polecam robić zakwas ...

              heh, o chlebach mogę pisać długo, pieczywo stało się moim hobby :P

              Gdyby nie wymyślono elektryczności,
              siedziałbym przed komputerem przy
              świeczkach.

  5. Taki piekarnik wystarczy żeby zrobić dobrą pizze , Bitboy_ 6/04/18 18:03
    Nie będzie to restauracyjna liga, ale może być lepsza od nie jednej pizzy z "pizzerii" z Polskich miast.
    Wystarczy ruszyć głową, i porównać sobie typową pizzę Kowalskiego kupioną w lokalnej pizzerii, a choćby zdjęcie prawdziwej (nie koniecznie włoskiej) pizzy.
    W PL przesadzamy. Ze wszystkim. Za grube ciasto, tanie składniki ciasta i często zły przepis lub lenistwo piekarza, do tego za dużo sera, 2 lub czasem 3 razy za dużo składników, i do tego parszywe sosy. W tym się lubujemy.
    A nie tak powinno być.
    Ciasto ma być z dobrych składników, ale cieniutkie, aby dobrze się upiekło. Sos ma być prawdziwy, a nie ketchup z koncentratem i ziołami :/
    Ser to mozzarella (podstawa), ewentualnie jakiś dodatkowy jak ktoś lubi, ale bez przesady!
    Do tego z 3 czy 4 składniki na to i do piekarnika.
    Najlepiej jeść bez żadnego sosu, chyba że ktoś koniecznie musi.
    Przepisów jest mnóstwo, jeżeli jeszcze nie znalazłeś nić wartego uwagi to daj znać na priv, mam kilka dobrych przepisów na dobrą pizzę w zakładkach.
    Uwielbiam pizzę :)
    Ale nie tą z PL "pizzerii" :P

    9600K@4.6,AorusEliteZ390,CryorigR1
    Ultimate,GskillRipjawsV3200 8GB,AsusGTX1070,
    Corsair HX520

    1. nie zapomnij o keczupie wieńczącym dzieło na wierzchu , NimnuL-Redakcja 6/04/18 18:28
      Zamiast sosu - oliwa na wierzch po upieczeniu (nie przed) i świeże zioła - też dodane już po upieczeniu.

      Absolutnie zgadzam się z tym co piszesz, w przypadku pizzy mniej = więcej.

      Gdyby nie wymyślono elektryczności,
      siedziałbym przed komputerem przy
      świeczkach.

      1. Oliwa , Bitboy_ 6/04/18 18:47
        Tak.

        Zioła, jak najbardziej, najlepiej świeże, ale też z umiarem. A nie
        "Ej! Weź dosyp tam z pół paczki Cayenne, i drugie pół ostrej papryki bo lubie ostre, wszyscy lubimy, nie?"
        Bo i takie akcje nie raz widziałem :)
        Lubię pikantne potrawy i w ogóle ostre sosy, mam na myśli te NAPRAWDĘ ostre bo poróżniłem 2mln jednostek buteleczkę w kilka miesięcy. Zresztą obecnie kupiłem coś jeszcze ciekawszego na lokalnym bazarze od gościa który sam choduje papryczki i wyrabiua sosy.. (poprosiłem o najostrzejszy ;) ).
        Nieco jednak odwykłem, i po kropelce testowej jak nigdy oblałem się potem i nie mogłem złapać oddechu, więc postanowiłem schować w kuchni i kiedyś wrócę do testów :)
        Jednak akcje typu "dosypmy wszystko ostre co mamy i zobaczymy co wyjdzie.. a póżniej zalejemy to Dijon i będzie wypas!"
        Dosłownie takie akcje widziałem nagminnie na imprezach na Śląsku.

        Ketchup.
        Nie.
        Nie i koniec. Ketchup zabija smak całości. Dosłownie.
        Pizza kiedy jest dobra, sama w sobie powinna być pyszna. Żaden, nawet mój niegdyś ulubiony Pudliszki Pikantny - już więcej nie wzbogaci mojej pizzy.
        To już wolę posmarować szczyptą Tatarskiego jak jest wyjątkowo paskudna ;)
        Ketchup nie jest ani zdrowy, ani odżywczy, ani smaczny tak naprawdę.

        Także nie zgadzamy się chyba tylko w jednej kwestii (spornej bo kwestia gustu jak wszystko "w kuchni").

        9600K@4.6,AorusEliteZ390,CryorigR1
        Ultimate,GskillRipjawsV3200 8GB,AsusGTX1070,
        Corsair HX520

        1. z keczupem to przecież żartowałem , NimnuL-Redakcja 6/04/18 19:10
          ale niektórzy leją ostro na pizzę. Podobno keczup na potrawie to obraza kucharza. Tak samo jak 'magi' w rosole (nie mylić z lubczykiem).

          Ja kiedyś widziałem pizzę z bananami oraz gościa, który polewał pizzę majonezem, więc mnie nic nie zdziwi :P

          Gdyby nie wymyślono elektryczności,
          siedziałbym przed komputerem przy
          świeczkach.

          1. W sumie ciekawe "podobno" , Bitboy_ 6/04/18 19:25
            Trzeba by przeprowadzić sondę wśród tych 2 grup i sprawdzić czy ta teza ma jakieś odzwierciedlenie.
            Nigdy nie pomyślałem o tym że używanie sosu w restauracji może być odebrana jako obrazę, ale może tak być. W sumie gdybym sam komuś robił pizzę mojego życia, a ta by polała ją ketchupem czy.. majonezem.. to bym chyba gorzko zapłakał ;)
            Z drugiej strony nie będę ukrywać że osobiście rosołu bez "magi" nie zjem, choćby go przyrządził sam Robert Sowa czy Karol Okrasa.
            Taki smak :)

            9600K@4.6,AorusEliteZ390,CryorigR1
            Ultimate,GskillRipjawsV3200 8GB,AsusGTX1070,
            Corsair HX520

        2. Ketchup zawiera dużo likopenu , zartie 10/04/18 15:17
          Bodaj 7 razy więcej niż nieprzetworzone pomidory, więc niezdrowy nie jest. O ile oczywiście jest to prawdziwy ketchup, zrobiony minimum ze 170 g pomidorów na 100 g ketchupu i bez chemii.

          1922 - Narutowicz
          2019 - Adamowicz

          1. każde obrobione termicznie pomidory tak mają , NimnuL-Redakcja 10/04/18 17:16
            keczup jest taki sobie, bo ma cukier, czasem konserwanty, czasem inne śmieci ... ale dobrych keczupów nie brakuje. Ja jednak do pizzy na spód kładę koncentrat pomidorowy + suszone zioła (zioła świeże na wierzch na koniec pieczenia) ...

            Gdyby nie wymyślono elektryczności,
            siedziałbym przed komputerem przy
            świeczkach.

    2. Ano , Yog-Sothoth 6/04/18 20:45
      Po wizycie w Neapolu zmieniłem sporo jeśli chodzi o pizzę i teraz o wiele lepiej mi smakuje, do tego nie mam uczucia przesytu/nażarcia, nie chce mi się pić.

      https://www.flickr.com/gp/58201640@N08/Z0N273 - Marinara i Mozarella w tle, super cieniutkie ciasto, pyszny sos i właściwie można się zajadać spokojnie tylko Marinarą.

      wrong fool!

      1. I to jest Pizza! , Bitboy_ 6/04/18 20:50
        Tak samo jak kebab.
        Kebab to ma być mała ale pyszna bułeczka ręcznie robiona, i podstawowe składniki (mięso!).
        Wtedy smak jest prawdziwy.

        9600K@4.6,AorusEliteZ390,CryorigR1
        Ultimate,GskillRipjawsV3200 8GB,AsusGTX1070,
        Corsair HX520

      2. świetne zdj :) , hokr 9/04/18 09:54
        https://www.flickr.com/...8201640@N08/34559875585/

        1. Dzięki , Yog-Sothoth 10/04/18 20:24
          Dawno już nie bywałem na żadnych zawodach, chyba trzeba czegoś poszukać na wiosnę..

          wrong fool!

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2019, TwojePC.PL