Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » Shark20 23:47
 » CiAsTeK 23:29
 » Zibi 23:22
 » burz 23:22
 » @GUTEK@ 23:21
 » Bati 23:21
 » Fl@sh 23:13
 » b0b3r 23:08
 » rooter666 23:08
 » past 23:07
 » Piwomir 23:06
 » fiskomp 22:57
 » GLI 22:57
 » Kenny 22:56
 » Wedrowiec 22:54
 » Soulburne 22:53
 » ham_solo 22:45
 » globi-wan 22:45
 » dugi 22:38
 » Curro 22:37

 Dzisiaj przeczytano
 41129 postów,
 wczoraj 25974

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

[OT - Święto Choinki] Jak załatwić produkcję karpia w Polsce. Lynk poniżej. , Micky 14/11/18 18:36
https://biznes.interia.pl/...commentReplyForm-main

Oczywiście możecie sobie na mnie powiesić wszystkie kundle i pinczerki, ale tą metodą za parę lat będziecie zajadać się świeżo rozmrożonym Syczuańskim karpiem, prosto ze ścieków.

  1. w życiu bym nie pomyślał , Demo 14/11/18 21:36
    żeby karpia szukać w markecie. Od zawsze bazar/ targ/ znajomy hodowca. Ubijają na miejscu, łebek ciach, flaki wyrywają i pozostaje tylko umyć w domu. Nie sądzę, by coś tu się zmieniło w przyszłości.

    napisalbym swoj config,ale sie nie
    zmiescil:(

    1. Ktoś musi zacząć. Za nimi pójdą inni, a rynki i bazarki załatwi... , Micky 15/11/18 07:03
      ... straż miejska i policja dbające o dobrostan karpia.

      1. gdyby każda decyzja firmy/sklepu itd. inicjowała reakcję łancuchową , Master/Pentium 15/11/18 08:06
        to byśmy wieli dwie rewolucje dzienne.
        Masz jakieś przesłanki na sensowne zaistnienie tej reakcji tutaj?
        Sprzedaż żywej ryby będzie maleć, nie każdy ma czas i warunki aby trzymać żywą rybę. Sporo ludzi kupuje świeżo/niedawno ubitego na targu/rybnym.
        A selgrosowi zapewne trzymanie żywej ryby się nie opłaca, tzn. stosunek pracy/kosztów do utargu jest nieopłacalny. Więc rezygnują tam gdzie nie widzą z tego kasy, normalne. Jakbyś miał sklep też bez rezygnował z nieopłacalnego towaru.

        Nie ma tego złego , co by się w gorsze
        obrócić nie mogło - jak nie wierzysz
        włącz komputer :-)

        1. Masz rację. Zapewne filetowanie, głębokie mrożenie i transport z Chin jest tańszy niż... , Micky 16/11/18 06:11
          przewiezienie w basenie żywego karpia 100 km od stawu.

          1. ja mówię o czymś innym , Master/Pentium 16/11/18 07:44
            a ty o czymś.
            Pomiędzy wnioskiem że trzymanie żywego karpia jest mniej opłacalne bo ludzie są mniej nim zainteresowani a twoim jest przepaść we wnioskowaniu.
            Ogólnie może tak, może nie - kwestia skali i stanu lokalnej gospodarki. W gospodarce różne cuda się zdarzają łącznie z tym że czasami produkt na drugim końcu świata jest racjonalniejszy od analogicznego lokalnego. Ale to raczej powód do zastanowienia się co lokalnie zostało zjebane i jak to naprawić.
            PS. Czy zauważyłeś że w tym cudownym artykule mówią o aż 6 sklepach? W skali kraju :D W niezbyt dużym mieście typu Lubin jest więcej marketów.

            Nie ma tego złego , co by się w gorsze
            obrócić nie mogło - jak nie wierzysz
            włącz komputer :-)

            1. A ja mówię o tym, że masz rację ponieważ nadregulacja życia w Europie powoduje... , Micky 16/11/18 17:48
              że karp ze ścieku z Chin po przepłynięciu połowy świata, będzie tańszy niż wyhodowany w gliniance na podwórku.

          2. czosnek , Hitman 16/11/18 08:08
            jakoś się opłaca..

            Teoretycznie okłamywanie samego siebie
            jest niemożliwe. W praktyce robi to
            każdy z nas.

          3. o_O :D , Wedrowiec 16/11/18 23:01
            i milion emotek.
            Skąd się urwałeś? Wszystko jest tańsze wliczając w to transport. Albo opłacalne. Nie wiem ile kosztuje najtańszy znaczek w Polsce ale jakoś opłacało się wysłać z Chin do Polski przedmiot za który zapłaciłem ~1,50. Czyli więcej niż najtańszy znaczek - za przesyłkę (w postaci koperty, nie da się mniej wagowo nadać) na przykład... no nie wiem, poniżej tysiąca kilometrów.

            "Widziałem podręczniki
            Gdzie jest czarno na białym
            Że jesteście po**bani"

            1. bzdurki, nie wiesz - nie mow , komisarz 19/11/18 16:28
              przesylki chinom dotuje caly swiat. Chinski rzad ustala niskie ceny przesylek zagranicznych (taka sama jak krajowych), bo za dystrybucje po dotarciu do kraju docelowego odpowiada kraj odbiorcy. Przyjezdza kontener z chin a koszta dotarcia do indywidualnych odbiorcow, ktore sa kosztem najwiekszy, ponosi np. poczta polska. A chiny maja to w d..., bo one po pierwsze nie placa, po drugie wysylaja a po trzecie wspieraja tym swoj eksport.

              https://en.wikipedia.org/...l_Union#Current_issues

              Komisarz Ryba

              1. ano masz rację , Master/Pentium 19/11/18 16:38
                tania wysyłka to element wojny gospodarczej, w której Chiny jak na razie wygrywają.

                Nie ma tego złego , co by się w gorsze
                obrócić nie mogło - jak nie wierzysz
                włącz komputer :-)

              2. wiem doskonale że jest dotowane , Wedrowiec 19/11/18 21:41
                tyle że sam piszesz " bo za dystrybucje po dotarciu do kraju docelowego odpowiada kraj odbiorcy". Jakoś do tego kraju docelowego trzeba dostarczyć. Do tego wiele przesyłek miałem przepakowanych w UE, w tym także w PL - więc później już trzeba opłacić normalną przesyłkę w cenach europejskich.
                Więc nie łykaj tak w ciemno jak to my płacimy (np. w podatkach) za transport z Chin. Płacimy za jego część. A sumarycznie Chinom opłaca się dotować bo jako gospodarka są ostro do przodu. EU się opłaca dotować Polskę - sporą część im później płacimy jako składkę a resztę z nawiązką wyciągną sobie od nas firmy zachodnie.

                "Widziałem podręczniki
                Gdzie jest czarno na białym
                Że jesteście po**bani"

            2. Chińczycy mają to opanowane , Remek 20/11/18 22:28
              https://www.facebook.com/...2187539961290468/?t=16

  2. nie widzę związku , Master/Pentium 14/11/18 22:32
    ani to główny sprzedawca w Polsce ani podstawowy rynek zbytu karpia w Polsce? Więc co ma decyzja danej sieci ma do handlu karpiem w Polsce? 18 sklepów w stosunku do Polski to jest pikuś. Do dziś nie wiedziałem że istnieją ;)

    Nie ma tego złego , co by się w gorsze
    obrócić nie mogło - jak nie wierzysz
    włącz komputer :-)

  3. a Panga to niby skąd , faf 14/11/18 22:36
    a ludzie to żreją że hej

  4. rozumiem że chciałeś się pochwalić brakiem umiejętności czytania ze zrozumieniem? , bodeq 14/11/18 23:57
    "Selgros Cash&Carry z roku na rok powiększa asortyment gotowych elementów z karpia. W tym roku ich ilość będzie trzykrotnie większa niż w roku ubiegłym, o tyle samo zmniejszy się sprzedaż żywego karpia."

    Gratuluję.

  5. przecież... , PrzeM 15/11/18 07:24
    ...to i tak ch...wa ryba - taki podwodny znicz 1 listopada - wypada jeść/zapalić

    PrzeM

    above the mind - powered by meat...

    1. dobrze powiedziane, to się je bo wypada, bo okazja , lejnamur 15/11/18 10:05
      smak słaby, ości w hu... i gdyby nie święta, to ryba byłaby nie znana

      1. Uuuu bo karpia to cza umić , El Vis 15/11/18 10:12
        Haha. Nie może być duży, taki średniak. U trzeba go w maślance moczyć 24h (mięso traci swój charakterystyczny zapach mułu i staje się bardziej zwarte, nie galaretowate) . Potem zalewa z przyprawami na 8h i potem na patelnie. Palce lizać!

        I don't suffer from insanity.
        I actually quite enjoy it.

        1. pisz , Okota 15/11/18 12:29
          wiecej co i jak.

          Dyslektyka błąd nie pyka...
          RTS wszechczasów:
          Supreme Commander

        2. hmm , w1lko 15/11/18 13:30
          Daj caly przepis jak mozesz :)

        3. ... i ja poproszę... , SebaSTS 15/11/18 20:27
          ...

          >-<

        4. zrobisz mi prezent pod choinkę , NimnuL-Redakcja 15/11/18 21:52
          przepisem na karpia inaczej niż od trzydziestu lat. Dajesz!

          Gdyby nie wymyślono elektryczności,
          siedziałbym przed komputerem przy
          świeczkach.

        5. Bardzo proszę , El Vis 16/11/18 12:15
          Całość zaczynam na dwa dni przed wigilią. Rozpiętość czasowa jest spora ale samej pracy nie za dużo.

          Karp taki 1,2 do 1,5 kg. Większe będą już tłustawe.
          Oczyścić dokładnie i pokroić w poprzek na 5 cm kawałki.
          Wrzucić do miski i zalać do pełna maślanką. Jeśli będzie wypływać to przykryć talerzykiem i przycisnąć. WAŻNE! Moczyć 24h! Miskę trzymamy w lodówce. Moczenie w maślance pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu mułu i powoduje że mięso nie jest galaretowate.

          Zalewa:
          Woda - tyle żeby przykryło rybę.
          Średnia cebula
          2 ząbki czosnku
          łyżeczka majeranku, bazylii, cząbru, tymianku, pieprzu (jak dla mnie dwie pieprzu bo lubię lub łyżeczkę pieprzu i &#188; chili)
          3 łyżeczki soli (musi być dobrze słone żeby nie solić przed smażeniem)

          Cebule pokroić w cienkie plasterki, czosnek posiekać grubo.
          Cebule, czosnek, zioła i sól wrzucić do wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut a potem schłodzić. Zalewę można zrobić w dzień zamoczenia karpia w maślance.
          Następnie karpia umyć dokładnie z maślanki i wrzucić do zalewy. Moczyć min. 12h. Znowu miska musi być w lodówce, w wyższej temperaturze ryba zaśmierdnie.
          Panierka jak dla mnie to wyłącznie bułka tarta i mąka orkiszowa pół na pół. Bez jajka.

          Karpia smażyć na płytkim oleju aż będzie pyszno-złocisty (lub brązowy jeśli lubisz). Podawać natychmiast - wszak ryba najlepsza prosto z patelni!

          Smacznego!

          I don't suffer from insanity.
          I actually quite enjoy it.

          1. Aaa i jeszcze , El Vis 19/11/18 08:01
            Liśćlaurowy i ziele angielskie do zalewy.
            Jeśli się zdecydujecie zrobić to dajcie znać jak wrażenia.

            I don't suffer from insanity.
            I actually quite enjoy it.

    2. dlaczego wypada? , capri 15/11/18 10:40
      jest chujowa, od lat nie jadłem i nie zamierzam.

      Quidquid latine dictum sit,
      altum videtur

      1. z definicji , komisarz 15/11/18 12:09
        zapoznaj sie ze znaczniem slowem "tradycja".

        Fajnie ze jestes na etapie gimbazjalnego kontestu i musisz o tym mowic na piblicznhym forum, ale tu specjalnej atencji nie doznasz, moze inne forum bedzie dla ciebie lepszym wyborem?

        Komisarz Ryba

        1. serio? , capri 15/11/18 19:00
          myślisz że mi zależy na 'atencji' na tym smutnym jak pizda zaścianku internetu?

          goździki i rajstopy na dzień kobiet też kupujesz? bo to też komusza "tradycja". a jak tam pochody? a wpierdalaj se w imię "tradycji" zamulonego, ościstego karpia i bądź jeden dzień miły dla bliźnich - dostaniesz rozgrzeszenie - cały pozostały możesz być dalej spierdoliną umysłową ;)

          Quidquid latine dictum sit,
          altum videtur

        2. Czyli jak jest śmigus dyngus, to mam popierdalać z wiadrem i witkami po okolicy? , Dexter 15/11/18 19:31
          Tradycja...

          Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
          Odpowiedzi oleję.
          THX!

      2. +1... , Dexter 15/11/18 19:30
        Nie to, że nie lubię ryb, po prostu nie ogarniam tego wigilia=karp.

        Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
        Odpowiedzi oleję.
        THX!

    3. W dodatku, ... , Muchomor 15/11/18 11:39
      ... to taka komunistyczna tradycja, bo tradycyjną Polską rybą wigilijną jest śledź.

      Stary Grzyb :-) Pozdrawia
      Boardowiczów

      1. Niezupełnie, w kuchni staropolskiej na wigilię podawano głównie ryby słodkowodne: , zartie 16/11/18 08:25
        szczupaki, liny, sandacze, karasie. Śledzie i karpie w kuchni staropolskiej też miały swoje miejsce, ale nie było ono takie eksponowane. O ich popularyzacji przesadziła dostępność, łatwość transportu i przechowywania (w przypadku śledzia) oraz łatwość hodowli (w przypadku karpia), co w kraju zrujnowanym przez wojnę miało niebagatelne znaczenie.

        Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem

    4. Dynię kupiłeś na Halloween? , Micky 15/11/18 12:08
      jw.

      1. ale, ale postawil Choine na swieta , komisarz 15/11/18 12:10
        czy ma sie zglosic na reedukacje do ministerstwa prawdy?

        Komisarz Ryba

      2. A ty babci miodu ulałeś... , Wolf 15/11/18 20:52
        Na dziady?

        Vey iz mir!

  6. Przecież karp to komunistyczny wymysł, powinieneś się z tego cieszyć , zartie 15/11/18 08:31
    j.w.

    Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem

  7. Leki , DeathClaw 15/11/18 10:42
    wziąłeś?

  8. Nigdy w życiu nie jadłem Karpia , blimek 15/11/18 23:19
    Podobnie jak tylko raz w życiu wypiłem energetyka

    twojepc - forum światopoglądowych ekspertów

    1. niezbyt podobnie , NimnuL-Redakcja 16/11/18 07:49
      tu nigdy, a tam raz :)
      Czasem raz warto spróbować choćby po to, żeby nie mówić "nigdy" :)

      Gdyby nie wymyślono elektryczności,
      siedziałbym przed komputerem przy
      świeczkach.

      1. Ogólnie nie przepadam za rybami , blimek 16/11/18 13:01
        Chyba, że śledzik w occie albo wędzona makrelka.
        Raz w życiu wypiłem redbula, i nara. Nigdy więcej

        twojepc - forum światopoglądowych ekspertów

  9. Stary... może tego nie wiedziałeś, ale karp pochodzi z Cin , Doczu 18/11/18 04:31
    W PL się nie rozmnaża i jako narybek jest sprowadzany z Chin, więc tak czy inaczej wpierdalasz "Syczuańskiego karpia" od dziecka. Czy Ci się to podoba, czy nie.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL