Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » DJopek 16:53
 » NimnuL 16:51
 » KHot 16:47
 » AfiP 16:45
 » NWN 16:45
 » XepeR 16:41
 » Kenny 16:40
 » Magnus 16:37
 » Saszkin 16:36
 » elliot_pl 16:31
 » Artaa 16:30
 » Sherif 16:30
 » soyo 16:30
 » hokr 16:17
 » PaKu 16:14
 » Tomasz 16:08
 » myszon 16:08
 » exmac 15:54
 » bajbusek 15:54
 » SebaSTS 15:52

 Dzisiaj przeczytano
 41099 postów,
 wczoraj 25974

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

Jaka tarka do chrzanu? , Chrisu 9/01/19 21:02
Patrząc na chrzany tarte w sklepach, w których zawartość chrzanu waha się w okolicy 50% zachciało mi się zrobić chrzan samodzielnie.
Pamiętam jak robił to mój tata - niestety wersje "automatyczne" kończyły się spaleniem silników (maszynka do mięsa PREDOM i sokowirówka PREDOM). Koniec był taki, że chrzan był mozolnie krojony na prostopadłościany ok. 8x5x3 mm, a później mielony ręcznie w maszynce do mięsa...
Ręcznie mi się jednak nie chce robić 4 słoiczków 300 ml przez 2 dni, zatem może macie jakiś sposób na automatyczne tarcie chrzanu?

/// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\

  1. bez przesady , Rafael_3D 9/01/19 21:12
    bierzesz tarkę i jedziesz. Np. taką https://www.ebay.co.uk/...EAAOSwiDFYNb6u:rk:2:pf:0

    Gdy niesprawiedliwość staje się prawem, bunt jest obowiązkiem.

    1. obawiam się, że po 100g , Chrisu 9/01/19 21:50
      będzie miała dość...

      /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\

  2. A taki link? , Bitboy_ 9/01/19 21:12
    pomoże....?
    https://www.youtube.com/watch?v=bRzPFt_MvN0

    9600K@4.6,AorusEliteZ390,CryorigR1
    Ultimate,GskillRipJawsV360016GB,AsusGTX1070
    ,FraDesION660P

  3. Nie bądź baba... , Dexter 9/01/19 21:19
    ...gryź korzeń :-P

    A tak serio polecam Dewelaya (czy jak to się tam pisze), ma ponad 70% korzenia.

    Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
    Odpowiedzi oleję.
    THX!

    1. Jak , endern 10/01/19 08:11
      Juz to tylio Dymecki ;P

  4. moze wroc do metody taty w nowoczesniejszej oprawie? , wrrr 9/01/19 21:25
    30-40min ciaglej pracy z miesem to zaden problem i nic sie nie jara: https://youtu.be/PdMxT2KmJgc?t=8m45s

    chrzanu co prawda nie probowalem, ale sprzet daje rade, nawet z twardymi zmieniakami (placki) - nie pamietam juz kiedy cos recznie tarlem ;)

    1. próbowałeś chrzan? , Chrisu 9/01/19 21:51
      podejrzewam, że nie ;)
      Ziemniaki przy chrzanie to pikuś...

      /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\

    2. powoli to idzie , Kriomag 10/01/19 11:19
      ja robię na malakserze Philips HR7628/00 z tarczą do tarcia ziemniaków i leci z taką prędkością, że w 2 minuty mam 2-3kg starte i o to tutaj chyba chodzi, o czas :)
      Ziemniak po prostu znika pod naciskiem w kilka sekund :)

      Dodam tylko, że ten Zelmer wygląda na solidniejsze rozwiązanie ale wolniejsze.

      1. bez przesady , wrrr 10/01/19 12:52
        to nie gastronomia zeby 3kg mielic na wyscigi, a ta przystawka i tak zrobisz znaczaco szybciej niz recznie + sie nie zatniesz

        wiadomo ze dedykowany robot potnie szybciej, ale tu w bonusie masz jeszcze maszynke do miesa ktorej Chrisu i tak uzywa/uzywal

        1. hmm , Kriomag 10/01/19 13:25
          powiem Ci, że ostatnio każda minuta dnia po pracy jest na wagę złota więc ja wolę szybciej zetrzeć i zjeść :)
          Jakoś trzeba pogodzić to, że człowiek chce jeść zdrowiej, bez gotowych chemicznych produktów z lodówki w sklepie, ale nie chce tracić całego dnia na przygotowywanie potraw samemu.

          Oczywiście jak ma możliwość doczepienia takiej tarki do maszynki swojej to jest logiczna opcja. Z drugiej strony ja przecież też mam malakser do innych zastosowań, tarka do ziemniaków to jej najmniej istotna opcja niby ;)

  5. Chciałem coś napisać, ale Twój tekst broni się sam. , Bart 9/01/19 21:31
    Gratuluję.

  6. Malakser PRL'owski daje radę bez problemu. , fiskomp 9/01/19 23:02
    Można też tarkę, ale tą ręczną co pyry na placki się trze, tyle, że można sobie pokaleczyć paluchy.

  7. Swoja droga , Bitboy_ 10/01/19 08:44
    Jak ma sie tarcie chrzanu do tarcia ziemniakow na tarce (do plackow ziemniaczanych na przyklad)?
    Chrzan az taki trudno scieralny?
    Dziesiatki razy tarlem kilogramy ziemniakow i to na papke, nie na "oczkach" i fakt ze lapa bolala ale tragedii nie bylo.

    9600K@4.6,AorusEliteZ390,CryorigR1
    Ultimate,GskillRipJawsV360016GB,AsusGTX1070
    ,FraDesION660P

  8. Ja p.... co za czasy. , piotrszach 10/01/19 11:04
    Chcę mieć ekstra "towar", ale nie chce się zmęczyć/za dużo wydać. Chłopie, weź się w garść, zwykła tarka i do roboty. Zawsze tak z Tatą robiliśmy, 1-2 godziny i po problemie.

    PS. Mielenie chrzanu w maszynce do mięsa to kpina.

    1. hmmm , Chrisu 10/01/19 11:09
      o cenie jakoś nic nie pisałem, nie wiem skąd takie wnioski.

      /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\

      1. Ano stąd, że można kupić dobry chrzan. , piotrszach 10/01/19 11:20
        Popytaj znajomych, zawsze jest ktoś "ze wsi" z dobrym towarem. Przed świętami kupiłem (facet nie zawsze mam) i z przyzwyczajenia nałożyłem sporo na kanapkę. Płakałem, że aż miło, szwagier nie wierzył, spróbował i przyznał mi rację :D.

        1. mam własny towar , Chrisu 10/01/19 13:33
          ;-)

          /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\

    2. dziwne podejście , Kriomag 10/01/19 11:22
      skoro do maszynki doczepiasz tarkę (taka sama jak ręczna) i możesz to zrobić kilka razy szybciej to po co się męczyć 2h z ręcznym tarciem ? Chyba, że masz aż tyle czasu w życiu na zbyciu :)

  9. Jak znam życie pewnie Xiaomi jakieś tarki robi :P , Doczu 10/01/19 12:12
    Skoro robią nawet długopisy, to tarki pewnie też :P

  10. Da się kupić , MayheM 10/01/19 12:15
    chrzan z przyzwoitą ilością chrzanu w chrzanie.
    Ale sam ostatnio się wystraszyłem, jak zerknąłem na "składniki" jednego z chrzanów sklepowych i też teraz wyszukuję te prawdziwsze. Ale nawet kurna głupiego chcrzanu nie można kupić nieoszukanego :/

    1. przerażające prawda? , Kriomag 10/01/19 12:40
      a frytki z maka? 17 składników O_o
      można by pomyśleć, że wystarczy ziemniak, olej, sól ;)

      1. Tam nie ma 17 skladnikow. Ani nawet 19 , ptoki 10/01/19 17:02
        Jak sobie obejrzysz wideo tego gostka:
        https://youtu.be/AKEx9-BbCmA?t=50
        to tam naliczylem w praktyce 14 sztuk z czego olejow jest 4 rodzaje (co nie jest niczym zlym ze se pomieszjaja ich wiecej), kartofle, sol, aromat wolowy nie jest jakos nieoczekiwannym stuffem we frytce a jakies mleko czy mapa pszenna tez nie jest czyms kosmicznym.

        Kwasek cytrynowy tez nie jest straszny...

        "Wrednych" skladnikow jest 3 (dimetylpolysiloxane, tbhq, sodium acid pyrophosphate)

        I na koniec dextroza co to nie wiem jak zakwalifikowac.

        Z tymi frytkami to jak z tym ze amerykanie sa gupi i oparzeniem kawa z maka i napisami na kubkach. Dokladnie jak w tym kawale o rozdawaniu samochodow na placu czerwonym...

  11. kupuję chrzan z Ojsakowa - daje radę ;) , lukines 10/01/19 14:33
    A ostatnio odkryłem coś o nazwie "Przysmak cygański", połączenie chrzanu i musztardy z gorczycą - pychota!

    Jeśli o chrzany chodzi, to tu jest ciekawe zestawienie: https://czytajsklad.com/chrzantartyporownanie/

    Najprostsze rzeczy są najtrudniejsze:)

  12. Są chrzany z > 80% zawartością plus sól i ocet. Bez bambusa i gumy arabskiej. , Micky 10/01/19 15:44
    A ręcznie trzeba trzeć na najdrobniejszej tarce w przewiewnym miejscu.

  13. niestety... , metacom 10/01/19 16:53
    ...koszta produkcji trzeba ciac powoli zmniejszajac ilosc podstawowych skladnikow... ciekaw jest do ilu zejda za pare lat - dla ciekaowsci podam, ze w UK nie maja czystego chrzanu - so jedynie sosy chrzanowe z zawartoscia 17% chrzanu...

    Największą sztuczką Szatana jest to,
    że ludzie w niego nie wierzą.

  14. No nie mogę... , Doczu 10/01/19 18:04
    ... Afera Chrzanowa się szykuje :)

    1. wiesz, jak tak patrzę, to bym się nie zdziwił ;) , Chrisu 10/01/19 18:11
      Kiedyś ciężko było kupić gęś w sklepie bo wszystko szło "na zachód". Kilka lat temu zobaczyłem w marketach niemieckie gęsi z napisem "Polnische Gans". Zaraz, zaraz... To w PL nie ma zakładów drobiarskich?
      W tym roku w niemieckim opakowaniu już nie było "Polnische Gans", a "Ungarisch Gans".

      Przy okazji niedaleki sąsiad u mamy musiał zlikwidować hodowlę.
      Aha, dość dobrze znam rynek gęsi w PL od lat 80-tych.

      /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\

      1. kiedy było to "kiedyś" ? , Doczu 11/01/19 06:30
        123

        1. lata , Chrisu 11/01/19 08:01
          90te i dwutysięczne

          /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\

          1. Wydaje mi się... , Doczu 11/01/19 11:46
            ... że wówczas były inne gusta kulinarne. Lata 90 to boom na indyka z tego co pamiętam.
            Generalnie gęsina dopiero niedawno stała się popularniejsza, poza Dniem Św.Marcina.

  15. Aż zajrzałem do lodówki, kilka dni temu , Wedrowiec 10/01/19 21:28
    żony się pytam jak to się stało że takie coś kupiła - krem chrzanowy zamiast chrzanu.




    Zawartość chrzanu 4% :D

    "Widziałem podręczniki
    Gdzie jest czarno na białym
    Że jesteście po**bani"

  16. Na allegro sprzedają litewskie maszynki do tarcia ziemniaków , zartie 11/01/19 13:37
    Myślę, że z chrzanem by sobie taka maszynka poradziła.

    Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem

    1. Doskonale sobie radzi , bursta 16/01/19 00:08
      Bierz w ciemno, mam od ponad 20 lat - nie ma lepszej. A placki to trzesz gar w minutę i świeżutkie smażysz zanim ziemniary zczernieją. Polecam
      https://allegro.pl/...atch=baseline-n-ele-1-4-1130

      Browarek nalej w pucharek C(_)

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL