Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » petropank 08:14
 » Kenny 08:12
 » piwo1 08:12
 » kyusi 08:12
 » DJopek 08:07
 » Fl@sh 08:00
 » Syzyf 07:58
 » RoBakk 07:44
 » leosh 07:41
 » ekspert_I 07:40
 » patinka 07:37
 » Gniew 07:36
 » KHot 07:31
 » XepeR 07:01
 » Flo 06:52
 » SebaSTS 06:46
 » NimnuL 06:34
 » PeKa 06:26
 » Killer 06:24
 » Doczu 06:23

 Dzisiaj przeczytano
 41102 postów,
 wczoraj 25974

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

Nalewki... wasze doświadczenia .. przepisy.. , XiSiO 24/07/19 22:14
Naszło mnie na zrobienie nalewek... chciałbym z porzeczki i wiśni.. Macie jakieś rady dla początkującego alkoholika ? Alkohol i po kilku tygodniach cukier ? czy cukier i potem alkohol ?? Jak mocny... ? dodawać pestki czy nie ? Jakieś wasze przepisy ? proporcje ??

"Przyjaźń - bezcenna za wszytko inne
zapłacisz adeną" (C) XiSiO

  1. Myslalem ze o oponach piszesz. , ptoki 24/07/19 22:47
    :-)

  2. na szybko... , Doczu 25/07/19 00:18
    ... najpierw alko, bo jak dasz najpierw cukier to może sfermentować
    Moc - uniwersalne jest 70% do zalewu. Po zmieszaniu z nastawem z cukru daje ok 40-45%
    Co do pestek to ostrożnie. Kwas pruski nie wszystkim służy. Musisz wypracować własną metodę dawkowania.
    Z porzeczki jest świetna. Z Wiśni, taka trochę pospolita.
    Z nalewkowych owoców to porzeczkę polecam, i Pigwowca (nie mylić z pigwą). To uniwersalne owoce na nalewkę.

  3. ... , PrzeM 25/07/19 05:33
    ...spirytus litr plus kilo wiśni. Bez pestek i bez cukru. W ciemne miejsce i niech zimuje. Najprostszy i sprawdzony przeze mnie przez lata.

    PrzeM

    above the mind - powered by meat...

    1. Ile to ma procent??? , Dexter 25/07/19 06:33
      Nie zapomniałeś o czymś?

      Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
      Odpowiedzi oleję.
      THX!

  4. Absolutnie nie polecam tego sposobu , Doczu 25/07/19 08:00
    Chyba że przez "spirytus" rozumiesz max 70%.
    Czysty spirytus "ścina" owoce i nie oddają pełni swojego smaku.

    1. Do PrzeMa miało być... , Doczu 25/07/19 08:00
      ...123

    2. . , daisydaisy 25/07/19 12:20
      .

  5. a co myślisz o spirytusie nalewkowym 60% , XiSiO 25/07/19 09:19
    od soplicy ? jest taki wynalazek znajoma mi zachwalała ostatnio właśnie.

    Podobno nie można samym spirytusem bo zamyka owoce ?
    Jakie proporcje porzeczki do alkoholu i cukru ?
    Po ilu tygodniach zlać alkohol i zasypać cukrem ?
    Po jakim czasie przewalania tego w cukrze znów zalać alkoholem ?

    http://webtrunki.pl/...photo/8/trunek_8025_org.jpg

    "Przyjaźń - bezcenna za wszytko inne
    zapłacisz adeną" (C) XiSiO

    1. Normalnie to się nalewki zalewa spirytusem + wódka + woda (lub pomija wódkę). , Dexter 25/07/19 09:30
      Zdarzało mi się robić cytrynówkę i truskawkową. Teraz chodzi mi po głowie wiśniowa, ale drylowanie mnie odstrasza :-P
      Z pestkami bym nie robił, jestem wprawdzie amatorem ale zdaje mi się, że koniec końców nalewka przeszłaby trochę "smakiem" gorzkich pestek.

      A co do pytania autora - alko od razu, jak dasz cukier i owoce to zaczną fermentować i smak się zepsuje.

      Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
      Odpowiedzi oleję.
      THX!

      1. Trochę ... , Muchomor 25/07/19 11:01
        ... pestek wręcz wypada dodać. Nalewka nabiera lekko orzechowego posmaku. Dla mnie wyczuwalne i bardzo przyjemne. Spróbuj tak 1/4 owoców dodać niedrylowanych.

        Stary Grzyb :-) Pozdrawia
        Boardowiczów

        1. Ja bym nie ryzykowal... , Wolf 25/07/19 12:06
          Osobiscie znam przypadek, kiedy baba kopnela w kalendarz po nalewce z pestkami - zatrucie cyjanowodorem.

          Vey iz mir!

          1. Z ... , Muchomor 25/07/19 14:02
            ... jakich owoców nalewka? Taka np. tarnina ma go ponoć sporo. Różne pestki, to różne ryzyko. U mnie te przepisy od zawsze są z pestkami - od pokoleń. Znam też takich co wrzucają tylko po 5 pestek. Nie panikowałbym na zapas, bo nigdzie nie znalazłem ostrzeżeń.
            Nie wiemy ile tych pestek dała i z jakich owoców - to pewnie podstawa.

            Stary Grzyb :-) Pozdrawia
            Boardowiczów

            1. Z wisni... , Wolf 25/07/19 15:01
              Babka wykitowala w jakies 3h od wypicia, trzy inne osoby hospitalizowane cos kolo 3 tygodni...
              Wezwano pogotowie, wszyscy w rodzinie mysleli ze babka dosc drobna, wiec moze za duzo na raz wypila, ratownicy medyczni poczatkowo chcieli ja leczyc pod katem zatrucia metanolem(ratownicy medyczni uslyszeli ze pila nalewke domowej roboty), ale kiedy inni zaczeli nazekac na dusznosci, a babka dostala mocnych drgawek, bylo juz za pozno.

              Zwykla nalewka na wisniach zbieranych jak co roku w gospodarstwie wujostwa pod miastem, robiona tradycyjnie w ten sam sposob od lat.

              Vey iz mir!

              1. No, ... , Muchomor 25/07/19 16:13
                ... osobnicza sprawa. Widać miała niższą tolerancję.
                Nieważne, chyba jasne, że skoro problem łatwo obejść, to lepiej drylować i nie ryzykować, a dodać kilka migdałów, lub 2 pestki z brzoskwini.
                Dla mnie różnica jest bardzo wyczuwalna, więc nie zrezygnuję z tego posmaku, ale ryzykować już też nie będę.

                Stary Grzyb :-) Pozdrawia
                Boardowiczów

                1. To dawka... , Wolf 25/07/19 18:58
                  Na kilogram masy ciała stanowi czy coś będzie trucizna czy nie.
                  Babka o ile dobrze pamietam 45 kilo, reszta pijących blisko setki, ale skończyli w szpitalu.

                  Vey iz mir!

                  1. Dawka, ... , Muchomor 25/07/19 20:31
                    ... jest sprawą osobniczą. LD jest inna dla każdego, dlatego operuje się określeniami LD50 i LD100. Same kilogramy cię nie uratują, jeśli będziesz silnie reagował i na odwrót. W jej przypadku niska waga raczej nie pomogła, to fakt. Znaczenie ma też jednoczesne spożycie wit.C, itp, itd.
                    Silne zatrucia występują w przypadku wypicia nalewki z samych niedrylowanych owoców, a nie z nalewek z dodatkiem pestek. Potrzeba do tego co najmniej 50-ciu gorzkich migdałów, a te mają więcej amigdaliny niż pestki wiśni. To sporo.
                    Przyznaję, że zwyczajowej 1/4 już nie będę stosował, bo teraz już bym się bał.
                    Niemniej robienie nalewki z samych niedrylowanych wiśni, to zwyczajne lenistwo. Tak musiało być w przypadku nalewki tej twojej babeczki.

                    Stary Grzyb :-) Pozdrawia
                    Boardowiczów

                    1. Wiem :) , Wolf 25/07/19 21:26
                      Ogladam naukowy bełkot...

                      Vey iz mir!

                      1. Hehehe. , Muchomor 26/07/19 10:01
                        Thumb up :)

                        Stary Grzyb :-) Pozdrawia
                        Boardowiczów

            2. Owoce z pestkami wystarczy przemrozić min 2 tygodnie w zamrażarce , Doczu 28/07/19 23:20
              I można śmiało robić z pestkami.
              Tobiłem tak z tarniną czy czeremchą.

              1. Ok... , Wolf 29/07/19 00:08
                Z naukowego punktu widzenia...
                Mrożenie to spowolnienie ruchu atomów, tylko tyle.
                Mrożeniem nie usunies magicznie amigdaliny z pestek.

                Vey iz mir!

                1. Nie jestem chemikiem... , Doczu 29/07/19 10:41
                  ... na forach winiarskich/nalewkarskich tak własnie kazali robić i nalewki z tak przemrożonych owoców pijałem nawet w duzych ilościach, i żyję.
                  A i migdałowego posmaku było w sam raz.
                  Z wiśni nie robiłem to się nie wypowiem.

          2. Jako, ... , Muchomor 25/07/19 14:06
            ... że to pewnie jest jeszcze kwestia indywidualna, to może faktycznie lepiej z tym ostrożnie. Wiśnie ponoć też sporo zawierają. Znalazłem opracowanie tematu, które tak to opisuje:
            "... cyjanowodór ma niską temperaturę wrzenia (czyt. parowania, około 27 stopni), więc trzymanie nalewek w cieple podczas macerowania ma dodatkową zaletę – częściowo pozbywamy się z nalewki szkodliwej substancji. Niektóre przepisy mówią o pozostawieniu pewnej części pestek w celu uzyskania migdałowego aromatu. Jeśli chcesz zostaw nie więcej niż 10% niewydrylowanych owoców, ale lepiej, jeśli zastąpisz je gorzkimi migdałami lub paroma pestkami moreli/brzoskwini, które również dodadzą pożądanego aromatu, a kwasu pruskiego zawierają znacznie mniej. ..."

            Stary Grzyb :-) Pozdrawia
            Boardowiczów

      2. Nie trzeba drylować .... , zartie 25/07/19 12:13
        jeżeli całą nalewkę zrobisz w ciągu sześciu tygodni (najpierw nalew, potem cukier). Cyjanowodór uwalnia się z pestek po 7 - 8 tygodniach (z ciekawości zostawiłem kiedyś wiśnie po zrobieniu nalewki i próbowałem kiedy zmieni się ich smak).

        Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem

        1. To ... , Muchomor 26/07/19 10:10
          ... nie cyjanowodór się uwalnia, a amigdalina. Przy dużej ilości pestek może jej się sporo uwolnić. Rozpada się ona do cyjanowodoru (między innymi) dopiero w naszym układzie trawiennym.
          Trochę mnie ten temat wystraszył, bo my też zawsze część pestek zostawiamy niedrylowanych. Z tego co poczytałem wynika, że robienie nalewki z samych niedrylowanych wiśni, to proszenie się o kłopoty. Możesz kiedyś zaserwować swą nalewkę osobie o wyższej wrażliwości na tą truciznę i może się to skończyć poważnymi konsekwencjami dla zdrowia.
          Poza tym, tak duża ilość amigdaliny mocno zmienia smak nalewki. Mnie nie smakuje jak posmak pestek jest zbyt mocny, a nigdy nie dawaliśmy więcej niż 1/4. 10% to chyba aż nadto, a jeszcze lepiej wrzucić 2 pestki brzoskwini, które zostawią posmak, a samej migdaliny mają mało.

          Stary Grzyb :-) Pozdrawia
          Boardowiczów

    2. ja robiłem ostatnio wiśniówke tym spirytusem od soplicy , gigamiki 25/07/19 09:47
      i wyszło dokładnie tak samo jak z rozwodnionego spirytusu 96-98%

  6. . , daisydaisy 25/07/19 12:21
    .

  7. DYD , elliot_pl 25/07/19 12:46
    wez wywal to badziewie nade mna prosze.

    momtoronomyotypaldollyochagi...

  8. wszystkie nalewki z Cieślaka są OK , Yasiu 27/07/19 21:37
    Domowy wyrób win - Jan Cieślak

    Do porzeczkówki (z czarnej porzeczki czyli smorodinówki) - polecam mieszać nastaw z listkówką (nalewka na młodych listkach czarnej porzeczki) - wychodzi genialna. Na samych owocach nie ma tego aromau.
    Nalewka na pigwowcu - to też jedna z moich ulubionych (można w wersji na miodzie, zamiast cukru) - tutaj uwaga - chronić przed światłem(dobrze trzymać w brązowej butelce).
    Genialna jest także nalewka aroniowa na śliwowicy (jak się te kilka miesięcy przegryzie).
    Spiryt 70%, ewentualnie rozrobiona 95tka do 70%
    Na orzechówkę/nocello już za późno.
    Jest jeszcze opcja całoroczna - moja "ulubiena" - pijalna po tygodniu, chociaż im dłużej sję gryzie tym lepsza czyli cytrynówka na miodzie i rumie:
    - słoik 4 litrowy
    - sok z 12 cytryn
    - skórka pocięta z 2 cytryn (bez albedo tj tego białego - powoduje gorzki smak. Ja sparzam skórki i nożem odcinam pozostawiając samą skórkę).
    - kilogram miodu (po dodaniu soku z cytryny staje się płynny jak woda)
    - litr spirytu 95%
    - 0,5l złotego rumu (może być galeon)
    - 2l wody (ja leję tą z filtra dafi/brita)
    Można filtrować, albo pić mętną.



    Yasiu (stupidity it's a virtue)

    1. To się nie nadaje do filtrowania... , Wolf 28/07/19 01:57
      Tylko klarowania...
      Bez ubicia protein, będziesz miał płyn jakby ktoś srogo naszczał do mleka.

      Vey iz mir!

    2. Do obierania cytryn bez albedo polecam obieraczkę do ziemniaków , Doczu 28/07/19 22:28
      Schodzi idealnie.
      A co do miodu w nalewkach, to po kilku nastawach żenichy kresowej nie chce w żadnej nalewce miodu.
      Klaruje się długo a filtrowanie to gehenna.
      Ranking moich ulubionych nalewek to:
      1 Dereniówka
      2 Tarninówka
      3 Smorodinówka
      4 Pigwóka (pigwowcówka w zasadzie)
      5 Nalewka na kiacie bzu (mega aromatyczna)

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL