Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » pandy 12:20
 » Dexter 12:20
 » sofolok 12:18
 » muerte 12:12
 » PaKu 12:10
 » Kenny 12:10
 » rrafaell 12:05
 » NimnuL 12:05
 » Kool@ 12:00
 » havranek 11:59
 » m_aczo 11:55
 » Adamusss 11:49
 » Flo 11:45
 » DYD 11:44
 » Guli 11:43
 » tuptun 11:41
 » Sherif 11:39
 » fenir 11:35
 » hokr 11:34
 » Robek 11:33

 Dzisiaj przeczytano
 41120 postów,
 wczoraj 25974

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

[OT] Usterka indukcji Solgaz / koszt naprawy 680 zł / koszt nowej płyty od 1000 zł. , evil 2/12/19 10:50
Cześć,

jakiś czas temu dałem się uwieźć wizji wspieranie rodzimych producentów i kupiłem płytę indukcyjną marki Solgaz. Nie polecam.
Minęły 3 lata i płyta się zepsuła. Serwis zdiagnozował uszkodzenie modułu (jednego z dwóch) i wycenił usunięcie usterki na 680 zł. Fajnie, że nie 1360 zł (mogły się zepsuć oba moduły), ale wciąż dużo. Szczególnie w zestawieniu z cenami tańszych płyt dostępnych na rynku.

Pytanie za 100 pkt: czy ktoś z Was używa(ł) takich "tanich" płyt za +/- 1000 zł i ma z tym lepsze/gorsze doświadczenia?
2000 zł nie wydam, ale za ten 700-1000 zł wolałbym mieć produkt objęty gwarancją w całości, a nie tylko w wymienionej połowie.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia! ;-)

d: || nie kradnij - rząd nie lubi
konkurencji || :P

  1. przecież to standard... , Chrisu 2/12/19 11:02
    pisałem Ci o tym jak ostatnio pisałeś. Taniej było kupić nową płytę BEKO niż naprawiać BOSCHa...

    /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\

    1. Wtedy nie znałem ceny... , evil 2/12/19 11:29
      a teraz się zastanawiam nad tym, czy najtańsze Beko które znalazłem - Płyta BEKO HII 64400 AT - https://www.ceneo.pl/15150748#tab=reviews jest rzeczywiście tak słaba jak piszą. ;-)
      Są w ogóle płyty indukcyjne w których regulując intensywność grzania wpływamy na moc a nie sam "interwał grzewczy"?

      Chodzi mi o to, żeby móc ustawić "mały gaz" a nie mocne grzanie przez sekundę co 10 sekund. ;-D

      d: || nie kradnij - rząd nie lubi
      konkurencji || :P

      1. u mnie najprostszym elextrolux'sie , endern 2/12/19 13:19
        nie reguluje mocą.

      2. Te lepsze regulują a dodatkowo , XTC 2/12/19 18:16
        Mają automatykę do podtrzymywania bulgotania opartą o czujniki.

        Linux

        1. ktore , endern 2/12/19 18:19
          to a te lepsze?

      3. mam Bosch , akslow 2/12/19 20:59
        i ten reguluje płynnie przy małych nastawach. Przy wiekszych jest ON/OFF. Na etapie kupna pisałem do electrolux i 3 lata temu nie mieli zadnej kuchenki, która reguluje płynnie. Powodzenia w podgrzewaniu sosow na takim sprzecie ;)

        1. ale w czym konkretnie powodzenia? , endern 2/12/19 21:07
          Opowiedz nam czego udało Ci się uniknąć :)

          taka indukcja działa normalnie, jedyny dyskomfort to ciche pykanie przy załanczaniu i wyłanczaniu cewki w niektorych trybach(1/10 przypadków pracy ).
          Więcej uciążliwości nie stwierdziłem. Więcej niż 100-150zł bym do tego nie dopłacił.

          1. Przy dobrych garach , NimnuL-Redakcja 3/12/19 11:45
            cykanie indukcji nie ma praktycznego znaczenia, bo grube dno i ścianki patelni czy garnka mają na tyle dużą pojemność cieplną, że nie wytworzy się tam sinusoida temperaturowa.

            Warto jednak wyrobić sobie nawyk (dotyczy to każdego typu kuchenki) np. w trakcie smażenia, że zanim na patelnie poleci tłuszcz i żywność, należy naczynie porządnie nagrzać, tak aby nie tylko centrum dna miało właściwą temperaturę, ale i ścianki także (czyli kilka minut na wysokiej temperaturze). Wówczas patelnia szybko odda temperaturę w mięso czyniąć smażenie skutecznym i krótkim.
            Typowe nawyki (karygodne błędy) w kuchniach jakie zaobserwowałem w różnych domach to:
            - lanie tłuszczu na zimną patelnię i dopiero stawianie na gazie
            - kładzenie mięsa na chłodną patelnię i tłuszcz (sic!)
            - nie osuszanie żywności przed położeniem na powierzchnię do smażenia
            - ogólnie niewłaściwa temperatura smażenia
            - niewłaściwe tłuszcze (np. zwykłe masło zamiast klarowanego, a nawet oliwa niefiltrowana lub olej słonecznikowy!)

            A później powstają mity, że do patelni ze stali nierdzewnej wszystko przywiera, a na oliwie się nie smaży, bo się dymi ... o przesuszonych filetach drobiowych, które zamiast smażenia dostały gotowanie nie wspomnę ...

            Gdyby nie wymyślono elektryczności,
            siedziałbym przed komputerem przy
            świeczkach.

            1. Daleko mi do ortokomando, ale jednak.. , Bitboy_ 3/12/19 12:09
              http://www.jezykowedylematy.pl/...ylko-w-cytatach/
              https://pl.wikipedia.org/wiki/Sic!
              Tak wiem, czasem faktycznie jest zasadne, i wiem jak trudno się wyzbyć tego nawyku, przechodziłem przez to :)

              9600K@4.6,AorusEliteZ390,CryorigR1
              Ultimate,GskillRipJawsV360016GB,AsusGTX1070
              ,FraDesION660P

            2. Kurde chciałbym mieć taklie dylematy , Bitboy_ 3/12/19 12:12
              Ja tam w kuchni to tylko śmieci wynieść mogę, zagotować wodę, no i kilka razy mi się udało makaron dobrze ugotować, a nawet kiedyś - ryż!
              Z małą pomocą to i jajecznicę usmażyłem, chyba w tamtym roku jakoś..
              Jak to dobrze mieszkać w miejscu w którym poniżej 30min nawet przed 12:00 dostarczą Ci za kilka groszy dowolne niemal danie z dowolnej kuchni świata :P

              9600K@4.6,AorusEliteZ390,CryorigR1
              Ultimate,GskillRipJawsV360016GB,AsusGTX1070
              ,FraDesION660P

              1. Są ludzie, którzy czerpią satysfakcję , NimnuL-Redakcja 3/12/19 12:34
                z przygotowywania jedzenia samemu - na przykład ja.
                Weekendy przeznaczamy na jedzenie na mieście, ale w tygodniu pracy niemal zawsze coś fajnego samemu obrabiamy dla samej przyjemności tworzenia czegoś wedle własnego uznania (w tym wypadku oczywiście czas stanowi srogie wyzwanie, co tylko podnosi satysfakcję przy efekcie końcowym).

                Gdyby nie wymyślono elektryczności,
                siedziałbym przed komputerem przy
                świeczkach.

              2. no... , endern 3/12/19 13:20
                a nie jest tak trochę ze wszystkie chinczyki trzepią to samo(bo klient jest przyzwyczajony) , nie mowiac juz o tym że wszystko się po trochu przejada po 5 razie? :)

                1. Może gdybym mieszkał w miejscu , Bitboy_ 3/12/19 13:25
                  gdzie do wyboru mam tylko tzw. Fried Chicken, to tak.
                  Ale nie w Croydon :)
                  No i do tego mamy np. Boxpark jeszcze...
                  https://www.boxpark.co.uk/croydon/
                  Więc gdyby mi się "normalne" knajpy znudziły to zawsze można zamówić coś tam :P

                  9600K@4.6,AorusEliteZ390,CryorigR1
                  Ultimate,GskillRipJawsV360016GB,AsusGTX1070
                  ,FraDesION660P

                  1. heh , endern 3/12/19 21:47
                    mieszkasz w miejscu gdzie do wyboru masz głównie Fish and chips :D
                    Pytam się poważnie, codziennie sie miescie stołujesz?
                    Te twoje rejony to taki Poznan, cudów nie ma - lokali jest proporcjonalnie do tego ile lokalny rynek jest w stanie utrzymać.

              3. taaa, zajadać się przetworzoną żywnością... , Chrisu 4/12/19 09:02
                podziękuj za parę lat swoim narządom wewnętrznym, że jeszcze ci służą.

                /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\

                1. no moze kolega ma dobre , endern 4/12/19 13:47
                  geny one wydluzaja okres bezkarnosci o 10-15 lat.

                  Teoretycznie nie musi jesc zle - jak nie je fish and chips, burgerow, itd
                  Kluczowe tez jest czy z KAZDYM posilkiem je owoce,warzywa. Jak ma dobre nawyki to bardzo istotnie procentuje

                2. Spokojnie, spokojnie , Bitboy_ 4/12/19 18:40
                  Po pierwsze, mam kobietę która jakoś o mnie dba, więc nie jadam na mieście 7/7 dni w tygodniu, i nie wszyskie posilki.
                  Tak, jem też owoce i warzywa, może nie dużo ale jadam :)
                  I tak, stolowanie na mieście nie oznacza codzienne wizyty na Fish&Chips, pizzę, burgery, kebab czy fried chicken czy nawet chińczyka. Nie, na tym świat żarcia ulicznego Croydon się nie kończy, na tym się on zaczyna.
                  Ale długo by pisać, nie chce mi się, przyjedź, zobacz :)

                  9600K@4.6,AorusEliteZ390,CryorigR1
                  Ultimate,GskillRipJawsV360016GB,AsusGTX1070
                  ,FraDesION660P

            3. Ja tam się na gotowowaniu nie znam, ale... , JE Jacaw 3/12/19 12:22
              ...o co chodzi z tym "karygodnym" błędem, że nie należy lać oleju na zimną patelnię i dopiero wtedy grzać ?

              Socjalizm to ustrój, który
              bohatersko walczy z problemami
              nieznanymi w innych ustrojach

              1. Ponieważ tłuszcz z założenia w wysokiej temperaturze się utlenia , NimnuL-Redakcja 3/12/19 12:26


                Jeszcze dwa błędy:
                - lanie tłuszczu na patelnię, na której chce się smażyć kaczkę

                Gdyby nie wymyślono elektryczności,
                siedziałbym przed komputerem przy
                świeczkach.

                1. urwało ... , NimnuL-Redakcja 3/12/19 12:30
                  ... się utlenia ... więc lejąc tłuszcz na rozgrzaną już do odpowiedniej temperatury (*) patelnię zmniejszamy czas jego kontaktu z wysoką temperaturą, a przez to tłuszcz jest potencjalnie mniej utleniony, mniej podatny na palenie (dymienie).

                  (*) - na suchej patelni łatwiej sprawdza się jej właściwą temperaturę wykorzystując tzw. zjawisko Leidenfrosta (kropla wody unosząca się na poduszce z pary wodnej).


                  drugi błąd:
                  - kładzenie mięsa kaczki na gorącą patelnię (to jest jedyny przypadek, który znam, a w którym mięso powinno mieć kontakt z zimną patelnią - w tym przypadku skórą do dołu).

                  Gdyby nie wymyślono elektryczności,
                  siedziałbym przed komputerem przy
                  świeczkach.

            4. nie do końca , Wedrowiec 3/12/19 12:27
              mam ceramiczną ale problem podejrzewam tego samego rodzaju - nie umywa się to do gazówki która grzeje stale tak jak chcesz a nie co chwila dopala. Tak naprawdę tylko jedna patelnia usmaży mi tak jak na gazie - ale jest w uj gruba i generalnie smaży się na niej strasznie długo, w sumie to można odpalić i pójść na spacer, raczej się nic nie przypali. Bo się nie rozgrzeje tak mocno.

              Więc jak bardzo grube to być może. Większość jednak "zwykłych" patelni takiej pojemności cieplnej nie ma i różnice temperatur w trakcie smażenia są znaczne.

              "Widziałem podręczniki
              Gdzie jest czarno na białym
              Że jesteście po**bani"

            5. a i boczek , Wedrowiec 3/12/19 12:27
              na zimną a nie rozgrzaną.

              "Widziałem podręczniki
              Gdzie jest czarno na białym
              Że jesteście po**bani"

              1. faktycznie , NimnuL-Redakcja 3/12/19 13:45
                https://www.glamour.com/.../cooking-tools-cold-pam

                Przy okazji nauczyłem się czegoś nowego i przypomniałem sobie o czosnku..

                Wracając do indukcji, rozgrzej patelnię bardziej i dłużej, tak aby szkło pod dnem patelni też trzymało temperaturę, na pewno pomoże w jakimś stopniu. Na pewno są aplikacje, w których gaz się lepiej sprawdzi niż prąd, ale myślę że jest ich mało. Cebulę do rosołu palę w piekarniku, więc z tym sobie poradziłem ;)

                Gdyby nie wymyślono elektryczności,
                siedziałbym przed komputerem przy
                świeczkach.

                1. zwykła jajecznica, , Wedrowiec 3/12/19 14:07
                  albo półsurowa albo wiór... na gazie robi się zupełnie inaczej. Ba, nawet na zwykłej elektrycznej robi się dużo lepiej niż na ceramicznej - tam masz właśnie pojemność cieplną kawała metalu. Tylko to trzyma ciepło 15 minut po wyłączeniu a nie 2-3.

                  "Widziałem podręczniki
                  Gdzie jest czarno na białym
                  Że jesteście po**bani"

                  1. ceramicznej nigdy nie używałem , NimnuL-Redakcja 3/12/19 14:22
                    jajecznicę robię regularnie w weekend i zawsze wychodzi idealnie (ale nie można jej poganiać = na mojej płycie to 3/9 lub 4/9 mocy na małym polu), niezależnie czy robię to na styl klasyczny czy też odmianę 'francuską" (tu 2/9 mocy małego pola)
                    https://www.cooksillustrated.com/...scrambled-eggs
                    Wersja 'kremowa' wymaga sporo więcej czasu niż.

                    Dla ułatwienia roboty z jajecznicą proponuję ogrzać jajka do temperatury pokojowej lub ciut wyższej, prosto z lodówki są problematyczne w obróbce.

                    Tylko do jajecznicy używam niedużej patelni teflonowej (najwygodniejsza), grubej i aluminiowej (chyba).

                    W tym tygodniu z TwojePC zrobiła się TwojaKuchania :D

                    Gdyby nie wymyślono elektryczności,
                    siedziałbym przed komputerem przy
                    świeczkach.

                    1. ja na indukcji , okobar 5/12/19 11:15
                      robię jajecznice na mocy 7/10 Amici...

                      AMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
                      GF 7600 GS, M2N4 SLI
                      Win XP SP3

                    2. w przypadku jajecznicy , endern 5/12/19 14:49
                      kluczowa to jest wg cebulka odpowiednio spreparowana - analgicznie jak do wątróbki.
                      Dobrze zarumieniona - dzięki temu lekko słodkawa w wyniku reakcji Maillarda.

                      No i odpowiednie masło.Ostatnio pare razy natrafiłem na bezsmakowe badziewie.
                      A różica jest ogromna.

                      Jajecznice można smażyć na zwykłym maśle, a nie klarowanym - bo kluczowe tylko by nie przesadzić z temperaturą i nie dojść do progu dymienia tłuszczu(135).

  2. znajomy miał , Maniak 2/12/19 11:39
    taką droższa indukcję za prawie 3000 zł. Zgadnij kiedy się zepsuła ? Dwa miesiące po gwarancji :D, koszt naprawy połowa wartości płyty. Kupił w tej cenie nową.

    Zmień swój podpis na Boardzie

    1. Miele , ridczak 2/12/19 11:58
      wysoki dosc model. Padl modul jednego pola po moze 4-5 latach, a ze format plyty niestandardwy i blat granitowy, to naprawa wydawala sie najbardziej sensowna. Na szczescie udalo sie naprawic w Krakowie w niezaleznym serwisie za 750pln z wysylka i wszystkim ("normalne" plyty naprawiaja taniej). Juz ponad rok dziala. Sam modul od Miele to koszt ok 2000pln.

  3. Teka IR 641 , Matti 2/12/19 12:26
    działa od 7 lat bez usterek. Kosztowała ok. 1000 zł.

    1. ... tania z Mastercooka.. , Artur_O 3/12/19 17:12
      Działają bezusterkowo dwie - jedna z 2008 roku, druga z 2010. I dobrze bo firma już nie istnieje od kilku lat i z czesciami czy serwisem fabrycznym byłby problem.

  4. mam Amice , Nazgul 2/12/19 13:58
    od 2014 roku. Czyli juz ponad 5 lat. Podpięta pod Siłę. Działa bez problemów
    Kosztowała jakieś 1100 zł

    people can fly, anything
    can happen...
    ..Sunrise..

    1. U mnie Amica , lol555 3/12/19 06:25
      Śmiga od 2011. Piona

      123

  5. kupilem jednego z tanszych electroluxow , endern 2/12/19 14:27
    oni maja najwieksza oferte, i nie ma znaczacych roznic miedzy nimi poza zakresami pól.
    Dałem 1,1tyś - i wydaje mi sie bezcelowe wydawanie więcej.
    Mi działa bez problemów ponad 3-4 lata.
    A płyta to coś co łatwo rozwalić upuszczając choćby jakieś naczynie na szkło.

    Kolega testował taki wariant - i samo szkło kosztowało w serwisie 70% wartości płyty - bardziej opłacało się kupić nową choćby ze względu na gwarancje.
    Nie obrazałbym się na Solgaz, taki jest model traktowania klienta przy indukcjach u wszystkich producentów. I oni też nie mają specjalnie pola manewru, bo przypuszczam że ktoś dla nich robi te płyty - albo składają to dużych klocków.
    W kazdym razie z indukcja innego producenta nie spodziewalbym sie innego przebiegu.

    Mi moja płyta działa bez problemów ponad 3-4 lata.

  6. stary fusion od amiki , okobar 2/12/19 18:17
    kupiony w 2015 roku, jeden z najtańszych jaki był w sklepie, coś około 1200 wtedy kosztował

    działa bezawaryjnie dotychczas, używany wielokrotnie codziennie :P

    AMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
    GF 7600 GS, M2N4 SLI
    Win XP SP3

  7. zastanawiałem się, czy nie wymienić swojej 9-cio letniej , marek_m 2/12/19 21:50
    działającej bez problemów płyty elektrycznej amiki na indukcję, ale jak czytam wasze problemy z nimi to temat odkładam do bliżej nieokreślonego remontu kuchni ;)

    1. nie zastanawiałbym sie nawet chwili , endern 2/12/19 22:16
      indukcja jest zajebista, a elektryczna to najgorsze z rozwiązań.

      Z indukcja jest tylko jeden problem - instalacja elektryczna - trzeba miec instalację trójfazową

      1. nie do końca , Rafael_3D 2/12/19 22:54
        mam ponad 9 lat płytę indukcyjną, kosztowała wówczas 250 funtów (ok.1200 zł).
        Działa bezproblemowo do dziś na zwykłej 1-fazowej instalacji w UK na zabezpieczeniu 32A (dedykowana linia ze "skrzynki").

        Gdy niesprawiedliwość staje się prawem, bunt jest obowiązkiem.

        1. A da rade , biEski 2/12/19 23:38
          Jednocześnie na wszystkich palnikach gotować?

          1. Da radę , rurecznik 3/12/19 08:07
            Standardowa płyta (4 pola) to moc maksymalna ciut ponad 7kW. Zabezpieczenie 32A to max pobór mocy na poziomie ok. 7,3 kW.

        2. to ze sie da to wiem , endern 3/12/19 00:26
          ale jest to rozwiazanie zwyczajnie malo praktyczne. Najwidoczniej nigdy nie gotowałeś na 3 polach jednoczesnie, bo byś na pewno to zapamiętał :D Albo masz tam tam słabe moce na poszczególnych polach, że nie wiesz na czym polega roznica.
          A róznica polega na tym że po 2-3 minutach gotowania na mocnym polu + max power mogę jesc kopytka wyciągnięte z lodówki.
          U mnie przy 4 już mi zmniejsza automatycznie moc na poszczególnych palnikach. To boję się pomyśleć co dzieje się u Ciebie :)
          Ja nie mówię że u Ciebie to nie działa, stwierdzam jedynie że komfort użytkowania jest u Ciebie odczuwalnie niższy - a jak nie masz porównania to nie robi ci to różnicy :)

          Jako ciekawostkę powiem ze gdy kupowałem indukcję porównywałem moce poszczególnych pól w modelach roznych producentów - i praktycznie nie bylo roznic - > funkcjonalnie indukcje roznily się głównie zakresem, sterowanieml. Ale wszystkie mialy ta sama moc maksymlana - bez roznicy czy kosztowaly 1 czy 3 tyś.

        3. poza tym istotny plus , endern 3/12/19 00:36
          jak masz pociagniętą dedykowaną linię to dzialający piekarnik i inne urządzenia nie zmniejszaja ci dynamicznie mocy :)

          Generalnie jak sie instaluje indukcje to wg mnie nie ma sie co bawic w półśrodki i trzeba doprowadzić dedykowane kable do urządzenia.

          Kiedyś byłem zagorzałym fanem gazówki(wysoka temp, responsywność). Indukcja to nie w 100% to samo - ale duzo nowych plusów(nagrzewa sie garnek - nie plyta, brak ryzyka poparzenia ogniem, wylaczenie to momentalne wyłączenie, brak "okopcenia", łatwość mycia) - teraz bym niczego innego jak indukcja nie wybral.

        4. Masz prawidłowo podłączoną , rurecznik 3/12/19 08:06
          i płyta może pracowac z pełną mocą. Zabezpieczenie 32A oznacza moc przyłączeniową na poziomie ok. 7.4 kW na tym połączeniu. Zresztą wiekszość (jak nie wszystkie płyty) mogą pracować na przyłączu 1-fazowym. Problem jest wtedy, gdy płyta przyłączona jest do domowej instalacji bez wydzielonej linii. Bo zabezpieczenie całej domowej instalacji to zwykle 25 A, czyli nie ma szans zeby w takim przypadku płyta pracowała z pełna mocą.

          1. Na szybko sprawdziłem , Wedrowiec 3/12/19 08:46
            losowe i
            - płyty ceramiczne 6,6 - 7.2 KW
            - płyty indukcyjne 7-7,4 KW

            Czyli wielkiej różnicy nie ma. Jak śmiga ceramika to i indukcja pójdzie.

            "Widziałem podręczniki
            Gdzie jest czarno na białym
            Że jesteście po**bani"

        5. dokładnie, i dodatkowo nie ma płyt 3 fazowych , Artaa 3/12/19 21:11
          są dwufazowe z możliwością podłączenia na 1 fazę jak u Ciebie.

          Trzy fazy wynikają tylko z tego że w Polsce najczęściej zabezpieczenie jest na B25
          więc trzeba każdą połowę zasilić inną linią.
          A w przypadku kuchni kompletnej wolnostojącej: 2 fazy na płytę (w 4 polowej każda faza 2 pola) a trzecia faza na piekarnik - co nadal nie oznacza że kuchnia jest trzyfazowa ;-)

      2. Nie trzeba , NimnuL-Redakcja 3/12/19 11:48
        i na wszystkich polach da się gotować z boostem włącznie. Moja płyta Hotpoint Ariston ma 2 obwody po 1 fazie każdy - jest wybór, albo podłączenie tego pod obwód 3 fazowy albo pod 2 odrębne zwykłe obwody. Moc pól w obu przypadkach jest taka sama.

        Gdyby nie wymyślono elektryczności,
        siedziałbym przed komputerem przy
        świeczkach.

        1. tak , endern 3/12/19 14:40
          jak masz dwa odrebne obwody.
          Bardziej chodzi mi o to że mamy najczęsciej stan zastany z jednym obwodem i bezpiecznikiem na cale mieszkanie.
          A w takich warunkach to na pewno nie zadziała.

      3. Instalację trójfazową mam , marek_m 3/12/19 20:28
        Wiem, że szybciej gotuje się na indukcji, ale moja płyta działa i nie wymienię bo na razie nie muszę. W dodatku wszystkie garnki i patelnie poszły by do kosza, gdyż nie mam nic na indukcję. To kolejny koszt.

        1. ja mialem , endern 3/12/19 21:22
          3 stare garnki - włącznie z jednym wielkim do przetworów - i wszystkie działają bez problemu :)

          1. czasem to loteria , Rafael_3D 4/12/19 20:30
            niedawno w TK-Maxx kupiłem garnek do podgrzewania mleka na indukcję. Działa... nie do końca. Tzn. na jednym polu po paru strzałach (kto ma indukcję wie o co biega). Na pozostałych polach - postrzela i dupa. Płyta pokazuje brak garnka .
            To pierwszy taki przypadek od kiedy mam indukcję. Dotychczasowe doświadczenia z zakupem patelni/garów zawsze były pozytywne, tzn. zawsze działały bez zarzutów.

            Gdy niesprawiedliwość staje się prawem, bunt jest obowiązkiem.

  8. ja z Solgazu mam , Killer 3/12/19 09:53
    gaz pod szkłem - działa już 7my rok - raz był serwis , regulacja wtryskiwaczy gazu , czyszczenie i wymiana iskrownika - 150robota i 60pln części :)

    Kiedyś normą był ogół a nie margines...

    1. A jak Ci się to rozwiązanie sprawuje? , DJopek 3/12/19 10:38
      Wady przede wszystkim mnie interesują :-)

      1. Poczytałem i na razie to z wad - cena. , fiskomp 3/12/19 20:53
        2,5k to trochę jednak za dużo.
        Jak masz meble na wymiar pod tradycyjną płytę i piekarnik, to może czasem nie wleźć. Wtedy szafka do przeróbki.

  9. Pamięta ktoś ile kosztowało AGD w 2000 roku? , evil 3/12/19 20:57
    Dużo było drożej?

    d: || nie kradnij - rząd nie lubi
    konkurencji || :P

    1. Pamiętam ile kosztowało w 2005 , NimnuL-Redakcja 4/12/19 06:02
      bo rodzice w tamtych latach kupowali. Bardzo podobne ceny do obecnych: porządny piekarnik 1800, lodówka z bajerami 2100, płyta gazowa 1300.
      Tyle, że wówczas zarobki były inne.

      Gdyby nie wymyślono elektryczności,
      siedziałbym przed komputerem przy
      świeczkach.

    2. pamieta , ili@s 5/12/19 23:52
      TEKA - plyta gazowa z piekarnikiem w zabudowie kosztowala 2400 w 99 - nadal mi dobrze sluzy :). Nie wyobrazam sobie GOTOWANIA na indukcji ani w ogole na elektryce.

      1. wiesz, ja sobie nie wyobrażam , okobar 6/12/19 10:40
        powrotu do gazu :)
        szczególnie, że w nowym domu nie mam gazu i nie chcę żadnych butli :)

        AMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
        GF 7600 GS, M2N4 SLI
        Win XP SP3

        1. Też tak uważam , NimnuL-Redakcja 6/12/19 11:08
          gotowanie na indukcji jest czyste (brak nagaru na ścianach, meblach, garnkach - np. czajnik po 4 latach nadal wygląda jak nowy, a przecieram tylko kurz), wygodniejsze latem (nie nagrzewa pomieszczenia - szczególnie istotne w mieszkaniu z aneksem), szybsza i efektywniejsza energetycznie oraz tańsza (przy niewielkim gotowaniu, bo koszt przesyłu gazu ma wówczas duży udział w stosunku do kosztu samego gazu). Że już o samym bezpieczeństwie nie wspomnę.
          Z obserwacji wnoszę, że indukcję ganią ci, którzy z niej nigdy nie korzystali lub widzieli tylko okazjonalnie. Znam tylko jedną osobę, która nie jest zadowolona z indukcji, ale wady jakie wymieniają według mnie wynikają z braku umiejętności niż samej technologii.

          Gdyby nie wymyślono elektryczności,
          siedziałbym przed komputerem przy
          świeczkach.

          1. indukcja jest zajebista , endern 6/12/19 15:27
            cale zycie gotowalem na gazie i dalej cenie sobie tą technikę.
            Ale indukcja poza aspektem smazenia w bardzo wysokiej temperaturze dekslasuje gazowke.
            A z nagrzewaniem pomieszczenia trafna uwaga


            i to że wywaliłem rurę z gazem podczas remontu było jednym z najlepszych pomyslow :)
            Już sam fakt że nie muszę zajmowac sie rachunkiem za gaz jest ystarczajacym plusem.

          2. nie nagrzewa pomieszczenia????? , Hitman 6/12/19 17:09
            ugotowany rosół oddaje/ oddawał ciepło do sieci chyba... ;))) zamiast do otoczenia.
            Sprawność indukcji jest dużo większa to fakt ale mówienie, że grzanie nie podnosi temperatury to lekka przesada..

            Teoretycznie okłamywanie samego siebie
            jest niemożliwe. W praktyce robi to
            każdy z nas.

            1. Poszedłem na skróty myślowe , NimnuL-Redakcja 6/12/19 17:35
              naiwnie sądząc, że ktoś nie pomyśli, że na indukcji garnek nie robi się gorący ...

              Ów garnek to część wspólna w obu układach, dlatego pominąłem. Gaz oddaje znaczną część energii do otoczenia, nie pamiętam dokładnych liczb, kiedyś trafiłem na artykuł, który mówił coś o około 5kW na duży palnik z czego około 2kW idą na garnek, reszta do otoczenia. Indukcja z polem 2kW pompuje taką właśnie moc w dno garnka i zero do otoczenia (bezpośrednio).

              Gdyby nie wymyślono elektryczności,
              siedziałbym przed komputerem przy
              świeczkach.

        2. ja probowalem sie przekonac , ili@s 6/12/19 18:32
          do indukcji. Niestety chyba miesiac to za malo bylo dla mnie zeby ogarnac temperatury na indukcji. Nigdy nie wiem do jakie temperatury mi sie nagrzewa naczynie - bardzo latwo cos spartolic bo indukcja daje nawet do 500st, gdzie smazac na gazie masz max 250 okolo. Nawet taka glupia jajecznice jak robisz to na poczatku duzy gaz a potem maly dajesz. a w indukcji nie widac "plomienia". Przypomne tez o niesmiertelnym "opalaniu" cebuli do rosolu. Ciekawe jak to na indukcji robicie?

          1. ustawiam 6 , endern 6/12/19 20:10
            a pod koniec zmniejszam na 4.
            Wlasnie kluczowa zaleta indukcji to 100% kontrola nad temperaturą analogicznie jak w przypadku gazu. Robisz stop - odcina w 100% - zmniejszasz o pare punktów - zmniejsza proporcjonalnie.

          2. Cebula w piekarniku , NimnuL-Redakcja 6/12/19 20:39
            super grill z termoobiegiem na 250st na górnej półce 10 minut i jest opalona lepiej niż na gazie.

            500'C to chyba tak w przenośni napisałeś? Na patelni grill świetnie mi się smaży steki wołowe, na gazie mi tak fajnie nie wychodziły.

            Po 30 latach gotowania na gazie, przeskok na indukcję zajął mi godzinę.

            Gdyby nie wymyślono elektryczności,
            siedziałbym przed komputerem przy
            świeczkach.

          3. kładziesz połówkę cebuli , Hitman 7/12/19 09:13
            na pustej patelni i przypalasz ;)

            Teoretycznie okłamywanie samego siebie
            jest niemożliwe. W praktyce robi to
            każdy z nas.

          4. ja tam jajecznicę , okobar 9/12/19 10:11
            tłuke na 7/10 na indukcji... nic sie nie przypala

            a cebulę, po staropolsku, na widelec i nad świeczką :P

            AMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
            GF 7600 GS, M2N4 SLI
            Win XP SP3

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL