Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » metacom 17:18
 » Sherif 17:18
 » bieniek 17:18
 » dugi 17:16
 » NimnuL 17:16
 » XepeR 17:15
 » Hitman 17:15
 » bajbusek 17:12
 » Artaa 17:10
 » DJopek 17:08
 » KHot 17:07
 » rainy 17:06
 » g5mark 17:03
 » Dexter 16:58
 » AfiP 16:45
 » NWN 16:45
 » Kenny 16:40
 » Magnus 16:37
 » Saszkin 16:36
 » elliot_pl 16:31

 Dzisiaj przeczytano
 41143 postów,
 wczoraj 25974

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

Grill Gazowy - chciałbym kupić ale nie chce tracić majątku. , Nazgul 10/05/20 09:24
Hej,
Chodzi mi od dawna po głowie grill gazowy. Wszyscy mówią tylko Weber. A ja się zastanawiam czy taki marketowy za 600zl jest okej? Są tu może użytkownicy takowych? Grill pewnie będzie używany raz na 2 tygodnie :)

people can fly, anything
can happen...
..Sunrise..

  1. Propanowe miesiwo ? Nie, podziękuję. , fiskomp 10/05/20 10:10
    Jak grill to tylko z brykietu/węgla.

    1. czekaj no , Demo 10/05/20 10:15
      to "grill gazowy" nie oznacza tylko tego, że po prostu odpalenie idzie z gazu, żeby nie bujać się z rozpałką? Ludzie serio grillują na gazie zamiast na brykiecie/ węglu? Kyrie Elejson koniec świata :/

      napisalbym swoj config,ale sie nie
      zmiescil:(

      1. Napisz jeszcze raz, bo ni cholery nie czaję co chciałeś przekazać. , fiskomp 10/05/20 10:18
        123

        1. to ja przetłumaczę, chociaż moim zdaniem wyraził się jasno , okobar 10/05/20 10:23
          Demo pyta, czy są grille, gdzie grillujesz na gazie? znaczy bez brykietu? bo myślał, że grill gazowy to oznaczenie grilla, który ma automatyczną zapalarkę - coś jak zapalniczkę gazową...
          a sam proces grillowania opiera się na paleniu brykietu


          i odpowiadam Demo
          tak, grill gazowy to taki grill, gdzie pali sie gaz :P i nie ma brykietu

          AMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
          GF 7600 GS, M2N4 SLI
          Win XP SP3

          1. równie dobrze można sobie , Demo 10/05/20 17:58
            w piekarniku robić :/

            napisalbym swoj config,ale sie nie
            zmiescil:(

      2. No nie :-) , Dexter 10/05/20 10:23
        Oczywiście to nie jest tak, że trzymasz mięsko nad płomieniem, jak w ognisku.
        Między rusztem a płomieniem jest przekładka, na nią kapie tłuszcz itd. Ogień jako taki nie ma kontaktu z jedzeniem.

        Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
        Odpowiedzi oleję.
        THX!

        1. Ale smrody ze spalania gazu już tak. , fiskomp 10/05/20 10:48
          Chyba że mają wkłady katalityczne i jakoś to neutralizuje. Ale i tak gaz do mnie nie przemawia, jak i elektryki.

          1. jakie smrody ze spalania gazu?? , DrLamok 10/05/20 15:29
            Ze spalania propanu masz dwutlenek węgla i parę wodną.. nie ma nic innego... który z produktów spalania propanu Ci śmierdzi??

            Ze spalania drewna/węgla drzewnego masz między innymi fajny BaP benzo[a]piren, który jest silnie rakotwórczy.

            Sam griluje na tym i na tamtym... niezdrowe smakuje lepiej...

    2. Wyobraź sobie... , Pron! 10/05/20 11:11
      ...że są też elektryczne grille ;)

      Slalom alejkom!

  2. miałem gazowy , okobar 10/05/20 10:28
    oddałem bratu
    podobno jeszcze działa a kupiony był w 2015 roku

    mi nie podpasywał, za dużo miejsca zajmował (był z butlą) a zwykły pod brykiet zajmuje dużo mniej

    z tym że ja użyłem gazowego 2 razy, a zwykłego 3
    przez 5 lat :P

    gazowy był kupiony w Leroy, jakiś jeden z tańszych

    AMD 3800+ 2.01GHz 3.00 GB RAM
    GF 7600 GS, M2N4 SLI
    Win XP SP3

  3. E no nie... , PrzeM 10/05/20 11:02
    ...grill nie może być gazowy. Równie dobrze można zrobić mięso na patelni w domu :)

    PrzeM

    above the mind - powered by meat...

    1. PrzeM, przecież to Ty od zawsze twierdziłeś, że , NimnuL-Redakcja 10/05/20 11:27
      na gazie się gotuje, a nie jeździ przy każdej dyskusji o LPG w samochodach :)

      Też głos na grill z żarem pod padliną, gazowy płomień niech będzie w krematorium:)

      Gdyby nie wymyślono elektryczności,
      siedziałbym przed komputerem przy
      świeczkach.

      1. z dwojga złego... , PrzeM 10/05/20 16:12
        ...wybieram gaz w aucie :)

        PrzeM

        above the mind - powered by meat...

  4. błagam, NIE , Pawelec 10/05/20 22:02
    Przem - weź mu Przemów do rozsądku. Już pomijam że węgiel/brykiet musi być. Ale błagam. Butle z gazem zawierają nie tylko propan/butan ale przede wszystkim nawaniacz. To śmierdzidło co śmierdzi przy wycieku. I ono nie zawsze się w tym węglu/brykiecie dopali. Znaczy jak zawsze przed zjedzeniem czegokolwiek z takiego grila się napier... to w sumie może smakować. Wtedy smakuje wszystko. AAA - weź kiełbasę i nad kuchenką sobie ugrzej. Tak mniej/więcej.
    PS. Ja nawet nie lubię jak się takiego grila zamyka od wierzchu. Mięso jest bardziej uwędzone niż ugrilowane. No ma poskwierczeć, ma się przypalić. Ma być niezdrowo. Ale smacznie.

    Tom Drwal
    LAS Ltd.

  5. ja odmiennie niż Drodzy powyżej... , mehow 12/05/20 23:03
    ...uważam że grille gazowe są genialne. Po przesiadce na taki nie ma już mowy o powrocie do bujania się z brykietem.
    Co do niektórych zarzutów:
    - uważam że środek zapachowy w gazie jest mniej szkodliwy niż pozostałości chemicznej podpałki, lepik stosowany do formowania brykietu (samo sćiskanie ponoć nie starcza) czy też sam brykiet. Wielu ludzi gotuje przez dziesiątki lat w kuchni używając gazu (także tego z butli gdy nie mają podłączenia do sieci)
    - jeśli chodzi o smak to tłuszcz skapujący z mięsa spada na aromatyzer (blaszka nad palnikiem) gdzie się wytapia i daje pewien aromat jedzeniu.

    Co do jakości grilli to podstawą jest żeliwny ruszt. Daje znacznie lepsze efekty grillowania i jest trwalszy. Nie wiem jaki masz budżet. Dosyć tanim (tańszym niż Weber czy Broil King) i super wykonanym grillem jest Landmann Triton 2.0 za <1400zl. Jego zaletą jest kompaktowy rozmiar, wadą jedynie dwa palniki 3.5 kW każdy. Do karkówki, burgerów czy warzyw to starczy ale na grubego steka może być za mało. Po kilku minutach osiąga on temperature ok. 250C. Wersja z trzema palnikami po zatkaniu wentylacji powinna dać się rozbujać do wyższych temperatur. Na ogromną pochwałę zasluguje możliwość zamówienia pojedynczo prawie każdej śrubki czy blaszki z niemieckiej strony producenta (pisze prawie bo akurat tej jednej której obecnie potrzebuje nie mają na stanie).
    Odpalam grill około 100 razy w ciągu roku bez względu na pogodę stąd gazowy w moim przypadku to jedyne sensowne wyjście. Jeśli miałbym grillować 2-3 razy w roku to może zabawa z węglem nawet miałaby jakiś urok ;)

    Na cudze błędy patrzymy jak na
    cudze kobiety. Mamy z nich dużo
    więcej radości niż z własnych.

    1. nie obraź się... , Pawelec 13/05/20 00:22
      ... ale jakbym czytał reklamy. Serio. Ja sam jestem przeciwko brykietom. Zasuwaj węglem i to tym grubym. Ten kruchy i miałki wyrzuć. Serio wyrzuć.
      PS' Kiełba na patyku z normalnego ogniska smakuje o niebo lepiej niż reszta profesjonalnego bełkotu.
      PS2. Ziemniaki upieczone w ognichu są lepsze niż fryty w KFC. Serio! Tylko nie w ogień! Trza łumić.
      PS3. Przyjadź z flaszką to pokarzem.

      Tom Drwal
      LAS Ltd.

      1. popieram , LooKAS 13/05/20 08:14
        z ogniskiem. Wymierający zwyczaj. A taka kielba prosto z ogniska, złapana i owinięta świeżym pszennym chlebem. Bajka.

        I wanna suck, I wanna lick
        I wanna cry and I wanna spit

      2. jasne... , mehow 13/05/20 15:55
        ... że ognisko to niepotwarzalny klimat i smak kiełbasek. Ale to zupelnie inny 'produkt' niż gill a własnie o grill pytał Nazgul. Trzeba mieć znacznie więcej miejsca, czasu i materiału do palenia ogniska. A nadal nie zrobimy na nim łatwo dobrego steka, burgera czy warzyw odrobinke trudniejszych niż ziemniaki.
        Podsumowując.. jeśli chodzi o grill to polecam gazowy i jeśli ktoś planuje korzystać często to polecam jakość lepszą niż marketowa gdyż nie jest wiele droższa (vide wspomniany wyżej Triton)

        Na cudze błędy patrzymy jak na
        cudze kobiety. Mamy z nich dużo
        więcej radości niż z własnych.

    2. Popieram. , Muchomor 13/05/20 20:05
      Też miałem inne wyobrażenie, ale brachol kupił i to jest bajka.
      Brałbym, jak tylko bym miał gdzie wystawić.

      Stary Grzyb :-) Pozdrawia
      Boardowiczów

  6. Chłopaki wybaczcie, ale takiej ciemnoty dawno nie czytałem;) , tytan 13/05/20 19:52
    No jakbym czytał o 5g na fb.

    Zbiorczo:
    - nie, nie czuć "gazem";
    - nie, nie gotuje się jak w piekarniku;

    W dużym skrócie. Gdyby podać jedzenie z grilla gazowego i tradycyjnego (węglowego) to praktycznie nikt z autorów powyższych postów nie byłby w stanie odróżnić pochodzenia potrawy. Zobaczcie zresztą na czym grillują mistrzowie grilla - na grillach gazowych;)

    Za grillem gazowym przemawia ogromna wygoda, szybkość, precyzja grillowania. Wadami są z pewnością cena zakupu oraz gabaryty samego urządzenia.

    Co do pytania autora wątku: jakiś czas temu na Allegro w oficjalnym sklepie był ciekawy model Landmanna 12251. Sensowny model dla amatora, kosztował ok 1200zł.

    Pozdrawiam:)

    --
    "Wciąż w pogoni za lepszej jakości
    życiem..."

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL