Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » Shark20 22:12
 » PiotrexP 22:11
 » Dhoine 22:07
 » Artaa 22:06
 » ManiusNG 22:06
 » rooter666 22:05
 » rainy 22:02
 » krismel 22:02
 » Chan 21:58
 » josh 21:57
 » XepeR 21:56
 » reev 21:55
 » myszon 21:54
 » @GUTEK@ 21:53
 » PCCPU 21:52
 » rzymo 21:51
 » Zic 21:45
 » Rafael_3D 21:43
 » P@blo 21:41
 » Wedrowiec 21:40

 Dzisiaj przeczytano
 35232 postów,
 wczoraj 39927

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

[OT-Kuchnia] Dobry nóż "szefa kuchni" ktoś ma i poleci dobrej jakości ostrze. , fiskomp 7/05/21 19:45
Parametry :
Dłuchość ostrza 18-20 cm, wysokość 4 cm (tu wiadomo mogą być małe odstępstwa, ale nie chcę wysokiego jak tasak).

Najważniejsze bardzo dobra stal, by się nie tępił na byle pomidorku i kiełbasie ;)
Przeznaczenie ogólne, bez hardcoru typu cięcie kości.

Ktoś-coś ?

  1. Jeszcze budżet jakim dysponujesz... , waldisobon 7/05/21 20:22
    Bo jedni kroją takim za 20 PLN i im dobrze, a inni takim hand made za worek pieniędzy i "to nie to".

    Niektórych boardowiczów uważam za idiotów i
    oni o tym wiedzą.

  2. Fiskars, mam i nie narzekam , past 7/05/21 20:40
    trzy linie do wyboru do wyboru, średnia to Edge
    https://www.fiskars.pl/...noz-szefa-kuchni-1003094

    --@--@--@--@

  3. jakikolwiek victorinox , wrrr 7/05/21 21:42
    np taki:
    https://allegro.pl/...y-5-2063-20-20-cm-6702621081

    i wez sobie od tego samego sprzedawcy dodatkowo tzw. "pikutek" na probe, to sie troszke potem zdziwisz co jest glownie w kuchni uzywane ;)

    zabkowany pikutek kilka lat bez ostrzenia trzyma, a do szefa kuchni to najlepiej jakies prety ceramiczne V i raz w miesiacu ogarniasz... no chyba ze jestes z tych co umieja naostrzyc na talerzu ;)

  4. no wlasnie, jaka kasa? , Kenny 7/05/21 22:48
    jak duza to Global, potem reszta. Victorinoxa Fibrox mam cala serie na scianie od 10 lat i moge potwierdzic to co o nich pisza - sa miekkie - szbko sie tepia, latwo sie ostrza, ale tez latwo sknocic ostrze. Zreszta sam Victorinox nie chwali sie nawet twardoscia. Potwierdzam ze pikutek to podstawa - mam dwa :D

    Nie napisales czy chcesz z broda i jaka grubosc. Ja preferuje bez oraz cienkie wiec te Fibroxy mi podchodza.

    Ostrzalke masz? Prety ceramiczne V owszem fajne, ale dla skrzywionych masochistow co maja sie czass nimi bawic ;) No dobra, dla tych co ewentualnie chca tez ostrzyc inne rzeczy - scyzoryki, nozyczki, maczety... Mialem Spyderco, sprzedalem, szczegolnie ze wyjecie i rozlozenie trwalo dluzej niz ostrzenie.

    Polecam MinoSharp - kolka ceramiczne + woda = szybkosc i wygoda. Przykladowy link: https://allegro.pl/...35206?fromVariant=8569880449

    .:Pozdrowienia:.

  5. Budżet, właśnie - nie mam pojęcia ale tak do 3 stów za nóż. , fiskomp 7/05/21 23:11
    Dziękuję za podpowiedzi, popatrzę na Wasze propozycje.

    123

  6. jak już będziesz miał nóż, to do ostrzenia , piszczyk 8/05/21 00:43
    polecam to:
    https://anysharp.pl/
    Ostrzy znakomicie (a byłem sceptyczny przed zakupem), trzeba tylko pamiętać, że to "agresywna" ostrzałka i gorszej jakości noże z niezbyt twardej stali skrawa bardzo intensywnie - aż wióry lecą.

    takie tam klamoty . . .

    1. Absolutnie nie. , Doczu 8/05/21 14:06
      To jest urządzenie do niszczenia klingi, a nie do ostrzenia.
      Jak leniwy, to wspomniane wyżej ceramiki V albo przy odrobinie wprawy mogą być nawet diamenty z Lidla.
      Ale tak naprawdę przy dobrym nożu polecam wizytę w dobrym serwisie ostrzarskim.

      1. Kamień do ostrzenia , NimnuL-Redakcja 8/05/21 19:51
        trochę wprawy i można się nożem golić.

        Z noży, jako uniwersalne rozwiązanie, polecam Santoku, według mnie dużo wilgotniejszy i bardziej uniwersalny typ muza niż "szefa kuchni", choć ten drugi lepiej nadaje się np. do rozłożenia drobiu na kawałki...

        Ważne, żeby niż był dobrze wyrażony i odpowiednio leżał w dłoni. Victorinox na pewno nie będzie chybionym wyborem. Niektórzy lubią, gdy nóż jest całości wykonany z metalu - bajecznie łatwe w utrzymaniu czystości...
        Tyle, że w mokrej dłoni leży mniej pewnie niż klasyczne rozwiązanie z rękojeścią np. z tworzywa sztucznego.

        Gdyby nie wymyślono elektryczności,
        siedziałbym przed komputerem przy
        świeczkach.

        1. Nim, ale ja pisałem sharpenerze, a nie o nożach. , Doczu 8/05/21 20:27
          Uważam że te urządzenia niszczą klingę, a nie ostrzą.
          A Twoje preferencje nożowe tak po prawdzie wiszą mi. No offence.

          1. Druga część mojej odpowiedzi , NimnuL-Redakcja 9/05/21 11:39
            była skierowana do głównego nurtu dyskusji.

            Gdyby nie wymyślono elektryczności,
            siedziałbym przed komputerem przy
            świeczkach.

      2. jak się właściwie używa , piszczyk 9/05/21 01:47
        to nic nie niszczy, wystarczy zrobić to z wyczuciem. I nie wyciągajmy od razu tej całej technologii ostrzenia (z teorią geometrii ostrza, właściwościami różnych materiałów na klingi, doborem techniki ostrzenia, ilości oraz gradacji kamieni szlifierskich, kątów i kierunków ostrzenia itd. itp.) do zwykłego okazjonalnego ostrzenia noża kuchennego. 99% ludzi chce używać noża, a jak trzeba naostrzyć - wyjąć ostrzałkę i zrobić to jednym ruchem. Inaczej od razu można tu wkleić pastę o wchodzeniu na Giewont :)

        takie tam klamoty . . .

        1. i ten jeden ruch ostrzenia ile trzyma? , wrrr 9/05/21 10:06
          jednym ruchem to zawodowy kucharz wygladza ("honuje") noz kilkanascie razy dziennie, ale sam proces ostrzenia zeby to dluzej trzymalo to juz inny temat i nie da sie tego zrobic dwoma machnieciami

          jesli nie masz egzotycznego noza wymagajacego mokrego kamienia i pelni ksiezyca do naostrzenia to nic prostszego niz V nie wymyslili i warto sprobowac, bo oddawanie noza do ostrzenia jak zasugerowano wyzej moze sie skonczyc zwykla szlifierka psujaca hartowanie i pozniejszym szybszym tepieniem

          a w tej ostrzalce z linka producent nawet kata ostrzenia nie podaje wiec wartosc tego rozwiazania jest m/w taka (tylko w ladniejszym opakowaniu i z agresyniejsza tekstura scierajaca):
          https://archiwum.allegro.pl/...-u-i7614721543.html

          jak noze wygladaja po jakims czasie uzywania powyzszego cuda to niektorzy na forum moga wciaz pamietac ;)

          1. Nie nie nie... , Doczu 9/05/21 11:19
            ... nie miałem na myśli żadnego rzeźnika ze szlifierką tylko człowieka, który zrobi to profesjonalnie na sprzęcie, który jest przeznaczony do ostrzenia narzędzi pracy.
            Kupujac nóż szefa kuchni za 300 zł albo smyrnąłbym nim po dajmondach, albo oddałbym taki nóz właśnie do profesjonalisty.
            Majac nóż z promocji w Biedrze, faktycznie łatwiej byłoby przejechać po takim sharpenerze, ale i tak wolałbym pojechać po dajmondach bo umiem i sprawia mi to frajdę.

            1. hehe tak przypuszczałem , piszczyk 9/05/21 23:23
              już po pierwszej odpowiedzi, że jesteś miłośnikiem lub specjalistą od noży i ostrzenia. Knives.pl? :)

              takie tam klamoty . . .

              1. Absolutnie nie jestem specjalistą od noży. , Doczu 10/05/21 07:52
                Ot lubię pracować ostrym narzędziem. Jest to bezpieczniejsze po prostu.
                Jednocześnie lubię gdy narzędzie trzyma ostrość dłużej niż 2 dni :)
                Owszem swego czasu dużo czasu spędzałem na knivesach, ale to już historia :)

          2. heh, cytuję: , piszczyk 10/05/21 00:27
            "zawodowy kucharz"
            "kilkanaście razy dziennie"
            "proces ostrzenia"
            "egzotyczny nóż"
            No ni ch..a te określenia do mnie nie pasują :) jak i do wspomnianych 99% ludzi, dlatego właśnie kupiłem tego Anysharp'a i jednym pociągnięciem ostrzę mojego Fiskarsa do krojenia zwyczajnych ogórków czy innej marchewki, i jest bardzo ostry dla tych ogórów i marchew i wszystkich innych krojonych rzeczy przez co najmniej miesiąc czy półtora, więc wytłumacz mi co ma mnie obchodzić czy martwić wygląd krawędzi skrawającej?
            PS. Kąt ostrzenia tego Anysharpa to 20 stopni - tak przynajmniej podają na stronie. Być może dlatego rezultaty ostrzenia są zaskakująco dobre.

            takie tam klamoty . . .

            1. 99% , wrrr 11/05/21 19:41
              ludzi to ma takie noze w kuchni ze jak dotkna twojego fiskarsa to zrobia sobie krzywde ;)

              a dla bardziej swiadomych wolna wola... mozna co chwile rozkladac ostrzalke na machniecie... mozna tez jak ten przykladowy kucharz naostrzyc noz jak nalezy i kilkanascie godzin przepracowac bez cudowania

              a krawedz? efekt ostrzalek tego typu byl taki ze ostrze bylo zjadane w oczach w sposob trudny w kontroli (takie spasowanie ostrzalki / jakosc stali nozy) bo szorowano nimi na regularnie z duza sila zeby noz cial choc troche

              swoja droga jesli tak jak piszesz ostrzalka ma 20 stopni to fiskars (i kazdy inny zwykly kuchenniak bo to raczej standard) juz dostal po dupie bo mial ich wyjsciowo 15 ;)

    2. nie ma to jak przepłacać , resmedia 9/05/21 10:01
      za marketingowy bełkot i reklamy celebrytów

      nie zaglądam nikomu do portfela - każdy kupuje co mu pasuje - ale polecanie komuś towaru w cenie nieadekwatnej do możliwości i jakości to już klasyczne naciąganie i szukanie jelenia

      desipere est juris gentium

      1. To może Ty coś polecisz, spoza marketingowego bełkotu ? , fiskomp 9/05/21 10:42
        Coś porządnego.

        1. ja się nie znam, ale mam jakieś badziew noże , Artaa 9/05/21 10:59
          od 20 lat, pomidory itp dalej kroją...

          co wy z tymi super nożami robicie???


          To wygląda jak z rowerem kolegi za ponad 4k, co chwila coś w nim smaruje, czyści, reguluje,

          mój nie widział serwisu i czyszczenia od 10 lat i też jeździ i begi zmienia...

          1. Nie wziałeś pod uwagę tego, że... , Doczu 9/05/21 11:22
            ... 20 lat temu technologia produkcji sprzętu wyglądała zgoła inaczej. Sprzęt kupiony 20 lat temu przetrzyma długie lata. Ten kupiony miesiąc temu, raczej nie.

            1. też prawda, dziś wszystko jednorazowe , Artaa 9/05/21 12:30
              i PPP w akcji

        2. proszę bardzo , resmedia 9/05/21 11:59
          w temacie głównym - nóż szefa kuchni - Victorinox Fibrox 19
          https://www.ceneo.pl/1421745
          używany non stop w mojej kuchni od 2010 r.
          ostrzony na diamencie z Lidla za 8 zł
          https://fanlidla.pl/...a/2688,Ostrzalka,diamentowa

          desipere est juris gentium

      2. no cel mojego życia , piszczyk 10/05/21 01:09
        naciąganie i szukanie jeleni na ostrzałkę za 50zł :) tyle lat się czaiłem na forum, żeby wszystkich teraz raz a dobrze naciągnąć . . . <kek>
        Na szczęście nie polecam nikomu mojej poprzedniej ostrzałki od Fiskarsa https://www.ceneo.pl/60415929 kosztuje nawet więcej, a jest gorsza, no kto by pomyślał?

        takie tam klamoty . . .

    3. a dlaczego jeszcze nikt nie napisał o ostrzeniu , Chrisu 9/05/21 12:28
      na skórzanym pasie?

      ;)

      /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\

      1. no właśnie, albo , piszczyk 10/05/21 00:41
        o ostrzeniu w piramidach:
        https://czajniczek-pana-russella.blogspot.com/...l
        ;)

        takie tam klamoty . . .

  7. Jak masz budżet to tylko coś japońskiego , El Vis 10/05/21 09:14
    Ja mam z tej serii i jest kosmos.
    https://japanesechefsknife.com/...ugu-saiun-series

    I don't suffer from insanity.
    I actually quite enjoy it.

  8. Nie narzekam na Fiskarsa. , Dexter 10/05/21 09:17
    Choć to niższa półka niż Twoje 300 PLN za nóż.

    Polecę za to ostrzałkę Fiskarsa, o tę:
    https://www.mediaexpert.pl/...0IR99kYaAj4xEALw_wcB
    Niektórzy mówią, że to jest to samo, ale nie potwierdzę, wygląda tak samo:
    https://www.ikea.com/...sEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

    Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
    Odpowiedzi oleję.
    THX!

    1. ten fiskars jest słaby i robi z noża piłę. , gigamiki 10/05/21 16:50
      Obejrzyj sobie ostrze pod dużym szkłem powiększającym to zobaczysz. Oczywiście krojąc jabłko, czy pomidora, krótko po ostrzeniu masz wrażenie, że jest ostry, ale ten efekt bardzo szybko przemija.

      1. Nie zauważam opisywanego efektu. , Dexter 10/05/21 16:54
        Ostrzę nim noże max raz w miesiącu.

        Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
        Odpowiedzi oleję.
        THX!

        1. Tez tak mysllem - w koncu te ostrzałki wyrzuciłem , dida 11/05/21 15:53
          Teraz ostrze na mokro najpier kamien syntetyczny gradacja 1000 a wykonczenie robie na gradacji 4000. kamienie naturalne nadal za drogie ;)

          Podostrzenie tak zrobionegp noza poprawia sie w codziennej pracy przy pomocy ostrzałki pretowej (talki, musaki) tak zeby noz był cały zas podostrzany.

          Powiem tak roznica kolosalna nawet na tym ostrzu Fiskarsa. Jak masz twardsze kute noze np kute lub z twardszego stopu to poczujesz roznice a ta ostrzałka je tylko poniszczysz. Zreszta noze beda twardsze od ostrzałki i tyle ;) ja zobaczysz

  9. hmm jak śpiewał kiedytś Tadzio Nalepa.. , ulan 12/05/21 11:32
    Na pewno masz mi za złe
    Że ten właśnie wziąłem nóż
    Na pewno masz mi za złe
    Oni zaraz przyjdą tu
    Wiem nóż ten był do chleba
    Oni zaraz wezmą mnie :P

    pozdr. ułan vel ulan
    "Uwielbiam zapach napalmu
    o poranku..."

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL