Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » Shark20 02:46
 » Chavez 02:46
 » yanix 02:26
 » PaKu 02:20
 » metacom 02:18
 » xpx 02:17
 » abes99 01:30
 » luckyluc 01:30
 » Chrisu 01:26
 » PiotrexP 01:18
 » Martens 00:57
 » Wolf 00:44
 » Visar 00:43
 » CiAsTeK 00:39
 » bmiluch 00:38
 » Zic 00:36
 » rulezDC 00:36
 » Demo 00:15
 » rarek 00:09
 » buddookan 00:03

 Dzisiaj przeczytano
 41107 postów,
 wczoraj 25974

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

[AGD] Maszynka do lodow , elliot_pl 31/08/21 14:40
Czy ktos przerabial moze w domu maszynki do lodow? Interesuja mnie tylko takie z wlasnym kompresorem. Zabawki, gdzie zeby miec lody, musze miske wsadzic 12h wczesniej do zamrazalnika od razu odrzucam.

Limitu cenowego nie ma, fajnie jakby lody wychodzily w kremowej konsystencji, a nie zbrylona zmarzlina :) Priorytet to lody, a nie sorbety. Jesli ktos mial rozne modele, to ciekawi mnie kultura pracy, czy zawsze bedzie glosno, czy moze niektore sa calkiem spoko?

momtoronomyotypaldollyochagi...

  1. Bez chemii zapomnij o lodach jak w lodziarni. , fiskomp 31/08/21 22:42
    123

    1. Napisałbyś coś więcej , XTC 31/08/21 23:57
      Bo temat wątku głównego zapowiada się ciekawie. Sam często o tym myślałem no ale nie na tyle często żeby to drążyć i weryfikować samodzielnie.

      Linux

      1. lody domowe , Artaa 1/09/21 07:34
        nie mają wiele wspólnego z tymi z lodziarni, szczególnie konsystencja...

        to jest domowa podróba ;-)

    2. czy powiedzmy 30 lat temu , PaKu 1/09/21 07:51
      w lodziarniach też używano chemii do produkcji lodów?

      bez podpisu

      1. ;-)) , Artaa 1/09/21 08:33
        oczywiście tylko nie tak wydajne, i nie tylko o chemię chodzi...

    3. a czy ja pisalem cos , elliot_pl 1/09/21 08:51
      o lodach jak w lodziarni? :) Gdybym chcial lody z lodziarni, to bym poszedl do lodziarni :P

      momtoronomyotypaldollyochagi...

  2. ciekawy artykuł o lodach naturalych -rzemieślniczych , Artaa 1/09/21 08:34
    http://wroclawskiejedzenie.pl/...a-nas-lodziarnie/

    1. stary art , elliot_pl 1/09/21 08:51
      czytalem go juz dawno, ale fakt - dla niektorych moze byc szokiem :)

      momtoronomyotypaldollyochagi...

    2. dzięki , Killer 1/09/21 09:17
      faktycznie otwiera trochę oczy ..bo niby nagle wszyscy zrobili się tacy eko :)

      Kiedyś normą był ogół a nie margines...

    3. ech, przeczytałem - dalej nic nie wiem , XTC 1/09/21 10:17
      cienki ten art - można sobie zakończyć czytanie jak koleś rozważa, że "z pasty to dla niego nie do pomyślenia" i robi analogię do rosołu.

      Absoutnie nie wynika z niego nic co by miało podpowiedzieć jak robić lody w domu.
      Jak widzę bicie piany o glukozę stabilizatory i tego typu dodatki to szukam od razu gdzieś wzmianki o 5G ;)

      Linux

    4. Mam mieszane uczucia , JE Jacaw 1/09/21 11:06
      Generalnie artykuł coś tak pokazuje, ale z drugiej strony nie jest jakiś specjalnie odkrywczy.

      Jeśli kilka budek firmy X, które oferują mnóstwo smaków, to mimo, że jest napis "rzemieślnicze" to nie podejrzewam, że ktoś od zera te lody gdzieś ręcznie robi.

      U mnie jest jedna taka mała lodziarnia, oferują dziennie 6 smaków (2 stałe + 4 zmienne) i do tego takie dość oryginalne (raczej nie ma smerfowych) to mógłbym uwierzyć, że robią je całkowicie sami, ale nie zdziwiłoby mnie gdyby wykorzystywali jakąś gotową bazę.

      Pytanie też, gdzie zaczyna się, a gdzie kończy własnoręczna robota? A może taki prawdziwy lodziarz powinien sam wydoić krowę i własnoręcznie zebrać truskawki? Albo nawet wyhodować krowę i zasiać truskawki, aby można było powiedzieć, że jest to własnoręczna robota i prawdziwie rzemieślnicze lody?

      Socjalizm to ustrój, który
      bohatersko walczy z problemami
      nieznanymi w innych ustrojach

  3. kiedyś pamietam do rbienia lodów , ulan 1/09/21 10:40
    używało się świeżych jajek, teraz używa się jajka w proszku. a Wszystko przez salmonelle, używając świeżych jajek ryzykujesz ze gdzieś przeciśnie sie salmonella, stąd jeszcze 30 lat temu sporo było doniesień o zatruciach po zjedzeniu lodów salmonella, teraz nikt nie zaryzykuje i używają jajek w proszku

    pozdr. ułan vel ulan
    "Uwielbiam zapach napalmu
    o poranku..."

    1. To Ty nie wiesz jakie jajka idą na proszek xD , fiskomp 1/09/21 13:23
      Może lepiej żebyś nie wiedział.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL