Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » zbiggy 19:11
 » PaKu 19:10
 » globi-wan 19:05
 » havranek 19:04
 » Visar 19:02
 » elliot_pl 19:01
 » Wedrowiec 19:00
 » Artaa 18:57
 » Dexter 18:57
 » SebaSTS 18:57
 » Sherif 18:55
 » gigamiki 18:50
 » KHot 18:50
 » Kenny 18:50
 » XepeR 18:49
 » maddog 18:46
 » piszczyk 18:43
 » piotrszac 18:38
 » jablo 18:37
 » Pio321 18:33

 Dzisiaj przeczytano
 41144 postów,
 wczoraj 25974

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

Dobry przepis na nalewki , NimnuL-Redakcja 13/12/23 13:08
Szukam dobrego, sprawdzonego przepisu na nalewki, interesuje mnie kawowa i karmelowa, ale jestem otwarty na inne.
Podzieli się ktoś czymś domowym i przez pokolenia degustacji uznanym?

Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach.

  1. Karmelowa prosta sprawa... , Doczu 13/12/23 13:53
    .... Kupujesz kajmak lub robisz samodzielnie z mleka zagęszczonego i przekładasz do michy i mieszasz mikserem dolewając wódki lub spirytusu 70% do pożądanej mocy i konsystencji.
    Jesli chodzi o nalewki owocowe to 1kg owocu zalewasz 1L spirytusu 70%. Odstawiasz na ok 6 tygodni co jakiś czas potrząsając słojem.
    Po 6 tygodniach zlewasz i zasypujesz cukrem warstwowo i trzymasz 7-10 dni. Po czym zlewasz ten syrop i mieszasz z tym co zlałeś wcześniej spod owoców. Kupażujesz na bieżąco w/g uznania/smaku.
    Niektóre owoce z pestkami (tarnina, wiśnie) należy przez około 2 tygodnie przemrozić w zamrażarce.
    Powyższą metodę stosuję z powodzeniem od lat.
    Najlepsze nalewki wychodzą z pigwowca (nie pigwy), tarniny i derenia.
    P.S.
    trochę za późno się obudziłeś na nalewki owocowe. Może jeszcze pigwowca uda Ci się kupić. Z tarniną przy odrobinie szczęścia tez mogłoby się udać ale zalezy od regionu kraju.

    1. Dzięki. Dlaczego mrozi się pestkowe? , NimnuL-Redakcja 13/12/23 14:28
      J.w.

      Gdyby nie wymyślono elektryczności,
      siedziałbym przed komputerem przy
      świeczkach.

    2. Zawsze słyszałem, że nalewki z wiśni z pestkami absolutnie nie... , Dexter 13/12/23 14:42
      Cyjanowodór...

      Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
      Odpowiedzi oleję.
      THX!

      1. Ale to chyba jakby nie drylować wiśni wcale. , piotrszach 13/12/23 19:36
        Ja zawsze zostawiam garść z pestkami, jest lepszy smak. Sprawdzone wielokrotnie. Bardzo dobra nalewka jest też z kwiatu czarnego bzu, ale jak już napisali inni, to nie pora na owocowe nalewki :D Chyba że kupisz gdzieś mrożoną aronie (ale surowa, niedosładzaną, tylko mrożoną) to też można zrobić dobrą nalewkę.

        1. W pestkach jest amigdalina , m&m 14/12/23 09:01
          czasem stosowana w leczeniu nowotworów ale nieoficjalnie bo jest toksyczna.

        2. Czarny bez - jedna z moich ulubionych , El Vis 14/12/23 11:01
          Przekładam warstwę kwiatów dwoma plastrami nieobranego pomarańcza. Zalewam całość spirytem 70%. Po miesiącu-dwóch zlewam, rozcieńczam na 35% i słodzę. Odstawiam na co najmniej rok. Serio. Wg mnie każda nalewka powinna stać co najmniej rok. To bardzo poprawia jej walory smakowe.

          I don't suffer from insanity.
          I actually quite enjoy it.

          1. Kwiaty czarnego bzu , NimnuL-Redakcja 14/12/23 11:45
            podobno można usmażyć w cieście . Nie próbowałem jeszcze ... ale skoro kania się sprawdza...

            Gdyby nie wymyślono elektryczności,
            siedziałbym przed komputerem przy
            świeczkach.

            1. Też słyszałem , El Vis 14/12/23 12:58
              Ale jeszcze nie jadłem. Ponoć delicje.

              I don't suffer from insanity.
              I actually quite enjoy it.

              1. Czy delicja ? Aż tak chyba nie. , Doczu 14/12/23 18:35
                Ale dobre.
                Zrywasz baldachy i moczysz w cieście naleśnikowym i na tłuszcz. Potem obgryzasz łodygi.

      2. Nalewka z wiśni z pestkami nie może stać dłużej niż 6 tygodni , zartie 21/12/23 10:18
        Łącznie, ze spirytusem i z cukrem. Zrobiłem kiedyś eksperyment, zostawiłem trochę wiśni i próbowałem co jakiś czas, rzeczywiście po upływie ok. 7,5 tygodnia smak zaczął się zmieniać.

        Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem

        1. hmmm... , Doczu 21/12/23 19:23
          Po pierwsze nie ma sensu trzymać owoców zasypanych cukrem i zalanych spirytusem. I to nie tylko o wiśnie chodzi.
          W/g moich nalewmasterów owoc najlepiej oddaje swoje "dobro" najpierw zalany spirytusem 70%, a dopiero po zlaniu nastawu (optymalnie właśnie trzymanego ok 6 tyg.) zasypany cukrem lub zalany syropem cukrowym.
          Są też tacy, którzy najpierw zasypują cukrem by uzyskać syrop, a dopiero potem zalewają spirytusem, ale ja wolę nalewki bardziej wytrawne/deserowe, niż słodkie, dlatego wolę mieć więcej niesłodkiej esencji, niż syropu :)

          1. Hmmmm , zartie 28/12/23 12:15
            Pisałem o łącznym czasie stania, a nie o staniu owoców połączonych ze spirytusem i z cukrem.

            Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem

            1. Jeśli masz na mysli... , Doczu 28/12/23 18:02
              ... zalewanie owoca spirytusem z cukrem, to już w ogóle nie mam pytań... Tak się nie robi.

    3. alko z pestkowych? , Chrisu 13/12/23 14:43
      pestki się wyciąga. Wiele pestek to trucizna.

      /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\

      1. Spróbuj wydrylować tarninę , Doczu 13/12/23 15:05
        Dlatego się mrozi.

  2. PrzeM , NimnuL-Redakcja 22/12/23 07:24
    był kiedyś taki jeden na Boardzie ... z tego co kojarzę, mistrz nalewek i winiarstwa domowego ;-)

    Gdyby nie wymyślono elektryczności,
    siedziałbym przed komputerem przy
    świeczkach.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL