TwojePC.pl © 2001 - 2024
|
|
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
|
|
|
Dobry przepis na nalewki , NimnuL-Redakcja 13/12/23 13:08 Szukam dobrego, sprawdzonego przepisu na nalewki, interesuje mnie kawowa i karmelowa, ale jestem otwarty na inne.
Podzieli się ktoś czymś domowym i przez pokolenia degustacji uznanym?
Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - Karmelowa prosta sprawa... , Doczu 13/12/23 13:53
.... Kupujesz kajmak lub robisz samodzielnie z mleka zagęszczonego i przekładasz do michy i mieszasz mikserem dolewając wódki lub spirytusu 70% do pożądanej mocy i konsystencji.
Jesli chodzi o nalewki owocowe to 1kg owocu zalewasz 1L spirytusu 70%. Odstawiasz na ok 6 tygodni co jakiś czas potrząsając słojem.
Po 6 tygodniach zlewasz i zasypujesz cukrem warstwowo i trzymasz 7-10 dni. Po czym zlewasz ten syrop i mieszasz z tym co zlałeś wcześniej spod owoców. Kupażujesz na bieżąco w/g uznania/smaku.
Niektóre owoce z pestkami (tarnina, wiśnie) należy przez około 2 tygodnie przemrozić w zamrażarce.
Powyższą metodę stosuję z powodzeniem od lat.
Najlepsze nalewki wychodzą z pigwowca (nie pigwy), tarniny i derenia.
P.S.
trochę za późno się obudziłeś na nalewki owocowe. Może jeszcze pigwowca uda Ci się kupić. Z tarniną przy odrobinie szczęścia tez mogłoby się udać ale zalezy od regionu kraju.- Dzięki. Dlaczego mrozi się pestkowe? , NimnuL-Redakcja 13/12/23 14:28
J.w.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - Zawsze słyszałem, że nalewki z wiśni z pestkami absolutnie nie... , Dexter 13/12/23 14:42
Cyjanowodór...Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
Odpowiedzi oleję.
THX! - Ale to chyba jakby nie drylować wiśni wcale. , piotrszach 13/12/23 19:36
Ja zawsze zostawiam garść z pestkami, jest lepszy smak. Sprawdzone wielokrotnie. Bardzo dobra nalewka jest też z kwiatu czarnego bzu, ale jak już napisali inni, to nie pora na owocowe nalewki :D Chyba że kupisz gdzieś mrożoną aronie (ale surowa, niedosładzaną, tylko mrożoną) to też można zrobić dobrą nalewkę.- W pestkach jest amigdalina , m&m 14/12/23 09:01
czasem stosowana w leczeniu nowotworów ale nieoficjalnie bo jest toksyczna. - Czarny bez - jedna z moich ulubionych , El Vis 14/12/23 11:01
Przekładam warstwę kwiatów dwoma plastrami nieobranego pomarańcza. Zalewam całość spirytem 70%. Po miesiącu-dwóch zlewam, rozcieńczam na 35% i słodzę. Odstawiam na co najmniej rok. Serio. Wg mnie każda nalewka powinna stać co najmniej rok. To bardzo poprawia jej walory smakowe.I don't suffer from insanity.
I actually quite enjoy it. - Kwiaty czarnego bzu , NimnuL-Redakcja 14/12/23 11:45
podobno można usmażyć w cieście . Nie próbowałem jeszcze ... ale skoro kania się sprawdza...Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - Też słyszałem , El Vis 14/12/23 12:58
Ale jeszcze nie jadłem. Ponoć delicje.I don't suffer from insanity.
I actually quite enjoy it. - Czy delicja ? Aż tak chyba nie. , Doczu 14/12/23 18:35
Ale dobre.
Zrywasz baldachy i moczysz w cieście naleśnikowym i na tłuszcz. Potem obgryzasz łodygi.
- Nalewka z wiśni z pestkami nie może stać dłużej niż 6 tygodni , zartie 21/12/23 10:18
Łącznie, ze spirytusem i z cukrem. Zrobiłem kiedyś eksperyment, zostawiłem trochę wiśni i próbowałem co jakiś czas, rzeczywiście po upływie ok. 7,5 tygodnia smak zaczął się zmieniać.Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem - hmmm... , Doczu 21/12/23 19:23
Po pierwsze nie ma sensu trzymać owoców zasypanych cukrem i zalanych spirytusem. I to nie tylko o wiśnie chodzi.
W/g moich nalewmasterów owoc najlepiej oddaje swoje "dobro" najpierw zalany spirytusem 70%, a dopiero po zlaniu nastawu (optymalnie właśnie trzymanego ok 6 tyg.) zasypany cukrem lub zalany syropem cukrowym.
Są też tacy, którzy najpierw zasypują cukrem by uzyskać syrop, a dopiero potem zalewają spirytusem, ale ja wolę nalewki bardziej wytrawne/deserowe, niż słodkie, dlatego wolę mieć więcej niesłodkiej esencji, niż syropu :)- Hmmmm , zartie 28/12/23 12:15
Pisałem o łącznym czasie stania, a nie o staniu owoców połączonych ze spirytusem i z cukrem.Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem - Jeśli masz na mysli... , Doczu 28/12/23 18:02
... zalewanie owoca spirytusem z cukrem, to już w ogóle nie mam pytań... Tak się nie robi.
- alko z pestkowych? , Chrisu 13/12/23 14:43
pestki się wyciąga. Wiele pestek to trucizna. /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\ - Spróbuj wydrylować tarninę , Doczu 13/12/23 15:05
Dlatego się mrozi.
- PrzeM , NimnuL-Redakcja 22/12/23 07:24
był kiedyś taki jeden na Boardzie ... z tego co kojarzę, mistrz nalewek i winiarstwa domowego ;-)
Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. |
|
|
|
|
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL |
|
|
|
|