TwojePC.pl © 2001 - 2024
|
|
A R C H I W A L N A W I A D O M O Ś Ć |
|
|
|
Ceny nabiału niższe niż ceny surowca - jak to jest możliwe? , NimnuL-Redakcja 12/01/24 13:53 Czołem,
Na przykładzie sera.
Skoro do wyprodukowania 1kg sera potrzeba około 10 litrów mleka (*), a koszt 1 litra mleka w skupie to około 2zł(**), to jakim cudem w cenie detalicznej ser schodzi z ceną poniżej 20zł (w promocjach sięgając nawet mniej niż 17zł)? Ser, który według opisu składu nie ma dodatków/wypełniaczy w postaci tłuszczy roślinnych. Doszukiwałem się jakichś dopłat do serów podobnych jak ma to miejsce w przemyśle mięsnym (****) ale nie, znalazłem tylko info o dopłatach do celów prywatnych i szczególnych (*****).
Jeszcze większy rozjazd jest w przypadku masła - do wyprodukowania 1kg masła potrzeba około 22 litrów mleka, natomiast cyklicznie w promocjach cena schodzi poniżej 15zł/kg (jeszcze tydzień temu 3zł/kostkę - zwykłe masło 'extra' 82% lub 83% tłuszczu, bez dodatków roślinnych).
O co chodzi? Jak to możliwe? Ceny dumpingowe są przecież zabronione.
Naiwnie zakładam, że w opisie składu nie oszukują.
(*) https://www.dairysafe.vic.gov.au/...be%20produced.
(**) https://mleczarstwopolskie.pl/...i%C5%BCsza%20o...
(***) strona 14 gazetki: Gouda pakowana w plastrach: 16.49zł/kg
https://www.lidl.pl/...app&utm_source=lidlplus
(****) https://youtu.be/GIQaI404-KY?si=eYiGWKXZvyGveVZd
(*****) https://www.gov.pl/...adzwyczajnego-systemu-doplatGdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - Doszukuję się produktów pobocznych w trakcie produkcji , NimnuL-Redakcja 12/01/24 13:58
Maślanka, jakieś białka mleka, serwatki itp. ale mimo wszystko wydaje się podejrzanie tanio, szczególnie uwzględniając koszty produkcji, dystrybucji, marże itp.
Co mi umyka?Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - może słowo klucz: dotacje? , Demo 12/01/24 14:16
123napisalbym swoj config,ale sie nie
zmiescil:( - A są takowe? , NimnuL-Redakcja 12/01/24 14:19
Napisałem "Doszukiwałem się jakichś dopłat do serów podobnych jak ma to miejsce w przemyśle mięsnym (****) ale nie, znalazłem tylko info o dopłatach do celów prywatnych i szczególnych (*****)."
Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - Rozwinę myśl od smaku , NimnuL-Redakcja 12/01/24 19:07
bo czuję, że się ktoś zaraz przyczepi. Kerrygold smakuje dla mnie jak masło roślinne, bardzo sztucznie. Lacpol według mnie jest najsmaczniejsze. Reszta - jeśli nie jest solona - smakuje podobnie. Mówię o maśle ekstra 82-83% tłuszczu. Żadne kupne masło nie smakuje jak takie robione samemu lub kupione gdzieś od "baby na bazarze". Samemu w domu robi się łatwo, ale trzeba mieć dostęp do świeżego mleka. Żadna filozofia.
I w takim domowym maśle, które robiłem było mała ilość wody, bo nie udało mi się idealnie odcisnąć.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - Miało być pod , NimnuL-Redakcja 12/01/24 19:07
Jakiej wody? , NimnuL-Redakcja 12/01/24 18:54Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach.
- też się nad tym zastanawiałem, ale , past 12/01/24 17:42
średnia cena dobrego świeżego polskiego masła np w Auchanie to 6 - 7 zł za 200 g to daje 32 zł za kilogram.
W 1 kg masła jest do 18 % wody.
Masło za 3 zł nie jest dobre i nie jest świeże, taka cena wskazuje że musi być szybko sprzedane i stąd promocje.
--@--@--@--@ - Jakiej wody? , NimnuL-Redakcja 12/01/24 18:54
Masło nie zawiera wody. 82-83% tłuszczu, reszta to białko.
Co to znaczy dobre masło? Skład to skład. Inny tłuszcz dają w mlekowicie czy w kerrygold?
Jeśli nie oszukują to nie ma znaczenia.
Masło w promocji, które widziałem ostatnio miało ważność +3 msc. Tyle co leżące obok Lurpak.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - masło musi zawierać do 18 % wody , past 12/01/24 22:05
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mas%C5%82o.
Jeśli masz ochotę na masło bez wody kup sobie masło masło klarowane (cena !!!) i spróbuj, wtedy poczujesz różnicę jak smakuje masło z wodą i bez.
--@--@--@--@ - Masło klarowane to takie, z którego usuwa się białko, nie wodę , NimnuL-Redakcja 13/01/24 05:59
zawiera blisko 100% tłuszczu mlecznego.
Ale tym, że w maśle jest woda jestem zaskoczony.
Tak czy inaczej - niska cena nabiału jest na razie zagadką :DGdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - Przeczytaj tę część ;) , Chrisu 13/01/24 18:10
https://pl.wikipedia.org/...o_klarowane#Klarowanie /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\
- Z masłem to chyba magazyny wypełnili w górce i trzeba się pozbyć , XTC 12/01/24 18:06
Stąd te ceny, taką teorię słyszałem. Ja z ciekawością obserwuję ceny oleju roślinnego. Sytuacje kiedy jego cena spada znacznie poniżej ceny oleju napędowego - wygląda mi to podejrzanie :)Linux - niedawno kupiłem rzepakowy. 4,99/butelkę. Kup 2 1 gratis. , Chrisu 12/01/24 21:34
Wyszło 2,50 za butelkę... Na co dzień 7 złotych, a niedawno 10 to było tanio... Może dlatego nabiał taki tani, bo na czym innym odbijają ;) /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\
- A ten Twój ser za 20 PLN to na pewno ser? , gromki_86 16/01/24 21:54
Może wyrób seropodobny? Bo tak jak nie widzę sera za 20 pln/kg tak samo nie widzę prawdziwej kiełbasy poniżej powiedzmy 40 pln/kg.- Skład mówi, że ser , NimnuL-Redakcja 17/01/24 08:44
wytworzony z mleka, nie ma wzmianki o dodatkach roślinnych.
Przecież wszyscy mamy dostęp do tych samych sklepów i produktów, każdy może sobie we własnym zakresie sprawdzić towar i jego skład.
Wędliny to inny temat - tu możliwości miksów z wypełniaczami jest więcej, ale też nikt tego na etykietach nie ukrywa. Można kupić dziadostwo (w składzie) za 10zł/kg, można też kupić kiełbasę 10x droższą.
W przypadku sera czy masła, zarówno ten tani jak i drogi produkt ma z grubsza ten sam skład - smak jest oczywiście inny.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - chyba bardziej chodzi o czas przygotowania , Chrisu 18/01/24 20:03
W znaczeniu "bakterii na start dajemy tyle, że dojrzewanie trwa 1/20 standardowego czasu". /// GG# 1 110 10 10 11 100 10 \\\ - Tak, oczywiście , NimnuL-Redakcja 19/01/24 09:35
dlatego sery "długodojrzewające" są bardziej intensywne w smaku, bogatsze... i znacznie kosztują >50zł/kg.
Wiadomo, że te popularne, marketowe sery typu 'gouda' to są 'proste' w smaku, ale jednak nadal są serami wytworzonymi w 100% z mleka - i do tego dążę ... jak widać po tym wątku i informacji w Internecie - zagadka nadal pozostaje nierozwiązana.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach.
- jeszcze co do masła - nie tylko Ciebie zainteresowało jak widać , XTC 17/01/24 10:10
https://www.rp.pl/...-niskich-cen-masla-w-sklepachLinux - tu uwaga - artykuł sprzed roku ale , XTC 17/01/24 10:11
wygląda jakby sytuacja się powtarzałaLinux
- Niejaki Milo Minderbinder , Bergerac 18/01/24 09:13
kupował jajka po 3 centy, potem sprzedawał je po 2 centy i jeszcze na tym zarabiał ;)Barbossa: You're supposed to be dead!
Jack Sparrow: Am I not? - Nie zupełnie , NimnuL-Redakcja 18/01/24 09:45
"... gets fresh eggs to his mess hall by buying them in Sicily for one cent, selling them to Malta for four and a half cents, buying them back for seven cents, and finally selling them to the mess halls for five cents."
Jeszcze jeden powód do wrzucenia tej książki na tegoroczną listę.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach.
|
|
|
|
|
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL |
|
|
|
|