Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » pwil2 02:00
 » beiks 01:39
 » biEski 01:39
 » bagi_glog 01:39
 » fenir 01:14
 » Wolf 01:04
 » RBX 01:02
 » GULIwer 00:56
 » krzysiozb 00:54
 » BoloX 00:53
 » Misiewicz 00:52
 » Martens 00:52
 » kreton40i 00:46
 » Baraka 00:44
 » marcin502 00:37
 » LuZnY 00:29
 » g5mark 00:23
 » ReeX 00:17
 » Mario2k 00:16
 » Mademan 00:13

 Dzisiaj przeczytano
 1373 postów,
 wczoraj 24532

 Szybkie ładowanie
 jest:
włączone.

 
TwojePC.pl © 2001 - 2021
A K T U A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

Czarny ekran w Linuxie po uruchomieniu laptopa , P@blo 4/06/21 16:05
Hej,
Do tej pory młodszy syn używał Lubuntu 20.04 LTS na laptopie i wszystko było git. Ale zechciał sobie pograć w Among Us i zaczął się problem. Starszy syn nie chce go za bardzo wpuszczać na stacjonarny z Windowsem, a ma tam tę grę zarówno na Epic jak i na Steam, gdzie była za darmo. Pomyślałem więc, że zainstaluję tego Steama na Linuxie a potem Among Us. Steam się zainstalował ale oczywiście pojawił się problem z tymi bibliotekami 32bitowymi, których jakoś na 64bitowym systemie nie mógł znaleźć. Zacząłem kombinować z rozwiązaniami z netu, cały wieczór wczoraj spędziłem na tym, w międzyczasie jeszcze jakaś aktualizacja systemu się zainstalowała. Dziś po odpaleniu laptopa czarny ekran jest. Do konsoli mogę przez crt+alt+F2 wejść. Spróbowałem zainstalować jeszcze raz na to samo pobrane ze strony Lubuntu 20.04 i efekt ten sam. Myślałem, że system się naprawi bez utraty plików i programów ale kupa. Przed formatem dysku chcę się jeszcze pobawić. Może ktoś ma jakiś pomysł? Podejrzewam, że problem jest ze sterownikami karty graficznej, jest tam Nvida 9300M. Coś musiałem skopać kombinując z tym Steamem. Wersja Live z płyty normalnie chodzi, więc to nie jest problem ze sprzętem tylko plikami lub ustawieniami na dysku twardym.
A co do Steam to jest masakra jakaś, sam support wspomina o problemie:
https://support.steampowered.com/...6&l=polish
Niby instalacja prosta a Steam nie działa:
https://linuxconfig.org/...20-04-focal-fossa-linux

  1. spróbuj , kicior 4/06/21 16:18
    zaloguj się na konsolę tekstwa,
    sprawdź jaką wersję nvidia-driver masz zainstalowaną:
    dpkg -l|grep nvidia
    odinstaluj, zrób apt autoremove, reboot, zainstaluj z powrotem to co było, reboot, powinno działać

    1. Oki , P@blo 4/06/21 17:03
      Zrobiłem według tego opisu i niestety dalej mam to samo. W sumie tak jakby tego sterownika nie było. Jaką dokładnie komendą to zainstalować? Teraz muszę wyjść z domu, chyba dokończę tę męczarnię jutro.
      https://newsblog.pl/...terowniki-nvidia-na-ubuntu/

      1. Hmm , P@blo 4/06/21 17:33
        W sumie to nie wiem, czy dobrze po kolei to zrobiłem, trochę się spieszyłem. Chyba jeszcze raz to zrobię. Generalnie wcześniej przed uruchomieniem się pulpitu wskakiwał ten zielony ekran NVidia, teraz jest ciemność, więc myślę, że na tym staje i Linux nie włącza środowiska graficznego skoro konsola działa. Nie mam dużego doświadczenia z tym systemem, od jakiegoś czasu tym się bawię. W najgorszym wypadku zrobię instalację z czyszczeniem dysku ale jak w prosty sposób da się to naprawić to tak wolę, a nie potem instalować znowu jakieś Minecrafty czy Teamsy na tym ;-)

        1. coś takiego zrób , kicior 4/06/21 18:09
          dpkg -l|grep nvidia-driver
          u mnie pokazuje
          ii nvidia-driver-465 465.27-0ubuntu0.21.04.2 amd64 NVIDIA driver metapackage
          więc robię
          apt purge nvidia-driver-465
          apt autoremove
          a po reboocie
          apt install nvidia-driver-465

  2. No dobra , P@blo 5/06/21 19:36
    Zagłębiłem się dziś w temat i okazuje się, że u mnie po wpisaniu "dpkg -l|grep driver" wyświetliłem całą listę sterowników i nvidii nie było. Zainstalowałem więc na próbę te nvidia-driver-465. Poszło ładnie i było widoczne w systemie. Odpaliłem komputer ale dalej czarny ekran. No to wziąłem jeszcze raz LiveCD i tam znalazłem, że do mojej karty podpowiada nvidia-340. No to usunąłem te nvidia-driver-465 i spróbowałem zainstalować te swoje nvidia-340. I tu się pojawia zgrzyt, gdyż nie chcą się instalować. Wcześniej grzebałem próbując uruchomić Steama z biblioteką libGL.so.1 i teraz się wykrzacza instalacja na:

    błąd: zmiana nazwy oznacza nadpisanie "/usr/lib/x86_64-linux-gnu/libGL.so.1.distrib" innym plikiem "/usr/lib/x86_64-linux-gnu/libGL.so.1", co nie jest dozwolone

    Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
    /tmp/apt-dpkg-install-bbhAIz/6-nvidia-340_340.108-0ubuntu5.20.04_amd64.deb
    E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)

    Dziwi mnie, że instalacja systemu na to samo nie naprawia błędów. Już teraz nie wiem jak wybrnąć z tej sytuacji bez kasowania dysku i instalowania wszystkiego na nowo.

    1. może jeszcz to wypróbuj , kicior 5/06/21 20:21
      trochę więcej sprzątania i inne PPA doinstalowane
      https://blog.programster.org/...-graphics-from-ppa

      1. i jeszcze , kicior 5/06/21 20:23
        przed każdym poleceniem dopisuj na początku linii
        LANG=C
        np:
        LANG=C apt install nvidia-drivers-430
        będziesz miał wtedy angielskie komunikaty. co ułatwia guglowanie

      2. Jeszcze popróbuję , P@blo 5/06/21 20:39
        na razie usunąłem z dysku ręcznie tę libGL.so.1.distrib i jeszcze coś po drodze i poszła instalacja sterownika do końca. Mimo tego dalej środowisko graficzne nie startuje. Tak jakby kurczę coś się z tym skopało. Na razie przegrywam na pendrive cały katalog home, najwyżej zrobię czystą instalację i potem jakoś przywrócę część rzeczy. W sumie większość była instalowana z tego Odkrywcy Lubuntu, tylko Minecraft i Teamsy sam kombinowałem. Ciekawe czemu to środowisko graficzne nie rusza. Może to się da też jakoś naprawić? W sumie nawet jeśli nie ze sterownika Nvidii to powinno się uruchomić na tym open source xserver-xorg-video.

        1. pozaglądaj jeszcze do , kicior 5/06/21 21:19
          /var/log/Xorg.0.log
          zobacz czy moduł się załadował
          lsmod|grep nvidia
          zbadaj
          dmesg|grep -i nvidia

        2. re: , rooter666 6/06/21 09:11
          jak sie skompilowało to komenda startx

          1. Tak, poszło , P@blo 6/06/21 13:21
            Przez startx uruchomiłem pulpit. Wybrałem tylko pierwszy z brzegu lxqt i się odpalił ale w bardzo niskiej rozdzielczości. Nie wiem teraz jak to zmienić. Po resecie komputera samo środowisko graficzne nie odpala się. Dalej są błędy w logu. Jak wrócę do domu to napisze które dokładnie, ale już czytałem, że ludzie mają z tym problem.

          2. Mam zdjęcie , P@blo 6/06/21 13:26
            Zatrzymuje się na kdsetmode, vt_setmode, vt_activate. Jest failed i zamyka serwer. Najgorsze, że jak uruchomię ręcznie pulpit to nie mogę nic zrobić przez tę niską rozdzielczość a nie wiem jak to zmienić. I to środowisko graficzne jest teraz inne niż oryginalne.

            1. wygląda na to, że domyślny display manager dla lubuntu to sddm , kicior 6/06/21 16:48
              więc jego odpalenie to
              systemctl start sddm
              a spowodowanie żeby zawsze sam startował
              systemctl enable sddm

              1. To jest jakaś złośliwość rzeczy martwych :-( , P@blo 6/06/21 17:12
                Przeinstalowałem te sterowniki Nvidia, przeinstalowałem Xorg i dalej to samo. Po odpaleniu startx włącza się to lekkie środowisko graficzne ale tylko w 640x480 i pokazuje, że to jest maksymalna rozdzielczość. Wcześniej faktycznie miałem w logu Xorg.0.log błąd z sddm ale wyłączyłem tę usługę i teraz jest błąd związany z kdsetmode, vt_setmode, vt_activate. Męczę się z tym już w sumie tylko dlatego żeby poznać trochę ustawień Linuxa, jak nie przy problemie to kiedy :-) Na razie skopiowałem katalog home na pendrive, jak stracę cierpliwość to sformatuję dysk.

              2. Jeszcze raz instaluję z płyty , P@blo 6/06/21 17:20
                Żeby niczego nie skasować z wyboru:
                -Zainstaluj obok siebie
                -Zastąp partycję
                -Wyczyść dysk
                -Ręczne partycjonowanie
                Biorę to ostatnie i potem "zawartość zachowaj" i z wyboru punktu montowania:
                /
                /boot
                /home
                /opt
                /srv
                /usr
                /var
                Wybieram to pierwsze "/", niby idzie instalacja prawidłowo a system potem i tak nie wstaje :-( Wygląda na to, że jedynie ta instalacja z czyszczeniem dysku chyba pomoże, ehh...

                1. zrób /home na oddzielnej partycji , kicior 6/06/21 18:23
                  to przy reinstalacji będziesz mógł zaorać / bez ruszania swoich danych. Teraz jak kazałeś zachować to nic się nie zmieniło.

                  1. Nie wiem, czy dobrze rozumiem , P@blo 6/06/21 19:03
                    przy instalacji na nowo i zakładaniu /home na oddzielnej partycji to w tym momencie tracę dane i mogę je tylko odzyskać po przegraniu z pendrive? Dopiero jak teraz zainstaluję ze stworzoną taką partycją to będzie to na przyszłość? Rozumiem, że wielkość mogę przypisać kilka GB, potem da się rozszerzyć? No i czy przy okazji zakładać też partycję swap? Mam 4GB RAM, to może 8GB?

                  2. Dobra, już chyba czaję , P@blo 6/06/21 19:47
                    Teraz zrobić kopię /home na dysk zewnętrzny (co już mam zrobione spod admina wraz z ukrytymi folderami) a potem instalacja Lubuntu według tej instrukcji:
                    https://linuxconfig.org/...-04-focal-fossa-desktop
                    Zgadza się?

                    1. Coś w tym guście , kicior 6/06/21 20:20
                      łatwo rozszerzać partycje, skurczać, doklejać dyski będziesz mógł jak zrobisz LVM do tego. Masz mało ramu to dodatkowo poczytaj o zram albo zswap.

                      1. Wielkie dzięki za pomoc :-) , P@blo 6/06/21 20:30
                        Jutro w takim razie stawiam system na nowo i przywracam ustawienia z katalogu /home. Mam nadzieję, że ten Minecraft będzie odzyskany bo inaczej młody mi tego nie daruje ;-)

                2. poza tym zastanów się , kicior 6/06/21 18:25
                  co dokładnie zrobiłeś od momentu kiedy działało do momentu kiedy wysiadło - to powinno wszystko wyjaśnić

                  1. Zabawa była późno wieczorem , P@blo 6/06/21 19:08
                    Starszy syn wjechał mi na ambicję, że nie zainstaluję Amoung US na Linuxie. Udało mi się zainstalować Steama ale miał problem z uruchomieniem tymi bibliotekami 32bitowymi libGL.so.1 i tak dalej. No to zacząłem z tym kombinować według opisów z netu. W międzyczasie ściągnęła się jeszcze tona aktualizacji automatycznych. I w sumie nie wiem, czy ja coś skopałem, czy jakaś aktualizacja.










    
O D P O W I E D Z   N A   P Y T A N I E
    

Dzięki Rejestracji w naszym serwisie można uzyskać dostęp do zamieszczania Komentarzy do newsów oraz własnych informacji w działach Board oraz Giełda. Wystarczy podać ksywkę, hasło oraz e-mail.


    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2021, TwojePC.PL