TwojePC.pl © 2001 - 2025
|
 |
A K T U A L N A W I A D O M O Ś Ć |
 |
|
|
Dziennik Narodowy - jak Duda w 11 minut załatwił wszystko dla Polski , Ad@mus 28/02/25 12:44 https://youtu.be/LzR7KImZMdoBrunetki, Blondynki, wszystkie jak
foczki, jedna obok drugiej !!!!!!! - dodam , RoBakk 28/02/25 18:31
trzecia rozmowa, fajna:
https://www.youtube.com/...q9E?si=ETL4oINKa1stJcTS
taki urok mediów "prywatnych" - można trzy godziny rozmawiać i nikt nikomu nie przerywa
Najlepszym sposobem zamawiania
piwa jest powiedzenie: Ubik - Przepis na bigos , resmedia 28/02/25 19:37
SKŁADNIKI:
2 kg kapusty
0,5 kg boczku świeżego
0,5 kg karkówki lub łopatki
0,5 kg kiełbasy głogowskiej(śląskiej)
20 dkg kiełbasy jałowcowej
30 dkg pieczarek lub grzybów suszonych
4 sztuki śliwek suszonych(bez pestek)
ziele angielskie,liście laurowe,pieprz,sól
2 cebule
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Mięso podsmażyć na tłuszczu, pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Kiełbasę pokroić w kostkę podsmażyć razem z cebulką na tłuszczu, dodać do kapusty. Dodać pieczarki pokrojone lub grzybki suszone wcześniej namoczone i obgotowane w wodzie, w której się moczyły, oraz śliwki. Gotować bigos na wolnym ogniu, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!desipere est juris gentium - Tylko 4 śliwki? , NimnuL-Redakcja 28/02/25 19:44
Kroisz drobno?
Ja dodaję trochę miodu oraz kminek.Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - W końcu jakiś sensowny kontent. , Dexter 28/02/25 19:50
123Komisarz, Blimek, Bart - nie odpowiadajcie w wątkach, które zakładam.
Odpowiedzi oleję.
THX! - Najważniejsze, dopiero na 3 dzień jest gites. , fiskomp 1/03/25 00:04
Najlepiej w zimie i gdy mróz zostawić na noc na zewnątrz, żeby przemrozić. Niebo w gębie.- Co to daje? , NimnuL-Redakcja 1/03/25 14:17
kapusta kruszeje jeszcze bardziej? Czy chodzi o to, żeby się "przegryzło"?Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - jeśli był robiony , Markizy 1/03/25 16:31
na kościach to teoretycznie jak ciśnie mróz je to wydusza więcej szpiku z nich. Ale to moja teoria, chociaż prawdopodobnie dość trafna.Na Bordzie od 2003-03-03:D
i5 6600, 2x8GB, 7770 - daje, daje , Pawelec 1/03/25 21:22
tak jak przemrażanie np. karkówki w zalewie. Przy rozmrażaniu zalewa głębiej wchodzi. Przekonałem się o tym sam. Karkówa w zalewie prowansalskiej ze kauflanda. Miałem świeżą paczkę ale się więcej kolesi zwaliło to wyciągnąłem to samo tylko zamrożone. Ci sami ludzie jedli to świeże i to rozmrażane bezpośrednio na drutach. To zamrożone ponoć było lepsze. Ten sam grill, węgiel i ludzie. Tak samo z bigosem. Przemrażam. A jak nie ma mrozów to gar wkładam do zamrażary. Mam taką 400L. BeeGees ma być przemrożony!Tom Drwal
LAS Ltd. - Dzięki, spróbuję też z mięsem , NimnuL-Redakcja 1/03/25 22:46
400 litrów ... wydębiłeś z prosektorium? :-)Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach. - eee tam , Pawelec 2/03/25 03:05
słowo klucz - zamrażarka skrzyniowa. Taka jak ich pełno po wsiach. Taka z klapą otwieraną do góry. Kosztowała koło tysiaka. włączona raz chłodzi do końca świata. U mnie chodziło o to że jak jadę do szwagra to bijemy 2 świniaki i j biorę półtora i mrożę już porozbierane. A 'świeżynkę' sowicie opijamy!
Umiesz zaiwanić świniorowi obuchem a potem nożem mu przeciąć żeby się wykrwawił i to jeszcze do miski żeby czerninę z tego? Świniora zatłukę, zrobię z niego 4 ćwiartki bezpośrednio. Oskrobię, pozbędę się flaków, siekierką przetnę równo na pół bo wiem gdzie przeciąć pęciny żeby kabana powiesić. Tam przy łydkach się nacina i wisi..
I po to taka 'zamrażalka'. Umiem wychodować, zaszlachtować, przechować i przetworzyć praktycznie 100%. A że mieszkam w Wawie to trzymam KURY! Mam zarejestrowane stado w Sanepid'zie. I własne jajka!Tom Drwal
LAS Ltd.
- Przepis dobry tylko wywal pieczarki , Pawelec 2/03/25 03:11
ma być grzyb! A tak "wogle" to u mnie bigos to się robi jak jest 'przegląd lodówki'. Wszystko niedojedzone, z terminem, doschnięte ląduje w kapuście i jest git. Ale z grzybkiem bo pieczarka to produkt a nie grzyb. Śliwka to kwestia sporna jak rodzynki w serniku.Tom Drwal
LAS Ltd. - AAAAAA!!!! , Pawelec 2/03/25 03:15
koncentrat pomidorowy? Poje@##%ło Cię? Myślisz że nikt nie czyta ze zrozumieniem? Niech w świat idzie dobry przepis.
Wątek uratowany.Tom Drwal
LAS Ltd. - Krewetek brakuje obok tego koncentratu , NimnuL-Redakcja 2/03/25 12:33
mentalnie pominąłem ten koncentrat, tak bardzo egzotyczny mi się wydał w bigosie. Grzyb leśny, suszony, musi mieć fakturę. Pieczarka na zapiekance.
:)
Gdyby nie wymyślono elektryczności,
siedziałbym przed komputerem przy
świeczkach.
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
 |
O D P O W I E D Z N A P Y T A N I E |
 |
|
|
Dzięki Rejestracji w naszym serwisie można uzyskać dostęp do zamieszczania Komentarzy do newsów oraz własnych informacji w działach Board oraz Giełda. Wystarczy podać ksywkę, hasło oraz e-mail.
|
|
|
|
 |
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2025, TwojePC.PL |
 |
|
|
|