Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » Killer 05:20
 » NWN 04:34
 » Martens 04:30
 » Chavez 04:29
 » cVas 04:05
 » piszczyk 01:45
 » Zbyszek.J 01:24
 » bagi_glog 01:20

 Dzisiaj przeczytano
 7786 postów,
 wczoraj 34100

 Szybkie ładowanie
 jest:
wyłączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

[OT] Jaka patelnia bez teflonu (PFOA-, PTFE - free)? , Matti 1/04/19 14:11
Szukam i szukam, ale bez powodzenia. Niby jest Gerlach z powłoką ceramiczną (https://www.nakrywamy.pl/...-ceramiczna-ilag-28-cm), ale podobno się odkształca. Jakaś lepsza granitowa, to w rzeczywistości teflon z dodatkami (https://www.euro.com.pl/...r=0&t=20190401-0931), o czym informuje producent (https://www.ilag.ch/...duct/durit-granitec-hl.html). Aktualnie jest w Lidlu fajna patelnia za 69 zł, ale to też ściema, bo to teflon z ceramiką (https://www.ilag.ch/en/product/durit-resist.html).

Może ktoś z Was używa jakiejś sprawdzonej patelni bez teflonu? Co polecacie?

  1. a są jakieś powłoki bez teflonu? albo coś typu teflon albo goła stal , Artaa 1/04/19 15:02
    i tyle

    1. są, , Matti 1/04/19 15:58
      choćby ten Ilag Ceramic.

  2. [PODPINKA] Jaka patelnia z odpinaną rączką (żeby można było włożyć do piekarnika)? , evil 1/04/19 15:14
    Byłem w kilku sklepach i nie mieli _niczego_ co by spełniło moje kryteria - rączka zawsze była stała (tu przeszkadza wymiar), a często również plastikowa.
    Szukam czegoś z odpinaną rączką. ;-D

    d: || nie kradnij - rząd nie lubi
    konkurencji || :P

    1. tefal , elliot_pl 1/04/19 15:21
      robil takie rzeczy z 15 lat temu. Juz nie robia? :)

      momtoronomyotypaldollyochagi...

      1. Na półkach w marketach nie widziałem. , evil 1/04/19 15:23
        A byłem i w MM i w Euro i jeszcze w jakimś supermarkecie.

        d: || nie kradnij - rząd nie lubi
        konkurencji || :P

        1. o tym mowie , elliot_pl 2/04/19 10:40
          https://www.tefal.pl/...-Talent/p/R-ingenio-talent

          momtoronomyotypaldollyochagi...

    2. taka? , Matti 1/04/19 15:57
      https://www.carrefour.pl/...dukcja-piekarnik-orion

  3. miedziana , malyy 1/04/19 15:27
    ..od cygana

    Pozdrawiam Andrzej

  4. Stal nierdzewna , NimnuL-Redakcja 1/04/19 15:52
    trudne do zniszczenia, długowieczne, bardzo wygodne w użytkowaniu.
    Zelmer Composium, Ikea lub cokolwiek innego z grubym dnem.

    Gdyby nie wymyślono elektryczności,
    siedziałbym przed komputerem przy
    świeczkach.

    1. a jak z przywieraniem potraw? , Matti 1/04/19 15:57
      Skoro nie ma powłoki, to może ciężko się myć?

      1. Własnie! , Muchomor 1/04/19 16:19
        O to samo miałem pytać.

        Stary Grzyb :-) Pozdrawia
        Boardowiczów

      2. Nijak. Niektore potrawy przywieraja jak sie je nieodpowiednio smazy a niektore nie. , ptoki 1/04/19 16:29
        Teflon upraszcza sprawe ale ma swoje wady. Jak ktos go zle uzywa to juz po paru uzyciach moze zostac na tyle zniszczony ze w sumie czy on tam jest czy nie to zadna roznica.

        Polecam kupic, majatek to nie jest a pozytek jest.

        Co do mycia. Nie kazda patelnie nalezy myc do czysta. Kiedys dostalem opiernicz od szefa ze patelnia poszla do zmywarki. Powiedzial ze starczylo oplukac i wytrzec do sucha papierem. Bo tam jakas warstwa tluszczu sie robi i ona dziala jak ten teflon.

        Patelnia byla chyba do nalesnikow. Ale to ze 20 lat temu bylo wiec nie pamietam.

        1. tutaj w tym roku , Wedrowiec 1/04/19 16:47
          było coś o sezonowaniu patelni, Nim się udzielał.
          Generalnie na nowych jest napisane że przed użyciem umyć i natłuścić.

          "Widziałem podręczniki
          Gdzie jest czarno na białym
          Że jesteście po**bani"

        2. ta warstwa to właśnie tłuszcz po sezonowaniu , NimnuL-Redakcja 1/04/19 16:59
          działa lepiej niż teflon. Patelni stalowej nie należy myć detergentem, wszystko schodzi pod gorącą wodą i po starciu papierem właśnie.

          Gdyby nie wymyślono elektryczności,
          siedziałbym przed komputerem przy
          świeczkach.

      3. Nic nie przywiera , NimnuL-Redakcja 1/04/19 16:57
        pod warunkiem, że:
        - sezonuje się ją
        - smaży na odpowiedniej temperaturze
        - nie myje w zmywarce (jeśli już to należy ponownie sezonować)

        Więcej pisałem tutaj:
        https://twojepc.pl/...wum.php?r=2018&id=171837

        Od lat używam nierdzewnych (garnki również), wspaniała sprawa, ale wymaga nauczenia się poprawnego smażenia. Dzięki temu, że taka patelnia wymusza odpowiednią temperaturę, to smażenie na niej jest zdrowsze.
        Ale nie jest to sprzęt dla przypadkowego kucharza, który nie przywiązuje uwagi kwestii kuchennych, bo wówczas można sie zawieść.

        Gdyby nie wymyślono elektryczności,
        siedziałbym przed komputerem przy
        świeczkach.

        1. Ja myję normalnie, , ridczak 2/04/19 15:31
          też w zmywarce - Fissler stal nierdzewna. Sezonowaną mam żeliwną. Ważna jest temperatura (musi być dobrze rozgrzana zanim się coś wrzuci) i nawet naleśniki cienkie spokojnie wychodzą bez przywierania ;) Poza tym powinna być dobra jakościowo (masywna) żeby temperatura sie równomiernie rozkładała i nie przypalała potrawa miejscowo.

  5. Ja właśnie ostatnio kupiłem żeliwną , Doczu 1/04/19 16:52
    Były fajne 28" z Jima Beama, ale mi wykupili. Kupiłem więc za 40 zł KingHoffa na Allegro. Oczywiście trzeba mieć świadomość, jak takiej patelni uzywać i dbać o nią, ale piekarniki, ognisko czy jeszcze inne źródła ciepła jej nie straszne.

  6. tefal titanum , Killer 1/04/19 18:19
    2 mam z netu a jedną z któregoś marketu.., wytrzymuje dobre 2 lata+ pod warunkiem że nie myjesz w zmywarce.

    Kiedyś normą był ogół a nie margines...

    1. i jeszcze dopiszę , Killer 1/04/19 18:20
      że ceramik jest moim zdaniem niepraktyczny - łatwo przywiera jak za mało rozgrzejesz patelnię i szybciej się odkształca

      Kiedyś normą był ogół a nie margines...

    2. Fajna, ale to nadal teflon. , Matti 1/04/19 19:07
      Jednak jak nie znajdę innej, to chyba wezmę coś z Tefala.

      1. ważne żeby nie uszkodzić powłoki.... , Killer 2/04/19 11:47
        w mojej jednej już te czerwone pole ściemniało od zmywania ale to stara patelnia praktycznie w codziennym użytku, ale komfort używania dalej wysoki

        Kiedyś normą był ogół a nie margines...

        1. Tefal ma znakomity PR , NimnuL-Redakcja 2/04/19 14:53
          zakorzenił się w Polskich domach tak samo jak zielony Jacobs Kronung, utorzsamia się to z produktem wysokiej jakości. Moje zdanie na temat Tefala jest takie, że to jest przereklamowany towar, sięgający co najwyżej średniej półki. Miałem garnki i patelnie Ingenio, patelnia Everest i Duetto oraz Talent Pro i dopiero ta ostatnia jest według mnie warta ceny. Reszta to przeciętniaki na tle tego co można kupić za podobne pieniądze.

          Gdyby nie wymyślono elektryczności,
          siedziałbym przed komputerem przy
          świeczkach.

          1. Ze średniej półki to on ma jedynie cenę , zartie 2/04/19 18:42
            Miałem kiedyś patelnię do naleśników Tefala, wybrzuszyła się po kilku użyciach. O czajniku, ktory parzył parą, wydostającą się pomiędzy źle spasowanymi elementami rączki już kiedyś zdaje się pisałem.

            Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem

      2. stal węglowa, nierdzewna i żeliwo , yorg5 6/04/19 20:09
        każda z nich ma swoje zalety i wady. Ja zrezygnowałem z teflonu na rzecz stalowych. Wymagają ciut więcej uwagi i lekko czasem przywiera ale nie jest źle. Przynajmniej nie jemy już teflonu ;)
        I jeszcze jedno, Na indukcji większe średnice(powyżej 26cm) ze stali węglowej nie sprawdzają się.

        The Borg's frightening appearance
        may scare small children.

        1. Dlaczego? , NimnuL-Redakcja 8/04/19 10:12
          Na indukcji większe średnice(powyżej 26cm) ze stali węglowej nie sprawdzają się.

          Rozwiń proszę. Ta informacja może mi się przydać.

          Gdyby nie wymyślono elektryczności,
          siedziałbym przed komputerem przy
          świeczkach.

          1. ja domyślam się, że , Kriomag 10/04/19 10:14
            chodzi o grubość czy raczej "cienkość" takiej patelni, przez co nagrzewa się miejscowo ?

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL