Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
B O A R D
   » Board
 » Zadaj pytanie
 » Archiwum
 » Szukaj
 » Stylizacja

 
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
OBECNI NA TPC
 
 » steve 07:53
 » JE Jacaw 07:52
 » MARtiuS 07:51
 » Zbyl 07:46
 » dugi 07:44
 » exmac 07:44
 » mo2 07:44
 » @GUTEK@ 07:42
 » kreciak 07:42
 » krismel 07:42
 » krochmi 07:39
 » leosh 07:38
 » adolphik 07:38
 » Dexter 07:29
 » fiskomp 07:26
 » Robak 07:24
 » NimnuL 07:17
 » soyo 07:16
 » m&m 07:14
 » DJopek 07:11

 Dzisiaj przeczytano
 10323 postów,
 wczoraj 54542

 Szybkie ładowanie
 jest:
wyłączone.

 
ccc
TwojePC.pl © 2001 - 2024
A R C H I W A L N A   W I A D O M O Ś Ć
    

Prośba do Nimnula , patinka 7/12/19 08:50
Podziel się swoim przepisem na chleb i zakwas. Wątek o tym jest już mocno z dołu a nie dawno go odkryłem i narobiłeś mi smaku. Piszę więc nowy. Może jeszcze ktoś będzie chętny na recepturę to się dopisze. Mail z profilu. Dzięki.

  1. złe oznaczenie posta! , Demo 7/12/19 09:08
    także się nie dopiszę :P

    napisalbym swoj config,ale sie nie
    zmiescil:(

  2. Dpłączam się. , cVas 7/12/19 09:09
    mail profilowy.
    THX aus mountain.

    Cóż człowiek,
    nawet światło się załamuje.

  3. Zakwas robisz z mąki żytniej razowej (2000) , zartie 7/12/19 09:21
    Bierzesz 50g mąki i 50g wody (najlepiej źródlanej albo mineralnej), mieszasz w słoiku, zakrywasz ściereczką, odstawiasz w ciepłe miejsce na 24h, potem dodajesz kolejne identyczne porcje mąki i wody. Po kilku dniach zakwas jest gotowy. Ale taki młody zakwas jest słaby, chleb dobrze rośnie na zakwasie, który ma przynajmniej miesiąc. Więc taki młody zakwas wstawia się do lodówki i co tydzień należy go dokarmić.
    Zakwasu nie robi się od nowa na każdy wypiek, tylko bierze się go trochę ze słoika, a resztę dokarmia i trzyma w lodówce.
    Ja robię w ten sposób, że piekąc chleb biorę ze słoika ok. 200g zakwasu, zakwas w słoiku dokarmiam i odstawiam na 24h w ciepłe miejsce, potem znowu dokarmiam i od razu wstawiam do lodówki. Mój zakwas ma już prawie 3,5 roku, spokojnie wytrzymuje w lodówce 2 tygodnie, gdy wyjeżdżam na urlop.
    Zakwasu nie musisz robić sam, są grupy, na których ludzie dzielą się zakwasem, wtedy od razu masz porządny "silny" zakwas, który tylko musisz regularnie dokarmiać.

    Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem

    1. Nie do końca tak jak piszesz , NimnuL-Redakcja 7/12/19 12:30
      "potem dodajesz kolejne identyczne porcje mąki i wody."
      Najpierw połowę masy wyrzucasz do kosza i potem dodajesz wodę i mąkę, i znowu wywalasz, i dodajesz i tak kilka razy. Zakwas po 6 dniach jest już dość mocny. Warto użyć mąki żytniej razowej (typ 2000).
      Nie ma konieczności wstawiania do lodówki bo tydzień w lodówce symuluje dobę w temperaturze pokojowej. Do lodówki wstawia się w celu przechowywania zakwasu na kilka dni (do ~10 dni)...

      Gdyby nie wymyślono elektryczności,
      siedziałbym przed komputerem przy
      świeczkach.

      1. A po co połowę wyrzucać do kosza??? , zartie 7/12/19 18:01
        Znasz jakieś uzasadnienie tego, czy powtarzasz za internetem (bo można to wyczytać w paru miejscach)? Po sześciu dniach zakwas jest bardzo słaby, u mnie zupełnie nie poradził sobie z chlebem razowym, po miesiącu razowiec wyrastał OK. Wstawienie do lodówki oczywiście, że w celu przechowywania.

        Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem

        1. Żeby po tygodniu nie skończyć z 700g zakwasu , NimnuL-Redakcja 7/12/19 19:23
          skoro do jednego chleba wystarczy 50g...
          Choć przepisy na chleb są różne, ale ja używam staropolskiego z zaczynem ~24h. Zresztą w rodzinie miałem piekarza z 40 letnią praktyką, zaczerpnąłem niegdyś języka w tej sprawie.
          Zakwas po tygodniu moim sposobem jest już wystarczająco aktywny...
          Chleb 100% razowy czy z dodatkiem?

          Gdyby nie wymyślono elektryczności,
          siedziałbym przed komputerem przy
          świeczkach.

          1. To był 100% razowy , zartie 7/12/19 21:04
            Zakwas nie dał rady go dźwignąć i wyszła cegłówka. Równolegle robiony mieszany był OK.
            Do jednego 50g, ale piekłeś kiedyś tylko jeden chleb?

            Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem

            1. Tak , NimnuL-Redakcja 7/12/19 21:10
              czasem piekę jeden, częściej dwa. Jeśli do jednego dam 100g to też jest ok, niewiele zmienia dla zaczynu, za wyjątkiem tego, że być może wcześniej będzie gotowy.

              100% razowy jest świetny, ale nie do wszystkiego pasuje, to już jest wersja dla koneserów :)
              Spróbuj kiedyś upiec z 1200 (żurkowa), coś pośredniego pomiędzy zwykłym, a razowym wychodzi. Tylko, że trudniej tą mąkę dostać, jak dotąd tylko w Tesco widziałem.

              Gdyby nie wymyślono elektryczności,
              siedziałbym przed komputerem przy
              świeczkach.

              1. Nie masz jakiegoś młyna w okolicy? , myszon 7/12/19 21:18
                Moi rodzice kupują bezpośrednio od młynarza.

                1. ... , endern 8/12/19 01:11
                  Za rok bedzie przechodzic w srodowisku tylko mielone w domu z własnego pola.
                  Nikt nie kupuje od cejrowskiego z kuciewia? ;)

              2. Zgadza się, że to wersja dla koneserów , zartie 9/12/19 19:22
                Do codziennego robienia kanapek do pracy średnio się nadaje. Eksperymenty robiłem na początku, później skupiłem się na pieczeniu "normalnego" chleba (czytaj na codzienne kanapki), bo akurat ostatnia u mnie w mieście piekarnia piekąca jadalne pieczywo zaczęła schodzić na psy :-(

                Gdybym dostawał złotówkę za każde przekleństwo pod adresem Microsoftu już dawno byłbym milionerem

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2024, TwojePC.PL