Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
TwojePC.pl © 2001 - 2020
Piątek 2 sierpnia 2002 
    

Catalyst v2.2 dla Radeonów


Autor: Kris | 10:34
(17)
Pojawiły się nowe sterowniki Catalyst v2.2 dla Radeonów pod tym adresem. Pora chyba skończyć z manierą podawania linków do sterowników dla kart ATI i ich mirrorowania. Użytkowników Radeonów produkcji ATI jest znacznie mniej i nie ma specjalnego sensu próbować je siłowo instalować. Użytkownikowi GeForca firmy np. MSI nawet by nie przyszło do głowy ściąganie sterowników dla np. Asusa. Mam nadzieję, że inne serwisy też zaczną promować "zdrowe" i bezproblemowe referki ... Karty ATI oczywiście też mogą na nich pracować.

 

    
K O M E N T A R Z E
    

  1. W czym rzecz? (autor: banker-brak rejestracji | data: 2/08/02 | godz.: 12:04)
    Pod Windows XP odinstalowywałem sterowniki ściśle według Twoich instrukcji i wygląda na to, że wsparcie wielu funkcji akceleracji w Catalist 2.2 nie działa. 3Dmark się nie uruchomił -brak wsparcia T&L, antyaliasingu, Z-bufora, vertex&pixel shaders czyli wielu zaawansowanych funkcji. Te informacje mam z panela ustawień MotoGP, gra wykorzystuje cieniowanie wierzchołków i pikseli... Ten sam problem miałem z najnowszymi beta sterami rzekomo pod DX9 (chyba dokładnie te same tyle, że "przed premierą"...) - w obu przypadkach problem ustąpil po powrocie do Catalist 2.1. A może winne są zainstalowane beta DX9, nowe stery potrafią wykorzystywać ich nowe funkcje i coś "no compre" a Catalist 2.1 tarktują je jak DX8 i problemu nie ma? Miał ktoś takie chece?

  2. Jeszcze nie wiem ... (autor: Kris-Redakcja | data: 2/08/02 | godz.: 14:52)
    Wczoraj miałem chyba coś podobnego (nie mam Dx9, Mozilli ani Opery:-) ale było późno i nie sprawdziłem dokładnie. Zacząłbym od dokładnego wyinstalowania (z rejestrami włącznie). Wrzucenia Cat 2.1 a potem Cat 2.2 ale już bez dokładnego wywalania ... może procedura usuwania pozostałości po sterowniku nie jest z nimi zgodna ...

  3. a moze (autor: burz | data: 2/08/02 | godz.: 19:16)
    ma to cos wspolnego z latka na system? U ATI w opisie stoi tak:
    CATALYST 02.2 has been optimized for maximum stability and compatibility with Service Pack 1.
    Co Wy na to?


  4. raczej nie... (autor: banker-brak rejestracji | data: 2/08/02 | godz.: 20:48)
    ... bo przed instalacją przeczytałem ten wpis i na wszelki wypadek (po doświadczeniach z betą pod DX9), przez update dokonałem w systemie wszystkich niezbędnych aktualizacji (ech... ryzykant ze mnie ;-)). Jedyny zysk jaki zauważyłem w tej kwestii to złamana granica 85 MHz odświeżania monitora - teraz mogę w mojej 17" HP ustawić 100 MHz bez wyłączania DDC. Ale problem rozwązał się niejako samoistnie... Ponieważ finezyjne sposoby zawiodły, metodą na chama na Catalyst 2.1 zainstalowałem wersję 2.2>Działało, ale pytanie tak naprawdę na jakim sterowniku. no więc dalej było po kolei.. 1)Odinst. panelu ATI, reboot, 2)Stery ATI, reboot. Tutaj moja podwójna instalacja dała efekt w postaci samodzielnego znalezienia przez system sterów pod radeona i mogłem ponownie z panelu sterowania (!)odinstalować sterowniki ATI. Tu już niespodzianek nie było - postępowałem wg. pkt 5-8 wskazówek Krisa plus skasowanie plików ati*.inf z katalogu windows/inf oraz skasowanie katalogu ATI z dysku C:. Po ponownej instalacji Catalist 2.2 wszystko działa jak należy. Wniosek: albo dane sterownika są jeszcze gdzieś zapisywane o czym nie mamy pojęcia albo coś spieprzyłem proceduralnie po drodze i stąd całe zamieszanie.. Zdaję sobie sprawę, że metoda jest "nienaukowa", ale komuś może doraźnie pomóc. Pozdrawiam!

  5. i jeszcze... (autor: banker-brak rejestracji | data: 2/08/02 | godz.: 21:02)
    ...uprzedzając wszelkie pytania Mulitimedia Center., Hydravision, itp. odinstalowane były wcześniej ściśle według wskazówek Wodza hehehe... A właśnie! Wraz ze sterami 2.2 ukazał się nowy Pakiet MMC ATI 7.7.0.1, jakoś nikt nie informował... Co prawda to raczej wersja 7.7.0.0 ale już nie jako upgrade a samodzielny pakiet (bez DVD).

  6. Zainstalowałem ... (autor: Kris-Redakcja | data: 2/08/02 | godz.: 22:31)
    Odinstalowałem stery (reboot), panel (reboot), zainstalowałem jeszcze raz stery (reboot), panel (reboot). Wszystko gra. spec różnic w stosunku do poprzednika (c2.1+patch gta3) nie widzę ... oprócz 2D ... chodzi znacznie lepiej (WinXP) i obraz jest jakby ostrzejszy ... no i potrafi czasem
    "przyspieszyć" OpenGL jak się da w opcjach optymalizację na wydajność ...


  7. Do Kris'a :) (autor: Lisek-brak rejestracji | data: 2/08/02 | godz.: 23:48)
    "Wczoraj miałem chyba coś podobnego (nie mam Dx9, Mozilli ani Opery:-)"

    To czym Ty człowieku strony przeglądasz? :P


  8. fakt, wsio OK (autor: burz | data: 3/08/02 | godz.: 01:02)
    wlasnie skonczylem sprawdzac nowe 02.0, najpierw do kart ATI, potem do klonow. I jest w porzadku. Nawet nie odinstalowywalem poprzednich catalystow tak dokladnei jaki radzi Kris.
    Cholera wie, co bylo u Bankera za pierwszym razem...


  9. Lisek... (autor: Kris-Redakcja | data: 3/08/02 | godz.: 01:37)
    Lynx'em ... :-P

  10. ATI RAGE THEATRE (autor: Adams-brak rejestracji | data: 3/08/02 | godz.: 17:46)
    Jak zwykle... uklad ATI Rage Theatre stal sie obiektem kompletnie nieznanym dla systemu i nie ma opcji by go zainstalowac. Urzadzenie nieznane....

  11. problem (autor: Adams-brak rejestracji | data: 3/08/02 | godz.: 17:47)
    Dodam, ze problem dotyczy karty ATI Radeon VIVO 64 MB DDR

  12. Adams... (autor: Kris-Redakcja | data: 3/08/02 | godz.: 23:51)
    Wrzuć w kolejności : WDM (bez reboot), Stery (reboot), Panel (reboot) ...

  13. Catalyst 2.2 nie rozpoznaje ukladow z TV (autor: Yaro | data: 4/08/02 | godz.: 20:01)
    Tak jak pisal Adams - uklad ATI Rage Theatre i jego komponenty sa dla tych Catalystow nie znane. U mnie na Radeonie All In Wonder nie wykrylo polowe rzeczy, nawet wg. opisu instalki Krisa. Powrot do Catalyst 2.1 i wszystko znowu gra... Tak samo Multimedia Center 7.7.0.1 nie widzi ukladu TV i nie dosc ze nie instaluje softu do tego, to jeszcze usowa poprzedni dzialajacy z poprzedniego MMC. Takze jakosc tych sterow pozostawie bez komentarza.

  14. Problem rozwiązany!!! (autor: Drakor | data: 4/08/02 | godz.: 22:20)
    Udało mi się rozwiązać problem z najnowszymi sterownikami:)
    Pierwsze, co należy zrobić, to ściągnąć ze strony ATI sterowniki Capture Drivers 6.13.10.6125 - na stronie znajduje się ich zaktualizowana wersja (wersja pliku jest niby ta sama, co sterownika z czerwca, ale plik ma większy rozmiar).
    Instalację sterowników należy przeprowadzić w następujący sposób:

    1. Zainstalować najpierw sterowniki Capture Drivers 6.13.10.6125 (NIE RESTARTOWAĆ systemu)
    2. Zainstalować sterowniki CATALYST 02.2 (ZRESTARTOWAĆ system)
    3. Po restarcie zainstalować sterowniki Control Panel 6.13.10.3017 (ZRESTARTOWAĆ system)
    4. Po restarcie zainstalować oprogramowanie Multimedia Center 7.7.0.1 (zrobić kolejny restart i ew. zainstalować ATI DVD)

    Po wykonaniu tych czynności wszystko działa jak należy.
    Używam karty ATI RADEON 64MB DDR VIVO (oryginał) oraz systemu Windows XP PRO PL - po wykonaniu powyższych czynności nie mam żadnego problemu z wejściem TV:)


  15. Drakor... (autor: Kris-Redakcja | data: 4/08/02 | godz.: 22:45)
    Dokładnie o tym napisałem. WDM to oczywiście nowe stery capture. Sorry za skrót myślowy ...

  16. No i po problemie :) (autor: Adams-brak rejestracji | data: 5/08/02 | godz.: 00:10)
    Odinstalowalem poprzednie stery i... system trzeba bylo robic od nowa ale nie o tym mowa...
    Zrobilem tak jak pisal Kris i dziala! TNX!!!! (_)]


  17. banker - Ati MMC (autor: MaciekMR | data: 5/08/02 | godz.: 10:05)
    Oj pisał, pisał :))
    Look w sig :)

    Pozdrófka!
    MR
    mojepc.pl


    
D O D A J   K O M E N T A R Z
    

Aby dodawać komentarze, należy się wpierw zarejestrować, ewentualnie jeśli posiadasz już swoje konto, należy się zalogować.