Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
TwojePC.pl © 2001 - 2021
RECENZJE | Felieton / recenzja PS Vita - słaba, czy znakomita?
    

 

Felieton / recenzja PS Vita - słaba, czy znakomita?


 Autor: Piotr Jakub Karcz (P.J.) | Data: 27/02/12

Felieton / recenzja PS Vita - słaba, czy znakomita?Stało się - długo wyczekiwane ''dziecko'' Sony - zaVitało na sklepowe półki dwóch, że się tak wyrażę, najbardziej cywilizowanych kontynentów świata. Czy mamy do czynienia z nową erą w dziedzinie elektronicznej rozrywki? Czy raczej ze sprytnym wykorzystaniem swojej pozycji rynkowej przez japońskiego giganta? Czy w dobie smartfonów z czterordzeniowymi CPU taktowanymi ''grubo'' powyżej gigaherca i wyświetlaczami 326ppi przenośna konsola jeszcze ma rację bytu? Zapraszam do lektury.







Polub TwojePC.pl na Facebooku

Rozdziały: Felieton / recenzja PS Vita - słaba, czy znakomita?
 
Wyświetl komentarze do artykułu
 
    
K O M E N T A R Z E
    

  1. sprzęt (autor: ray | data: 27/02/12 | godz.: 10:02)
    jest naprawdę przedni i można by przeboleć cenę samej konsolki, ale 200zł za grę to dla mnie cena nie do zaakceptowania.

  2. Od strony finansowej patrząc (autor: sevae | data: 27/02/12 | godz.: 10:14)
    To i tak bardziej opłaca się Vita i 5 dobrych gier (z tym że teraz wszystkich 5 się nie kupi bo aż tylu ultra hitów to nie ma na niej ale dokupywać można) które są wyższej jakości i starczą na dłużej niż super mocny telefon za 2000zł czy droższy iPad. Do tego gra jest wygodniejsza. Mnie Vita i tak nie przekonała do siebie ale nie pod względem ceny, na dzień dzisiejszy nie ma na nią gier w które bym chciał pograć, ale konsolkę pewnie nabędę za rok może. W tej chwili u mnie prym wiedzie 3DS.

  3. fajna recka (autor: chris_gd | data: 27/02/12 | godz.: 10:50)
    konsola przednia, poki co czekam bo cena sprzetu jak i gier lekko wygórowana
    Ci co porownuja to z telefonami czy tabletami nie maja pojecia o grach, stare psp zjada dzisiejsze pozycje na nawet najmocniejsze telefony, najwiekszy i najpowazniejszy tytul to GTA3 cos co na psp osiagalne bylo na poczatku istnienia, przykladem 2 czesci Stories, juz nie mowie o sterowaniu, ktory przez macanie ekranu nijak sie ma doa d-pad czy analoga


  4. @sevae (autor: TeXXaS | data: 27/02/12 | godz.: 10:53)
    Jeżeli już porównujesz - ja tam wolę 1600zł dać za telefon. 768MB-1GB ramu i procesor z 1GHz, telefon i tak mam, zamiast dać 800zł dam 2x tyle i sobie pogram, coś obejrzę... Dolicz kasę za kartę pamięci oraz to, że z grami już nic nie zrobisz... nie sprzedasz, z kolegą też się nie wymienisz... Konkretna gra jest przypisana do konkretnej konsoli i konkretnej karty pamięci.
    Naturalnie - telefon do grania, to proteza. Zestaw sensownych kontrolerów, które ma każda konsola to podstawa do porządnego grania. Dlatego obecne psp wypada całkiem, całkiem. Mogę kupić adapter na dwie karty microsd i zgrać sobie całą masę filmów, mogę też zgrać gry - żeby nie poniszczyć sobie płytek ;)


  5. A teraz odniosę się do recensji, też miałem styczność z konsolą: (autor: sevae | data: 27/02/12 | godz.: 10:54)
    Ekran - jakość obrazu super. Piszecie że trwały, jest pokryty plastikiem (ale mizia się dobrze jak po szkle to plus) więc nie wiem czy trwały (3DS szkło), do tego folie ochronne odpadają bo dotykowy. Zobaczymy w przyszłości czy nie będzie się rysował.

    Przyciski - analogi zaiste dobre (chociaż jak dla mnie małe opory miały ale to coś do czego można przywyknąć i to nie jakaś wada nawet dla mnie), ale przez te analogi używanie przycisków wyżej jest mniej wygodne, mi konkretnie źle d-pada się używało a są osoby dla których prawa strona jest mniej wygodna.

    Przeglądarka internetowa ma duże problemy, czy już to poprawili?

    Wygląd menu jak wygląd menu, nie wiem dlaczego się większość akurat wyglądu przyczepia skoro faktycznie jest bardzo funkcjonalnie.

    Ceny gier, a konkretnie to że na telefonach można mieć gry za 1euro, myślę że po jakimś czasie w cyfrowej dystrybucji a Vitę też zagoszczą prostsze ale tańsze tytuły tak jak jest w eShopie na Nintendo, tam też baza tanich gier dopiero sie buduje i jest już spora a minął aż rok od premiery. Trzeba czasu jeżeli o gry chodzi i tyle.

    Co za plotka wyssana z palca, nie powstaje żaden 3DS z drugim analogiem. W ogóle ta przystawka była zrobiona tylko na prośbę Capcomu. Wydanie 3DS z drugim analogiem to by był strzał w kolano dla Nintendo niezależnie od tego co myślicie, zastanówcie się nad tym.


  6. mam smarta ale do gier to za mało (autor: hideox | data: 27/02/12 | godz.: 15:11)
    sam ekran dotykowy nie nadaje się do wszystkich gier, więc polecam zakup psvita lub xperii play (przyciski w wielu grach jednak się przydają!) no i oczywiście Vita na starcie niszczy rozmachem produkcji wszystkie gry na iOS/androida ale za to się właśnie płaci w urządzeniu dedykowanym głównie grom a i gry na vitę nie są tak tanie jak na smartfony, imho gry na smartfony można porównać do małej awionetki a psvita to taki wypasiony drogi wygodny szybki luksusowy concorde :)

  7. @6. (autor: mikay | data: 27/02/12 | godz.: 15:58)
    Porownanie do Concorde'a raczej nie trafione :) Samolot, ktory w gruncie rzeczy sie nie sprawdzil (totalna porazka ekonomiczna) i traktowany jest teraz raczej jako ciekawostka. No chyba, ze tego samego zyczysz Vicie :)

  8. Co wy za gry porownujecie?... (autor: gantrithor | data: 27/02/12 | godz.: 16:00)
    tanie gry typu angry birds do rasowych gier na dedykowany sprzet? to jak porownywac topowego smartphona z stacjonarnym komputerem dla gracza za 10k.
    Takie podejscie przypomina mi kardridze na pegazusa gdzie bylo czesto "1000000 in 1 w tym 1000 odmian tetrisa" ale tak debilnie glupich i prostych ze zamiast zastanawiac sie nad zagraniem w gre zastanawialem sie ile czasu strace...
    Odrazu trzeba zaznaczyc ze od poczatku do konca zywotu konsoli gry beda pisane pod jedna i ta sama konfiguracje nie ma mowy o tym zeby pojawila sie gra z wiekszymi wymaganiami niz oferuje konsola co innego jest z telefonem dzis masz 1 rdzen 1ghz jutro masz 2ghz i juz starszy sprzet trzeba bylo by wymienic wiec tu ogromna zalete ma dedykowana do grania konsolka.
    Jedynym minusem psvita to ceny gier ale mozna jeszcze dolozyc kilka bledow w oprogramowaniu czy dlugosc pracy na jednym ladowaniu ale to z czasem zostanie poprawione.


  9. @mikay (autor: hideox | data: 27/02/12 | godz.: 16:48)
    masz rację jeśli chodzi o ekonomię, ale tu sytuacja była po latach inna niż początkowo, sprzętowo concorde był czadowy ale potem pogrzebał go kryzys paliwowy i zwyżki cen ropy, ekonomiczne gry to mają właśnie smartfony ale hardcorowca one nie chwycą za serducho tak jak psvita czy concorde ;) a dla psvita życzę bardzo wielu jak najlepszych gier, dobry gry sprzedają każdą maszynę do grania bo cena jak na te urządzenie wcale nie jest tak naddźwiękowa ;) kiedyś się kupowało komy Nokii czy inne a obok tego Gameboya Advance, DS czy psp, dziś się kupuje smartfona i 3DS lub psvita :D

  10. Ad.9 (autor: P.J._ | data: 27/02/12 | godz.: 20:16)
    Dobrze napisane "cena jak na te urządzenie wcale nie jest tak naddźwiękowa ;)" - pozdrawiam.

  11. cena jest do przezycia, nie moze to kosztac 300zl. (autor: chris_gd | data: 27/02/12 | godz.: 21:40)
    chora cena to jest od zawsze przy iphone
    tutaj problemem sa gry, 199zl. to troche duzo jak na tytul na przenosna konsole


  12. ciekawostka (autor: puppy | data: 28/02/12 | godz.: 10:05)
    Kilka "wypasionych" tytułów moim zdaniem jednak nie mają startu do setek czy tysięcy gier choćby z ipada. Nie udawajmy że gracze to wciąż tylko napalone 13 stolatki które szukają jedynie graficznego rozmachu w grach. W tych czasach coraz więcej jest ludzi którzy wolą posiedzieć przy miodnych, grach np. przy jakiejś strategii czy tower defensie których na konsolach nie uświadczysz, a jeśli już to na prawdę nie ma w czym wybierać.. Kwestia grywalności i rozbudowania gier w tych czasach jest płynna i już dawno nie zależy od ilości przeznaczonej na nie gotówki. Piekne system sellery nie budzą już tych samych emocji co kiedyś.

  13. Recka fajna, choć trochę krótka (tzn mało detali) (autor: Blazakov | data: 28/02/12 | godz.: 10:30)
    Przyczepie się tylko do zachwytu nad technologią. OK, dziś parametry wyglądają fajnie, ale jutro będą przestarzałe w porównaniu z telefonami i tabletami.

    Wydajność graficzna? Coś około iPada 2. Za miesiąc będzie dostępna kolejna generacja i wyjdą pierwsze gry które graficznie, podkreślam, graficznie zdeklasują PSV.

    OK, to konsola, służy do grania a nie multimediów, nic nie zastąpi analogów etc, ale parametry techniczne ma na poziomie dobrego smartfonu już obecnie. A że kosztuje mniej? Taka polityka, Sony liczy na to że kupisz do niej gry - 10 tytułów i już cena wzrasta trzykrotnie.


  14. Poza tym, (autor: Blazakov | data: 28/02/12 | godz.: 10:32)
    niewymienialna bateria na 5h w takim urządzeniu to jakieś nieporozumienie. Nie po to kupuje handhelda żeby grać w domu.

  15. @Blazakov (autor: hideox | data: 28/02/12 | godz.: 11:34)
    hehe większość czasu z moim psp spędziłem grając w domu w chwilach, gdy na kompie lub ps3 nie miałem w co grać lub gdy jakaś dobra gra wyszła na psp, niektórzy konsolę przenośną traktują jak każdy inny sprzęt do grania czyli liczą się ciekawe tytuły :)

  16. @13 (autor: hideox | data: 28/02/12 | godz.: 11:38)
    liczy się budżet na stworzenie gry, na smartfonach gry są tanie i budżet niski temu gry na stare psp są lepsze niż te na androida (mam oba), jeśli wyskoczysz z "nowym" gta3 na andka/iOS to nie istotne, grałemw to dekadę temu, na psp sa 3 nowsze ciekawsze części GTA, przykłądy można mnożyć, póki firmy nie zaczną pakowac w gry takich pieniędzy co na konsole przenośne to smarty i tablety nadal będą tylko dla mało wymagających graczy

    
D O D A J   K O M E N T A R Z
    

Aby dodawać komentarze, należy się wpierw zarejestrować, ewentualnie jeśli posiadasz już swoje konto, należy się zalogować.

    
All rights reserved ® Copyright and Design 2001-2021, TwojePC.PL