Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
TwojePC.pl © 2001 - 2024
Czwartek 2 listopada 2017 
    

Procesory AMD Epyc drugiej generacji z 64 rdzeniami?


Autor: Zbyszek | źródło: Canard PC Hardware | 17:33
(25)
Według serwisu Canard PC Hardware, procesory serwerowe AMD Epyc drugiej generacji otrzymają dwukrotnie większą ilość rdzeni niż ich aktualna generacja. Układy będą wytwarzane w 7nm procesie litograficznym i mają zadebiutować na rynku w 2019 roku. Według dotychczasowych informacji, procesory miały posiadać do 48 rdzeni. Tymczasem według Canard PC Hardware. Układy będą wyposażone w aż 64 rdzenie – dwukrotnie więcej niż obecnie, oraz aż 256 MB pamięci podręcznej trzeciego poziomu - cztery razy więcej niż w aktualnych modelach Epyc. Oznacza to, że na każdy rdzeń przypadnie nie 2, lecz 4 MB pamięci podręcznej trzeciego poziomu.

Ponadto procesory mają oferować 128 linii PCI-Express 4.0 oraz ośmiokanałowy kontroler pamięci DDR4.

Aktualnie nie są to jeszcze informacje potwierdzone przez AMD, jednak należy mieć na uwadze, że w 2016 roku serwis Canard PC Hardware dostarczył wielu trafnych informacji na temat procesorów Ryzen, na kilka miesięcy przez ich premierą.

 


    
K O M E N T A R Z E
    

  1. 64 jajka i pewnie 128 wątków w jednej obudowie ... wow (autor: Sławekpl | data: 2/11/17 | godz.: 19:23)
    nie trzeba kupować droższej płyty pod dwa procki jak u konkurenta by mieć tyle jajek, jeśli komuś taka ilość jest potrzebna,
    nie tylko jajek więcej ale i linii PCIe, dodatkowo w nowej specyfikacji 4.0, nawet jak producenci płyt dadzą jakieś sloty x8 to nadal one zapewnią przepustowość której nie zapchają najnowsze karty, kontrolery RAID czy sieciówki 10 giga na nowych liniach PCIe też skorzystają by nie wspomnieć o M.2 NVMe

    a teraz chipzilla ... czym nas (nie) zaskoczysz? ;)


  2. Przecież INTEL... (autor: Mario1978 | data: 2/11/17 | godz.: 21:37)
    nie ma czym na to odpowiedzieć i jeżeli nawet uda mu się coś wyskrobać w 10nm to jak będzie to 48rdzeniowe CPU z zegarem 1.5Ghz ale w końcu pewnie zaczęli by się szczycić faktem ,że ich nowy wypas PROCESOR będzie miał AVX 1024 z poborem tylko 180W ale gdy dojdzie do testów to okaże się ,że w normalnym trybie pociągnie 350W.
    Szkoda mi trochę INTELA ale sam sobie zgotował taki los będąc liderem rynku ,mając takie dochody i zyski nagle może go czekać nie przyjemny los szczególnie dla pracowników jest to czarna wizja bo czym lepiej GLOBAL FOUNDRIES dopracuje 7nm LP tym gorzej dla NIEBIESKICH.
    CHIPZILLA pewnie już nie ma paznokci więc pozostaje obgryzać skórki.
    Mnie martwi jedno czy NVIDIA ze swoim projektem GPU w postaci MCM będzie w stanie wystartować nie wiele później od tego jak pojawi się NAVI bo tutaj możemy mieć wzrosty nie miłosierne także z korzyścią dla wszystkich bo PS5 na pewno będzie miał APU od AMD tylko ,że dominacja jednej firmy nikomu nie służy a zwłaszcza konsumentowi.
    Uważam ,że AMD zrobi SZACH I MAT w CPU i GPU a pokazem możliwości ich układów w MCM będzie pewnie SONY PLAYSTATION 5 więc na chwilę obecną tylko ZIELONYM najbliżej do utrzymania kroku AMD.


  3. W sklepie można kupić 30 klatkowych jajek w cenie 10 organicznych (autor: Sony Vaio Surprise | data: 2/11/17 | godz.: 21:52)
    Ja wybieram jakość, nie ilość. Intel do tego pojedynku wystarczy, że wystawi 8/16 i będzie jeszcze zapas.

  4. piszcie troche na temat... (autor: g5mark | data: 2/11/17 | godz.: 22:48)
    ...jakies jaja, jajka...jesli tu jest portal technologiczny to nazywajcie rzeczy po imieniu. Slawekpl ... badz profesjanalista w mowie i pismie, twoje jajka sie czyta jak na targu.

  5. @3. (autor: g5mark | data: 2/11/17 | godz.: 22:54)
    w tym wypadku jakosc i ilosc nie idzie w parze z cena...AMD lepiej balansuje na tych plaszczyznach. Intel zas to bogata firma wiec celuje w klientow z grubszym portfelem. Osobiscie kibicuje AMD bo to ze stworzyli CPU porownywalny z i7 i i9 a nawet przewyzszajacy go z malym budzetem swiadczy ze maly moze wiecej.

  6. g5mark zastanawiałem się nad innym określeniem (autor: Sławekpl | data: 2/11/17 | godz.: 23:28)
    ale jajka mi najbardziej pasowały, czyli ... witaj na rynku :E
    włoszczyznę też sobie życzysz do tego gospodarskiego kuraka? gwarantuję że wyjdzie pyszny domowy rosołek, idealny na tą wietrzną i deszczową pogodę ;)


  7. @6. (autor: g5mark | data: 3/11/17 | godz.: 00:07)
    ...hehehe :)

  8. @Sławekpl (autor: Deathraw | data: 3/11/17 | godz.: 09:41)
    Można też dyskutować na temat tego, co by się najbardziej do ugotowania tego rosołu nadało-i9, fermi czy r9 390x?

  9. Deathraw mało opłacalny interes (autor: Sławekpl | data: 3/11/17 | godz.: 10:33)
    bez względu na wybór, aby zrobić dobry rosołek trzeba go gotować na małym ogniu minimum 2 godziny, część stwierdza że skoro mięso jest już miękkie po półtorej godzinie to wystarczy, lecz to błąd, polecam przetestować samemu, warto
    babcie opalały rozciętą na pół cebulę i taką opieczoną wkładały do rosołu aby był ciemniejszy i by poprawić jego smak, ja prócz obowiązkowego ziela angielskiego, liścia bobkowego i całych ziaren pieprzu dodaję ząbek czosnku oraz pół płaskiej łyżeczki suszonej słodkiej czerwonej papryki i nie tylko moim zdaniem efekt jest lepsiejszy ;)
    można również dodać curry, kmin rzymski, imbir ale to w maleńkich ilościach by się smak przypraw nie wybijał, imbir zwłaszcza zimą, rosołek wtedy jest bardziej rozgrzewający
    aby mięso było smaczniejsze np. później do potrawki to zalewasz kuraka z warzywami zimną wodą, jeśli chcesz mieć smaczniejszy wywar to wlewasz do garnka gorącą
    smacznego :/


  10. @ 9 (autor: Muchomor | data: 3/11/17 | godz.: 11:37)
    Jak to babcie? Moja mam i żona też opalają cebulę. Do tego papryka wcale nie musi być słodka - ostra chilli bardzo poprawia smak.
    Curry i imbir idą trochę za daleko. Dodatkowo, już dawno przestaliśmy gotować rosół tylko na kuraku. Teraz jest to raczej: 2 udka z kaczki, 2 szyje z indyka i 1 polik wołowy. Niesamowity smak i pyszne mięso.


  11. To ma ... (autor: Muchomor | data: 3/11/17 | godz.: 11:39)
    ... chyba być bardziej pokaz umiejętności inżynieryjnych, niż sukces komercyjny, bo ile oni ich wyprodukują?

  12. @Sławekpl (autor: Deathraw | data: 3/11/17 | godz.: 11:59)
    A tam mało opłacalny, zawsze można część energii z kopania odzyskać ;). Rozumiem, że to ostatnie zdanie odnosi się do tego, czy kuraka i inne składniki wrzucić od razu do gara, czy dopiero po zagotowaniu wody? Muszę sobie zrobić taki porządny rosół z pałki, albo piersi, co by za dobry podkład posłużył. O dziwo zawsze jak sam sobie zupkę gotowałem na kuraku, to wódeczka bardzo fajnie się przyswajała. Z tą cebulą muszę kiedys spróbować, bo nigdy jej w rosole nie jadłem w żadnej postaci. Jak ją najlepiej opalić? Liść laurowy i ziele angielskie to rosołowy must have.

  13. @Deathraw (autor: Dzban | data: 3/11/17 | godz.: 13:21)
    Cebulę przecinasz na pół nieobraną i kładziesz na większym palniku i opalasz kilka minut. Potem wrzucasz do rosołu. Nie musisz jej potem jeść a i tak smaku doda.

  14. @Dzban (autor: ligand17 | data: 3/11/17 | godz.: 13:29)
    Ewentualnie zamiast palnika można użyć rdzenia CPU/GPU :-)

  15. AMD pozamiata (autor: pwil2 | data: 3/11/17 | godz.: 14:39)
    Takie 2xCPU, 2x64 rdzenie, 2x128 wątków - hit do wirtualizacji :)

  16. c.d. (autor: pwil2 | data: 3/11/17 | godz.: 14:39)
    Jeszcze gdyby tak mieć cały soft licencjonowany per socket ;-)

  17. chyba Windows 10 (autor: Overlockers | data: 3/11/17 | godz.: 16:37)
    PRO nie potrafi tylu wątków obsłuzyć ...

  18. Muchomor kaczka, indor, krowa (autor: Sławekpl | data: 3/11/17 | godz.: 17:48)
    jeszcze wkrój kiełbachę i będziesz mieć hiszpańską paele, pajele czy jak tam się nazywa ta jednogarnkowa mieszanina w stylu naszego bigosu - czyli lodówkowego przeglądu tygodnia :P
    nie dziwię się że dodajesz chilli, nawet pasuje do tej mieszanki ale z tradycyjnym rosołem to nie ma kompletnie nic wspólnego

    Deathraw na samym cycku nic nie nagotujesz, choć pół kuraka weź, nogę możesz odsmażyć na obiad a cycka pokroić w kostkę, dodać ananasa, kukurydzę, majonez i masz sałatkę na kolację ;)

    ja zalewam gorącą wodą z czajnika jak wszystko poukładam w garnku


  19. ciekawe (autor: Wedelek | data: 3/11/17 | godz.: 21:17)
    Ciekawe czy faktycznie AMD zdecyduje się na taki krok. Pierwsze plotki sugerujące taki krok były już w połowie roku, ale do tej pory nie przełożyło się to na finalny efekt.

  20. @ Wedelek (autor: Zbyszek.J | data: 3/11/17 | godz.: 23:42)
    z AnandTech

    Cache cell size of 0.0029um2 for GF 7nm LP.
    For 14LPP cell size - 0.065 um2

    SRAM cell size from 14LPP to 7LP is thus (1 - 0.0269/0.065) = 59% smaller, or put in another way, a 7LP cell is 41% of a 14LPP cell, and density is (1/0.41) = 2.43x. According to GlobalFoundries, logic density is also better than 2x.


  21. @16 @18 (autor: Misiewicz.B | data: 4/11/17 | godz.: 02:04)
    @16 XenServer bez wodotrysków masz za free.
    @18 Zamiast qqrydzy daj czerwoną fasolę i natkę zielonej pietruszki + ew. ciut chili cayenne.


  22. @21. (autor: pwil2 | data: 4/11/17 | godz.: 10:18)
    Nie chodzi o wirtualizatora, bo VMware i tak licencjonuje się per procesor, ale gorzej już z innym oprogramowaniem, a dużo rdzeni to niższy zegar...

  23. @Zbyszek (autor: Wedelek | data: 4/11/17 | godz.: 13:39)
    Wiem, widziałem to. Bardzo ciekawie się ten nowy proces prezentuje. Gęstość upakowania robi wrażenie. To było zresztą do przewidzenia, że z biegiem czasu przewaga Intela w kwestii procesu litograficznego będzie coraz mniejsza.

  24. @ 18 (autor: Muchomor | data: 6/11/17 | godz.: 15:20)
    Jak najbardziej, ma to wiele wspólnego z tradycyjnym rosołem. Ty piszesz o zupie z kury, ja o rosole ...

  25. @Sławekpl (autor: Deathraw | data: 7/11/17 | godz.: 18:33)
    Tego sposobu z cebulą na pewno spróbuję, bo nigdy tego nie robiłem. Kurak cały fajna sprawa, ale nie mam takiego gara, żeby efektywnie go wykorzystać, no chyba że wezmę specjalny od bigosu. Dzięki za prosty przepis na sałatkę- chyba już kiedyś coś podobnego robiłem.

    @Dzban
    Trzeba spróbować, bo na szczęście mam gazówkę;).


    
D O D A J   K O M E N T A R Z
    

Aby dodawać komentarze, należy się wpierw zarejestrować, ewentualnie jeśli posiadasz już swoje konto, należy się zalogować.