Twoje PC  
Zarejestruj się na Twoje PC
TwojePC.pl | PC | Komputery, nowe technologie, recenzje, testy
M E N U
  0
 » Nowości
0
 » Archiwum
0
 » Recenzje / Testy
0
 » Board
0
 » Rejestracja
0
0
 
Szukaj @ TwojePC
 

w Newsach i na Boardzie
 
TwojePC.pl © 2001 - 2024
Czwartek 8 lutego 2018 
    

Rodzaje ekspresów do kawy - ich wady i zalety


Autor: materiały partnera | 13:46
(15)
Uwielbiasz kawę i chciałbyś zaparzać ją w domu, zamiast robić zwykłą rozpuszczalną? Zastanawiasz się, jaki ekspres do kawy powinieneś wybrać? Słusznie, bo rodzajów jest kilka, a każdy ma swoje wady i zalety. Ekspresy zasadniczo dzieli się na trzy grupy: przelewowe, przelewowo-ciśnieniowe oraz ciśnieniowe, gdzie wyróżniamy kawiarki, ekspresy ręczne, automatyczne ekspresy, a tu także najnowszy rodzaj ekspresów – kapsułkowe. By dobrać sprzęt odpowiadający Twoim wymaganiom i trybowi życia, zapoznaj się z naszym artykułem.

Ekspresy do kawy przelewowe


Złożone z pojemnika na wodę oraz miejsca na filtr. Filtr może być jednorazowego użytku lub wielokrotnego, zrobiony z nylonu albo metalu. W filtrze umieszcza się kawę mieloną. Taki ekspres daje nam możliwość zrobienia zwykłej czarnej kawy, tradycyjnej kawy po turecku. Taki napar jest w smaku i zawartości kofeiny zbliżony do kawy uzyskanej poprzez bezpośrednie zalanie wrzątkiem. Napój spływa do pojemnika, fusy pozostają w filtrze. Ekspres przelewowy do niedawna był najbardziej popularnym modelem, zanim na rynku zaczęły pojawiać się automatyczne ekspresy do kawy. Zaletą ekspresu przelewowego jest jego wydajność – umożliwia zrobienie nawet 2 litrów napoju naraz, w zależności od pojemności dzbanka oraz fakt, że pozwala utrzymywać ciepłotę płynu przez jakiś czas po zaparzeniu. Jest to nawet kilka godzin, zależnie od danego modelu. Minusem takiego ekspresu jest brak możliwości przyrządzenia bardziej złożonych rodzajów kawy, jak cappuccino czy latte. Ponadto na kawę trzeba chwilę poczekać – około kilku minut. Ważnym aspektem jest szkodliwość kawy otrzymanej z takiego ekspresu – niestety nie jest ona pozbawiana kwasów oraz substancji gorzkich mających zły wpływ na nasze zdrowie. Ceny tych ekspresów zaczynają się od 100 zł.


Ekspresy przelewowo-ciśnieniowe


Połączenie przelewania i przygotowywania kawy pod ciśnieniem. Dają możliwość przygotowania i dużej ilości kawy naraz metodą przelewającą i jednej filiżanki naparu pod ciśnieniem. Najczęściej mają kolbę, umożliwiającą przygotowanie kawy pod ciśnieniem, czyli jest ekspresem na poły ręcznym. To ciekawy kompromis dla osób, które z jednej strony chcą czasem zrobić dzbanek kawy dla gości czy rodziny, a z drugiej strony rano wypić do śniadania filiżankę kawy przygotowaną metodą ciśnieniową. Cena takiego kombinowanego ekspresu to kilkaset złotych.


Ekspresy ręczne


Ręczne ekspresy ciśnieniowe, inaczej zwany kolbowymi, posiadają zbiornik na kawę oraz kolbę z rączką, gdzie umieszcza się zmieloną kawę lub pady, czyli saszetki z mieloną kawą. Kawa jest parzona pod ciśnieniem i wpływa do filiżanki umieszczonej pod kolbą. Takie ekspresy mają zazwyczaj też funkcje spieniania mleka, więc można przygotować kawę mleczną. Sposób przygotowania spienionego mleka też jest ręczny, za pomocą dyszy znajdującej się z boku ekspresu. Dysza wykorzystuje gorącą parę do spieniania mleka. Kawosze bardzo cenią sobie ręczne ekspresy do kawy. Polecane są one jednak dla osób mających czas na przygotowanie kawy, bo zwłaszcza wykonanie kawy mlecznej chwilę zajmuje i wymaga pewnego wysiłku. Ręczne ekspresy kosztują od 100 zł do nawet kilku tysięcy, zależnie od tego z jakiego materiału są wykonane i czy posiadają technologię pozwalająca na utrzymanie temperatury napoju.


Ekspresy automatyczne


Automatyczne ekspresy do kawy są idealne dla osób zabieganych, niemających czasu i ceniących smaczne kawy mleczne przygotowywane szybko i właściwie bez udziału człowieka. Ekspresy, jak sama nazwa wskazuje, automatycznie robią kawę, mają wbudowany młynek, który ję mieli, dzięki czemu kawa jest mielona zaraz przed przyrządzeniem. Ponadto bardziej rozbudowane modele zrobią za nas nawet wymyślne rodzaje kawy mlecznej. Można wybrać moc kawy, a ekspres wybierze odpowiednią ilość ziaren. Przy takim ekspresie nie ma też problemów z czyszczeniem, jak przy ręcznym czy przelewowym. Ich wadą jest cena – waha się od 900 zł do nawet kilkunastu tysięcy złotych. Jeśli jednak marzysz o szybko przyrządzonej, pysznej mlecznej kawie, ekspres automatyczny może być świetnym wyborem (sprawdź np. http://www.krups.com.pl/%C5%9Awiat-kawy/Ekspresy-automatyczne/c/super%2Bautomatics). Najnowszą odmianą ekspresu automatycznego jest ekspres kapsułkowy. Działa on na identycznej zasadzie, ale zamiast wsypywać kawę, wkładasz kapsułkę z zamkniętą szczelnie już zmieloną kawę. Kapsułkowe ekspresy są więc jeszcze bardziej wygodne i szybsze w obsłudze. Ich ceny wahają się od 250 zł za ekspres tylko do małej czarnej do 1500 złotych za bardziej rozbudowane maszyny.


Kawiarki


Kawiarki są elektryczne lub na kuchenkę gazową, elektryczną, indukcyjną. Można przygotować w nich espresso. Kawiarka działa używając pary wodnej. Z jednego parzenia uzyska się około 3 do 6 porcji małej czarnej. Cena kawiarki to między 50 zł za zwykłe modele do 300 zł za elektryczne.


Biorąc pod uwagę Twoje umiejętności parzenia kawy, preferencje smakowych, dysponowany czas, miejsce w kuchni oraz fundusze, musisz podjąć decyzję, który ekspres sprawdzi się najlepiej.




 
    
K O M E N T A R Z E
    

  1. Za nic w swiecie nie bierzcie Krups'a (autor: Kosiarz | data: 8/02/18 | godz.: 17:25)
    Mialem od nich 2 ekspresy automatyczne. Jeden padl kilka miesiecy po gwarancji (elektronika) i w okresie 2 lat musialem 2 razy uszczelki wymieniac. Drugi (bo mialem filtry juz, tabletki itd) po 2 miesiacach zaczal przepuszczac i po porozumieniu ze sklepem w ktorym czesto robie zakupy elektroniczne wzieli go i powiedzieli zebym sobie jakis wybral w tej cenie. Padlo na Saeco. Odpukac 2 lata bez problemow.

    Kolezanka tez miala ekspres automatyczny Krupsa i jej chyba 3 lata wytrzymal - w tym czasie 1 wymiana elektroniki i raz uszczelki...

    Do tego mialem kiedys czajnik z Krupsa... po pol roku zaczal... uwaga.... PRZECIEKAC.

    Sprzety sa swietne tylko co z tego jak padaja jak muchy. Mysle ze to wykracza poza granice jakiegos braku szczescia :P 4/4


  2. Chyba wstydu nie macie. (autor: MBR[PL] | data: 8/02/18 | godz.: 17:57)
    Wiem że utrzymanie serwisu kosztuje, ale co to ma wspólnego z IT? Idąc tym tropem: kiedy test tamponów? Najpierw trochę teorii, a potem praktyczny ;P

    @1: A co do marki, to mogę tylko potwierdzić w przypadku tego automatycznego syfu na kapsułki. No chyba że ktoś lubi wyrzucać pieniądze za popłuczyny.


  3. @Kosiarz (autor: Deathraw | data: 8/02/18 | godz.: 19:02)
    Też mam Saeco automat jakieś 5 lat i póki co nie ma z nim problemów, a używany jest co najmniej raz dziennie. Z Krupsem nie miałem do czynienia, a może i nawet nigdy nie piłem kawy z ekspresu tej firmy.

    @MBR[PL]
    Myślę, że to kwestia stereotypowej grupy docelowej- informatyk, to żłopie pełno kawy, nosi flanelową koszulę w kratkę wpuszczoną w spodnie, sandały ze skarpetkami, ma chude łapy i odstający bandzioch :D.


  4. Tylko delonghi (autor: MacLeod | data: 8/02/18 | godz.: 20:02)
    :))

  5. Kosiarz (autor: kombajn4 | data: 8/02/18 | godz.: 20:09)
    bo powiedzenie "porządny niemiecki sprzęt" już dawno odeszło do lamusa. Mieszkam w Niemczech i widzę jak młodzi Niemcy pracują czyli generalnie tak że załamać się idzie. Maja jak to się mówi wyjebane na prace i wszystko jest robione powoli, bez pomyślunku i na odwal się.

  6. @02 (autor: kombajn4 | data: 8/02/18 | godz.: 20:14)
    Już wole tekst o parzeniu kawy niż pisane przez dział marketingu oderwane od rzeczywistości wypociny pseudo-IT

  7. ... (autor: radonix | data: 8/02/18 | godz.: 21:37)
    @ 2:
    dwójka, nie marudź, daj ludziom żyć - idź zrób sobie dobrej kawy i zjedz Snickersa. ;-P

    PS. W życiu nie piłem kawy z takiego ekspresu. Ciekawe, co straciłem? A piję tylko i wyłącznie granatową Tchibo.


  8. Jak to dobrze, że (autor: CharlieBrown | data: 9/02/18 | godz.: 04:34)
    nie mam takich dylematów. Skarpetki i sandały to mus, mam gdzieś co kto mówi.

  9. @5: określenie "porządny niemiecki sprzęt" ... (autor: zartie | data: 9/02/18 | godz.: 09:22)
    ... w żadnym wypadku nie może odnosić się do Krupsa, bo marka ta należy do Francuzów. Ja zdecydowałem się ostatnio na Siemensa, wycofywany już niestety model 53009, ale też nie mam pewności czy to "porządny niemiecki sprzęt", bo mój egzemplarz został wyprodukowany w Portugalii.

  10. mamy Krupsa EA8298 od jakiegoś roku czasu (autor: Mario2k | data: 9/02/18 | godz.: 09:43)
    Parzone minimum 3-4 kawy dziennie ,jak się rodzinka i znajomi zjadą to nawet 10-15 kaw . Narazie daje radę mam nadzieję że jeszcze trochę pociągnie.

  11. siostra ma (autor: Chrisu | data: 9/02/18 | godz.: 13:04)
    SAECO Royal - ponad 10 lat. Na liczniku nabite więcej niż (UWAGA!) 30 tysięcy kaw i śmiga aż miło. Raz miał jakąś uszczelkę wymienioną.

  12. @Mario2k (autor: Kosiarz | data: 10/02/18 | godz.: 00:57)
    zycze Ci z calego serca zeby pochodzil jak najdluzej. U mnie 10 to minimum robi... jezeli liczymy 'parzenia'. Co jak co ale 2xEspresso z odrobina mleka to jest to.

    @radonix
    W maku albo na stacji nigdy kawy nie piles? Bez jaj...

    A jak juz temat o kawie (bardzo IT temat wg mnie) to jaka kawe pijecie w sensie z czego ten napar robicie (opcjonalnie 'jak'). Ja przebilem sie przez wiele roznych i do ekspresu najlepiej mi Lavazza Qualita Rosa albo Grande Crema wchodzi. Podroznie czy na wakacjach to Jacobs Gold albo jakies kapsuly z Nestle.


  13. około (autor: siwydym | data: 10/02/18 | godz.: 11:57)
    10 lat mam Siemens EQ7+
    Nigdy mnie nie zawiódł. Kawa wyśmienita.
    Tak jak powiedział @Kosiarz wiele gatunków przerabiałem, zwłaszcza na początku zaraz po kupnie ale late z Lavazza Rosa to jest to.
    Bardzo ważne w tego typu expresach to jest regularny serwis tj czyszczenie, odkamienianie, smarowanie. wtedy posłuży nam długo i będziemy zadowoleni


  14. ... (autor: radonix | data: 10/02/18 | godz.: 14:24)
    Patrząc po ilości wpisów: zrobił nam się całkiem fajny i interesujący temat.
    Tak trzymać. :-)


  15. Ja najczęściej piję (autor: Robak | data: 12/02/18 | godz.: 14:44)
    Tchibo Milano lub Dark Caffe Verona z ekspresu delonghi.

    
D O D A J   K O M E N T A R Z
    

Aby dodawać komentarze, należy się wpierw zarejestrować, ewentualnie jeśli posiadasz już swoje konto, należy się zalogować.