Kawa – napój Bogów, czarne złoto, ulubiony trunek i pobudzacz milionów osób na świecie. Taki napój wymaga odpowiedniej oprawy. Kawę trzeba pić w naczyniu idealnie dobranym do jej rodzaju – by prezentowała się godnie, ale też by wydobyć jej najlepsze walory. Dobre naczynie do kawy jest tak samo ważne jak odpowiedni kieliszek do wina – pomaga postrzegać jej zapach, co znacząco wpływa na odbiór smakowy napoju. Jakie filiżanki do espresso, a jakie do latte? W czym pić cappuccino, w czym mochę?
Jaki materiał filiżanek?
Dużo czasu spędzasz przy komputerze i chcesz się nieco rozbudzić? Zapewne wtedy sięgasz po kawę, ale w czym ją serwujesz? W zwykłym kubku czy może w filiżankach do kawy? Nie oszukujmy się, wizualna forma podawania małej czarnej wpływa na jej smak. Nie wierzycie? Spróbujcie napić się espresso w małej, białej filiżance i w zwykłym, 280ml kubku. Najczęściej spotyka się porcelanowe filiżanki do kawy. Porcelana to rzeczywiście bardzo dobry materiał na filiżanki kawowe. Słabo przewodzi ciepło, ale ma dużą pojemność cieplną. Pozwala to zachować ciepło naparu. Ważna przy porcelanie jest jej grubość – im większa, tym lepiej, bo będzie jeszcze lepiej izolować ciepło. Poza tym, trudniej o stłuczenie takiej filiżanki. Dobrym materiałem na naczynia do picia kawy może też być szkło lub ceramika. To tańsze opcje w stosunku do porcelany i bardziej praktyczne.
Filiżanki do espressoEspresso to mocna kawa, bez żadnych dodatków, przyrządzana pod ciśnieniem z 7 gramów kawy i 25 ml wody w temperaturze parzenia od 88 do 92 stopni, zależnie od tego, czy to robusta, czy arabika. Do małej czarnej idealne są małe naczynia, o pojemności od 50 do 80 ml. Filiżanki powinny być z dość grubej porcelany, tak by espresso pozostawało ciepłe. Kształt filiżanek jest zbliżony do litery V, tak jak ta seria Dolce Gusto: https://www.dolce-gusto.pl/iconic-porcelain-espresso-cup. Filiżanka nie może być zbyt mała – espresso nie powinno wypełniać jej po brzegi, bo żeby wydobyć aromat, należy nim zakręcić. Zatem musi mieścić się w filiżance i mieć jeszcze trochę przestrzeni. Filiżanki do cappuccinoCappuccino to espresso ze spienionym mlekiem, czasem też z innymi dodatkami jak czekolada czy syrop. Powinno się je podawać w porcelanowych filiżankach o pojemności od 150 do 200 ml, wykonanych z grubej porcelany i z delikatnymi wybrzuszeniami z boku albo rozszerzające się u góry. Filiżanki do americanoAmericano, czyli kawa przyrządzana w ekspresie, z podwójną dawką wody. Nie wymaga specjalnej oprawy – można podać ją w dowolnym naczyniu.
Filiżanki do café lungoCafé lungo to podwójna, mocna kawa przyrządzana w ekspresie ciśnieniowym. Ma 100 ml pojemności. Filiżanki do niej są podobne do tych od espresso, ale trochę wyższe. Cylindryczny kształt pozwoli stworzyć charakterystyczną cremę na wierzchu. Filiżanki i szklanki do café latteLatte to biała kawa, czyli z dużą ilością gorącego mleka. Ponieważ latte ma sporą pojemność, naczynia do niej muszą mieć od 250 do 300 ml. Przyjęło się, że najlepiej sprawdzają się szklanki, wysokie, rozszerzane u góry, z uszkiem. Można jednak też pić latte w klasycznej filiżance do kawy, o prostym kształcie, pozbawionym wybrzuszeń i z grubej porcelany, by napój nie ostygł szybko. Co ciekawe, Francuzi preferują pić latte w miseczkach, tak by móc maczać w niej croissanty. Szklanki do kawy mrożonejLatem świetnym na orzeźwienie napojem będzie café frappe lub cappuccino ice, czyli po prostu kawy mrożone. Przyrządza się je z kawy rozpuszczalnej, z dodanym spienionym mlekiem oraz kostkami lodu. Taka kawa także, jak latte, ma dużą pojemność, więc najlepiej sprawdzą się do niej szklanki. Nie trzeba się martwić o utrzymywanie ciepła, więc grubość szkła jest dowolna. Szklanki mogą też być bez uszka, wąskie lub rozszerzane u góry. Za to powinny bezwzględnie być wysokie. Szklanki do latte macchiatoLatte macchiato często mylone jest z latte, a to inny rodzaj kawy. Macchiato ma trzy warstwy. Do espresso dolewa się gorące mleko, a u góry wytwarza się pianka. Można też dodać do niej syropy. Umiejętne nalanie składników spowoduje, że nie wymieszają się one, ale ułożą warstwowo. Dlatego macchiato trzeba podawać w szklankach – by móc zobaczyć oddzielne warstwy napoju. Szklanki muszą być wysokie, z grubego szkła, by trzymały ciepło i rozszerzane u góry, aby ładnie prezentowała się pianka. Ich pojemność powinna wynosić około 200 ml. Szklanki do café mochaTo także napój o trzech warstwach – ma kawę, gorącą czekoladę oraz mleko. Proporcje zależą od preferencji, ważne jest tu jednak, tak jak przy macchiato, aby nalewać składniki, tak by się nie zmieszały. Mochę pije się w wysokich szklankach o pojemności 200 ml. Wybierając filiżanki porcelanowe do kawy, uważajmy na podróbki. Jak sprawdzić czy porcelana jest prawdziwa? Jeśli uderzymy czymś metalowym o filiżankę i wydobędzie się dźwięczny odgłos, to znaczy, że porcelana jest oryginalna.
Źródła: - https://www.konesso.pl/Filizanki-do-kawy-czyli-w-czym-podawac-kawe-blog-pol-1474893512.html
- https://www.jakkupowac.pl/jakie-naczynie-do-jakiej-kawy/
- http://historieprzykawie.pl/jakie-filizanki-warto-wybrac-do-picia-kawy/
|